SRUC
  Anul 2009
  Anul 2008
  Anul 2007
  Anul 2006
  Anul 2005
  Anul 2004
  Anul 2003
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 RUGACIUNE PENTRU UNITATEA CREȘTINILOR 2004 

Texte biblice, reflecții și rugăciuni pentru cele opt zile

A șaptea zi

Mă duc și voi veni din nou la voi (In 14,28)

În așteptarea glorificării lui Dumnezeu

LECTURA I

Voi sta de strajă la postul meu... ca să văd ce-mi va spune Dumnezeu.

Citire din cartea profetului Habacuc 2,1-4

1 Voi sta de strajă la postul meu, voi rămâne în picioare pe zidul de apărare și voi sta la pândă, ca să văd ce-mi va spune Dumnezeu și cum îmi va răspunde la plângerile mele. 2 Atunci Domnul mi-a răspuns: "Așterne în scris viziunea pe care ai avut-o, scrie clar pe table, ca să se poată citi cu ușurință! 3 Această viziune se va împlini, însă numai la timpul hotărât; ea se îndreaptă spre împlinirea ei și nu minte. Dacă ți se pare că întârzie, așteapt-o; ea va veni cu siguranță la vremea ei. 4 Iată, cel care nu are sufletul drept va pieri, iar cel drept va trăi în viață datorită credinței lui".

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 129,1-2.3-4.5-6.7-8 (R.: 7)

R.: Domnul este plin de bunătate și de îndurare.

1 Dintru adâncuri strig către tine, Doamne,
2 Doamne, ascultă glasul meu!
Pleacă-ți urechea ta la glasul rugăciunii mele. R.

3 Dacă te-ai uita la fărădelegi, Doamne,
Doamne, cine ar mai rămâne în viață?
4 La tine însă este iertare,
de aceea ne temem de tine. R.

5 Eu nădăjduiesc în Domnul,
sufletul meu se încrede în cuvântul său.
6 Sufletul meu îl așteaptă pe Domnul,
mai mult decât așteaptă străjerii ivirea zorilor. R.

7 Să nădăjduiască Israel în Domnul,
căci la Domnul se află îndurare și mântuire deplină.
8 El va mântui pe Israel
de toate fărădelegile sale. R.

 

LECTURA II

Toate creaturile așteaptă cu nerăbdare să vadă această descoperire a fiilor lui Dumnezeu.

Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Romani 8,18-27

Fraților, 18 eu sunt convins că suferințele timpului de față nu înseamnă nimic în comparație cu măreția care va fi descoperită în noi. 19 Toate creaturile așteaptă cu nerăbdare să vadă această descoperire a fiilor lui Dumnezeu. 20 Toată făptura a fost supusă forțelor nimicitoare, nu pentru că ea ar fi vrut, ci din cauza aceluia care a supus-o acestor forțe. 21 Cu toate acestea, ea și-a păstrat speranța de a fi eliberată de această sclavie, de degradarea la care a fost supusă, pentru a cunoaște libertatea și măreția copiilor lui Dumnezeu. 22 Noi știm că toate cele create suspină și îndură durerile unei nașteri, care durează încă. 23 Și nu numai ele, ci și noi care am început prin a-l primi pe Duhul Sfânt, și noi înșine suspinăm în noi, dar noi așteptăm înfierea și eliberarea trupului nostru. 24 Căci am fost mântuiți dar mântuirea noastră este numai în speranță; a vedea împlinindu-se ceea ce speri nu mai este speranță. 25 Cum ai putea spera ceea ce vezi? Însă noi, dacă sperăm ceea ce nu vedem, așteptăm cu statornicie împlinirea ei. 26 Duhul Sfânt vine în ajutorul slăbiciunii noastre. Pentru că noi nici nu știm să ne rugăm cum trebuie; însuși Duhul Sfânt intervine pentru noi prin strigăte negrăite. 27 Și Dumnezeu, care pătrunde inimile, cunoaște intențiile Duhului: el știe că mijlocind pentru noi cei credincioși, Duhul Sfânt vrea ceea ce vrea Dumnezeu.

Cuvântul Domnului

 

EVANGHELIA

Vegheați, așadar, căci nu știți nici ziua, nici ceasul.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 25,1-13

În acel timp, Isus a spus ucenicilor această parabolă: 1 "Împărăția cerului este asemenea cu zece fecioare invitate la nuntă, care și-au luat candelele și au ieșit în întâmpinarea mirelui. 2 Însă cinci dintre ele erau nechibzuite, iar cinci erau înțelepte. 3 Cele nechibzuite, luând candele, n-au luat cu ele untdelemn. 4 Cele înțelepte au luat untdelemn în vase, o dată cu candelele lor. 5 Fiindcă mirele întârzia, au ațipit toate și au adormit. 6 La miezul nopții s-a auzit un strigăt: «Iată, vine mirele, ieșiți-i în întâmpinare!». 7 Atunci s-au trezit toate acele fecioare și-au pregătit candelele. 8 Cele nechibzuite au zis către cele înțelepte: «Dați-ne din untdelemnul vostru, căci ni se sting candelele». 9 Dar cele înțelepte le-au răspuns: «Nu, ca nu cumva să nu ne ajungă nici nouă, nici vouă; mai bine mergeți la vânzători și cumpărați-vă». 10 Plecând ele ca să cumpere, a sosit mirele; cele care erau pregătite au intrat cu el în sala nunții și ușa s-a închis. 11 Mai târziu au venit și celelalte tinere și au zis: «Doamne, Doamne, deschide-ne!». 12 Dar el le-a răspuns: «Vă spun adevărul: Nu vă cunosc». 13 Vegheați, așadar, căci nu știți nici ziua, nici ceasul!"

Cuvântul Domnului

 

Meditație

Isus vorbește de plecarea sa și, în același timp, promite că va reveni. Prin aceste cuvinte, Isus îi anunță pe ucenicii săi că Domnul îi va conduce prin întuneric și moarte la gloria învierii. Paștele ne arată revelarea în glorie a noii creații. Credem în învierea lui Cristos și așteptăm venirea sa în slavă. În el se află speranța noastră de mântuire și pace pentru întreaga lume. Această speranță care ne unește, ca și creștini, constituie pentru noi un izvor de viață autentică. Această speranță se fundamentează pe cuvântul și promisiunea lui Dumnezeu. Ca și Habacuc, noi așteptăm ca Dumnezeu să-și țină cuvântul. Ca și psalmistul avem încredere în fidelitatea lui Dumnezeu.

Noi așteptăm în speranță, solidari în această lume. Multe persoane au nevoie de prezența lui Dumnezeu. Ele sunt fără speranță, copleșite de îndoială, frică și durere. Ele văd nedreptatea, suferința și violența și nu pot crede într-un viitor de dreptate și pace. Ca și persoane în așteptare, creștinii dau mărturie de crizele și tulburările acestei lumi. Nu ne limităm în a sta într-un colț și a privi. Resimțim adesea neputința și ne întrebăm în legătură cu prezența ascunsă a lui Dumnezeu. În gemetele lumii, noi simțim aspirația spre pace a lui Dumnezeu, dorința de libertate a copiilor lui Dumnezeu. Unitatea creștinilor ar reprezenta pentru lumea întreagă un semn tangibil al nașterii unei noi umanități.

Promisiunea lui Cristos ne încurajează să credem în puterea sa și în adevărul său. Istoria fecioarelor ne încurajează să sperăm cu răbdare în Cristos și să fim gata de venirea sa. Așteptarea ar putea fi lungă, dar va sosi ziua când Cristos înviat va veni și ne va elibera de toate necazurile și suferințele noastre. Așteptarea revelării lui Cristos în glorie ne dă astfel prilejul de a ne angaja în favoarea mărturiei și misiunii. Este un timp pe care ar trebui să-l consacrăm iubirii și păcii, reunirii și împăcării. Este o ocazie pentru a ne ajuta și a ne susține reciproc. Astfel, speranța ce sălășluiește în inimile noastre va deveni vizibilă și credibilă: triumful păcii și al iubirii lui Dumnezeu va fi revelat tuturor.

 

Rugăciune

Doamne Dumnezeule, tu arăți gloria ta prin viața și puterea Fiului tău înviat.

Noi ne rugăm împreună pentru ca împărăția ta să vină.

Așteptăm cu nerăbdare ziua glorioasă a venirii lui Cristos, atunci când împărăția morții și a lacrimilor va lua sfârșit, iar împărăția păcii, a dreptății și a iubirii va fi stabilită pentru totdeauna. Amin.

© Editura Presa Bună



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat