Celebrarea ecumenică
Introducere
Celebrarea are ca temă: Cristos, unica temelie a Bisericii.
Adunarea începe lăudându-l pe Cristos pentru lucrarea sa de mântuire. Această slujire de rugăciune este centrată în contextul din 1Cor 3, chiar dacă numai versetele 10-13 sunt menționate în textele liturgiei cuvântului. Celelalte lecturi permit dezvoltarea temei solidității și a calității edificării Bisericii pe Cristos, piatra unghiulară și temelia unității.
Celebrarea penitențială și rugăciunea de iertare au loc imediat după proclamarea cuvântului lui Dumnezeu. Ele permit transformarea proclamării într-un element esențial al celebrării. Alții vor prefera să fie lăsate în locul lor tradițional, adică la început. Această parte indică faptul că fiecare comunitate face un examen colectiv de conștiință înaintea lui Cristos (v. 4), temelie a unității Bisericii: expresii de părere de rău, simboluri, mărturii și contribuții.
Vestim noi împreună evanghelia, recunoscând și împărtășind darurile pe care Domnul le acordă Bisericilor? (v. 5). Acceptăm misiunea complementară a Bisericilor în situațiile noastre locale? Recunoaștem primatul lui Cristos, ai cărui slujitori suntem? Lucrăm cu adevărat împreună în opera lui Dumnezeu? (v. 9).
Simbolul propus aici este cel format din două lamele sau bețe din lemn unite în formă de cruce în timpul celebrării. În același timp este vorba de evocarea porților iadului distruse după Paștele lui Cristos și de materialele solide folosite în mod obișnuit la construirea unei case. O dată plasată pe pământ această cruce, celelalte simboluri - de părere de rău, de exprimare a credinței și apartenenței noastre clare la Cristos pentru edificarea Bisericii sale - se pot aduce treptat (lumânare, boabe de grâu, flori, desene ale copiilor etc.).
În timpul intențiilor de rugăciune, inspirate din 1Cor 1-23, adunarea încredințează lui Cristos, unicul mijlocitor, opera creștinilor și slujirea Bisericilor în lume dincolo de ecumenism.
© Editura Presa Bună