Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul B
Duminica a 32-a de peste an

1Rg 17,10-16; Evr 9,24-28; Mc 12,38-44

O vorbă înțeleaptă spune așa: "Nimeni nu dă ceva, dacă nu știe pentru ce să dea. Dar, dacă cineva dă tot ce are, înseamnă că știe pentru ce dă". Și pentru că vorbele înțelepte sunt cu tâlc, ascund în spatele cuvintelor mult adevăr, vă rog să-mi permiteți să repet: "Nimeni nu dă ceva, dacă nu știe pentru ce să dea. Dar, dacă cineva dă tot ce are, înseamnă că știe pentru ce dă". Și să ne gândim la acel om din parabola lui Isus, care a descoperit o comoară într-un ogor. De bucurie, a îngropat comoara la loc, și s-a lipsit de tot ce avea și a cumpărat acel ogor. De ce? Pentru că știa de ce dă tot ce avea.

Văduva din Sarepta, despre care ni s-a vorbit la prima lectură, dă profetului Ilie tot ce avea: ultima îmbucătură de mâncare. Ce a determinat-o să facă acest gest incredibil? Mila, am fi tentați să spunem, fără a sta prea mult pe gânduri. A văzut un om și mai flămând decât ea. Sau poate că și-a zis: ce mai contează dacă vom muri cu o zi mai devreme sau mai târziu.

Dar nu! Ea a dat totul pentru că știa de ce. A crezut în Domnul care i-a vorbit prin gura lui Ilie: "Făina din vas nu se va termina și uleiul din urcior nu va scădea". Și pentru că a crezut în Dumnezeu atât de mult încât s-a lipsit de tot ce avea, punându-și toată speranța în Dumnezeu, s-a salvat: ea și fiul ei.

Văduvei din evanghelie nu i-a cerut nimeni ultimii doi bănuți pentru întreținerea casei Domnului. Ea îi oferă, de bunăvoie. Conștiința îi spunea că ceea ce dă pentru templu, dă de fapt pentru slava lui Dumnezeu; că ea își găsește fericirea în gloria Creatorului care se îngrijește de creaturile sale.

Autorul Scrisorii către Evrei ne-a vorbit în fragmentul ascultat la a doua lectură, despre Isus care, nu a dat ceva din strictul necesar pentru viață, ci s-a dat pe sine însuși. Deci: a da ceea ce ești valorează mult mai mult decât a da ceea ce ai.

În cei doi bănuți ai văduvei Isus vedea inima ei. Isus nu măsoară faptele oamenilor cu metrul nostru care se oprește la aparențe, nu măsoară ceea ce dăm în cifre sau în kilograme, el măsoară cu etalonul iubirii. A da din iubire, a da din credință, așa cum au dat cele două văduve, înseamnă a da asemenea lui Dumnezeu. Iar darul lui Dumnezeu este însuși Isus sărac care a venit printre noi pentru a îmbogăți săraca noastră existență.

Evanghelia duminicii de astăzi nu ne vorbește numai despre darul celor săraci ci și de cel al bogaților. Aceștia vărsau sume mari de bani în visteria templului. Și iată aici marea contradicție. Același gest atrage admirație din partea oamenilor dar, stârnește dezaprobare, nemulțumire din partea lui Isus? De ce? Pentru că Isus nu privește la suprafață ci în adâncul inimii.

Este adevărat, ei ofereau sume mari, dar nu din sudoarea muncii lor. "Tocau avutul văduvelor" spune Cristos despre ei. Prin gestul lor nu fac un act de reparație. Banul necinstit trebuie să se întoarcă la cel păgubit. Cu banii însușiți în mod nedrept, necinstit ei vor să se umple de cinste și prețuire în ochii celor nedreptățiți. Ei dau bani mulți pentru că acasă le-au mai rămas și mai mulți. Au dat din ce aveau de prisos fără ca acest lucru să-i afecteze în vreun fel.

Au dat ceva de la ei, dar nu s-au dat pe ei înșiși. În continuare ei rămân în siguranță. Nu depind de nimeni și de nimic, nici măcar de Dumnezeu de la care nu mai au ce să ceară. De aceea când se roagă, o fac "numai de ochii lumii". Și Cristos continuă reflecția sa: "Pentru aceasta vor fi și mai aspru condamnați". Și să reținem că Isus face acest reproș cărturarilor, care se bucurau de multă prețuire din partea oamenilor, erau salutați cu respect prin piețe, li se ofereau primele locuri în sinagogi și la ospețe. Pe lângă toate acestea mai făceau și rugăciuni lungi și erau foarte darnici și generoși față de casa Domnului. Și tot nu-i bine! Cristos îi critică și-i îndeamnă pe oameni să "se ferească de ei".

Din nou ne întrebăm: Unde au greșit? Prin ce au atras asupra lor critica dură a lui Isus: "Pentru aceasta vor fi și mai aspru condamnați?"

Vedeți, când au meritat, Cristos i-a lăudat. "Nu ești departe de împărăția lui Dumnezeu". Când, și în ce împrejurare s-a întâmplat acest lucru? Știm deja din evanghelia duminicii trecute. Când unul dintre ei a recunoscut că "a-l iubi pe Dumnezeu din toată inima, din tot cugetul, din tot sufletul și din toată puterea, și a iubi pe aproapele ca pe tine însuți, înseamnă mai mult decât toate arderile de tot și decât toate jertfele".

În relatarea sfântului Luca acel cărturar mai avea o nedumerire. Nu știa cine este aproapele său ca să-l poate iubi. Și când a înțeles din parabola samariteanului milostiv, că aproapele său este cel căzut în mâinile tâlharilor, și că a împlinit cea mai mare poruncă din Lege cel care a avut milă, Isus i-a spus: "Mergi și fă și tu la fel!"

Acum putem să înțelegem mai ușor unde au greșit cărturarii. Iată, cunoșteau cea mai mare poruncă, dar n-o puneau în practică. Știau cine este aproapele, dar îl neglijau. Iar dacă Isus îndrăznea să vindece pe vreunul dintre ei în zi de sâmbătă nu se sfiiau să-l judece cu răutate, ba chiar să pună mâna pe pietre pentru a-l ucide. Și nu se vor lăsa până ce nu vor obține de la Pilat condamnarea lui la moarte.

Așadar între cunoștințele teoretice și faptele practice era o diferență ca de la cer la pământ. Una învățau cu gura și alta făceau cu faptele. De aceea Cristos îi numește în repetate rânduri fățarnici. Chiar și atunci când se rugau, sau făceau pomeni mari, în ochii lui Cristos, faptele lor rămâneau lipsite de valoare, pentru că proveneau dintr-o inimă rea, pentru că prin ele Dumnezeu nu era preamărit iar aproapele nu era ajutat.

În schimb, Isus a apreciat totdeauna și a promis răsplată și pentru faptele mici, dar săvârșite din credință, speranță și iubire. El a comparat împărăția cerurilor cu o sămânță de muștar, care este cea mai mică dintre toate semințele. El a făgăduit răsplata cerului, chiar și pentru un pahar de apă rece. A făgăduit puterea cea mare de a muta munții din loc, în schimbul unei credințe cât un grăunte de muștar. El vrea să ne convertim și să fim mici ca pruncii, pentru a intra în împărăția cerurilor.

Iar eu vreau să închei ce ceea ce spunea un creștin bun și înțelept. Atunci când vom muri, vom lăsa aici pe pământ toți banii și toată averea, și vom merge pe lumea cealaltă numai cu ceea ce am dat săracilor, pentru că ceea ce am dat săracilor, i-am dat lui Dumnezeu.

12 noiembrie 2006, Radio Iași

Pr. Viorel Ababei

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat