Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul B
Sfinții Apostoli Petru și Paul

Fap 12,1-11; Ps 33; 2Tim 4,6-8.17-18; Mt 16,13-19

Iubiți creștini, dragi ascultători ai Radio Iași,

Petru și Paul, cei doi apostoli ai Domnului, sunt două personaje diferite, dar amândouă fundamentale pentru istoria Bisericii din primul secol, rădăcini de bază din care se alimentează în continuu până astăzi credința creștină. Petru, născut la Betsaida, în Galileea, era pescar la Cafarnaum, când fratele său Andrei l-a chemat să i-l prezinte pe Mesia. El devine apostolul lui Isus, după ce acesta îl chemă să-l urmeze pe malul lacului Genezaret, după pescuirea miraculoasă. El a fost mereu printre discipolii cei mai apropiați ai lui Isus, l-a urmat pretutindeni, inclusiv la casa marelui preot Caiafa, de unde însă este constrâns să fugă, după ce de trei ori s-a lepădat de el, așa cum acesta îi prezisese ca avea să facă. Cu toate acestea, el primește de la Isus înviat mandatul de a conduce comunitatea discipolilor, devenind "stânca" pe care construiește Biserica sa, ucenicul care preia rolul de păstor al turmei, slujitorul tuturor, acel primus inter pares (primul între egali) care să-i întărească pe frații săi cu dragoste în credință. Despre sfântul Paul, originar din Tars, prima dată auzim în Faptele Apostolilor, cu numele de Saul, fiind alături de cei care aruncau cu pietre în tânărul diacon Ștefan, el însuși devenind un aprig persecutor al creștinilor. După ce îl întâlnește pe Isus înviat, pe drumul Damascului, are loc convertirea sa și este cooptat de Cristos cel înviat pentru a fi instrumentul ales care să vestească evanghelia la toate popoarele.

Textele biblice ale acestei Liturghii pun în evidență o temă care ar putea fi rezumată astfel: Dumnezeu este aproape de slujitorii săi fideli și îi eliberează de orice rău, eliberează Biserica de orice putere negativă. Prima și a doua lectură vorbesc despre cei doi apostoli, subliniind tocmai acțiunea eliberatoare a lui Dumnezeu care se răsfrânge asupra lor. În Faptele Apostolilor un înger al Domnului îl eliberează pe Petru din lanțuri și îl scoate din închisoare. Paul, în schimb, scriindu-i lui Timotei, face un bilanț din care rezultă că Domnul i-a fost mereu aproape, l-a eliberat de toate primejdiile și îl va mai elibera introducându-l în împărăția veșnică. Tema este întărită și de psalmul responsorial și găsește o dezvoltare deosebită și în textul evangheliei despre confesiunea lui Petru, unde Cristos promite că puterile iadului nu vor birui Biserica sa.

Dacă în prima lectură este povestită cu amănunte intervenția Domnului pentru a-l elibera din închisoare pe Petru, iar în a doua lectură este vorba despre persoana lui Paul, care își amintește de experiența sa apostolică deosebită, de situațiile în care Domnul l-a eliberat din "gura leului", fiind convins că el îl va elibera în continuare "de orice rău", în evanghelie nu se mai vorbește despre apostoli în parte, ci despre Biserică în totalitatea sa și despre siguranța ei cu privire la forțele Celui Rău, înțelese în sens amplu și profund. În acest sens, vedem că promisiunea lui Isus - faptul că "puterile iadului nu vor doborî" Biserica - are în vedere experiențele istorice de persecuție suportate de către Petru și Paul și de alți martori ai evangheliei, dar are în vedere chiar mai mult, referindu-se la acea protecție îndeosebi împotriva amenințărilor de ordin spiritual, în felul în care se referă și sfântul Paul în Scrisoarea către Efeseni, unde scrie: "lupta noastră nu este împotriva cărnii și a sângelui, dar împotriva principatelor, a puterilor, împotriva dominatorilor acestei lumi a întunericului, împotriva duhurilor Celui Rău, ce locuiesc în părțile cerului" (Ef 6,12).

Într-adevăr, dacă ne gândim la cele două milenii de istorie a Bisericii, putem să observăm că - așa cum prevestise Domnul Isus (cf. Mt 10,16-33) - nu au lipsit niciodată pentru creștini încercări de tot felul, care, în anumite perioade și în anumite locuri, au luat caracterul unor adevărate persecuții; și aici ne putem gândi la lunga perioadă a persecuției comuniste din țările noastre, la atâția martiri ai credinței, care s-au stins poate chiar sub ochii noștri, pentru a rămâne fideli lui Cristos și Bisericii sale. Și totuși, cu toate suferințele și daunele morale provocate de această persecuție, nu acestea sunt pericolele cele mai grave pentru Biserică. Dauna cea mai mare, într-adevăr, ea o suportă de la ceea ce murdărește credința și viața creștină a membrilor și a comunităților sale, care afectează integritatea corpul mistic, slăbind capacitatea sa profetică și de mărturie, acoperindu-i frumusețea chipului său.

Această realitate este atestată deja în scrisorile pauline. Prima Scrisoare către Corinteni, de exemplu, răspunde tocmai la anumite probleme de diviziune, de incoerență, de infidelitate față de evanghelie, care amenință serios Biserica. Dar și Scrisoarea a doua către Timotei - din care am ascultat un fragment - vorbește despre pericolele "ultimelor timpuri", identificând atitudini negative ce aparțin lumii și care pot contagia comunitatea creștină, precum: egoismul, vanitatea, orgoliul, lăcomia de bani etc. (cf. 2Tim 3,1-5). Concluzia apostolului este liniștitoare: "Oamenii care fac răul - scrie el - nu vor ajunge departe, pentru că prostia lor va fi făcută cunoscut tuturor" (3,9). Există, așadar, o garanție de libertate asigurată de Dumnezeu Bisericii, libertate fie în cele materiale, care caută să împiedice sau să-i constrângă misiunea sa, fie de relele spirituale și morale, care pot să provoace grave prejudicii cu privire la autenticitatea și credibilitatea ei.

Tema libertății Bisericii garantată de Cristos lui Petru este strâns legată de aceea a comuniunii cu Petru și cu succesorii săi, prin care Bisericile particulare și păstorii lor realizează și actualizează în mod efectiv această libertate și care devine de altfel garanția autenticității slujirii lor. Și acest aspect este vizibil în ambele planuri văzute de noi în reflecția anterioară. Pe planul istoric, comuniunea cu Scaunul Apostolic, adică cu Petru și urmașii săi, asigură Bisericilor particulare, tuturor circumscripțiilor bisericești, fie ele mitropolii, episcopii sau vicariate apostolice, prelaturi sau administraturi apostolice, precum și conferințelor episcopale naționale, libertatea în fața puterilor locale, naționale sau supra-naționale, care ar putea în diferite cazuri să împiedice, sub diferite forme, misiunea autentică a Bisericii. În plus, și mai esențial, ministerul petrin este garanția de libertate în sensul deplinei adeziuni la adevăr, la tradiția autentică, astfel încât poporul lui Dumnezeu este apărat de erori cu privire la credință și morală. Astfel comuniunea cu Scaunul Apostolic, deși este văzută de unii care nu o înțeleg ca fiind o povară, în realitate ea ajută și susține pe păstori și bisericile încredințate grijii lor pastorale, făcându-le mai libere și mai puternice.

Dragi frați și surori, dragi ascultători ai Radio Iași,

Astăzi, împreună cu creștinii din lumea întreagă, invocăm și noi puternica mijlocire a sfinților apostoli Petru și Paul, pentru ca fiecare dintre noi să iubim din ce în ce mai mult sfânta Biserică, trupul mistic al lui Cristos, mesageră de unitate și de pace pentru toți oamenii. Să cerem în rugăciune de la Dumnezeu, prin mijlocirea sfinților sărbătoriți astăzi, harul fidelității noastre până la sfârșit, față de Dumnezeu, față de Biserica lui Cristos și păstorul ei suprem, oferind cu bucurie sfântă orice suferință, mică sau mare, pentru cauza sfântă a evangheliei. Fie ca ajutorul ceresc să nu ne lipsească niciodată, pentru ca să putem trăi și acționa mereu cu acea libertate pe care ne-a câștigat-o Cristos. Preacurata Fecioara Maria, regina apostolilor și maica Bisericii să vegheze mereu asupra noastră. Amin.

29 iunie 2012, Radio Iași

PS Anton Coșa,
episcop de Chișinău

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat