Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul B
Duminica a 26-a de peste an

Num 11,25-29; Ps 18; Iac 5,1-6; Mc 9,38-43.45.47-48

Iubiți credincioși, dragi ascultători,
Am început această sfântă Liturghie invocând, în rugăciunea zilei, harul lui Dumnezeu care, revărsându-se asupra noastră, să ne ajute să fim deschiși făgăduințelor divine și astfel să devenim părtași de bucuriile cerești.

Fiecare sfântă Liturghie la care participăm este o împlinire a acestor făgăduințe. Cristos se jertfește pentru fiecare dintre noi și reînnoiește legământul său de iubire. Pentru aceasta suntem noi aici. Totuși, indiferent de atitudinea omului față de această acțiune mântuitoare, Cristos, în marea sa libertate și iubire nu contenește să se jertfească și să ofere roadele jertfei sale omenirii întregi.

Zilele trecute, discutând cu o persoană, printre altele, a ieșit la iveală și această constatare: omul timpurilor noastre este prin excelență un om al reacției, al replicii și mai puțin al unei acțiuni, al unei inițiative care să plece din adâncul ființei sale, acțiuni care să fie puternic motivate din interior. Răului i se răspunde cu rău; urii i se răspunde cu ură; dușmăniei, cu dușmănie; iubirea vrea o reacție pe măsură; bunătății vrea să i se răspundă cu bunătate; dreptății, cu dreptate, și așa mai departe. Aceste atitudini ne arată cât de mult este lipsit omul de libertatea și iubirea sinceră și adevărată, care să-l facă să ofere și să se ofere celuilalt fără condiții.

Cristos, prin tot ceea ce el a realizat pentru noi oamenii, prin însuși faptul că s-a făcut om asemenea nouă, neținând cont de atitudinea și de refuzul omului, ne arată că libertatea și iubirea divină sunt prea mari pentru ca omul să le poată îngrădi în vreun fel. El nu ține o evidență a fidelităților sau infidelităților, a refuzului sau acceptării din partea omului, atunci când continuă să actualizeze jertfa sa.

Omul, pentru a înțelege și a se bucura cât mai mult de acest moment al întâlnirii cu Cristos din sfânta Euharistie, este ajutat, pregătit și susținut de cuvântul său. Prin cuvântul său, Domnul vorbește inimii omului și se oferă lui în adevăr. "Cuvântul tău, Doamne, este adevăr; sfințește-ne pe noi prin acest adevăr", am cântat la antifona de la Aleluia. Mesajul lui Dumnezeu, cuvântul său este acel adevăr care nu poate fi zdruncinat, pentru că este oferit și susținut de însuși Dumnezeu cu iubire și în deplină libertate.

Binele, adevărul, iubirea, suferința, boala, durerea, nedreptatea din lume dau naștere între oameni unor reacții dintre cele mai diferite. De ce el se bucură de cutare și cutare beneficiu, și eu nu. De ce suferința, durerea și sărăcia pentru mine și fericirea și împlinirea pentru ceilalți și așa mai departe. Aceste atitudini ne arată slăbiciunea și fragilitatea ființei umane atunci când nu se lasă pregătită, instruită și modelată de cuvântul divin pentru a înțelege lucrarea lui Dumnezeu.

Darul de a profeți, despre care se vorbește în prima sfântă lectură de azi, pe care Dumnezeu îl face celor doi bătrâni deși nu răspund chemării lui Moise de a fi la ușa cortului alianței, dă naștere unei mari împotriviri din partea lui Iosue. "Moise, domnul meu, oprește-i!". Pentru Moise, însă, idealul este ca toți să se bucure de darul divin, și fiecare să experimenteze acțiunea sa: "Ești tu gelos în locul meu? De-ar trimite Dumnezeu duhul său peste toți ca să facă din poporul său un popor de profeți".

În sfânta Evanghelie găsim reacția lui Ioan, apostolul iubit, în fața darului lui Dumnezeu oferit omului, nu în baza criteriilor omenești, ci după voința sa. "Învățătorule, am văzut pe cineva care scotea diavoli în numele tău, am voit să-l împiedicăm căci nu este din rândul acelora care ne urmează".

În atitudinea pe care, atât Moise cât și Isus o au față de sentimentele și comportamentul celor doi, a lui Iosue și a lui Ioan, vedem un denunț a ceea ce poate fi păcatul cel mai mare al nostru, al celor care ne considerăm "cei buni", "cei care suntem aproape de Isus", " cei care respectăm în toate poruncile sale", venind duminică de duminică la biserică și hrănindu-ne la masa euharistică. Gândim, poate, că a ne simți mai aproape de Isus, a fi aleși ai săi, ne-ar da dreptul să avem monopolul, să fim stăpâni asupra adevărului, binelui, iubirii pe care Dumnezeu le revarsă necontenit în această lume. Aceste atitudini nu aparțin, din nefericire, doar trecutului ci le putem întâlni și astăzi la tot pasul căci timpurile se schimbă dar omul rămâne supus acelorași slăbiciuni. Sunt multe situațiile în care, evenimente din viața noastră declanșează în inimi conflicte care scot la iveală slăbiciunea și fragilitatea noastră. Astfel, cuvântul sfântului Iacob din duminica trecută ne cere să reflectăm: "De unde vin războaiele, de unde vin certurile între voi? Oare nu tocmai din patimile care se luptă în voi înșivă? Sunteți plini de pofte și, pentru că nu le puteți satisface, ucideți. Sunteți invidioși și pentru că nu vă atingeți țelurile intrați în război".

Pentru a evita asemenea situații, Cristos trebuie să fie prezent în viața noastră, trebuie să facă parte din viața noastră pentru a ne îndruma, astfel încât, atitudinea noastră să fie asemenea atitudinii sale: "Nu-l împiedicați, spune el, căci cel care face o minune în numele meu, nu poate imediat după aceea, să mă vorbească de rău. Cel care nu este împotriva noastră este cu noi. Cine vă va da și numai un pahar cu apă, pentru că îi aparțineți lui Cristos, vă spun adevărul, nu va rămâne nerăsplătit". Să fim așadar exigenți cu noi înșine în a face bine, și mai înțelegători cu ceilalți. Cristos ne arată că binele nu poate fi limitat la anumite structuri, legat de anumite formalități. Cine lucrează pentru binele omului, pentru adevăratul bine al omului, lucrează pentru Cristos. Așadar, limitele acțiunii de binefacere depășesc cu mult capacitatea noastră de a vedea și de a ne imagina.

Vedem că binele este prezent în lume în diferite moduri. Uneori el este susținut doar de un sentiment de solidaritate, de empatie, de milă. Idealul ar fi ca, așa cum ne spune și papa Ioan Paul al II-lea în Enciclica "Dies Domini", fiecare să găsească și să primească forța de a face binele de la altar, din comuniunea cu Isus care se oferă fiecăruia în sfânta Euharistie. De aici provine adevărata caritate, iubire care dă putere creștinului să facă binele, să caute dreptatea și să lupte pentru pace.

Pregătindu-ne să ne întărim cu Isus în taina euharistică care ne dă puterea de a iubi fără a pune condiții, și, așa cum ne spune sfânta Tereza a Pruncului Isus pe care o comemorăm în această zi, conștienți că suntem suflete mici, care avem nevoie în orice clipă de sprijinul bunului Dumnezeu, să-l rugăm: Doamne, ești Dumnezeul binelui pe care îl reverși asupra tuturor creaturilor, nelăsând pe nimeni să ignore bunătatea ta. Dă-ne puterea de a înfăptui întotdeauna binele. Doamne, tu cunoști un singur drept: acela de a iubi, de a iubi cel dintâi și în totalitate. Nimeni nu-ți poate lua acest drept. Dă-ne puterea de a iubi și a sluji pe frații noștri. Ești Dumnezeul adevăratei bogății si a îmbelșugatelor daruri, care nu te lași condiționat în a le oferi cui dorești tu. Fă-ne părtași pe toți de bunurile cerești. Acestea ți le cerem pentru meritele pătimirii lui Cristos. Amin.

1 octombrie 2006, Radio Iași

Pr. Iosif Iacob

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat