Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul A
Duminica a 3-a de peste an

Is 8,23b-9,3; Ps 26; 1Cor 11,10-13.17; Mt 4,12-23

Impresia pe care ne-o face Evanghelia după sfântul Matei despre Isus, până la textul pe care l-am auzit proclamat astăzi, este aceea a unui om care se pregătește să plece într-o mare călătorie.

Astfel, încă de la începutul ei aflăm cine este acest om, Isus Cristos, din genealogia pe care ne-o prezintă evanghelistul, aflăm destule detalii despre nașterea sa, despre botezul său și ce e mai important, despre misiunea sa. "El vă va boteza cu Duh Sfânt și cu foc" (Mt 3,11), va spune Ioan Botezătorul. "Acesta este Fiul meu cel iubit, în care mi-am găsit mulțumirea" (Mt 3,17), va spune glasul Tatălui, în timp ce Isus a fost botezat în Iordan. Pus la încercare la capătul celor patruzeci de zile de post, din pustiu, Isus este categoric: "Pleacă, Satană! Pe Domnul Dumnezeul tău îl vei adora și numai lui îi vei sluji" (Mt 4,10).

Așadar, avem de-a face cu un om, cu Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu care, după ce și-a făcut bagajele, după ce a pus în ele din toate câte ceva: genealogie, naștere, botez, rezistență în fața Ispititorului, pornește propriu-zis în călătorie sau mai exact în misiune. Pornește în împlinirea misiunii pe care i-a încredințat-o Tatăl: mântuirea lumii.

Locul din care își începe misiunea, nu este Ierusalimul, cum poate ne-am fi așteptat: cu templul și cu preoții săi, cu școlile fariseilor și ale cărturarilor, cu sediul guvernatorului roman, cu oamenii care veneau acolo din toate părțile pământului, ci Cafarnaumul, o localitate aflată pe malul Mării Galileii, în Galileea păgânilor, cum ne spune profeția din Cartea profetului Isaia (cf. Is 8,24), în mijlocul unui popor aflat în întuneric, dar care aștepta să vadă o lumină mare, care aștepta mântuirea adusă de Isus Cristos.

Textul evanghelic pe care ni-l propune astăzi Biserica se împarte în patru părți: prima parte descrie începutul misiunii lui Isus în Galileea; a doua parte prezintă conținutul esențial al mântuirii, care este, convertirea; a treia parte ne vorbește despre chemarea primilor apostoli, iar a patra face o mică sinteză a misiunii lui Isus în Galileea: "Predica evanghelia împărăției lui Dumnezeu și vindeca orice boală și orice suferință în popor" (Mt 4,23).

Faptul că Isus nu-și începe activitatea publică din Ierusalim, este îmbucurător pentru noi. Aceasta arată că Isus a venit într-adevăr pentru toți, dar mai ales pentru cei care se află în întunericul păcatului și al suferinței fizice, așa cum se aflau locuitorii din ținutul Mării Galileii.

Întunericul păcatului, suferința fizică și morală în care ne aflăm și noi de atâtea ori, ne îndreptățește astăzi să credem și mai mult că Isus Cristos este și Mântuitorul nostru. Nu trebuie să ne fie frică să ne apropiem de el. El este lumina de care avem de atâtea ori nevoie!

"M-aș fi sinucis, spunea cineva, dar mi-e frică de Dumnezeu! Mă tem că zădărnicesc moartea lui Isus Cristos!". "Isuse Cristoase, ție îți ofer viața mea", spunea altcineva, îndreptându-se spre sala de operație. "Doar gândul că într-o zi voi putea scăpa și că în urma unei spovezi bine făcute, Dumnezeu mă va ierta, aceasta m-a salvat", afirma o fostă prostituată.

"Poporul care zăcea în întuneric a văzut o lumină" (Mt 4,16), am citit în evanghelia de astăzi. Câtă mângâiere să știi că la capătul unei suferințe te așteaptă o bucurie, la capătul unui efort susținut, o răsplată, la capătul vieții, viața veșnică! Dumnezeu nu lasă nimic nerăsplătit! Până și cel mai mare păcătos, ajutat de harul gratuit al lui Dumnezeu, are șansa convertirii! Nimeni nu trebuie să dispere! Convertirea însă este calea pe care orice om are acces la împărăția lui Dumnezeu.

Știu că prin intermediul undelor radio, mă adresez și unui mare număr de bolnavi, de oameni care țin la sfânta Liturghie de duminică și se bucură că au această mare șansă să se unească pe calea undelor cu noi, cei care ne aflăm astăzi aici, în biserică, dar și cu cei care nu sunt bolnavi, sunt poate pe drum, în mașină, sunt la serviciu sau în alte părți și ne ascultă.

Vă propun tuturor să încercăm să simțim pașii lui Isus, care, altădată, umbla pe malul Mării Galileii și îi chema pentru prima dată pe apostoli. Evanghelia de astăzi ne vorbește doar de alegerea a patru dintre ei. E vorba de Simon, numit Petru, de Andrei, fratele său, de Iacob, fiul lui Zebedeu și de Ioan, fratele lui. Toți erau pescari, toți erau la lucru. Cu toții au lăsat mrejele și pe ai lor și l-au urmat pe Isus. Au lăsat peștele care le asigura hrana și traiul de fiecare zi, pentru cuvântul lui Dumnezeu, hrana care avea să nu le lipsească niciodată.

"Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni" (Mt 4,19) le-a spus Isus.

Veniți după mine! Acesta este începutul oricărei convertiri. Și se adresează în egală măsură, nouă celor prezenți, ca și dumneavoastră, celor care ne ascultați la radio. Chemarea lui Isus este generală.

E adevărat că și astăzi el are nevoie de apostoli, de persoane generoase, care să poarte mesajul evangheliei mai departe, dar are nevoie și de dumneavoastră, de noi toți, de fiecare în parte.

Isus trece și astăzi pe malul mării vieții fiecăruia și ne cheamă la credință. Merge prin saloanele spitalelor, pe lângă paturile celor țintuiți în ele, pe lângă salvările care îi poartă spre spitale pe cei care au nevoie de intervenții medicale urgente și le spune parcă tuturor în taină: Nu ești singur în suferință! Eu am suferit înaintea ta! Unește-te cu mine în suferință și ea va fi mai ușoară! Nu te răzvrăti! Eu sunt cu tine ca să te întăresc!

Isus este prezent astăzi și-i cheamă pe soți să se accepte reciproc cu răbdare și cu iubire. Îi însoțește în greutățile inerente vieții de familie și le spune: "Când ați jurat să fiți împreună pentru toată viața, eu eram de față. Eu v-am binecuvântat cu prezența mea. Eu eram iubirea care v-a unit. Dacă ea a scăzut între voi, vă chem astăzi din nou la iubire. E mare prețul pe care trebuie să-l plătiți ca să fiți împreună? Vă costă mult întreținerea? E scumpă hrana pe care trebuie să o consumați zilnic? Nu disperați! În încercările voastre nu sunteți abandonați! Eu sunt iubirea! Întoarceți-vă privirea spre mine și eu voi rândui oameni generoși care să vă susțină!". Isus trece astăzi printre tinerii acestei lumi, printre muncitori, printre politicieni, printre cei care împart dreptatea, printre deținuți, printre oamenii străzii și tuturor le spune: "Împărăția lui Dumnezeu este în mijlocul vostru! Bucurați-vă, dar convertiți-vă!".

Fără convertirea sufletului nu se va experimenta niciodată bucuria prezenței împărăției lui Dumnezeu. În lume, totul este vocație, totul este chemare a harului lui Dumnezeu.

Suferă cel care este chemat să sufere, chiar dacă suferința în acest caz înseamnă persecuție religioasă, boală fizică, psihică sau spirituală. Sunt tată și mamă într-o familie cei chemați să fie astfel. Sunt episcopi, preoți, călugări și surori doar cei chemați să fie astfel. Sunt părinți puși la încercare de greutățile familiei, de necazurile pe care le pricinuiesc copiii și de lipsuri, doar cei care au tăria de a trece prin toate acestea.

Există o vorbă a noastră pe care obișnuim să o spunem în încercări, pentru a nu dispera: Dumnezeu nu ne încearcă mai mult decât putem noi să ducem. În realitate însă, Dumnezeu e cel care duce totul alături de noi. Prin Cristos el a purtat și poartă povara tuturor, indiferent ce nume are această povară.

Isus merge astăzi pe malul vieții noastre. Este aici, este în viața fiecăruia și ne cheamă îndemnându-ne să renunțăm la năvoadele care ne incomodează în viață și să-l urmăm. Cu alte cuvinte, ne îndeamnă să renunțăm la tot ceea ce nu este Dumnezeu și să îmbrățișăm ceea ce este el și ne conduce la el.

Să îmbrățișăm astăzi iubirea, credința și speranța sa. Ca bolnavi, să îmbrățișăm patul, care este prelungirea crucii lui Isus. Să se îmbrățișeze soții în familie, să-și dea mâna dușmanii între ei. Preoții și persoanele consacrate să îmbrățișeze și mai mult chemarea lor, și toți, cei care suntem chemați de Dumnezeu la viață, să îmbrățișăm bucuria că încă mai avem șansa de a ne converti.

Isus și-a început activitatea publică în Galileea. Astăzi, a ajuns și aici! Ne alege, ne cheamă și ne dă harul său. Să nu-l refuzăm! Amin.

27 ianuarie 2008, Radio Iași

Pr. Felician Tiba

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat