Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul B
Preasfânta Treime

Dt 4,32-34.39-40; Ps 32; Rom 8,14-17; Mt 28,16-20

"Să știi și să meditezi astăzi în inima ta:
Domnul este Dumnezeu sus în cer și jos pe pământ și nu este altul".

Dragi ascultători, iubiți credincioși,

Sărbătoarea Sfintei Treimi pe care o celebrăm astăzi marchează un fel de apogeu al anului Liturgic. Adică, odată cu Adventul - când începe anul liturgic - suntem invitați să parcurgem un itinerariu de cunoaștere - prin credință și, deci, prin trăire - a lui Dumnezeu. Așa se face că, conform afirmației din prologul evangheliei după sfântul Ioan: "pe Dumnezeu nimeni nu l-a văzut (în sens de: «l-a cunoscut») vreodată. Fiul său, care este spre sânul Tatălui, el ni l-a revelat", deci, conform acestei afirmații, ne-am apropiat de Dumnezeul care, în întruparea lui Isus, s-a apropiat de noi pentru a putea primi de la el "puterea de a devenii copii ai lui Dumnezeu". Apoi, celelalte sărbători care au scandat timpul liturgic ne-au condus să pricepem și să percepem că această identitate de "fii ai lui Dumnezeu" se vede în slujire, în "oferirea propriei vieți spre binele celorlalți". Dumnezeu este iubire, era lait-motivul Postului Mare și, bineînțeles, al sărbătorilor pascale. Și orice fiu al acestui Dumnezeu trăiește conform modului lui Dumnezeu, mod care este exprimat în afirmația lui Isus în cadrul Cinei de Taină: "Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva să-și dea viața pentru prietenii săi". Și acest lucru un om îl poate pune în practică numai și numai dacă "primește puterea de sus", dacă face spațiu acelui Duh Sfânt - viața și puterea lui Dumnezeu însuși - pe care l-am celebrat și re-primit duminica trecută. În toate aceste re-memorări sacramentale ale istoriei mântuirii, am retrăit deci ceea ce Dumnezeu - Unul și Întreit - a făcut în beneficiul oamenilor. Tocmai, e vorba mereu de același Dumnezeu tipic creștin: unul în trei persoane, sărbătoare pe care o celebrăm astăzi.

Aș îndrăzni să spun că reflecția plină de stupoare și gratitudine a lui Moise din prima lectură, cântarea de laudă din psalm, afirmațiile îndrăznețe și foarte precise ale lui Paul din a doua lectură, ca și suprinzătoarele cuvinte ale lui Isus din evanghelie adresate unor oameni "aflați încă în îndoială", vor să pună în evidență identitatea lui Dumnezeu, identitate care reiese din modul concret de a acționa a lui Dumnezeu în istoria omului. Tocmai, chiar dacă astăzi celebrăm "misterul cel mare" al unui Dumnezeu-Treime, noi de fapt celebrăm ceea ce El a făcut și face pentru noi. De aici îl cunoaștem pe Dumnezeu; aici, în istoria noastră - plină de șchiopătări și îndoieli - putem să vedem că Dumnezeul nostru nu se rezumă să se complacă în starea sa de fericire personală, ci tocmai aceasta îl determină să "iasă" spre om. Fapt pentru care noi existăm tocmai pentru că Domnul a voit să comunice din viața sa. Noi suntem pentru că suntem părtași de ceea ce Dumnezeu este în el și în istoria noastră. În acest sens, poate versurile următoare exprimă mai bine misterul de nepătruns al Sfintei Treimi:

"Te-am căutat de-atâta timp, și-atâta loc îți dau în viața mea;
Chiar orice-"A fi" narează un pic din tine.
Eram și sunt de neconvins să cred c-aici nu pot găsi Întregul.
De trebuie să știu că nu te aflu, vreau scântei infime... atâta vreau!
Oare de ce mă mulțumesc cu bucățele?
Hm! De fapt, și eu sunt ceva din ceea ce caut,
O mică părticică dintr-un tot așa de mare!
Eu cred în tine: sper cândva să te găsesc.
Chiar dacă trebuie să uit de mine;
Chiar de să ies din umbrele lunare.
Căci vreau să mă răsfăț în văpăile tale,
să mă confund și totuși să percep eu însumi:
cât de real și suav este necuprinsul, adevăru
l".
Ce putem învăța noi din contemplarea misterului Sfintei Treimi?

1. Dumnezeul-Treime este clar invitația la a ieși din singurătate.
D-zeul creștinilor nu este un singuratic, ci unul care trăiește din comuniune și pentru comuniune. Într-o lume care pune atât de mult accent pe "eu să mă simt bine, restul nu contează", Dumnezeul nostru ne transmite că singuri suntem nefericiți, singurătatea nu ne este proprie: suntem făcuți după chipul și asemănarea lui, adică pentru comuniune

2. Comuniunea propusă provoacă implicit comunicare: comuni
care ca și dialog, comunicare ca și împărtășire. Și aici se poate percepe ceva din inima lui Dumnezeu numai dacă, așa cum spune sfântul Augustin, avem curajul să coborâm în inima noastră și să comunicăm din inimă, cu inima. Toate acestea se crează pe fundamentul iubirii, ceea ce animă viața interioară a lui Dumnezeu și ceea ce determină acțiunile în istoria omului.

De ce atunci un Dumnezeu în trei persoane? Cred că deși răspunsul poate părea banal, dacă Dumnezeu este iubire, atunci nu putea să fie un Dumnezeu singur. Sf. Treime este în acest sens exemplu concret și sublim ai iubirii care se dăruiește.

Să dea Domnul ca să avem curajul să trăim conform cu ceea ce contemplăm din misterul lui Dumnezeu unul și întreit: să luptăm pentru comuniune și să o facem transmițând tuturor celor pe care îi întâlnim calea unică spre desăvârșirea umanității noastre, anume: evanghelia, vestea ce bună. Toate acestea în numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt.

7 iunie 2009, Radio Iași

Pr. Eduard Patrașcu

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat