Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Mesaj pentru Ziua Tinerilor (16 martie 2008)

Iași - Bacău 2008

Dragi tineri,

Am început și continuăm cu bucurie timpul binecuvântat al anului 2008.

Se apropie momentul celebrării Zilei Mondiale a Tineretului din acest an, mai întâi în fiecare parohie și comunitate, în ziua de 16 martie - Duminica Floriilor -, apoi celebrarea aceleiași zile la nivel diecezan în ziua de 4 mai la Bacău "Sfântul Nicolae" și, desigur, ziua întâlnirii tinerilor din întreaga lume pentru celebrarea solemnă de la Sydney, Australia, în luna iulie (15-20) împreună cu Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea.

Drumul spre Sydney a fost așezat sub lumina Duhului Sfânt încă de la întâlnirea Sfântului Părinte cu tinerii când a anunțat că tema Celei de a XXIII-a Zi Mondială va fi îndreptată spre Duhului lui Cristos, Duhul puterii și al curajului. "Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți fi martori" (Fap 1,8).

De-a lungul anilor, la celebrarea Zilei Mondiale a Tineretului, pe plan diecezan și local, ați avut ocazia și ați fost invitați să reflectați asupra aceluiași Duh Sfânt, ca Duh al adevărului și Duh al iubirii.

Anul acesta invitația Sfântului Părinte și a noastră ca episcopi, în sintonie și în comuniune cu el, se îndreaptă spre fiecare tânăr și tânără să descopere marea putere a Duhului Sfânt, care întărește convingerile creștine și mărește curajul pentru a trăi și mai profund evanghelia și a o proclama și altora.

Numindu-l și cunoscându-l pe Duhul Sfânt, artizanul sfințeniei, protagonist al istoriei mântuirii și întăritorul conștiinței și al credinței, Sfântul Părinte vă cheamă să-l întâlniți în Biblie, în Biserică și sacramente, în liturgie și viață, ca principiu de comuniune, ca învățător interior, ca adevărat suflet al noului popor al lui Dumnezeu pentru a face ca evanghelia să se răspândească tot mai mult și să ajungă la toate popoarele.

Mă bucur să vă îndemn și eu, ca episcop al vostru, împreună cu PS Aurel și cu părinții voștri spirituali, să nu uitați ce vă spune Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea și ce vă cere în acest an și în aceste zile: "Dragi tineri, așa cum au afirmat de mai multe ori și venerații mei predecesori Paul al VI-lea și Ioan Paul al II-lea, a vesti evanghelia și a mărturisi credința sunt astăzi mai necesare ca oricând. Fiecare dintre voi să aibă curajul de a promite Duhului Sfânt că va aduce un tânăr la Isus Cristos, în modul pe care-l consideră mai bun. Fiți gata să puneți în joc viața voastră pentru a lumina lumea cu adevărul lui Cristos, pentru a răspunde cu iubire la ură, pentru a proclama speranța lui Cristos cel înviat în orice colț al pământului".

Dragi tineri și tinere din dieceză,

În fața voastră stă o provocare sfântă; ca străjeri ai dimineții, ai dreptății și ai păcii, ca aceia care reprezentați speranța noului mileniu, ca aceia care sunteți aleși să fiți și voi sarea pământului și lumina lumii, după caracterizarea pe care o făcea despre voi papa tinerilor, Ioan Paul al II-lea, să nu încetați să primiți invitația Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea și a noastră, să vă lăsați copleșiți de Duhul adevărului și al iubirii, de Duhul tăriei și al mărturiei, pentru a face ca lumea să fie mai bună, mai dreaptă și mai curajoasă, prin viața voastră plină de sfințenie și de iubire.

"Amintiți-vă: Biserica are încredere în voi. Noi, păstorii, ne rugăm să-l iubiți și să faceți să fie iubit tot mai mult Isus și să-l urmați cu fidelitate", încheie Sfântul Părinte mesajul și chemarea sa.

Vă încredințăm Maicii Domnului, ca ea să vă ajute să vă lăsați umpluți de puterea și curajul Duhului Sfânt.

Vă așteptăm de Florii în parohii și apoi la Bacău pentru sărbătorirea zilei voastre.

Cu PS Aurel, cu pr. Felix și cu toți liderii voștri spirituali și formativi, vă îmbrățișăm cu drag.

Petru Gherghel,
episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat