Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul A
Duminica a 15-a de peste an

Is 55,10-11; Ps 64; Rom 8,18-23; Mt 13,1-23 (Mt 13,1-9)

"Cuvântul lui Dumnezeu este viu și plin de putere... El judecă sentimentele și gândurile inimii"(Ev 4,12).

Iubiți frați și surori în Cristos, dragi radioascultători,

Când ascultăm parabola semănătorului, poate ne grăbim să vedem ce fel de teren suntem noi prin atitudinea noastră față de cuvântul lui Dumnezeu. Astfel, putem neglija figura semănătorului care este esențială. Mult mai important este să-l recunoaștem pe Cristos în semănător, decât să ne recunoaștem pe noi într-un teren sau altul. Este adevărat că, în parabolă, semănătorul nu are spațiu mare, dar suficient pentru a ne da seama că nu se aseamănă cu ceilalți semănători: "Iată, semănătorul a ieșit să semene". Care semănător, într-o economie normală, nu este atent unde seamănă sămânța? Cine-și permite să risipească sămânța aruncând-o lângă drum, în pământ pietros sau între spini? Semănătorul din parabolă este diferit de toți ceilalți pentru că este Cristos. El seamănă cu generozitate, la dreapta și la stânga, fără a face calcule. Poate fi acuzat chiar că risipește sămânța. Dar, așa este Dumnezeu. Nimeni nu-l poate schimba. Este un Dumnezeu generos. Dă dovadă mereu de o generozitate stârnitoare și chiar de neiertat, am putea spune.

Să revenim la parabolă. Isus, prin această parabolă, vrea să-și definească misiunea sa. În jurul lui s-a adunat o mare mulțime de oameni care era oarecum nedumerită cu privire la identitatea și misiunea sa. Părea să fie cel așteptat, dar modul său de a acționa nu-i mulțumea, crea o atmosferă de nesiguranță, oamenii rămâneau mereu surprinși pentru că Isus nu se impune, nu trece la acțiune, se înconjoară de persoane obișnuite, este gata să ierte pe oricine, se arată prietenoși cu păcătoșii și stă la masă cu ei, este înțelegător față de cei care trebuie condamnați după legea Vechiului Testament. Dar, mai ales, raza acțiunii sale pare foarte redusă. Sfera politică pare să nu-l intereseze. Vorbește de o împărăție, dar nu are curajul să abordeze problema dominării romane. Ar trebui să-și definească poziția.

Prin parabola proclamată la această sfântă Liturghie, Isus vrea să spună că el este Mesia, dar nu în felul în care își imaginau ei: el nu a venit să judece, ci să mântuiască; misiunea lui este pusă sub semnul semănătorului, nu al secerișului. Parabola ne proiectează nu către viitor, ci către prezent. Împărăția lui Dumnezeu este aici. Chiar dacă este ascunsă, ea a început deja și înseamnă a semăna, nu a secera, cum așteptau ei. Isus este semănătorul și a început să semene.

Două aplicații practice:

Adesea suntem neliniștiți: De ce atâta efort în zadar? Merită să continuăm semănatul când rezultatele sunt atât de modeste? De ce atâtea sacrificii, atâtea speranțe zadarnice? Ne-am obișnuit să fim preocupați de rezultate, să facem calcule și să neglijăm semănatul.

Parabola ne invită să nu ținem cont de aparențe. Noi suntem chemați, după exemplul semănătorului Cristos, să semănăm indiferent de rezultat. Mai mult, rezultatul îl avem deja în munca de vestire a cuvântului lui Dumnezeu care este "viu și plin de putere și mai ascuțit decât o sabie cu două tăișuri" (Ev 4,12).

În al doilea rând, semănătorul nu alege terenul. Nu hotărăște el care teren este bun și care e rău; care e terenul de la care poți aștepta ceva și care e terenul cu care nu merită să-ți pierzi timpul. Terenul se descoperă după semănat, nu înainte. Ce frumos ar fi dacă toți creștinii, toți cei care ar trebui să vestească cuvântul lui Dumnezeu, ar înțelege aceasta. Nu mai trebuie să împărțim lumea în diferite categorii, ci noi avem datoria de a semăna pretutindeni, chiar cu riscul de a risipi. Să nu uităm că sămânța, care este cuvântul lui Dumnezeu, are puterea de a transforma terenul, poate sfărâma până și stânca, poate deschide o trecătoare pe drumul bătătorit către inima omului, poate schimba inima de piatră într-o inimă de carne. Sămânța nu se resemnează condițiilor vitrege pe care le găsește, pentru că ea are puteri creatoare. Noi trebuie să încercăm toate terenurile, trebuie să aruncăm sămânța pretutindeni, trebuie să învățăm de la Cristos, să fim generoși în a o semăna, fără teama că risipim. Sămânța va fi cu adevărat pierdută atunci când va rămâne în mâna închisă a semănătorului, nu atunci când este aruncată pe teren neproductiv.

În același timp, trebuie să fim receptivi, să primim cuvântul lui Dumnezeu în viața noastră. Pentru aceasta, ni se cere o inimă umilă și simplă, asemănătoare cu cea a ucenicilor lui Isus, nu arogantă ca aceea a fariseilor și cărturarilor care l-au refuzat pe Cristos, rămânând închiși în prejudecățile lor.

Cardinalul Angelo Comastri, vicar general al Sfântului Părinte pentru Vatican, înso?ind-o o dată pe fericita Maica Tereza de Calcutta, a fost martorul următorului episod: O persoană din serviciul de ordine s-a apropiat de el cu fața tulburată și i-a zis: "Părinte, nu știu ce mi se întâmplă, mi se pare că Dumnezeu mă privește prin ochii acestei maici". Și i-o arăta pe Maica Tereza care, retrasă într-un colț, se ruga. Mai târziu, îi povesti Maicii Tereza care, cu o simplitate dezarmantă, a răspuns: "Spuneți-i că de mult timp îl privește Dumnezeu. Nu a observat decât astăzi, pentru că a făcut un act de umilință, și ochii săi, slavă Domnului, s-au deschis la lumină".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători, să ne rugăm pentru ca și inimile noastre să se deschidă. Lumina cuvântului lui Dumnezeu este gata să intre, iar brațele lui Dumnezeu sunt deja deschise pentru a ne îmbrățișa.

10 iulie 2011, Radio Iași

Pr. Petru Sescu

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat