SRUC
  Anul 2009
  Anul 2008
  Anul 2007
  Anul 2006
  Anul 2005
  Anul 2004
  Anul 2003
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 RUGACIUNE PENTRU UNITATEA CREȘTINILOR 2004 

Texte biblice, reflecții și rugăciuni pentru cele opt zile

A șasea zi

Să nu se tulbure inima voastră, nici să nu se înfricoșeze (In 14,27)

Nu vă temeți de nimic

LECTURA I

Nu te teme de nimic, căci eu sunt cu tine.

Citire din cartea profetului Isaia 43,1-7

1 Acum, așa vorbește Domnul, care te-a făcut, Iacove, și cel ce te-a întocmit, Israele! Nu te teme de nimic, căci eu te izbăvesc, te chem pe nume: ești al meu. 2 Dacă vei trece prin ape, eu voi fi cu tine și râurile nu te vor îneca; dacă vei merge prin foc, nu te va arde, și flacăra nu te va aprinde. 3 Căci eu sunt Domnul, Dumnezeul tău, Sfântul lui Israel, Mântuitorul tău! Eu dau Egiptul ca preț pentru răscumpărarea ta, Etiopia și Saba în locul tău. 4 De aceea, pentru că ai preț în ochii mei, pentru că ești prețuit și te iubesc, dau oameni pentru tine, și popoare pentru viața ta. 5 Nu te teme de nimic, căci eu sunt cu tine, eu voi aduce înapoi neamul tău de la răsărit, și te voi strânge de la apus. 6 Voi zice miază-noaptei: "Dă încoace!" și miază-zilei: "Nu opri", ci adu-mi fiii din țările depărtate și fiicele de la marginea pământului: 7 pe toți cei ce poartă numele meu și pe care i-am făcut spre slava mea, pe care i-am întocmit și i-am alcătuit.

Cuvântul Domnului

 

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 22,1-3a.3b-4.5.6 (R.: 6cd)

R.: Voi locui în casa Domnului până la sfârșitul zilelor mele.

1 Domnul este păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic;
2 el mă paște în pășuni verzi
și mă duce la ape liniștite;
3 îmi înviorează sufletul. R.

Mă călăuzește pe cărări drepte pentru cinstirea numelui său.
4 Chiar dacă ar fi să umblu prin valea întunecată a morții,
nu mă voi teme de nici un rău, căci tu ești cu mine.
Toiagul tău și nuiaua ta mă apără. R.

5 Tu îmi întinzi masă
în fața potrivnicilor mei,
îmi ungi capul cu untdelemn
și paharul meu este plin de se revarsă. R.

6 Da, fericirea și îndurarea mă vor însoți
în toate zilele vieții mele
și voi locui în casa Domnului
până la sfârșitul zilelor mele. R.

 

LECTURA II

În iubire nu este frică, pentru că iubirea desăvârșită izgonește frica.

Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Ioan 4,16-21

16 Preaiubiților, noi am cunoscut iubirea, pe care Dumnezeu o are față de noi și am crezut într-însa. Dumnezeu este iubire și cel ce rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne în el. 17 Prin aceasta se desăvârșește în noi iubirea, ca să putem fi încrezători în ziua judecății; fiindcă, așa cum este Cristos, la fel suntem și noi în lumea aceasta. 18 În iubire nu este frică, pentru că iubirea desăvârșită izgonește frica, deoarece frica presupune pedeapsa, iar cel ce se teme nu este desăvârșit în iubire. 19 Noi îl iubim pe Dumnezeu fiindcă el ne-a iubit cel dintâi. 20 Dacă spune cineva: "Îl iubesc pe Dumnezeu", iar pe fratele său îl urăște, este un mincinos! Pentru că cine nu iubește pe fratele său, pe care îl vede, cum poate să-l iubească pe Dumnezeu, pe care nu-l vede? 21 Aceasta este porunca pe care am primit-o de la el: "Cine îl iubește pe Dumnezeu, să-l iubească și pe fratele său".

Cuvântul Domnului

 

EVANGHELIA

Pentru ce vă este frică, oameni slabi în credință?

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 8,23-27

În acel timp, 23 Isus s-a urcat în barcă, iar ucenicii l-au urmat. 24 Deodată s-a iscat pe mare o furtună atât de puternică, încât valurile acopereau barca; iar el dormea. 25 Atunci ucenicii s-au apropiat de el și l-au trezit, spunându-i: "Doamne, salvează-ne, că pierim!" 26 El însă le-a zis: "Pentru ce vă este frică, oameni slabi în credință?" Apoi s-a ridicat în picioare, a dojenit vântul și marea și s-a făcut liniște deplină. 27 Cei de față au fost cuprinși de uimire și spuneau: "Ce fel de om este acesta, că până și vântul și marea ascultă de el!"

Cuvântul Domnului

 

Meditație

Pentru a doua oară în decursul conversației ce a urmat cinei, Isus a invitat pe discipoli la încredere și pace. Ucenicii sunt foarte triști, le este frică și ar vrea să se sustragă acestei realități crude. 2000 de ani mai târziu, noi îi regăsim pe ucenici cufundați în respect și teamă: Ce va aduce viitorul? Ce schimbări și ce dificultăți? De unde vom avea resurse pentru a-i face față? Ne este frică să rămânem singuri, să nu avem pe nimeni spre care să ne îndreptăm și să alergăm când suntem cuprinși de disperare și când furtunile vieții par să ne epuizeze. Ne este teamă că nu știm să iubim și ezităm să vedem că dragostea este o cucerire iar pacea o recompensă. Astfel, dacă nu reușim, dragostea și pacea ne vor fi luate. Dar Isus, prin iubirea și milostivirea sa, ne eliberează de această frică. În parcursul convertirii noastre, noi suntem mai convinși pe măsură ce iubirea sa este mai mare decât orice ar fi putut să ne înspăimânte. Prin Isus noi descoperim și înțelegem că pacea este un dar gratuit de la Dumnezeu, oferit ființelor umane care sunt libere să-l accepte sau să-l refuze.

Pentru cei care acceptă ca iubirea necondiționată a lui Dumnezeu să devină fundamentul și realitatea vie a existenței lor, aceasta devine o experiență eliberatoare. Și totuși, această eliberare nu semnifică faptul că ei nu vor cunoaște nici o suferință, ci înseamnă că ei au posibilitatea de a acționa și de a trăi fără teamă. "Chiar dacă aș merge într-un abis de întuneric și moarte, nu mă tem, căci tu ești cu mine", astfel descrie psalmistul această experiență existențială.

Când Dumnezeu intră în relație cu noi, oferindu-ne iubirea și pacea, el ne pune în legătură unii cu alții. Suntem legați de aproapele nostru în el și prin el. Suntem frați și surori. Acceptarea iubirii lui Dumnezeu nu se va revela în viețile noastre și în lumea în care trăim decât atunci când va transpare în iubirea noastră reciprocă. Aceasta nu este valabil numai pentru fiecare creștin, ci și pentru Bisericile noastre și diversele tradiții. De fiecare dată când construim propria identitate unii contra altora, nu numai că distrugem relațiile umane și aducem învrăjbirea în locul reconcilierii, dar ne îndepărtăm de la adevăratul izvor de viață și pace, ne îndepărtăm de Dumnezeu.

Furtunile care zguduie lumea sunt prea puternice pentru creștini și Bisericile care nu se unesc între ele pentru a le înfrunta, ca frați și surori uniți în Cristos, călăuziți de Duhul Sfânt, care nu este un duh al fricii, dar al iubiri și al mângâierii.

 

Rugăciune

Doamne Isuse, pe lac a fost suficient un singur cuvânt
pentru a alunga frica apostolilor și a potoli furtuna valurilor.
În vârful tulburărilor care lovesc lumea, dă Bisericii, bărbaților și femeilor din lumea întreagă
harul de a auzi cuvântul tău: "Nu vă temeți",
și fă ca aceasta să devină o încurajare ca să lucrăm
în pace acolo unde este ură și să aducem împăcarea acolo unde este învrăjbire. Amin.

© Editura Presa Bună



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat