SRUC
  Anul 2009
  Anul 2008
  Anul 2007
  Anul 2006
  Anul 2005
  Anul 2004
  Anul 2003
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 RUGACIUNE PENTRU UNITATEA CREȘTINILOR 2005 

Texte biblice, reflecții și rugăciuni pentru cele opt zile

A patra zi

Să se zidească pe această temelie (1Cor 3,12-13)

 

LECTURA I

Veniți să zidim iarăși zidul Ierusalimului.

Citire din cartea profetului Nehemia 2,17-18

17 Le-am zis atunci: "Vedeți starea nenorocită în care suntem! Ierusalimul este dărâmat, și porțile sunt arse de foc. Veniți să zidim iarăși zidul Ierusalimului, și să nu mai fim de ocară!" 18 Și le-am istorisit cum mâna cea bună a Dumnezeului meu fusese peste mine, și ce cuvinte îmi spusese împăratul. Ei au zis: "Să ne sculăm, și să zidim!" Și s-au întărit în această hotărâre bună.

Cuvântul Domnului

 

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 127(126),1-2.3-4.5 (R.: 1a)

R.: Dacă Domnul n-ar zidi casa,
zadarnic ar trudi cei care o zidesc.

1 Dacă Domnul n-ar zidi casa,
zadarnic ar trudi cei care o zidesc.
Dacă Domnul n-ar păzi cetatea,
Zadarnic ar veghea cel care o păzește.

2 În zadar vă sculați dis-de-dimineață
și vă culcați târziu
mâncându-vă pâinea în osteneli
Pe când Domnul o dă preaiubitului său care doarme.

3 Iată, moștenire de la Domnul sunt fiii,
Rodul pântecelui este răsplată de la el.
4 Ca săgețile în mână de viteaz,
așa sunt fiii tinerețelor.

5 Fericit bărbatul ce cu ei își umple tolba:
Nu se va face de rușine
când va vorbi cu dușmanii săi la poartă.

 

LECTURA A II-A

Darurile harului sunt diferite, dar totdeauna este același Duh.

Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni 12,4-11

Fraților, 4 darurile harului sunt diferite, dar totdeauna este același Duh. 5 Slujirile în Biserică sunt felurite, dar mereu este același Domn. 6 Și lucrările sunt variate, dar pretutindeni este același Dumnezeu, care lucrează toate în toți. 7 Fiecare primește darul de a-l arăta pe Duhul spre binele tuturor. 8 Unuia Duhul îi dă darul de a comunica înțelepciunea, altuia același Duh îi dă harul de a împărtăși cunoașterea; 9 unul primește de la același Duh tăria credinței, altul de la același Duh primește puterea de a vindeca, 10 altul are puterea de a face minuni; unul are darul profeției, altul știe să recunoască ceea ce vine de la Duhul; unul primește darul de a spune tot felul de cuvinte pline de mister, altul primește darul de a le explica. 11 Însă în toate acestea cel care lucrează este unul și același Duh: el dă fiecăruia darurile sale deosebite, după cum vrea el.

Cuvântul Domnului

 

EVANGHELIA

Un gospodar înstărit a ieșit dis-de-dimineață să tocmească lucrători pentru via sa.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 20,1-16a

În acel timp, Isus a spus ucenicilor săi această parabolă: 1 "Împărăția cerurilor este asemenea unui gospodar înstărit care a ieșit dis-de-dimineață să tocmească lucrători pentru via sa. 2 S-a înțeles cu ei să le plătească un dinar pe zi și i-a trimis în via sa. 3 Ieșind pe la ora nouă a văzut pe alții care stăteau în piață fără lucru. 4 Le-a zis: «Mergeți și voi în via mea și ceea ce va fi drept vă voi da». 5 Ei s-au dus. Către amiază a ieșit din nou, apoi către ora trei după-amiază, și a făcut la fel. 6 Către ora cinci a ieșit din nou și a găsit pe alții stând acolo și le-a zis: «Pentru ce stați aici degeaba toată ziua?». 7 Ei i-au răspuns: «Pentru că nimeni nu ne-a tocmit». Le-a zis: «Mergeți și voi în via mea!». 8 Când s-a făcut seară, stăpânul viei i-a spus administratorului său: «Cheamă-i pe lucrători și dă-le plata, începând însă cu cei din urmă și terminând cu cei dintâi». 9 Venind cei care au început lucrul abia la ora cinci după-amiază a primit fiecare câte un dinar. 10 Când au ajuns la rând cei dintâi, credeau că vor primi mai mult, dar și ei au primit tot câte un dinar. 11 Primindu-l, murmurau împotriva stăpânului 12 zicând: «Aceștia din urmă n-au lucrat decât un ceas, iar tu i-ai pus în rând cu noi, care am dus greul zilei și arșița!». 13 Dar stăpânul i-a răspuns unuia dintre ei: «Prietene, nu-ți fac nici o nedreptate. Oare nu ne-am înțeles cu un dinar? 14 Ia ce este al tău și du-te. Vreau să dau și acestuia din urmă cât și ție. 15 Nu am dreptul să fac ce vreau cu banii mei? Sau vezi cu ochi răi faptul că eu sunt bun?». 16 Astfel cei din urmă vor fi cei dintâi și cei dintâi vor fi cei din urmă".

Cuvântul Domnului

 

Meditație

Cristos este darul lui Dumnezeu pentru lume. În el se manifestă mântuirea și eliberarea întregii omeniri. El este temelia și izvorul vieții noi pe care Dumnezeu ne-a dat-o. Acest dar al lui Dumnezeu este total. Nu avem nici o trebuință să adăugăm ceva la ceea ce este.

Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să rămânem pasivi și indiferenți. Paul ne îndeamnă să zidim pe stâncă. Subliniază care este vocația noastră și cum trebuie să răspundem. Suntem chemați să luăm parte la opera de reînnoire pe care Dumnezeu a început-o și să lucrăm pentru cauza sa.

Dumnezeu ne-a dat diferite daruri (1Cor 12). Trebuie să le folosim pentru o singură finalitate: preamărirea lui Cristos și puterea păcii sale. Prin munca noastră trebuie să mărturisim iubirea lui Dumnezeu și unitatea noastră în Cristos.

Desigur, dacă se ia în considerare istoria Bisericilor, se percepe că tot ceea ce este făcut în numele lui Cristos nu este făcut în mod necesar "după imaginea lui Cristos". Uneori, Cristos și reconcilierea sa au fost eclipsate de aroganță, dezbinări și lupta pentru putere. "A zidi Biserica" nu înseamnă a ridica unii împotriva altora bariere confesionale sau chiar a edifica "monumentele" noastre.

Astăzi, Bisericile trebuie să învețe să construiască punți și să colaboreze. În felul acesta, vor da mărturie despre speranță și rodul unității lor în Cristos. Vechile răni pot fi vindecate și noile provocări ale lumii noastre pot fi înfruntate împreună, respectând fiecare tradițiile și darurile celuilalt.

Temelia comună pe care o avem în Cristos ne face să fim frați și surori. Este temelia pe care se edifică unica și adevărata Biserică a lui Cristos, plină de iubire față de săraci, marginalizați și cei care se încred în Dumnezeu și în speranța venirii împărăției sale.

Reconcilierea cu Dumnezeu ne angajează pe toți, ca persoane și Biserici, să fim pietre vii ale unității noastre în Cristos. În felul acesta temelia nostră în Cristos va ieși tot mai mult în evidență.

 

Rugăciune

Doamne, îți mulțumim pentru darul unic al vieții și al păcii pe care ni l-ai dat prin Fiul tău Isus Cristos. Bisericile noastre au primit de la tine îmbelșugate și diferite daruri. Ajută-ne să vedem această diversitate ca o îmbogățire care să ne permită să zidim locuința ta în lume. Fă să putem arăta ceea ce salvează unitatea noastră și ne va ajuta să ducem iubirea ta la bărbații și femeile printre care trăim. Amin.

© Editura Presa Bună



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat