Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul C
Duminica a 3-a din Postul Mare

Ex 3,1-8.13-15; 1Cor 10,1-6.10-12; Lc 13,1-9

Stimați ascultători, iubiți credincioși,
Evanghelia de astăzi abordează o problemă care a frământat și frământă atât pe credincioși cât și pe cei cu mai puțină credință: cum pot fi interpretate evenimentele tragice care-i lovesc pe oameni? Un turn se prăbușește și mai mulți oameni sunt uciși.... Pilat dă ordin și un grup de galileeni sunt masacrați iar sângele lor este amestecat cu sângele jertfelor! Și întrebarea firească: unde era Dumnezeu în acele momente? De ce Dumnezeu permite asemenea tragedii, asemenea suferințe? Nu ne regăsim în asemenea întrebări, într-o asemenea atitudine? De câte ori în momentele noastre de suferință nu ridicăm ochii spre cer și întrebăm: De ce Doamne? Unde ești Doamne?

Pentru contemporanii lui Isus exista convingerea că suferința, nenorocirile sunt provocate de păcatul omului: nu există moarte fără păcat, nu există suferință fără vină - spuneau rabinii!

Isus nu confirmă această convingere, nici nu dă o explicație ci propune ascultătorilor săi un alt mod de a gândi și de a trăi: "Credeți voi că cei optsprezece peste care s-a prăbușit turnul din Siloe și i-a omorât erau mai vinovați decât ceilalți locuitori din Ierusalim? Eu vă spun că nu!". Nimeni nu are dreptul să judece și să-i împartă pe oameni în buni și răi, în vinovați și nevinovați, în funcție binele sau nenorocirile care vin peste ei! "I-a bătut Dumnezeu" - spunem noi uneori văzând ceea ce se întâmplă.... Dumnezeu bate? Dumnezeu lovește, Dumnezeu se răzbună? Nu, ne spune Cristos, Dumnezeu este viticultorul din parabola de astăzi care are răbdare, care oferă iubirea și ajutorul său chiar și atunci când ani la rând nu vin roadele așteptate. Și cred că aici este primul pas în convertirea pe care ne-o cere Cristos: dacă nu vă întoarceți..... A te converti, a te întoarce, înseamnă înainte de toate a-ți schimba propria privire și gândire cu privire la Dumnezeu, a înțelege că Dumnezeu este un Dumnezeu iubitor, îndurător, răbdător, a nu-l culpabiliza pentru suferințele și necazurile ce vin asupra noastră. A te converti înseamnă a te lăsa cuprins de misterul lui Dumnezeu așa cum Moise s-a lăsat cuprins de focul rugului aprins, semn al prezenței și al acțiunii divine.

În momentul în care îl privești și îl înțelegi astfel pe Dumnezeu vei înțelege și faptul că de el nu te poți apropia oricum, că trebuie să-ți scoți sandalele pline de praful înstrăinării, că trebuie să te convertești, să te întorci la el.

Vreau să fac câteva precizări:

Convertirea este un angajament zilnic, obositor, dureros uneori, pentru că slăbiciunea și păcatul fac parte din viața noastră, pentru că suntem în permanență marcați de un dezechilibru între suflet și trup, pentru că purtăm în noi rănile și urmările unor păcate care poate ne-au stăpânit mult timp, pentru că aproape niciodată nu suntem acolo unde ar trebui să fim, nu suntem acolo unde este Dumnezeu.

A ne converti înseamnă a ne da seama că nu suntem la locul nostru, că nu suntem acolo unde ar trebui să fim, că nu suntem ceea ce ar trebui să fim, că logica noastră, modul nostru de a gândi nu corespunde cu modul în care Dumnezeu gândește.... Deci nu este vorba de o mică reparație, o retușare de suprafață, o schimbare neînsemnată care durează o zi două.... Convertirea, întoarcerea la Dumnezeu trebuie să fie radicală, convinsă, odată pentru totdeauna! Adică eu privesc în sufletul meu, descopăr prăpastia dintre mine și Dumnezeu și-mi spun: Doamne așa nu se mai poate, "mă voi ridica și mă voi duce la tatăl meu", trebuie să o rup cu trecutul, odată pentru totdeauna!

A ne converti înseamnă a trece de partea lui Dumnezeu... și nu a încerca să-l trecem pe Dumnezeu de partea noastră! Există de multe ori această tendință de a-l "adapta" pe Dumnezeu la modul nostru de a gândi, la mentalitățile noastre, la formulele noastre, la comportamentul nostru....Convertire înseamnă să-l lași pe Dumnezeu să-ți vorbească, să-l lași pe Dumnezeu să te judece acum când ai posibilitatea iertării și a vindecării, să accepți normele de viață care vin din cuvântul lui Dumnezeu.

Convertirea înseamnă un nou mod de a gândi, deci este o schimbare interioară a modului de a-ți concepe viața, de a-ți gândi activitatea, este o schimbare a inimii... Să nu confundăm convertirea cu faptele exterioare, cu gesturile spectaculare... "Sfâșiați-vă inima și nu hainele" - ne spune Dumnezeu prin glasul profetului.

Care sunt pașii pe care trebuie să-i facem în îndreptarea noastră, în convertire?

Primul pas este să acceptăm condiția noastră de păcătoși, adică eu față în față cu Dumnezeu, îmi recunosc vinovăția, recunosc că sunt departe de ceea ce ar trebui să fiu, recunosc că viața mea lasă mult de dorit, recunosc și simt povara păcatelor mele, recunosc că am nevoie de iertarea și îndurarea lui Dumnezeu. Recunosc și accept condiția mea de om păcătos dar nu ca pe o normalitate, ca pe un ceva care nu este "cine știe ce"...

Până nu ne vom da seama că păcatul nu este o glumă, nu este ceva ușor, până nu vom recunoaște că fără Dumnezeu nu suntem nimic, până nu recunoaștem că suntem vinovați și că numai Dumnezeu ne poate ierta și vindeca, până nu vom striga "ai milă de mine Dumnezeule, după marea ta bunătate și după mulțimea îndurărilor tale șterge fărădelegea mea", nu vom avea iertare....

Al doilea pas pe calea convertirii este să avem încredere în mila și bunătatea lui Dumnezeu care ne iubește așa cum suntem și care ne primește indiferent cu ce povară sufletească ne întoarcem la el. De atâtea ori, Isus, în evanghelii, ne arată grija și iubirea sa pentru cei păcătoși, pentru că "nu cei sănătoși au nevoie de medic, dar cei bolnavi", pentru că - spune Isus - "nu am venit să-i chem pe cei drepți ci pe cei păcătoși", pentru că "în ceruri este mai mare bucurie pentru un păcătos care se întoarce decât pentru 99 de drepți care nu au nevoie de pocăință", pentru că din înaltul crucii, atârnat între cer și pământ, Isus strigă: "Tată iartă-i căci nu știu ce fac!". Oricât de mare ar fi vinovăția noastră, oricât de mari ar fi păcatele noastre, oricât ne-ar condamna inima noastră, "Dumnezeu este mai mare decât inima noastră" și la el putem găsi îndurare și milă.

Al treilea pas: iertarea și refacerea comuniunii cu Dumnezeu impune un nou tip de raport, de comportament cu ceilalți.... Nu pot să am parte de iertare, fără să acord această iertare celor care mi-au greșit, nu mă pot bucura de iertarea și prietenia lui Dumnezeu, atâta timp cât în inima mea mai este loc pentru ură, aversiune, neînțelegere. Iubirea lui Dumnezeu, îndurarea sa, mă obligă dar îmi dă și capacitatea să descopăr în semenul meu, în cel de lângă mine un fiu al lui Dumnezeu, chiar dacă el își calcă în picioare această demnitate!

Dacă nu vă întoarceți, dacă nu vă convertiți....

Cunoscutul scriitor și om politic francez Andre Malraux a fost întrebat într-o zi cât timp ar fi necesar pentru a se face curat în Paris, ca Parisul să devină un oraș curat. Știți care a fost răspunsul? "Un sfert de oră, dacă fiecare și-ar face curat în fața propriei case!".

Cât timp ar fi necesar ca noi să fim mai buni, ca lumea să fie mai bună? Nu prea mult, dacă fiecare dintre noi si-ar face curat în propriul suflet, în propria inimă și s-ar întoarce la Dumnezeu!

11 martie 2007, Radio Iași

Pr. Anton Săboanu

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat