Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Scrisoare circulară cu privire la cultul Maicii Domnului de la Lourdes

Sfințiile voastre, dragi persoane consacrate, iubiți credincioși,

Cultul preacuratei Fecioare Maria a fost prezent mereu între credincioșii catolici din România și el a fost susținut și încurajat de păstorii noștri sufletești în conformitate cu prescrierile bisericești și cu evoluția creșterii creștine în diferitele zone ale țării.

Cinstirea Madonei de Lourdes a preocupat pe toți preoții și credincioșii din diferitele parohii ale diecezei, dar ea s-a remarcat într-un mod deosebit în câteva centre între care se numără comunitatea Butea, grație hotărârii și inițiativei parohului de atunci Giuseppe Corradini, cu binecuvântarea și încurajarea episcopului de Iași. Această inițiativă a făcut să crească deosebit de mult iubirea față de Madona de la Lourdes, care a binevoit să se arate unei tinere fecioare, Bernadetta Soubirous, în anul 1858, și care privește cu mare dragoste spre cei în suferință și spre toți cei care o caută.

Este de remarcat momentul principal al devoțiunii față de Madona de la Lourdes prin inaugurarea la Butea a statuii sfintei Fecioare Maria dăltuită după descrierea făcută de Bernadetta, vizionara din Pirinei.

Acest eveniment a fost bine pregătit iar binecuvântarea statuii a fost săvârșită de episcopul de Iași, Nicolae-Iosif Camilli, devenind astfel începutul unei mari manifestări de simpatie pentru Maica Domnului de la Lourdes, deschizându-se în acest fel și în părțile noastre primele altare și grote asemănătoare cu altarul și grota din Franța.

Cultul față de Maica Domnului a crescut încet și sigur prin aportul publicațiilor de mai târziu și prin activitatea diferiților preoți, astfel încât s-a difuzat și intensificat peste tot și astăzi putem spune că a cuprins toate comunitățile și toate parohiile.

Pentru o aprofundare a istoriei acestei devoțiuni, a apărut recent lucrarea domnului prof. dr. Dănuț Doboș, care, la rugămintea și cu sprijinul actualului paroh de Butea, pr. Petru Blaj, a repus în circuit nu numai datele istorice ale acestui eveniment, ci mai ales interesul pentru intensificarea cinstirii Maicii Domnului de la Lourdes prin și pentru comemorarea evenimentului petrecut la Butea în anul 1886 ca și în celelalte câteva centre din țară și din dieceză.

Este impresionant și mobilizator zelul și preocuparea părintelui Giuseppe Corradini pentru a face să crească cinstirea Maicii Domnului, care, așa cum va mărturisi mai târziu, l-a însoțit în timpul suferințelor și a bolii sale și care l-a vindecat, fapt pentru care ar fi dorit să meargă personal la Lourdes ca să-i mulțumească. Cunoscându-i această dorință, episcopul Nicolae-Iosif Camilli îi sugerează o altă inițiativă: Madona s-ar bucura mult dacă în loc de promisiunea de a merge în pelerinaj la Lourdes i-ar propaga cultul său, așezându-i statuia în biserică și vorbind credincioșilor despre întâmplările de la Lourdes (Dos. 8 - 7.486).

De aici a început totul: de la ajutorul Maicii Domnului în favoarea părintelui Corradini, care l-a salvat din situația grea în care intrase în timpul febrei tifoide din 1885, și de la sugestia episcopului Nicolae-Iosif Camilli de a-i aduce mulțumiri Madonei prin aducerea unei statui de la Lourdes și prin așezarea ei în biserica din Butea. Intenția de a ajunge în pelerinaj la Lourdes a lăsat-o pe altă dată.

Ajutat de parohul de Galați de atunci, pr. Daniele Pietrobono, părintele Corradini obține statuia dorită și începe pregătirea pentru primirea și așezarea ei solemnă în biserica din Butea. Dintre multiplele date posibile, analizate cu episcopul de Iași, și la sugestia unor colegi și prieteni, data inaugurării altarului și a grotei Madonei de Lourdes a fost stabilită pentru luna octombrie, luna sfântului Rozariu, iar ziua s-a fixat pentru a doua duminică din lună, 12 octombrie.

Statuia mult așteptată a sosit la Butea venind de la Galați la începutul lunii august 1886, iar pregătirile pentru inaugurarea din octombrie, începute încă din luna iunie, au continuat prin diferite predici și celebrări speciale.

La 1 septembrie 1886 părintele Corradini îi scria episcopului de Iași, Nicolae-Iosif Camilli: Se apropie marea zi a inaugurării frumoasei statui a Madonei de Lourdes. Nișa și micul altar sunt terminate. Dacă Madona dorește, vom avea o zi frumoasă în a doua duminică din octombrie, adică ziua de 12 octombrie, și sper că credincioșii vor participa în număr mare, iar sărbătoarea va fi o splendidă reușită.

Istoria a consemnat că sărbătoarea a fost impresionantă, participarea credincioșilor, nu numai din Butea, ci și din împrejurimi, a întrecut orice așteptare, ceremoniile au impresionat lumea prin frumusețea predicilor și rugăciunilor făcute. Momentul sărbătoresc a umplut toată valea Siretului și toate satele cu un cântec marian ce a început atunci iar ecoul său răsună și astăzi: "Ave, ave, ave Maria", cunoscut sub numele tradițional de: Fecioara la munte / pe stânci apăru / ea pleacă a sa frunte / salut-o și tu / Ave, ave, ave Maria. Melodia acestui cântec a fost compusă de Vandesi, iar cuvintele au fost traduse în limba română de Gian Luigi Frollo, un vestit profesor din București, un om de litere și un creștin catolic remarcabil, un apologet al catolicismului românesc cum a fost caracterizat de presa timpului (Farul nou, 16 august 1936).

Cultul Maicii Domnului de la Lourdes, început atât de solemn la Butea, s-a răspândit și în alte părți ale diecezei, creându-se astfel un climat de comuniune mariană între cei din Moldova, Muntenia, din întreaga Românie, cu cei de la Lourdes și din alte părți ale lumii.

Istoria Bisericii Catolice consemnează astfel de momente sărbătorești la Cioplea, la Brăila și Galați, iar mai târziu, cu binecuvântarea episcopului de Iași, la Răchiteni și la Tg. Trotuș. Aceste inițiative reprezintă de fapt fundamentul și trambulina răspândirii cultului Fecioarei de la Lourdes în toată România, numită de Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea "Grădina Maicii Domnului".

Nu putem uita nicidecum și cultul Maicii Domnului din partea credincioșilor greco-catolici din Ardeal, promotorii și beneficiarii unor vestite locuri de pelerinaje, precum și cinstirea Maicii Domnului de către Biserica Ortodoxă din România.

Nu există biserică, mănăstire, schit sau capelă unde să nu existe o imagine, chiar și mai multe, a sfintei Maria, născătoare de Dumnezeu.

Sfințiile voastre, dragi frați și surori, iubiți cinstitori ai Maicii Domnului,

Făcând memoria cultului Mamei noastre cerești în sânul poporului nostru creștin, în general, și celebrând anul acesta un moment special al acestui cult în comunitatea Butea - 120 de ani de la inaugurarea statuii Maicii Domnului de la Lourdes - vrem să retrăim acel moment cu o bucurie deosebită și cu un interes sfânt, îndreptându-ne atenția și iubirea spre aceea care, însoțindu-l pe Fiul său în planul de mântuire al lumii, nu numai în timpul vieții pământești, ci și în toată desfășurarea operei de mântuire în istorie, deci și în zilele noastre, vrem să ne înscriem cu câteva momente comemorative și sărbătorești, la care invit întreaga dieceză și, în mod special, pe credincioșii din Butea și din împrejurimi.

În vederea unei trăiri intense a acestei bucurii, stabilim următoarele inițiative mariane, ce vor fi înscrise în mod înțelept și armonios în planul pastoral diecezan, dedicat Sfintei Scripturi. De fapt, cinstind-o pe Maria și ascultând-o, ea ne spune: Faceți ceea ce vă va spune el! Faceți pocăință și rugați-vă! (cf. In 2,1-11).

La nivel diecezan

a. Începând cu luna mai a acestui an vom iniția un lanț de pelerinaje parohiale la Cacica după programarea făcută de noi prin Oficiul pentru Pelerinaje, program ce se va desfășura pe parcursul a trei ani:

1. 2006 - 120 de la inaugurarea statuii Maicii Domnului de la Lourdes

2. 2007 - 90 de ani de la aparițiile de la Fatima

3. 2008 - 150 de ani de la apariția de la Lourdes.

Cu privire la aceste pelerinaje parohiale desfășurate în această perioadă veți primi informații detaliate ulterioare.

b. Celebrarea anuală a pelerinajului de la Cacica - 15 august, având drept scop aprofundarea cuvintelor Mariei: "Fie mie după cuvântul tău" și "Faceți tot ceea ce vă va spune el".

c. Un pelerinaj diecezan la Lourdes condus de episcop între 4 și 15 septembrie a.c., cu participarea liberă a preoților, persoanelor consacrate și a credincioșilor, din cadrul celor 10 decanate (aproximativ 250 de persoane - 5 autocare).

La nivel local - Butea

1. Participarea unui grup de credincioși bolnavi din Butea la un pelerinaj special la Lourdes la începutul lunii iulie condus de un preot și de surori.

2. Misiuni populare pregătitoare la marea sărbătoare din ziua de duminică, 20 august, în care va fi implicată întreaga comunitate din Butea.

3. Pelerinaj local în ziua de 20 august din partea comunităților vecine: Răchiteni, Izvoare, Șcheia, Fărcășeni, Oțeleni, Buhonca, Rotunda, precum și celelalte comunități din zonă, etc. sub coordonarea părinților decani zonali.

4. Celebrarea solemnă pontificală comemorativă a inaugurării statuii Maicii Domnului de la Lourdes de acum 120 de ani, cu participarea (sperăm) a steagului marian românesc depus în bazilica din Lourdes în anul 1885, a episcopului de Lourdes, Mons. Jacques Perrier, și a altor episcopi din țară și străinătate.

5. Încheierea celebrărilor mariane în duminica a doua din octombrie 2006 în biserica din Butea, cu participarea fiilor satului - personalități, preoți, persoane consacrate, localnici și alți invitați.

Sfințiile voastre, dragi frați și surori,

Per Mariam et cum Maria ad Jesum.

Îndreptând spre Sfințiile voastre și spre toți credincioșii Diecezei de Iași aceste propuneri, gânduri și prețioase aduceri aminte, sper ca să creștem cu toții în sfântă și filială iubire față de Dumnezeu și față de Maria, mama lui Isus și a noastră.

Nădăjduiesc în același timp să crească în noi toți și în tot poporul nostru credincios fidelitatea față de cuvântul lui Dumnezeu, dragostea față de ceilalți frați, fii ai aceleiași Biserici și ai aceleiași mame, spre binele și fericirea tuturor.

Cu acest program propus de noi sperăm să ne reîmprospătăm cinstirea și iubirea față de Maria și să intrăm și noi din fiecare parohie, în toate momentele solemne ale acestui an, în marele cor ce răsună la Nazaret, la Roma, la Lourdes, la Fatima, la Czestochowa, la Cacica, Iași sau Butea - cor ce o cântă pe cea care este neprihănit zămislită, pe cea curată și iubitoare, cu frumoasele cuvinte ale cântecului nostru tradițional: Fecioara la munte - Ave, ave, ave Maria!

Cu îmbrățișarea și binecuvântarea noastră arhierească,

Iași, 1 aprilie 2006

Petru Gherghel,
episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat