SRUC
  Anul 2009
  Anul 2008
  Anul 2007
  Anul 2006
  Anul 2005
  Anul 2004
  Anul 2003
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 RUGACIUNE PENTRU UNITATEA CREȘTINILOR 2003 

Texte biblice, reflecții și rugăciuni pentru cele opt zile

A OPTA ZI

"Ne pregătește un belșug nemărginit al gloriei veșnice" (2Cor 4,17)

Chemați la unitate pe drumul slavei

Domnul este Împăratul nostru, el ne va izbăvi

Isaia 33,17-22

Ochii tăi vor privi pe rege în toată frumusețea lui și o țară îndepărtată vor vedea. Inima ta își va aduce aminte de aceste vremuri de groază, zicând: "Unde este scriitorul, unde este vistiernicul, unde este străjuitorul cel din turnuri?" Atunci nu vei mai vedea pe poporul acesta îndrăzneț, acest neam cu vorbe încâlcite, pe care nu-l înțelegem, care bâlbâie o limbă care nu se poate pricepe. Privește Sionul, cetatea sărbătorilor noastre; ochii tăi să vadă Ierusalimul, loc de liniște, cort bine înfipt, ai cărui țăruși nu se pot scoate, ale cărui frânghii nu se pot desface. Domnul este pentru noi aici în toată slava sa; el pentru noi ține loc de fluvii, de largi canale, pe care nici o barcă cu vâsle nu trece, pe care nici o corabie nu poate merge. Domnul este judecătorul nostru, Domnul este căpetenia noastră, Domnul este împăratul nostru, el ne va izbăvi!

Cuvântul Domnului

Nădăjduiește în Dumnezeu, că-l voi lăuda

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 42 (41),1.2.3.4 (R.: cf. 5bc)

R.: Eu nădăjduiesc în Domnul, căci el este mântuitorul meu.

1 Fă-mi dreptate, Dumnezeule, și apără-mi cauza
în fața unui popor lipsit de credință,
scapă-mă de omul perfid și trădător. R.
2 Căci tu, Dumnezeule, ești puterea mea!
Pentru ce m-ai îndepărtat?
Pentru ce trebuie să umblu plin de întristare
sub apăsarea dușmanului? R.
3 Trimite-mi lumina și adevărul tău!
Ele să mă călăuzească.
Să mă ducă la muntele tău cel sfânt
și în lăcașurile tale. R.
4 Voi merge la altarul lui Dumnezeu,
la Dumnezeu care este bucuria și veselia mea.
Voi proclama în imnurile mele
că tu ești Dumnezeu, Dumnezeul meu. R.

Un singur Domn, o singură credință, un singur botez

Efeseni 4,1-6

Fraților, eu cel întemnițat pentru Domnul, vă rog să urmați cum se cuvine chemarea pe care ați primit-o de la Dumnezeu; fiți smeriți, blânzi, răbdători, îngăduiți-vă cu iubire unii pe alții, străduiți-vă să păstrați unitatea Duhului prin legătura păcii. Este un singur trup, un singur Duh, după cum una este speranța pe care ați primit-o: aceea a chemării voastre. Este un singur Domn, o singură credință, un singur Botez, un singur Dumnezeu, Tată al tuturor, care domnește peste toate, lucrează prin toți și este prezent în noi toți.

Cuvântul Domnului

Ca să vadă slava mea pe care mi-ai dat-o

Ioan 17,20-26

În acel timp, Isus și-a ridicat ochii spre cer și s-a rugat astfel: "Părinte sfânt, nu mă rog numai pentru aceștia, ci și pentru cei care vor asculta cuvintele lor și vor crede în mine: toți să fie una; după cum tu, Părinte, ești în mine și eu în tine, așa și ei să fie în noi una, ca lumea să creadă că tu m-ai trimis. Slava pe care mi-ai dat-o tu eu le-am dat-o lor, ca să fie una precum noi una suntem: eu în ei și tu în mine. Ei să fie în chip desăvârșit una, ca să cunoască lumea că tu m-ai trimis și că i-ai iubit pe ei, precum m-ai iubit pe mine. Părinte, vreau ca și cei pe care mi i-ai dat să fie împreună cu mine acolo unde sunt eu, ca ei să vadă slava pe care mi-ai dat-o, pentru că tu m-ai iubit pe mine mai înainte de întemeierea lumii. Părinte drept, lumea pe tine nu te-a cunoscut, dar eu te-am cunoscut și aceștia au cunoscut că tu m-ai trimis. Eu le-am făcut cunoscut numele tău și-l voi face cunoscut, ca iubirea cu care m-ai iubit tu să fie în ei și eu în ei".

Cuvântul Domnului

Comentariu

În epoca în care Ierusalimul era amenințat de invazie, profetul Isaia aștepta ziua în care avea să înceapă împărăția lui Dumnezeu și în care Ierusalimul ar fi fost "loc de liniște, cort bine înfipt, ai cărui țăruși nu se pot scoate, ale cărui frânghii nu se pot desface". Refugiații care umblă prin lumea de astăzi, în căutarea libertății politice sau a stabilității economice, tânjesc după ziua în care, în cele din urmă, nu vor mai trebui să se deplaseze și să trăiască sub acoperișuri improvizate sau ascunși în camioane. Ei caută un colț unde să se stabilească pentru totdeauna și să trăiască în siguranță, în pace și bunăstare.

Biserica se consideră ea însăși peregrină. Suntem un popor de peregrini, de străini pe acest pământ, călători ai credinței pe drumul spre Ierusalimul ceresc, căutând să vedem chipul lui Dumnezeu. Adesea poporul peregrin al lui Dumnezeu, în așteptarea venirii împărăției sale pe pământ, simte aceeași dorință de stabilitate și de pace pe care o resimt refugiații.

În timp ce creștinii văd existența umană supusă nesiguranței inerente oricărui pelerinaj, recunosc că Biserica are vocația profetică de a vesti o viziune a ceea ce Dumnezeu ne pregătește, o "glorie neasemuit de mare și veșnică"; aceasta înscrie luptele noastre de astăzi într-un context mai vast de speranță și de promisiune. Acest viitor pe care ni-l pregătește Dumnezeu este caracterizat de unitatea în care neamul omenesc, prin harul Duhului Sfânt, este una împreună cu Isus și cu Tatăl. Chiar de pe acum această unitate ne este oferită ca un dar al Duhului: "Este un singur trup, un singur Duh, după cum una este speranța pe care ați primit-o: aceea a chemării voastre. Este un singur Domn, o singură credință, un singur Botez, un singur Dumnezeu, Tată al tuturor, care domnește peste toate, lucrează prin toți și este prezent în noi toți". Biserica trebuie să trăiască astăzi ca un semn al acestei unități pe care o înțelegem în plinătatea sa numai ca promisiune a lui Dumnezeu.

În schimb, ne-am prezentat oamenilor cu dezacordurile care nu au creat decât confuzie, în timp ce eram chemați să aducem lumină. Misiunea ecumenică încredințată nouă este aceea de a redescoperi și de a face vizibilă unitatea care este un dar al Duhului Sfânt. Cu toate acestea, uneori, creștinii par că renunță la ea. Ca popor peregrin, noi trebuie să păstrăm speranța și certitudinea că vom fi una în Cristos și că vom vedea slava pe care Dumnezeu a pregătit-o fiilor săi "înainte de întemeierea lumii".

Rugăciune

Doamne, arată-ne milostivirea ta și, prin puterea Duhului tău, risipește diviziunile dintre creștini pentru ca Biserica ta să se arate cu mai multă claritate ca semn vizibil în mijlocul tuturor popoarelor.

Doamne, dă-ne o iubire reînnoită, o adevărată înțelepciune și un nou zel în căutarea unității pentru ca mesajul veșnic al Fiului tău să fie primit de toți ca vestea cea bună.

Doamne, reînsuflețește credința și speranța noastră, ca să înaintăm în bucurie spre împărăția cerească, încrezători în promisiunea slavei tale veșnice.

Prin Isus Cristos, Domnul nostru. Amin.

© Editura Presa Bună



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat