Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul A
Duminica a 6-a a Paștelui

Fap 8,5-8.14-17; Ps 65; 1Pt 3,15-18; In 14,15-21

Dragi ascultători
Pentru a evidenția mai bine mesajul oferit de evanghelia de astăzi, aș vrea să vă relatez o scurtă întâmplare.

Se povestește că, într-o zi, în metroul din New York s-a produs o pană de curent. Trenurile s-au oprit în mijlocul galeriilor și toate luminile s-au stins. Pasagerii, de spaimă, au început să scoată țipete de disperare. Toți se simțeau captivi ca într-o cușcă. Trenul cu numărul 318 a fost cel mai dezavantajat: pana de curent l-a surprins pe când era într-o galerie foarte adâncă, la câțiva zeci de metri sub pământ. Oprirea rapidă a trenului a provocat scântei la locomotivă, din care a început să iasă fum: pericolul unui incendiu era iminent. Pasagerii au început să se calce în picioare. Mai mult, aerul era din ce în ce mai puțin respirabil. Cineva a strigat: "Gata, aici ne va fi sfârșitul! Nu vom scăpa niciodată de aici!". În acel moment, un domn a început să caute prin geanta pe care o avea cu sine. Și-a adus aminte că avea o lanternă. La vederea acelui mic fascicul de lumină pasagerii au început să se liniștească, pentru că acel mănunchi de raze luminoase a iluminat întunericul dezolant. Persoana cu lanterna s-a așezat în față și ținându-se toți de mână au format un rând și au ajuns în siguranță la suprafață.

Metroul din această mică istorisire este imaginea lumii în care trăim. Suntem martori ai unei evoluții tehnologice incredibil de rapide. Această dezvoltare ne oferă nenumărate avantaje practice, dar cu cât evoluția este mai alertă, cu atât ne afectează mai mult penele de curent!

Omenirii îi este sete de imensitate, de libertate, de lumină, dar se hrănește cu puține firimituri de adevăr, deseori mucegăite, expirate. De aici se naște surprinzător această întrebare: Merită să trăiești pentru aceasta? Sau este suficient un mic fascicul de lumină, care reprezintă credința, pentru a putea schimba lucrurile? Mulțimea tace, își redobândește speranța, urmează pe acela care are lanterna în mână pentru a străpunge întunericul, pentru a lumina drumul, pentru a umple de sens o existență dezorientată, pierdută și mereu agitată, pătrunsă de o dulce și dureroasă nostalgie. Și noi trebuie să scoatem lanterna, să o aprindem, pentru că fasciculul de lumină va lumina întunericul tuturor oamenilor.

Este o invitație mereu actuală aceea de a vesti și a mărturisi propria credință pe care cuvântul lui Dumnezeu o exprimă cu insistență în cea de-a doua lectură din această duminică, atunci când ne spune: "Preaiubiților, căutați ca inimile voastre să fie pătrunse de sfințenia Domnului Cristos și fiți gata oricând să dați răspuns potrivit celor care vă întreabă despre speranța care este în voi!".

Cum se dobândește sfințenia lui Isus? Cine iubește binele și urăște răul acela este un sfânt.

Care este speranța pe care o avem în noi? Este vestea cea bună care ne-a fost adusă nouă de Cristos: Dumnezeu este iubire. El ne-a iubit atât de mult, încât a permis moartea Fiului său care să ne conducă la el, la mântuire! Cristos ne-a arătat tuturor cum este posibil să faci voința lui Dumnezeu până la capăt, până la sfârșitul vieții. Această încredințare totală a lui Cristos în Dumnezeu nu l-a condus la înfrângere ci la biruință, la glorie, la viață.

Experiența lui Cristos permite fiecărui om să se redescopere pe sine însuși cu toate limitele sale, dar și cu demnitatea sa, să conștientizeze că este chemat să participe, într-un mod sau altul, la gloria lui Dumnezeu pe un drum personal presărat de eșecuri și căderi, de dorințe de revenire, de încredințare progresivă în Dumnezeul vieții.

Cu siguranță credința noastră nu este atât de puternică și de curajoasă, dar, așa cum este, ea luminează lumea. Așa cum pasagerii din metrou se țin de mână și-l urmează pe cel care are lanterna, așa și noi trebuie să vorbim despre Dumnezeu, trebuie să-l oferim pe Dumnezeu celor care ne stau alături sau care sunt în întuneric și nu găsesc nici o cale de ieșire. Strâns uniți în jurul luminii lui Cristos și a Bisericii sale, care din totdeauna a avut misiunea de a vesti evanghelia, să luăm de mână bărbații și femeile timpurilor noastre și să-i conducem, să-i ajutăm să iasă din întunericul păcatului. Să le oferim o rază de lumină în lumea de păcat! Dar cuvintele nu sunt suficiente. E nevoie și să acționăm conform învățăturii lui Cristos. Dacă acea persoană din tunel nu ar fi acționat, nu ar fi aprins lanterna, întunericul galeriei nu s-ar fi luminat și nimeni nu ar fi putut ieși. Creștin nu este numai cel care vestește credința, dar este acela care traduce credința în modul său de viață, iubind, pentru că prin iubire se distribuie uniform lumina lui Cristos. Cristos însuși spune: "Dacă mă iubiți veți ține poruncile mele!". Și care sunt poruncile lui Cristos? Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău și din tot cugetul tău și pe aproapele tău ca pe tine însuți. Dar așa cum lanterna are nevoie de baterie pentru a ilumina, așa și noi avem nevoie de un izvor imens și o iubire infinită din care să ne potolim setea, din care să tragem putere și curaj pentru a putea dărui acea iubire.

Iată de ce Isus nu ne lasă singuri: "Și eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac, Duhul adevărului, pe care lumea nu poate să-l primească, pentru că nu-l vede, nici nu-l cunoaște; voi îl cunoașteți, că rămâne la voi și în voi va fi!".

Să ne bucurăm de prezența Duhului Sfânt care ne-a fost dăruit de Dumnezeu prin intermediul Bisericii. Ce frumos ar fi să facem să strălucească lumina Duhului Sfânt care este în noi! Ce frumos ar fi dacă fiecare dintre noi ar avea puterea să lumineze măcar viața unei persoane! Vom fi adevărate instrumente prin care lucrează Cristos, intim uniți acțiunii Duhului Sfânt.

Iubiți credincioși, să avem curajul de a vesti și altora credința noastră și bucuria că avem un răscumpărător atât de mare. Învierea lui Cristos din morți ne-a deschis calea spre viața veșnică, iar drumul pe care îl parcurgem în această viață pământească este unul al Duhului Sfânt. Biserica celebrează sacramentele - daruri ale lui Isus înviat - prin puterea Duhului Sfânt și astfel, sfințind viața membrilor ei, adică a Bisericii, îi conduce spre scopul final al vieții lor: mântuirea.

Cristos a înviat!

27 aprilie 2008, Radio Iași

Pr. Romuald Bulai

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat