Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul B
Duminica a 19-a de peste an

1Rg 19,4-8; Ps 33; Ef 4,30-5,2; In 6,41-51

Iubiți credincioși, dragi ascultători,

Suntem în plină vară și săptămânile toride de care am avut parte ne-au făcut să simțim și noi oboseală, sete, uscăciune, descurajare; suntem îngrijorați că nu vom avea ce mânca, apoi că, din lipsa apei, câmpul nostru nu va mai rodi pâinea cea de toate zilele.

Dar iată că, tocmai pe acest fond de îngrijorare, Dumnezeu ni se adresează și ne oferă o pâine, o pâine coborâtă din cer pentru viața noastră. Liturghia din ultimele duminici ne-a convins că Dumnezeu iese în întâmpinarea atât a nevoilor noastre materiale, cât și a celor spirituale.

Dumnezeu, care a hrănit cu mană poporul evreu în pustiu și l-a întărit pe Ilie cu pâine adusă de îngeri, Dumnezeu, care prin Fiul său a înmulțit pâinile săturând 5000 de oameni cu cinci pâini, ne invită azi să descoperim o altă pâine, o pâine dătătoare de viață eternă. Dumnezeu vrea ca omul de astăzi, omul modern, să nu reducă nevoile și preocupările sale doar la pâinea materială. Isus dorește să nu fie nevoit să ne spună și nouă cum le-a spus iudeilor: "Mă căutați nu pentru că ați văzut semne din cer, ci pentru că ați mâncat pâine și v-ați săturat".

Cu vreo 800 de ani înainte de Cristos a trăit unul dintru cei mai mari profeți ai lui Dumnezeu: profetul Ilie. El a luptat pentru a apăra poporul lui Israel de idolatrie, păcat în care poporul căzuse din cauza regelui Ahab și, mai ales, a reginei Izabela.

Profetul Ilie a demonstrat cu fapte clare că numai Dumnezeul lui Israel este adevăratul Dumnezeu și că Baal, dumnezeul reginei Izabela, nu valorează nimic, nu există. Însă acea umilire regina nu putea să o uite și și-a jurat că Ilie va plăti pentru această îndrăzneală.

De mai mult timp Ilie era urmărit și umbla ascuns prin munți, pentru a se apăra de ura celor care nu iertau fidelitatea lui față de Dumnezeu. Această urmărire permanentă îl umple pe Ilie de amărăciune și oboseală și, sătul să sufere pe nedrept, spune: "Îmi ajunge, Doamne, ia-mi viața!" El, care era un adevărat campion al credinței, se simte acum descumpănit și descurajat.

Aceasta este și istoria noastră, a creștinilor. Asemenea lui Ilie, și noi putem simți descurajare în lupta zilnică a vieții: din cauza lipsurilor, a suferințelor, a nesiguranței zilei de mâine, a fidelității noastre față de credința adevărată. Se spune că creștinismul este religia celor curajoși. Cu toate acestea și pentru noi drumul vieții poate deveni obositor, drumul devine prea lung.

Lung, pentru că privim numai la pietrele de care ne împiedicăm și nu privim în sus, spre fericirea pe care Isus ne-o promite și de care suntem, pe zi ce trece, tot mai aproape.

Lung, pentru că nu știm să ne bucurăm de micile minuni cu care Dumnezeu a brodat viața noastră. Lung, pentru că ne încăpățânăm să parcurgem acest drum flămânzi, fără să ne alimentăm frecvent cu pâinea coborâtă din cer. Lung pentru că preferăm să parcurgem drumul singuri, refuzând mâna de prieten a lui Isus, care ne însoțește.

Când trăim ca adevărați creștini, avem și noi parte de persecuție, suntem luați în râs, marginalizați de către cei necredincioși, fiindcă îi deranjăm. De multe ori în istorie minciuna a avut câștig de cauză în fața adevărului, nedreptatea în fața dreptății. A rămâne fideli lui Dumnezeu înseamnă uneori luptă continuă. Însuși Isus ne-a spus: "Cine vrea să fie ucenicul meu să se lepede de sine, să-și ia crucea și să mă urmeze". Este un drum greu, dar este un drum bătătorit, fiindcă pe el a umblat însuși Isus Cristos.

O zicală japoneză spune că drumul devine plăcut sau insuportabil în funcție de persoana cu care călătorești. Or, Isus s-a făcut tovarășul nostru de călătorie...

Este adevărat că Isus nu ne duce mereu pe drumuri "bine asfaltate", comode. El este un păstor care își mână oițele pe cărări de munte. Dar el merge înainte, ne întinde mâna pentru ca urcușul să fie mai ușor și mai plăcut.

Profetului Ilie, care era obosit și descurajat, un înger al Domnului îi aduce mâncare și băutură și el se simte întărit. Cu această pâine venită din cer își recuperează puterile și pofta de viață. După ce a mâncat, Ilie poate zâmbi din nou. O putere reînnoită îl însuflețește. Au dispărut frica și dorința de moarte care îl chinuiau.

Iubiți frați în Cristos, această hrană, pe care Ilie a mâncat-o în pustiu, era imaginea și anticiparea unei alte hrane: pâinea vieții, pe care ne-o dă Isus și care este Isus însuși. Isus a promis ucenicilor săi că va fi cu ei până la sfârșitul veacurilor. El împlinește zi de zi această promisiune, în sfânta Euharistie, pentru toți cei care îl așteaptă și doresc să-l primească.

Profetul Ilie, care se simțea atât de descurajat încât își dorea moartea, s-a ridicat, a mâncat și a băut și, cu puterea acelei hrane, a mers 40 de zile și 40 de nopți până la muntele lui Dumnezeu. Sânta Împărtășanie trebuie să fie și pentru noi o hrană spirituală cu care să parcurgem drumul vieții învingând oboseala, bolile și dificultățile.

Prin sfânta Euharistie, Dumnezeu curăță sufletul nostru și ne dă putere și entuziasm. Dar această putere nu trebuie să se oprească la noi, ci trebuie să fie transmisă, ca să-i întărească și pe alții. Când ne împărtășim, ne împărtășim nu doar pentru noi, ci și pentru ceilalți. Cei pe care îi întâlnim, cei din familia noastră, vecinii noștri, colegii de muncă sau de școală, trebuie să simtă că noi ne-am împărtășit cu Cristos, pâinea vieții. Prezența lui Cristos în noi aduce binecuvântare și fericire și celor de lângă noi.

De ce mulți creștini se apropie atât de rar de pâinea vieții, de trupul lui Cristos? Sau de ce în viața unor creștini care se împărtășesc nu se vede acea schimbare pe care am văzut-o la profetul Ilie sau la atâția sfinți ai Bisericii noastre?

Răspunsul ni-l dă Isus: "Nimeni nu poate să vină la mine, dacă nu-l va atrage Tatăl, care m-a trimis". Așadar, dacă viața noastră creștină nu se transformă în bine prin primirea sfintei Împărtășanii, înseamnă că această primire nu a fost însoțită de acea atracție venită de sus, nu ne-a fost cu adevărat foame de a-l primi pe Dumnezeu în viața noastră. A fost mai degrabă un gest ritual și rutinar. Când te împărtășești trebuie să simți cu adevărat foame de Dumnezeu, de a intra în comuniune cu Isus Cristos, altfel riscăm să îndeplinim un simplu rit. Această foame, această atracție, Dumnezeu o dă celor care sunt dispuși să o primească.

Noi oamenii credem că noi suntem cei care îl descoperim pe Dumnezeu, dar de fapt el ne găsește pe noi. "Noi îl căutăm pe cel care ne caută", spune sfântul Augustin. Un preot, întrebat fiind de un credincios când, la ce vârstă, l-a descoperit pe Dumnezeu, a răspuns: "Nu-mi dau seama când l-am descoperit, pentru că, de fapt, el m-a descoperit pe mine. A fost el cel care mi-a atins sufletul, pe când eu eram cu capul în nori. Totuși, spune preotul, important este ca noi să știm să-l primim pe Dumnezeu atunci când ne vizitează, să nu-l refuzăm".

Dragi ascultători, iubiți frați în Cristos,

Să favorizăm întâlnirea cu Dumnezeu printr-o rugăciune mai profundă și o ascultare mai atentă a cuvântului lui Dumnezeu. Să permitem ca harul lui Dumnezeu să ne atragă spre pâinea vieții, ca adevărul și viața să-și facă drum spre inima noastră.

Împărtășirea cu ostia sfântă să o însoțim cu împărtășania spirituală, care să stimuleze în noi foamea de a-l primi de Cristos și dorința de a ne identifica cu el, care este pâinea vieții depline și veșnice.

În sfânta Împărtășanie să găsim hrana care ne dă curaj și putere când suntem osteniți și împovărați. "Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și toate celelalte vi se vor da pe deasupra", spune Isus. Să căutăm mai întâi pâinea vieții veșnice și vom primi apoi și pâine pentru trup. Să trăim în mod vrednic de a primi pâinea cerească, înlăturând din viața noastră orice asprime, ură, insultă și orice fel de răutate. Atunci, Dumnezeu, în iubirea sa părintească, se va milostivi de noi și va face să nu ne lipsească nici pâinea necesară pentru trup.

12 august 2012, Radio Iași

Pr. Petru Chelaru

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat