Mesajul președintelui României cu prilejul Adunării Ecumenice Europene
Sibiu 2007
Traian Băsescu, președintele României
Sanctitatea voastră,
Înalt Preasfințiile voastre,
Eminențe,
Excelențele voastre,
Distinși invitați,
Doamnelor și domnilor,
Doresc să vă transmit salutul meu cordial cu prilejul Celei de-a treia Adunări Ecumenice Europene care se desfășoară la Sibiu - capitală culturală a Europei.
În primul său an de apartenență la Uniunea Europeană, România are astfel privilegiul să găzduiască un eveniment definitoriu pentru acțiunea comună a Bisericilor creștine și pentru raportarea noastră responsabilă la valorile spirituale care au stat la baza identității europene.
Personalitățile fondatoare ale Europei unite au vorbit cu încredere și speranță despre "sufletul Europei", despre dimensiunea spirituală a unității și a solidarității - garanție a reconcilierii, a păcii și a dreptății spre care aspirau, acum o jumătate de secol, popoarele Europei.
Astăzi este mai necesar ca oricând să conturăm un spațiu de reflecție comună asupra rolului pe care Bisericile pot să-l asume în societățile noastre, potrivit misiunii lor religioase, pentru a dezvolta dialogul intercreștin și interreligios, pentru a cultiva respectul față de demnitatea persoanei, față de semeni și față de natura în care credincioșii văd creația lui Dumnezeu.
Știu că ați început la Roma și ați continuat la Wittenberg un pelerinaj în vederea pregătirii acestei adunări, prin a celebra diversitatea tradițiilor din sânul creștinismului european. Desfășurându-se la Sibiu - un veritabil model de întâlnire și conlucrare între culturi și confesiuni religioase, și pentru prima dată într-o țară majoritar ortodoxă, țară care a pregătit evenimentul de astăzi prin vizita istorică a papei Ioan Paul al II-lea din 1999, Cea de-a treia Adunare Ecumenică Europeană este pentru noi toți semnul solidarității între credințe și o speranță reînnoită de unitate.
Îmi exprim convingerea că lucrările Adunării Ecumenice de la Sibiu vor contribui la intensificarea colaborării interconfesionale în spiritul Cartei ecumenice și vor confirma totodată vocația României de a fi un spațiu al dialogului și al cooperării în vederea binelui comun în Europa.