SRUC
  Anul 2009
  Anul 2008
  Anul 2007
  Anul 2006
  Anul 2005
  Anul 2004
  Anul 2003
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 RUGACIUNE PENTRU UNITATEA CREȘTINILOR 2005 

Desfășurarea celebrării ecumenice I. Deschiderea

Cuvinte de bun venit

Iubiți frați în Cristos, ne-am adunat astăzi ca să-i mulțumim lui Dumnezeu care ne-a chemat să căutăm unitatea. Îi mulțumim în numele tuturor celor care, în diferite părți ale lumii, aspiră și se roagă pentru unitatea creștinilor, mai ales împreună cu Bisericile din Slovacia, cu care ne asociem în rugăciune și în meditație. Dumnezeu le-a acordat noi oportunități pentru a sluji, pentru a se reconcilia și a primi darurile spirituale. Animați de această slujire, împreună cu creștinii din întreaga lume, să reflectăm asupra temeliei credinței noastre comune, care este Domnul nostru Isus Cristos.

La începutul acestei rugăciuni, două bețe din lemn vor fi aduse până în prezbiter. Ele ne amintesc de porțile iadului sfărâmate de Cristos și de porțile vieții noastre. Lemnul, material tradițional de construcție, ne invită, de asemenea, să reflectăm asupra faptului că toți suntem invitați să construim și să promovăm unitatea între creștini. În timpul acestei celebrări, unim aceste două bucăți de lemn pentru a face o cruce, simbol al temeliei peste care noi zidim: Isus Cristos. Salutul

În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.

Amin.

Introducere

Unica temelie valabilă este Isus Cristos și nimeni nu poate pune alta în locul ei (1Cor 3,11).

Rugăciune de introducere

Împreună să ne rugăm (scurt moment de tăcere).

Doamne, Dumnezeule viu, îți mulțumim pentru faptele minunate pe care le-ai făcut pentru noi. Îți mulțumim îndeosebi pentru Fiul tău Isus Cristos care, acceptând să moară pe cruce, ne-a dăruit mântuirea. Păstrează-ne uniți cu el, la picioarele crucii, pentru ca să găsim mângâiere și bucurie, sănătate și înțelepciune în cuvânt și faptă. Împreună cu toți credincioșii cântăm lauda ta, prin Isus Cristos, Domnul nostru, care viețuiește și domnește împreună cu tine în unire cu Duhul Sfânt în toți vecii vecilor.

Amin.

Acțiune de mulțumire

L: Lectori 1 și 2

A: Adunarea

După fiecare strofă care începe cu "Eu" (cel care vorbește este Cristos), așa cum se fac "implorările", adunarea binecuvântează numele Domnului. În continuare, adunarea se adresează Domnului cu un răspuns cântat și formulat cu "Noi". Se poate începe lectura cu: "Așa vorbește Domnul Isus":

L1: Eu te iubesc, poporul meu, m-am născut în Betleem.

Am primit numele de Emanuel pentru că sunt Dumnezeu în toți vecii.

A: Noi te binecuvântăm, Doamne.

L2: Eu am coborât în apa Iordanului unde am fost botezat ca semn al botezului în Duhul Sfânt care va veni pentru ca tot trupul să fie purificat și reînnoit.

A: Noi te binecuvântăm, Doamne.

L1: Eu am fost condus în pustiu de către Duhul pentru ca să lupt împotriva ispititorului, l-am învins și te voi elibera de lanțurile sale.

A: Noi te binecuvântăm, Doamne.

L2: Eu am proclamat vestea cea bună a împărăției Tatălui: împărăția dreptății și a milostivirii, a iubirii și a adevărului, a păcii și a fericirii. Am săvârșit semnele noilor timpuri, mâinile mele au vindecat pe bolnavi și prezența mea a adus pacea.

A: Noi te binecuvântăm, Doamne.

L1: Eu te-am adunat, turmă mică, așa cum adună o găină puii săi, așa cum păstorul își adună turma. Am voit să te ridic pe umerii mei și să te conduc în paradis.

A: Noi te binecuvântăm, Doamne.

L2: Eu am împărțit pâinea și am oferit vinul nou ca să închei o alianță cu tine și să-ți dau viață îmbelșugată. Am cerut de la Tatăl ca bucuria mea să fie în tine.

A: Noi te binecuvântăm, Doamne.

L1: Eu mi-am dat duhul pe lemnul crucii, am murit pentru iertarea păcatelor și ca să-i adun pe fiii risipiți ai Tatălui; am deschis porțile iadului și a treia zi am înviat din morți.

A: Noi te binecuvântăm, Doamne.

L2: Eu l-am trimis de la Tatăl pe Duhul meu Sfânt asupra ta. El îți va aminti tot ceea ce te-am învățat. El este suflare de viață. Este lumină și mângâiere, putere în mărturia ta, călăuză a rugăciunii tale.

A: Noi te binecuvântăm, Doamne.

L1: Ascultă, poporul meu: eu stau cu tine în toate zilele până la sfârșitul timpurilor, ca tu să fii una așa cum eu sunt cu Tatăl și lumea să creadă. Ascultă-mi glasul, poporul meu, ca să nu mai fie decât o singură turmă și un singur păstor.

A: Noi te binecuvântăm, Doamne.

 

Imnul adunării (Răspunsuri cântate)

- Binecuvântat să fie Dumnezeu și Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, care ne-a dăruit orice binecuvântare spirituală, în ceruri, întru Cristos. (Ef 1)

- Mărire în cer lui Dumnezeu

- Glorie ție

- sau alt imn adresat lui Cristos

 

II. Liturgia Cuvântului

Rugăciunea înainte de lecturile biblice

Doamne, care îl iubești pe om, fă să strălucească în inimile noastre lumina curată a cunoașterii tale. Deschide ochii minții noastre ca să înțelegem mesajul tău evanghelic. Revarsă în noi respectul față de poruncile tale binecuvântate pentru ca, subjugând dorințele trupului, să intrăm într-o viață conform Duhului și să-ți mulțumim prin toate gândurile și acțiunile noastre. Pentru că tu ești lumina sufletelor și trupurilor noastre, Cristoase Dumnezeule, și pe tine te preamărim împreună cu Tatăl tău veșnic și cu Duhul tău Sfânt, bunătate și dătător de viață, acum și întotdeauna în vecii vecilor.

 

Lecturi
Opțiunea 1
Gen 28,10-17
Ps 118,16-24
1Cor 3,10-23
Opțiunea 2
1Cor 3,1-23
Ps 118,16-24
Imn
Evanghelia (Mt 7,24-27)

Omilia (sau Mărturii)

(Se recomandă o omilie scurtă)

Imn (ofranda poate avea loc în timpul acestui imn)

Mărturisire și iertare (fond muzical)

Două persoane unesc două bețe din lemn ca să facă o cruce. Pun crucea pe pământ, într-un loc vizibil din prezbiter. La fiecare exprimare a părerii de rău, membrii adunării se pot apropia ca să pună deasupra crucii simbolul ales (lumânare, flori, boabe de grâu, desene ale copiilor etc.) care amintește de Cristos, temelia Bisericii. Acest gest de a aduce un simbol deasupra crucii este expresie a dorinței de convertire și a apartenenței noastre reînnoite la Cristos pentru zidirea unicei sale Biserici.

L1: Doamne, tu ești pacea și reconcilierea.

L2: Pentru că am ales invidia și animozitatea între Biserici în locul încrederii și a stimei, iartă-ne, Doamne.

(tăcere - se aduce un simbol)

L1: Doamne, tu ne umpli de binecuvântări în credința unică.

L2: Pentru că am ales închiderea în noi înșine și respingerea Bisericilor tale, iartă-ne, Doamne.

(tăcere - se aduce un simbol)

L1: Doamne, tu ai dat bucurie celor întristați, libertate celor închiși și iertare păcătoșilor.

L2: Pentru că am închis mâinile și ne-am îndepărtat privirea de toți cei care au nevoie de ajutor, iartă-ne, Doamne.

(tăcere - se aduce un simbol)

L1: Doamne, tu ne-ai adunat așa cum un păstor își adună turma și merge în căutarea oii pierdute.

L2: Pentru greșelile care ne îndepărtează de tine, pentru că am refuzat brațele tale și astfel am accentuat dezbinările noastre, iartă-ne, Doamne.

(tăcere - se aduce un simbol)

În acest moment se pot spune mărturii de deschidere spre ecumenism, care cer o adevărată convertire personală sau comunitară.

Rugăciune de iertare

Dumnezeule atotputernic, nimeni nu poate pune altă temelie în afara celei puse deja. Această temelie este Isus Cristos. Acum recunoaștem că nu am fost capabili să zidim pe această temelie pentru a ajunge să fim construcție a lui Dumnezeu. Noi înșine am fost instrumente ale degradării sale. Dacă lucrarea noastră trebuie să se piardă, mântuiește-ne și dă-ne o nouă oportunitate de a aspira la unitate. Fă-ne să dorim cu ardoare unitatea Bisericii și dă-ne harul să lucrăm cu eficiență. Amin.

Schimbarea unui semn de pace
Pacea Domnului să fie pururea cu voi.
Și cu duhul tău.
Fraților și surorilor, dăruiți-vă frățește pacea.

Crezul (Niceno-Constantinopolitan)

 

III. Rugăciuni și intenții

Apostolul Paul a adresat această scrisoare corintenilor ca să-i încurajeze. Să avem aceeași speranță ca Biserica din Corint și să ne rugăm pentru Biserica lui Dumnezeu și pentru toți oamenii.

Dumnezeule sfânt și veșnic, îți mulțumim că ne-ai chemat pe fiecare pe nume. În tine trăim, acționăm și creștem. Te rugăm pentru Bisericile și pentru creștinii din lumea întreagă. Amintește-ne temelia nostră comună în Cristos. Fă să trăim mereu în credință și iubire ca să ajungem la unitatea pe care o dorești.

Adună-ne pe toți în Cristos.

Fă din noi locuința ta.

Revarsă peste noi Duhul tău ca să-l cunoaștem pe Isus Cristos și să putem da mărturia vieții și a unității noastre în el. Ca să cunoaștem spiritul său pentru a proclama înțelepciunea lui Dumnezeu în toate locurile din lume, întărește-ne în acțiunea noastră în favoarea păcii și a reconcilierii în Biserică și în societate.

Adună-ne pe toți în Cristos.

Fă din noi locuința ta.

Te rugăm pentru Bisericile din Slovacia și pentru toate Bisericile care traversează o perioadă de schimbare, care implică greutăți sau creștere, reconciliere sau conflicte. Luminează-le și întărește-le în mărturia și în slujirea lor.

Adună-ne pe toți în Cristos.

Fă din noi locuința ta.

Te rugăm pentru cei care sunt fără acoperiș, fără țară, fără mâncare, fără loc de muncă, fără medicamente, fără pace: să-l recunoaștem și să-l slujim pe Cristos prin intermediul celor care suferă și sunt în necesitate.

Adună-ne pe toți în Cristos.

Fă din noi locuința ta.

Îți mulțumim pentru toate darurile creației. Învață-ne să împărțim cu ceilalți timpul, energia, resursele, iubirea noastră. Fă-ne mai sensibili și atenți la rănile familiei umane și ale creației, ca să putem fi fideli în misiunea noastră și să trăim mult pe pământ, ca să-i putem da lui Cristos întreaga noastră viață, de vreme ce îi aparținem și să se unească în el toate cele de pe pământ și din cer. Amin.

(Credincioșii sunt invitați să facă invocații luate din contextul lor de viață și din experiența personală)

Tatăl nostru

 

IV. Binecuvântarea și trimiterea adunării

Binecuvântarea (binecuvântarea lui Aron)

Domnul să ne/vă binecuvânteze și să ne/vă păzească! Amin.

Să strălucească fața peste noi/voi și să ne/vă dăruiască harul său! Amin.

Să-și întoarcă privirea spre noi/voi și să ne/vă dăruiască pacea! Amin.

Trimiterea
Mergeți în pacea lui Cristos.
Mulțumim lui Dumnezeu.
(Muzică)

© Editura Presa Bună



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat