Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul B
Duminica a 30-a de peste an

Is 53,10-11; Ps 32; Evr 4,14-16; Mc 10,42-45

Iubiți creștini,
Se obișnuiește ca sfintelor duminici să li se dea o denumire caracteristică, după evenimentele pe care le evidențiază, de pildă: Duminica Sfintelor Paști, Duminica Mare (a Rusaliilor), a Sfintei Treimi etc.

Cea de astăzi o putem numi "a orbului", pentru că la sfânta evanghelie, sfântul Marcu ne relatează, așa cum am auzit, vindecarea săvârșită de Isus, a orbului Bartimeu, fiul lui Timeu, din Ierihon. Și în calendarul ortodox întâlnim o asemenea duminică, a șasea a Sfintelor Paști, numită "a orbului din naștere", pentru că la sfânta evanghelie a acestei duminici, sfântul apostol și evanghelist Ioan ne descrie cu amănunte foarte grăitoare, vindecarea acelui orb, săvârșită de Isus Cristos.

Evanghelistul Luca descrie la fel ca și Marcu, vindecarea orbului din Ierihon, iar evanghelistul Matei relatează vindecarea simultană a doi orbi din Ierihon.

Ceea ce e vrednic de luat în seamă este marea încredere și recunoașterea de către orb, a aceluia la care apelează ca la salvatorul său, Fiul lui David, Mesia, fără a se sinchisi de stânjeneala mulțimii din jurul lui Isus.

Auzind strigătele insistente ale orbului, învățătorul dispune să fie adus în fața lui. Dialogul este foarte scurt dar eficient:
Isus: Ce vrei să fac pentru tine?
Orbul: Rabbuni, (adică Măria Ta, Domnul meu, Învățătorule) să-mi recapăt vederea!
Isus: Mergi, credința ta te-a mântuit!
Și vindecarea s-a înfăptuit.

Evanghelistul Matei menționează că lui Isus i s-a făcut milă și le-a atins ochii celor doi orbi, amănunte specific mesianice.

Toți cei trei evangheliști sinoptici: Matei, Marcu și Luca subliniază faptul că o dată vindecați, orbul (orbii) îl urmează pe Isus. Numai evanghelistul Luca reliefează aspectul de recunoștință din partea celui vindecat: preamărindu-l pe Dumnezeu, și de entuziasm din partea mulțimii : și tot poporul care a văzut, îl lăuda pe Dumnezeu.

Iubiți credincioși și radio ascultători,

Toate faptele minunate, precum vindecările de tot felul (la care se referă și textul din prima lectură a liturgiei cuvântului acestei duminici ), eliberarea de duhuri rele, chiar și readuceri la viață, săvârșite de Fiul lui Dumnezeu întrupat, în favoarea oamenilor, dovedesc marea lui iubire și puterea divină de care dispune. Ele au însă și un înțeles foarte profund spiritual, universal. Mult mai gravă decât orbirea ochilor trupești este orbirea sufletească, disprețul față de atotputernicia lui Dumnezeu, manifestată în mărețiile pe care le-a creat și le susține prin providența sa.

Ca membre ale Bisericii luptătoare, pe parcursul vieții pământești, dispunem de o terapie creștină foarte amplă, precum izvoarele de har, sfintele taine, pe care folosindu-le, ne fortificăm sufletele, asigurându-ne capacitatea receptivă a chemării creștine, a conformării la îndemnurile salutare care ne sunt adresate mereu de Dumnezeu, în diferite feluri.

Miercurea viitoare, întâi noiembrie, în Solemnitatea Tuturor Sfinților, ne vom bucura, felicitându-i pe toți cei care au trăit în iureșul încercărilor de tot felul în lumea în care ne aflăm și noi acum; receptivi și colaborând cu harurile date, au ajuns în fericirea cerească.

Cu siguranță, mulțimea acestor sfinți ne privește cu simpatie, gata oricând a ne oferi ajutoarele mijlocirii lor la tronul îndurării. Îndeosebi, buna noastră Mamă cerească, Maria, regina tuturor sfinților și mamă a Bisericii, e gata mereu să ne primească în brațele sale, pentru a ne conduce la Isus. Ea se roagă pentru noi, răspunde la solicitările noastre, dar să fim atenți la ce ne spune dânsa: Faceți tot ce vă va spune el (Isus)!

Atotputernice, veșnice Dumnezeule, sporește în noi credința, speranța și iubirea, și, pentru a putea obține ceea ce ne promiți, fă-ne să iubim ceea ce poruncești. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

29 octombrie 2006, Radio Iași

Pr. Anton Despinescu

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat