SRUC
  Anul 2009
  Anul 2008
  Anul 2007
  Anul 2006
  Anul 2005
  Anul 2004
  Anul 2003
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 RUGACIUNE PENTRU UNITATEA CREȘTINILOR 2003 

Texte biblice, reflecții și rugăciuni pentru cele opt zile

PRIMA ZI

"Noi avem această comoară în vase de lut" (2Cor 4,7)

Speranța

Nu te teme, Abrahame, că răsplata ta va fi foarte mare

Geneza 15,1-7

Cuvântul Domnului i-a fost adresat lui Abraham într-o viziune: "Nu te teme, Abrahame! Eu sunt scutul tău și răsplata ta va fi foarte mare!" Abraham i-a răspuns: "Doamne Dumnezeul meu, ce-mi vei da, căci mă sting fără copii și moștenitorul casei mele este Eliezer din Damasc". Și Abraham a continuat: "Tu nu mi-ai dat urmaș, de aceea moștenitorul va fi un rob din casa mea". Atunci i-a fost adresat lui Abraham acest cuvânt al Domnului: "Nu el va fi moștenitorul tău!" Apoi l-a condus afară și i-a zis: "Privește cerul și numără stelele, dacă poți". Și a continuat: "Atât de mulți vor fi urmașii tăi". Abraham a crezut ce i-a spus Domnul și pentru aceasta Domnul l-a socotit drept. Domnul i-a mai zis: "Eu sunt Domnul, care te-am scos din Ur, din Caldeea, ca să-ți dau în stăpânire țara aceasta".

Cuvântul Domnului

Păzește-mă, Dumnezeule, pentru că mă încred în tine

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 16 (15),5 și 8.9-10.11 (R.: 1)

R.: Păzește-mă, Doamne, pentru că mă încred în tine.

5 Domnul este partea mea de moștenire și cupa mea cu sorți,
tu ești acela care ai în mână soarta mea.
8 Îl am mereu în fața ochilor pe Domnul;
dacă el este la dreapta mea, nu mă clatin. R.
9 De aceea inima mea se bucură și sufletul meu se înveselește;
ba chiar și trupul meu se va odihni în liniște,
10 deoarece nu vei lăsa sufletul meu în locuința morților,
nici nu vei îngădui ca sfântul tău să vadă putrezirea. R.
11 Tu îmi vei arăta cărarea vieții;
în fața ta sunt bucurii nespuse
și desfătări veșnice la dreapta ta. R.

Isus Cristos, venind arhiereu al bunătăților celor viitoare

Evrei 9,8-12

Prin aceasta Duhul Sfânt ne arată că nu este încă vădită calea spre sanctuar, atâta timp cât mai dăinuiește cortul cel dintâi. Este o înfățișare a timpului de față, potrivit căreia se duc daruri și jertfe ce nu sunt în stare să aducă închinătorul la o desăvârșire a cugetului, ci sunt doar privitoare la niște mâncăruri, băuturi și diferite spălări, legiuiri omenești, stabilite în vremea unei adevărate orânduiri. Cristos, devenit marele preot al bunurilor viitoare, trecând printr-un cort mai mare și mai desăvârșit, care nu este făcut de mână de om, adică nu este din această lume, a intrat o dată pentru totdeauna în Sfânta Sfintelor nu cu sânge de țapi și viței, ci cu propriul lui sânge, dobândind o mântuire veșnică.

Cuvântul Domnului

Noi speram că el va fi eliberatorul lui Israel

Luca 24,13-35

A treia zi, după moartea lui Isus, doi ucenici mergeau către un sat numit Emaus, situat la două ore de mers din Ierusalim, și vorbeau între ei despre toate cele întâmplate. Pe când vorbeau și discutau aprins, Isus însuși s-a apropiat și a început să meargă cu ei. Însă ochii lor erau ținuți să nu-l cunoască. Isus le-a zis: "Despre ce vorbeați între voi pe drum?" Atunci ei, foarte triști, s-au oprit. Unul dintre ei, cu numele Cleofa, i-a răspuns: "Oare tu ești singurul dintre toți cei care au fost la Ierusalim, care nu cunoaște cele petrecute acolo zilele acestea?" El i-a întrebat: "Ce anume?" I-au răspuns: "Cele despre Isus din Nazaret, care era profet puternic prin faptele și cuvintele sale în fața lui Dumnezeu și a întregului popor; arhiereii și mai marii poporului l-au trădat, au cerut să fie condamnat la moarte și să fie răstignit. Noi speram că el va fi eliberatorul lui Israel și iată, astăzi este deja a treia zi de când s-au petrecut toate acestea. Ba mai mult, niște femei de-ale noastre ne-au și speriat; ele s-au dus dis-de-dimineață la mormânt, dar n-au găsit trupul lui; atunci au venit să ne spună că le-au apărut și niște îngeri, care le-au spus că el trăiește. Unii dintre ai noștri au mers la mormânt și au spus că cele spuse de femei erau adevărate, dar pe el nu l-au văzut". Atunci Isus le-a zis: "Așadar, tot n-ați înțeles! Cât de greoi sunteți la inimă, ca să credeți toate cele spuse de profeți! Nu trebuia oare ca Mesia să sufere toate acestea pentru a intra în slava sa?" Și începând cu Moise și continuând cu toți profeții, le-a dovedit din toată Scriptura cele care se refereau la el. Când s-au apropiat de satul în care mergeau, Isus s-a făcut că merge mai departe. Dar ei s-au străduit să-l rețină: "Rămâi cu noi, că se lasă seara și ziua e deja pe sfârșite". A intrat deci și a rămas cu ei. Și, pe când stătea cu ei la masă, a luat pâinea, a binecuvântat-o, a frânt-o și le-a dat-o. Atunci li s-au deschis ochii și l-au recunoscut, dar el s-a făcut nevăzut din ochii lor. Iar ei și-au zis unul către altul: "Nu ne ardea oare inima în noi când ne vorbea pe drum și ne explica Scripturile?" Și imediat s-au ridicat de la masă și s-au întors la Ierusalim. Acolo i-au găsit pe cei unsprezece apostoli, adunați cu ai lor, care le-au zis: "E adevărat, Domnul a înviat și s-a arătat lui Simon Petru". La rândul lor, au povestit ce li s-a întâmplat pe drum și cum l-au cunoscut la frângerea pâinii.

Cuvântul Domnului

Comentariu

Abraham își pune încrederea în promisiunea lui Dumnezeu. Părăsește viața sa confortabilă pentru a merge în țara făgăduită. Împreună cu familia sa, devine străinul, emigrantul chemat la o integrare dureroasă și penibilă, dar desigur fructuoasă și eliberatoare, pe pământul Canaanului.

Călătorii de la Emaus sunt și ei obligați să se întoarcă la vechile lor case pentru a regăsi intuiția de la început care-i antrenase în urmarea lui Isus, până la picioarele crucii. Trecând în revistă, împreună cu Isus, "Moise, legea și toți profeții", ei refac din nou în inima lor tulburată încrederea și dragostea, semn al prezenței în ei a comorii dumnezeiești, fundament al speranței lor. Speranța o experimentează fiecare creștin. Ea nu-l scutește de lupte, dar îi luminează viața cu o forță senină și încrezătoare.

A părăsi pământul natal, a merge spre celălalt, spre străin poate fi o ocazie de a ne deschide, de a crește împreună cu el pentru a-i oferi lui Dumnezeu "o inimă generoasă", capabilă să conțină comoara pe care Dumnezeu vrea să o așeze în fiecare și în toți. Această inimă generoasă este vasul de lut al firii noastre omenești plămădit din pământ. Pare slab și neînsemnat dinaintea comorii care crește mereu în el.

Creștinii trebuie să proclame împreună această comoară care strălucește în glorie pe chipul celui înviat. Ei fac cunoscută moștenirea comună atunci când se prezintă într-o comunitate reconciliată.

Rugăciune

Părinte, în ciuda slăbiciunii noastre, ai făcut din noi discipolii Fiului tău, martori ai speranței și credincioși care ar vrea să proclame izbânda lui într-o lume sceptică și frământată.

Noi purtăm această comoară în vase de lut și ne temem că vom ceda în fața suferinței și a răului. Uneori chiar ne îndoim de puterea cuvântului lui Isus care a spus: "Ca toți să fie una". Vino și restaurează în noi cunoașterea gloriei care strălucește pe chipul lui Cristos, Fiul tău, pentru ca, prin faptele noastre, angajamentele noastre și prin întreaga noastră viață, să proclamăm în lume că el este viu și acționează. Amin.

© Editura Presa Bună



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat