Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași
Anul B
Duminica a 15-a de peste an
Am 7,12-15; Ps 84; Ef 1,3-14; Mc 6,7-13
1. Chemați și înzestrați
În evanghelie, Isus îi cheamă pe apostoli fără nici o altă declarație ulterioară. De ce tocmai pe aceștia? Nu ni se spune nimic. Nici virtuți, nici abilități deosebite sau calități oratorice nu-i disting de alții. Dacă le lipsește ceva în îndeplinirea misiunii primite, li se va adăuga pe parcurs. Când sunt chemați, le lipsește ceea ce li se oferă atunci când sunt trimiși, și anume mandatul, misiunea explicită de a anunța împărăția lui Dumnezeu, împreună cu puterea de a îndepărta spiritele, duhurile necurate, ceea ce este posibil numai dacă îl au pe Duhul Sfânt, care micșorează sau chiar anulează zona de acțiune a duhului rău. Primind aceste daruri de la Isus Cristos, lor li se cere să nu le amestece cu mijloacele lor proprii de sprijin sau propagandă; din acest motiv, ei nu trebuie să aibă nici desagă, nici pâine, nici bani, nici haine de schimb și nici măcar să nu caute o locuință. Misiunile lor sunt anunțarea împărăției lui Dumnezeu, chemarea la convertire. Dacă le lipsește succesul, aceasta pe ei nu trebuie să-i preocupe prea mult, ci doar să meargă și să încerce în altă parte. Ni se spune apoi în evanghelie că ei au plecat și chiar au avut un oarecare succes.
2. Chemați și respinși
Ceea ce ne relatează lectura I din profetul Amos este caracteristic pentru orice trimis al lui Dumnezeu: "Dacă nu vă primesc", spune Isus. Amos nu este primit în țară, ci expulzat prin puterea legală. Totuși, el insistă și afirmă că nu este nici profet și nici măcar elev al unui profet. O chemare foarte asemănătoare cu aceea a pescarilor galileeni din evanghelie. Nici aceștia și nici Amos nu au dorit și nu au ales această misiune, ci pur și simplu au fost trimiși în stradă cu această misiune: "Mergi și vorbește poporului meu". Aceasta este o chemare radicală în fața căreia omul nu are mult de reflectat dacă trebuie sau nu să meargă, dacă poate sau nu să o îndeplinească (de exemplu, a deveni preot sau a intra într-un ordin sau congregație călugărească). Dumnezeu îl împinge pe alesul său la această misiune. Aici are puțină importanță faptul că Amos părăsește țara sa și pleacă din Samaria în Iudeea. Trebuie să asculți de Domnul, așa cum și apostolii declară în fața Sinedriului: "Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni". A continua să mergi mai departe, așa cum ne cere Isus, înseamnă uneori doar să continui să faci ceea ce ți s-a cerut.
3. "Destinați de la început"
Marele preludiu al Scrisorii către Efeseni îi încadrează pe aleșii lui Dumnezeu în universalul și atemporalul plan de mântuire al lui Dumnezeu: Ceea ce eu sunt și trebuie să fiu a fost fixat din veșnicie, încă dinainte de crearea lumii. Nu sunt doar chemat în timp, ca un individ izolat, dar exist dintotdeauna încadrat într-un plan divin bine stabilit, care constă în întruparea lui Cristos, în preamărirea harului iubitor al Tatălui și în pecetea Duhului Sfânt. Nimeni nu este ca o insulă izolată, ci trebuie înțeles ca parte a unui peisaj sublim, în care totul, orice element al acestui peisaj preamărește "lauda și gloria harului" lui Dumnezeu.
(Traducere din: Hans Urs von Balthasar, Luce della Parola, Editura Piemme, Casale Monferrato 1990, 215-217)
15 iulie 2012, Radio Iași
Pr. Emil Dumea
[ index ]