SRUC
  Anul 2009
  Anul 2008
  Anul 2007
  Anul 2006
  Anul 2005
  Anul 2004
  Anul 2003
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 RUGACIUNE PENTRU UNITATEA CREȘTINILOR 2003 

Celebrarea ecumenică

Introducere

În acest timp de rugăciune se celebrează lumina pe care Dumnezeu, Tatăl nostru, o face să strălucească în inimile credincioșilor și în comunitățile lor, deși ele provin din numeroase culturi, popoare și națiuni răspândite pe pământ, care migrează permanent și se stabilesc în locuri noi.

Este vorba de lumina credinței pe care ne-o face cunoscută Cristos. Această credință constă în a cunoaște "strălucirea gloriei lui Dumnezeu, pe fața lui Isus Cristos". Ea este comoara de care amintește Paul în 2Cor 4,5-18. Fiecare credincios și fiecare comunitate de credincioși o poartă și o mărturisește în însăși fragilitatea condiției pământești și prin bogăția darurilor sale.

Este foarte important pe plan ecumenic că-l putem celebra cu bucurie pe Cristos înviat, dar nu este mai puțin important să înălțăm către Dumnezeu, Tatăl nostru, prin unicul nostru Mijlocitor, rugăciunile noastre pentru atâția bărbați și femei, tineri și copii traumatizați de emigrație. Acesta este sensul mijlocirii care, în acest an, împreună cu mărturisirea lui Cristos, lumina vieților noastre, constituie momentul intens al acestei celebrări. Comunitățile de credincioși au cunoscut și continuă să cunoască grele diviziuni, încercări și bucurii, așteptări și speranțe care i-au făcut să simtă în mod dureros suferințele popoarelor martirizate de nenorocirile migrării. De aceea, rugăciunea noastră de mijlocire pentru unitatea Bisericilor și cea pentru comunitățile de emigranți nu vor fi decât una și aceeași celebrare.

Pentru această celebrare, pregătită din inițiativa unui grup ecumenic din Argentina, se recomandă următoarele:

- Să se facă invitații reciproce, dincolo de cercul de creștini care se frecventează în mod obișnuit în întâlnirile ecumenice; să se formeze o adunare de rugăciune unită și diversificată, îndeosebi împreună cu comunitățile de creștini emigranți care trăiesc în mijlocul nostru, în orașul nostru, în cartierul nostru și în regiunea noastră. Alcătuind o adunare de rugăciune împreună cu ei, pregătind această celebrare împreună, îl celebrăm pe Isus Cristos mort și înviat, lumină din lumină, unica noastră mântuire, în comuniunea aceleași credințe și în diversitatea exprimării ei. Celebrarea noastră va onora această diversitate.

- Să se utilizeze simbolul luminii conținut în vase de lut sau, mai bine, într-un singur vas de lut care, trecând de la un grup la altul în văzul tuturor în momentul rugăciunii de mijlocire, să permită înțelegerea a ceea ce reprezintă comoara prețioasă a unității într-un singur Domn, o singură credință, un singur Botez și o speranță comună în solidaritatea lui Cristos cu cei săraci, cu emigranții, cu victimele vieții și ale dezbinării. Dacă vasul care conține lumina va fi încă din timpul ceremoniei de deschidere, acest lucru va sublinia unitatea creștinilor adunați pentru a proclama credința în Cristos, lumina vieții lor, și pentru a spori comuniunea dintre ei.

Semnul păcii va marca această comuniune în timpul rugăciunii de mijlocire. Acestei unități simbolizate astfel îi corespunde la sfârșitul celebrării reînnoirea trimiterii în misiune de către Cristos: el așteaptă ca toți ucenicii să mărturisească unitatea lor și să ia atitudine în fața problemelor concrete ale emigrării.

- Să se pună în evidență atât caracterul dramatic al emigrării și al cauzelor sale datorate atât păcatelor noastre, cât și însuși caracterului emigrantului, care este și al nostru în calitatea noastră de discipoli ai lui Cristos pe acest pământ. Fără a aborda un aer de superioritate sau falsă compasiune, să ne privim unii pe alții în timpul celebrării ca frați și surori în credință. Avem atâtea de împărtășit din ceea ce constituie speranța noastră în încercare, iar comoara credinței, pe care Dumnezeu ne-o oferă, ne umple de încântare: unde va duce drumul nostru ecumenic fără împărtășirile și dialogurile provocate de emigrările contemporane? Să acceptăm să fim primiți de Cristos, el însuși emigrant pe acest pământ. În el, itinerarul nostru pământesc se transformă în pelerinaj fratern spre casa Tatălui. Dar trebuie să-l imităm mult pentru a nu exclude pe nimeni de la această "agapé" pe care Duhul Sfânt o așază în inimile celor botezați! De aceea trebuie să ascultăm și să înțelegem mereu chemarea lui, ca să ajungem să fim martori ai evangheliei sale, devenind cerșetori și peregrini ai evangheliei, după cum a prefigurat, de exemplu, Rut, în felul său.

Este de dorit, de asemenea, să se pună în evidență persoana lui Rut în timpul liturgiei cuvântului. La începutul acesteia, relatarea întoarcerii lui Rut împreună cu Noemi în țara lui Iuda, după emigrarea sa din Moab alături de soțul ei de origine din Betleem, va putea introduce alte relatări de emigrări actuale (ele sunt recomandate, de asemenea, fie la deschidere, fie înainte de fiecare rugăciune de mijlocire). Cei prezenți, emigranți sau persoane care vor să înțeleagă mai bine viața emigranților, vor putea să descopere cum a izvorât în viața lui Rut, ca și în viața lor proprie, încrederea în Dumnezeu și chemarea la a imita, în spiritul universalist al revelației biblice, iubirea predilectă a lui Dumnezeu față de cel străin și de cel sărac.

Evanghelia poate fi aleasă și dintre referințele indicate, însă este recomandată relatarea trimiterii în misiune (Mt 28,16-20). Punând în evidență misiunea universală în prezența Domnului Cristos, în cadrul acestei celebrări ecumenice mai atente față de emigranți, această Evanghelie oferă ocazia ca în omilie să se sublinieze puterea pe care o are evanghelia de a înlătura barierele culturale, sociale, psihologice și religioase. Omilia ar trebui să ne facă să înțelegem că suntem trimiși împreună de către Cristos și să încurajeze Bisericile să întreprindă activități comune pentru "străinul din mijlocul nostru". Ce ar fi astăzi ecumenismul doctrinar, spiritual și practic, fără realitatea emigrării popoarelor din timpurile noastre? Ele stimulează drumul nostru spre unitate.

Nu este oare adevărat că, în fidelitate față de dubla exigență a misiunii și a ecumenismului, îl descoperim pe aproapele nostru în frații și surorile de tradiții diferite cu care lucrăm pentru împărăția lui Dumnezeu? Suntem chemați să iubim persoane diferite, fie că e vorba de emigranți, fie că diferența provine dintr-un mod de a mărturisi credința creștină care se fondează pe alte tradiții sau practici distincte de ale noastre. Unitatea Bisericii trebuie să fie în slujba unității popoarelor. În această perspectivă, liturgia de trimitere subliniază legătura angajamentului misionar și a angajamentului ecumenic.

Cele șase părți ale celebrării pot fi considerate și ca elemente ale celebrării ce pot fi schimbate. Iată-le:

Deschiderea: celebrarea lui Cristos lumină

Deschiderea liturgică va fi urmată de prezentarea comunităților participante și a președinților acestora. Se recomandă un interval de timp pentru ducerea la bun sfârșit a prezentărilor de rit. Prin cântarea unui imn, unitatea vocilor favorizează unitatea inimilor. Va urma o scurtă introducere înainte de liturgie.

Mărturisirea a păcatelor

Recunoașterea propriilor păcate și cererea de iertare pot fi însoțite de un scurt moment de tăcere, pentru că rănile pe care le amintim astăzi au rădăcini vechi și pentru a le vindeca este necesar să reintrăm în profunzimea ființei noastre. Din această tăcere să izvorască rugăciunea de aclamare dedicată Sfintei Treimi.

Proclamarea cuvântului

Fragmentul biblic din 2Cor 4,3-18 ("Noi avem această comoară în vase de lut") este tema Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2003.

Profesiunea de credință

Este punctul culminant al liturgiei. Ne-am putea îndrepta către apa așezată în fața sau în centrul adunării în amintirea profesiunii de credință de la Botez. Ar fi, de asemenea, oportun, înaintând spre izvorul baptismal, să urmeze schimbul reciproc al unui semn de pace.

Rugăciunea de mijlocire

Reprezentanții popoarelor și ai Bisericilor prezente relatează despre emigrările lor, își aduc simbolurile, dau din mână în mână vasul de lut care conține lumina, prezintă intervențiile lor și ale comunităților creștine prezente, relatează originea lor și totodată dezvoltarea lor, stabilirea sau excluderea lor. Aceste relatări pot fi ascultate și la începutul celebrării ca o formă de primire sau ca deschidere a liturgiei cuvântului.

Trimiterea

Celebrarea se încheie cu procesiunea adunării spre ieșire, semn al chemării lui Cristos de a da mărturie, precedată de binecuvântare.

Această celebrare trebuie să fie înfrumusețată cu expresii, cântece și simboluri proprii comunităților reprezentate.

Această celebrarea va trebui să fie pregătită de o echipă ecumenică și va fi o ocazie de întâlnire și rugăciune. Ar fi păcat să fie doar o reprezentare. Dimpotrivă, ar trebui să culmineze într-o puternică dorință de a aprofunda relațiile dintre creștinii din regiune.

© Editura Presa Bună



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat