SRUC
  Anul 2009
  Anul 2008
  Anul 2007
  Anul 2006
  Anul 2005
  Anul 2004
  Anul 2003
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 RUGACIUNE PENTRU UNITATEA CREȘTINILOR 2004 

Desfășurarea celebrării ecumenice

Deschiderea

Este recomandat ca la începutul celebrării să prezentăm pe scurt modul de desfășurare, alcătuit din cântări, muzică, proclamarea textelor din Sfânta Scriptură.

Prin rugăciunile alternative celebrant-popor, este recomandabil să facem apel la mai mulți celebranți.

Curcubeul poate fi realizat de comunitatea locală după o evocare artistică.

Plasată într-un moment care pare a fi cel mai oportun, colecta poate fi prezentată ca semn al unității ecleziale și al păcii, imposibil de realizat fără împărtășire reciprocă și dreptate.

C = Celebrant
A = Adunare
L = Lector

 

C: În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.

A: Amin.

 

Cântec de intrare (de mulțumire)

O parte a adunării, de exemplu, diferiți lectori și celebranți, precedați de copii, pot intra în procesiune în urma Bibliei, purtată în față. Procesiunea trece pe sub un curcubeu, plasat undeva în spațiu.

 

Rugăciune de mulțumire din liturgia siriană

(se va utiliza astfel sau parțial, sau se va căuta o alta)

C: Prin lumina ta, noi vedem lumina, o Isuse, lumină pură. Tu ești lumina adevărată care luminează toate creaturile; luminează-ne, așadar, din splendoarea luminii tale, tu strălucirea Tatălui ceresc.

Tu, Cel Drept și Sfânt, care locuiești în lăcașurile luminii, alungă de la noi patimile și gândurile necurate și fă-ne capabili de a desăvârși operele dreptății în simplitatea inimii.

Noi te rugăm în această zi sfântă care ne-a reunit pentru ca să te implorăm în favoarea unității Bisericii tale: păstrează-ne în plenitudinea păcii tale.

A: Amin.

C: Să mulțumim lui Dumnezeu Tatăl, stăpânul a toate, să-l adorăm pe Fiul său unic și să-l slăvim pe Duhul Sfânt, încredințându-i viața. Și să implorăm milostivirea sa.

A: Ai milă de noi, o Dumnezeule, atât de bun și de milostiv.

 

Rugăciune de penitență din liturgia siriană

(Se va utiliza astfel sau parțial, sau se va găsi o alta)

C: Ai milă de noi, Dumnezeule atotputernic. Pe tine te lăudăm, te binecuvântăm, te adorăm. Te rugăm, Doamne Dumnezeule: fii gata să ne ajuți, o bunule Dumnezeu, prieten al oamenilor, miluiește-ne pe noi.

A: Doamne, ai milă de noi.

C: Noi ne amintim de moartea ta, Doamne Isuse, proclamăm Învierea ta, așteptăm venirea ta în slavă. Miluiește-ne pe noi.

A: Doamne, ai milă de noi.

C: Pentru toate acestea, te rugăm, ca în marea ta bunătate, tu, prietenul oamenilor, să ne permiți să trăim această zi sfântă, ca și toate zilele vieții noastre, în pacea și frica ta. Înlătură de la noi, de la tot poporul tău și din această Biserică orice gelozie, ispită, orice lucrare a diavolului; izbăvește-ne de complotul celor răi, de adversitatea dușmanilor văzuți și nevăzuți. Dă-ne, te rugăm, harul de a face fapte bune și profitabile, căci tu ne-ai dat puterea de a strivi șerpii, scorpionii și orice forță dușmană. Nu ne duce în ispită, ci mântuiește-ne de orice rău, prin harul tău, bunătatea și dragostea ta față de oameni, manifestată în Fiul tău, Domnul și Mântuitorul nostru Isus Cristos, la care este slava, onoarea, puterea și adorația, și prin Duhul Sfânt, dătător de viață, acum și pururea și în vecii vecilor.

A: Amin.

C: Ascultă-ne, Doamne Dumnezeul nostru, ajută-ne și salvează-ne. Binevoiește a primi rugăciunile și cererile noastre și alungă de la noi, în milostivirea ta, orice condamnare, orice pedeapsă, orice mânie. Dă-ne siguranța, pacea și un sfârșit liniștit și fericit, așa cum dai fiilor păcii. Dă-ne un sfârșit creștinesc, așa cum îl dorești pentru noi, demn de maiestatea ta divină, astfel încât să-ți dăm mulțumire și laudă acum și pururi.

A: Primește, Doamne, rugăciunea de iertare și căința noastră.

C: Să primim de la Dumnezeu iertarea greșelilor noastre și a păcatelor, acum și în vecii vecilor.

A: Ai milă de noi, Doamne Dumnezeule, iartă greșelile noastre și greșelile lor, neglijența noastră și neglijența lor, păcatele comise cu voie sau nu, conștient sau nu. Amin.

 

Lecturi biblice:

Isaia 57,19-21; 60,17-22

Psalmul 72(71),1-8

Romani 15,30-33; 16,1-16 sau Efeseni 2,13-18

Evanghelia după sfântul Ioan 14,23-31

 

Omilia

(Moment de liniște)

 

Rugăciune pentru pace și gestul păcii din liturgia siriană

(să se folosească astfel sau să se găsească o alta)

C: Fă-ne vrednici, Doamne Dumnezeul nostru, să ne potolim setea sufletului și să umplem inimile cu vinul nou al Duhului Sfânt.

A: Ascultă-ne, Doamne.

C: Trezește inimile noastre cu lumina harului tău și eliberează-le din întunericul păcatului; luminează sufletele cu razele spirituale ale Duhului Sfânt.

A: Ascultă-ne, Doamne.

C: Fă-ne vrednici, o Tată atotputernic, să ne oferim reciproc pacea, fiecare cu aproapele său, într-o sărutare sfântă și divină, prin dragostea Domnului nostru și Dumnezeului nostru.

A: În fața ta, Doamne Dumnezeule, înclinăm capetele noastre în semn de adorație.

Cântec (în acest timp participanții își oferă semnul păcii)

 

Crezul (niceno-constantinopolitan)

C: Să-l ascultăm pe Dumnezeu cu înțelepciune și să spunem:

A: Cred într-unul Dumnezeu...

 

Rugăciuni ale liturgiei siriene din Antiohia

(De utilizat astfel sau parțial, sau de ales o alta. Se poate prevedea un timp pentru intenții de rugăciune, în mod liber.)

L: Să adresăm cererile noastre lui Dumnezeu atotputernicul, Tatăl Domnului și Mântuitorului nostru, Isus Cristos:

Te rugăm, Doamne: în bunătatea ta, tu, prieten al oamenilor, adu-ți aminte de Biserica ta una, sfântă, universală și apostolică.

A: Ne rugăm pentru pacea Bisericii una, sfântă, universală și apostolică.

L: Binecuvântează aceste creaturi răspândite de la un capăt la altul al lumii, toate popoarele și toate mulțimile. Fă să coboare din cer pacea în toate inimile, pacea pentru această generație și copleșește-ne cu harurile tale. Copleșește cu pacea ta, o rege al păcii, guvernul nostru, armata, șefii de stat și de popoare, vecinii noștri, imigranții și expatriații. Dă-ne pacea, căci de la tine vin toate. Fă să fim ai tăi, o Dumnezeule, Mântuitorul nostru, căci noi nu te cunoaștem decât pe tine. Numele tău preasfânt îl proclamăm. Sufletele noastre să se umple de Duhul Sfânt. Puterea păcatului aducător de moarte să nu se abată asupra servitorilor tăi și nici asupra vreunui popor de pe pământ.

A: Kyrie eleison.

L: Să-l rugăm pe Dumnezeu atotputernicul, Tatăl Domnului și Mântuitorului nostru Isus Cristos. Implorăm bunătatea ta, o prieten al oamenilor. Amintește-ți de întâlnirile noastre pentru Biserica ta sfântă, binecuvântează-le și fă-le să se răspândească în lumea întreagă.

A: Ne rugăm pentru această Biserică.

L: Tu ai împăcat ființele de pe pământ cu cele din cer și le-ai făcut una. Ai împlinit scopul tău înainte de a urca cu trupul la cer. Ai umplut universul cu divinitatea ta și ai spus discipolilor tăi și sfinților apostolilor: "Vă las pacea, vă dau pacea". Acum, o Dumnezeule al păcii și al încrederii, învrednicește-ne cu aceste binefaceri, purifică-ne de orice murdărie, de orice viclenie, de orice ipocrizie, de orice rău, de orice cursă a diavolului și de amintirea răului ascuns prin moarte. Acoperă-ne cu pacea ta eternă ca să păstrăm comoara credinței apostolice și să rămânem uniți prin legăturile carității.

A: Kyrie eleison.

L: Fă să domnească pe toată suprafața pământului o încredere și o prosperitate fără sfârșit, dă-ne pacea ta ca să ajungem să devenim, în unitatea credinței, omul perfect, după măsura plenitudinii lui Cristos.

A: Kyrie eleison.

L: Binecuvântează, Doamne, pacea Bisericii tale, a poporului tău și a tuturor creaturilor. Restabilește pacea și-i împacă pe toți cei ce se dușmănesc și pe toți cei ce se află în război, astfel ca săbiile lor să se transforme în brăzdare și lăncile în seceri și să nu mai propovăduiască niciodată războiul. Păstrează-i în numele tău.

A: Kyrie eleison.

L: Doamne, salvează poporul tău, binecuvântează moștenirea ta, veghează asupra lui și păstrează-l mereu. Păstrează-i credința dreaptă, în glorie și demnitate, de-a lungul timpului; întemeiază-l în dragostea și pacea ta, mai presus de orice judecată.

A: Kyrie eleison.

L: O Duhule Sfânt, fă-ne vrednici de a contribui la sfințenia tezaurelor tale cerești și de a te adora în curăție și sfințenie aici, acum și în toate zilele vieții noastre, astfel ca vestea cea bună să fie anunțată până la capătul lumii.

A: Kyrie eleison.

 

Rugăciunea domnească: Tatăl nostru care ești în ceruri...

 

Reînnoirea angajamentului nostru

A: Doamne, așa cum ne-ai învățat, ne închinăm în fața ta cu toată umilința, blândețea și răbdarea, susținându-ne unii pe alții cu dragoste și străduindu-ne să păstrăm unitatea duhului prin legătura păcii, astfel încât să devenim "un singur trup și un singur suflet", după vocația noastră, în speranța chemării unice. Cu o singură voce, căindu-ne de învrăjbirile dintre noi, ne angajăm să lucrăm împreună pentru reconciliere, pace și dreptate, și împreună te implorăm: ajută-ne să trăim ca ucenici ai tăi, să învingem egoismul și aroganța, ura și violența; dă-ne puterea de a ierta. Inspiră mărturia noastră în lume ca să știm să promovăm dialogul și să fim purtători ai speranței pe care evanghelia ta a făcut să încolțească în noi. Fă din noi instrumente ale păcii tale, pentru ca în casele și comunitățile noastre, parohiile și bisericile noastre, precum și în națiunile noastre să răsune mereu ecoul păcii pe care tu ne-ai dat-o. Amin.

 

Simboluri și expresii ale păcii primite de la Cristos

 

Mărturii

Persoanele se îndreaptă unele spre altele pentru a da mărturia lor. În formă narativă, ele spun cum sunt sau cum au fost martore pentru bărbații și femeile din jurul lor, în slujba păcii, sau cum ele însele au găsit în Cristos puterea reconcilierii sau cea de a contribui la pacea între oameni, între Biserici.

Un celebrant poate fie să comenteze simbolul ales, fie să concluzioneze pe scurt mărturiile și să propună un cântec la Duhul Sfânt, aducător de pace.

 

Cântec (pe tema păcii în Duhul Sfânt)

 

Invocarea Duhului Sfânt

Dumnezeule mângâietor, Spirit al adevărului, tezaur al tuturor bunurilor și izvor al vieții, tu care răspândești daruri și acorzi haruri divine, tu, Dumnezeu al păcii și al încrederii, vino, locuiește în noi, purifică-ne de orice murdărie. Creează în noi o inimă curată, reînnoiește în noi un spirit hotărât. O Duh al păcii și al carității, Duh al castității și al purității, Duh al pietății și al sfințeniei, Duh al înțelepciunii și al inteligenței, Duh al sfatului și al puterii, Duhule Sfânt, milostiv și bun, dă-ne izvor de lacrimi care să spele inimile noastre impure, ca tu să-ți poți face lăcaș în ele. Da, vino și aprinde în noi focul iubirii divine; reaprinde în noi dorința operelor bune, pentru a trăi în tine în veșnicie. Amin.

 

Binecuvântare dată de miniștrii Bisericii

 

Cântec final

© Editura Presa Bună



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat