SRUC
  Anul 2009
  Anul 2008
  Anul 2007
  Anul 2006
  Anul 2005
  Anul 2004
  Anul 2003
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 RUGACIUNE PENTRU UNITATEA CREȘTINILOR 2003 

Situația ecumenică în Argentina

Argentina este o țară tânără scăldată de Oceanul Atlantic, situată în sudul continentului american. Populația sa provine în principal din imigranți europeni și din Orientul Mijlociu care populează țara, împreună cu fiii cuceritorilor spanioli și ai vechilor popoare indigene. De-a lungul ultimelor decenii, Argentina a primit și imigranți sud-americani proveniți din țări limitrofe, precum asiatici, în cea mai mare parte de origine coreeană sau taiwaneză. Limba oficială este spaniola și religia cu cei mai mulți credincioși este creștinismul, deși s-au înrădăcinat foarte bine și comunități iudaice sau islamice.

Argentina este produsul cultural al acestor diferite imigrări. Nu este surprinzător că găsim pe teritoriul ei catolici, protestanți din diferite Biserici și denominații, precum și membri ai Bisericilor Ortodoxe sau precalcedoniene. Au venit aici în calitate de imigranți, unii în căutarea unei vieți mai bune, alții au fugit de persecuții politice sau de intoleranța religioasă din țările lor de origine. O dată cu originile lor diferite, au adus și credințele religioase care-i caracterizează. Câteva din Bisericile protestante s-au dezvoltat ca urmare a activității misionare desfășurate în mijlocul populației locale. În Argentina, figura creștinismului are mai multe fațete și potențialități.

Biserica Catolică

Biserica Catolică a ajuns aici o dată cu spaniolii cuceritori și a însoțit procesul de colonizare și de stabilire a europenilor în America. Astăzi se vorbește de Biserica majoritară a țării. Ea cuprinde parohii foarte vechi și un număr important de servicii sociale, edificii religioase și școli răspândite pe întreg teritoriul țării. Istoria Argentinei este inseparabilă de rolul pe care Biserica Catolică l-a jucat aici, contribuind astfel la dezvoltarea sa culturală și la dezvoltarea mentalității și a destinului său politic. Mulți dintre exponenții principali care au marcat istoria acestei țări erau catolici practicanți și sinceri.

Prezența Bisericii Catolice se remarcă în particular prin edificiile sale religioase mărețe precum catedrala din Plata, una din cele mai impozante din lume, sau bazilica din Lujan, dedicată sfintei Fecioare Maria. Această bazilică a devenit unul din principalele locuri de pelerinaj din țară, milioane de vizitatori venind aici în fiecare an. Dar există și sute de biserici mici în care comunitățile locale celebrează Liturghia și contribuie la dezvoltarea socială a cartierului lor, realizând proiecte de solidaritate, de caritate și de acțiune comunitară. Sunt preoți și călugări din diferite ordine religioase care lucrează în numeroase centre oferind asistență celor săraci și marginalizați, în domenii precum cel al sănătății și al educației; ei sunt implicați, printre altele, și în lupta pentru respectarea drepturilor omului la demnitate și la bunăstare.

Bisericile protestante

Primele Biserici protestante au sosit în Argentina la începutul secolului al XIX-lea, când independența de sub ocupația spaniolă a făcut să se deschidă frontierele și a dat curs unui fel de imigrare diferit și pluralist. Prima Biserică stabilită aici a fost Biserica Anglicană, ale cărei prime reuniuni regulate au început în 1821, an în care s-a inaugurat și lăcașul din Buenos Aires, primul din America Latină. Primii membri ai Bisericii Anglicane erau comercianți, oameni de afaceri și funcționari englezi. Mai târziu au ajuns în zonele rurale imigranți scoțieni prezbiterieni care și-au stabilit aici bisericile. Misiunea metodistă și-a început activitatea la Buenos Aires în 1836. La jumătatea secolului al XIX-lea primele Biserici protestante își desfășurau deja activitatea prin servicii sociale, școli și programe de evanghelizare pentru imigranți și pentru populația indigenă.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, imigranții reformați și luterani au adus și ei credința lor în Argentina. Instalarea Bisericilor reformată și luterană se datorează în principal imigranților proveniți din Țările de Jos și din Germania. În aceeași perioadă au sosit și baptiștii și membrii Bisericilor libere. Valdezii proveniți din Italia s-au așezat în zonele rurale și împreună cu metodiștii au creat un centru de formare teologică destinat responsabililor locali. Câteva decenii mai târziu, Bisericile penticostale au început opera lor caracterizată de o puternică evanghelizare și o rapidă expansiune. Se poate considera că la începutul secolului al XX-lea, în Argentina erau reprezentate aproape toate formele de protestantism. Ele erau de fapt parte integrantă a vieții imigranților europeni, s-au înrădăcinat pe lângă populația locală și au organizat misiuni pe lângă toate comunitățile indigene care au supraviețuit cuceririi teritoriilor lor. Astăzi, găsim până și în cele mai mici cătune din țară cel puțin o biserică cu tradiție protestantă.

Bisericile orientale în Argentina

Prima Biserică orientală care s-a organizat la nivel local a fost Biserica Ortodoxă Rusă (prezentă din 1888). Credincioșii ortodocși de diferite naționalități au cerut prezența acesteia pe lângă misiunea diplomatică rusă din Buenos Aires. Grație sprijinului imigranților greci, sârbi, bulgari, sirieni, libanezi și ruși ca și familiei imperiale ruse, biserica "Sfânta Treime" a fost construită la Buenos Aires în 1901. Câțiva ani mai târziu, în 1905, Biserica Greacă Ortodoxă a obținut numirea unui preot pentru slujirea comunității. Această Biserică s-a dezvoltat în diferite părți ale țării, iar în 1928 a fost construită catedrala "Adormirea Maicii Domnului". Patriarhatul Grec Ecumenic s-a stabilit în 1938, iar din 1951 Buenos Aires este sediul episcopului care depinde jurisdicțional de arhidiecezele nord și sud-americane.

Printre Bisericile ortodoxe, cea care depinde de Patriarhatul Antiohiei numără cei mai mulți credincioși. Cei mai mulți dintre membrii săi provin din Siria sau din Liban. Această Biserică s-a stabilit în Argentina în 1921, iar dieceza a fost înființată în 1949, deși scaunul episcopal nu a fost stabilit decât în 1955. Catedrala a fost inaugurată la sfârșitul anului 1956, iar prima Liturghie a fost celebrată cu ocazia sărbătorii Crăciunului din același an.

Biserica Armeană Apostolică s-a format în Argentina la sosirea imigranților armeni între 1909 și 1911, când au fugit de masacrele de la Adana de sub regimul turc. Din 1915 până în 1920 au sosit și supraviețuitorii marelui genocid. Din 1925 până în 1936, a fost rândul armenilor din Cilicia să scape de turci, iar între 1947 și 1954, numeroși armeni au emigrat în Argentina după Cel de-al Doilea Război Mondial.

Ca urmare a marelui val de emigrări de la începutul secolului al XX-lea, Biserica Siriană Ortodoxă din Antiohia s-a stabilit o dată cu sosirea familiilor provenite din Irak, Siria și Turcia, aceastea din urmă traversând o perioadă de puternică intoleranță religioasă. Această Biserică este condusă de un patriarh vicar, iar scaunul său episcopal se află în orașul La Plata. În țară există diferite lăcașuri de cult și centre cu activități sociale care îi primesc pe credincioși. Această Biserică este în deplină comuniune cu Iglesia Catolica Apostolica de Antioquia, cu care a semnat un acord de unitate de credință.

Bisericile ortodoxe au contribuit la dezvoltarea de organisme care se consacră cultului și educației, punerii în practică a serviciilor de asistență în favoarea celor mai defavorizați, creării de programe radiofonice și altor activități care urmăresc să îmbogățească mozaicul culturii argentiniene. Membrii ei sunt pe deplin angajați în viața socială și politică a țării.

În drum spre unitate

Nu a fost ușor începutul unui dialog pentru unitate în Argentina. Până în anii '60, relațiile ecumenice priveau în principal Bisericile protestante și evanghelice, Bisericile catolice și ortodoxe la acea vreme nu se aflau angajate. Desigur că relațiile dintre diferitele autorități bisericești au fost mereu fraterne, dar se nota o oarecare neîncredere la nivelul comunităților locale, datorată prozelitismului și înmulțirii Bisericilor protestante. Bisericile nu au întreprins nici un dialog oficial. La acea vreme, Bisericile protestante și evanghelice colaborau în organizații precum Alianța Biblică, Federația Bisericilor și în sectoare locale ale YMCA și YWCA. Ele celebrează, de asemenea, împreună, Ziua Reformei și Ziua Mondială de Rugăciune.

După câțiva ani, dialogul și prietenia între credincioșii de diferite tradiții au dat roade. Datorită noilor curente apărute după Conciliul Vatican II, deschiderii manifestate chiar de Bisericile protestante și influenței mișcării ecumenice europene, a început o eră nouă și fructuoasă de întâlniri și colaborări. Comunitățile locale au început să se reunească și s-a instaurat dialogul între miniștrii și preoți, în timp ce au luat ființă comisii bilaterale. În anumite cazuri s-a dezvoltat și o cooperare în domeniul serviciilor sociale, a organizațiilor care luptă pentru respectarea drepturilor omului și pentru răspândirea evangheliei. Rezultatele pozitive ale activităților, ca acelea ale Seminarului pentru Formare Teologică, ale Serviciului Interparohial pentru Asistența Reciprocă și întâlnirea voluntarilor în organizații precum Caritas, Caref, Ceas și multe altele, sunt și astăzi absolut deosebite.

Anii mulți de progres ecumenic au dus la crearea în 1988 a Comisiei Ecumenice a Bisericilor Creștine din Argentina (CEICA), un spațiu de dialog și de colaborare unde ortodocși, catolici și protestanți pot să se întâlnească. Membrii săi se reunesc în mod regulat pentru a discuta pe teme de interes comun, făcând schimb de informații despre Bisericile lor, examinând progresele realizate sau dificultățile întâmpinate în munca ecumenică atât la nivel local cât și național. Pe lângă aceasta, comisia organizează întâlniri unde se roagă împreună pentru unitatea Bisericii și pentru a depăși problemele epocii noastre. La aceste adunări iau parte episcopi, miniștri, preoți și laici, bărbați și femei.

© Editura Presa Bună



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat