Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul B
Duminica a 15-a de peste an

Am 7,12-15; Ps 84; Ef 1,3-14; Mc 6,7-13

Iubiți credincioși, dragi ascultători,
În duminica a 15-a din timpul de peste an, în care ne aflăm astăzi, Biserica ne invită să facem apostolat, să vorbim despre Cristos prin faptă și cuvânt. Creștinismul nu are secrete. În persoana lui Isus Cristos, Dumnezeu Tatăl ne-a spus totul. El, Isus Cristos, împlinește profețiile din Vechiul Testament, el este Mântuitorul mult așteptat și dorit. Isus Cristos este prin excelență misionarul Tatălui, apostolul, dacă putem spune, al mesajului de mântuire al lui Dumnezeu Tatăl. Minunile pe care le-a făcut, conținutul predicilor sale și mai ales, patima, moartea, învierea, înălțarea lui la cer și trimiterea Duhului Sfânt, toate acestea îl confirmă pe Isus ca Fiul lui Dumnezeu, cel prin care Dumnezeu ne-a spus totul.

La rândul său, Isus vrea ca mesajul mântuirii adus de el, să fie dus mai departe, în lumea întreagă. Înainte de înălțarea la cer avea s-o spună clar ucenicilor: "Mergeți în lumea întreagă și predicați evanghelia la toată făptura. Cine va crede și va fi botezat se va mântui; iar cine nu va crede va fi condamnat" (Mc 16,15-16).

Sfântul Marcu, în evanghelia de astăzi ne descrie prima trimitere a ucenicilor. Înainte să fie trimiși, ei sunt chemați. Notează evanghelistul: "Isus i-a chemat pe cei doisprezece..." (Mc 6,7). Așadar alegerea este din partea lui Isus. Nu omul este cel care se alege pe sine spre a merge pentru Dumnezeu, ci, inițiativa este a lui Dumnezeu. El cheamă, iar omul răspunde. Acesta este și motivul pentru care la poarta Seminarului, atunci când sunt admiteri, nu este aglomerație. Vin la Seminar doar cei care au simțit cu adevărat chemarea lui Dumnezeu. Apostolii au fost chemați, de aceea au și primit harul de a merge apoi în misiune.

De aceea le-a fost ușor să înțeleagă, contrar logicii umane, de ce nu trebuia să ia nimic cu ei pe drum, să nu aibă bani, pâine și nici sac pentru provizii. Le-a fost ușor să constate că predica le este ascultată, că duhurile rele li se supun, că prin ungerea cu untdelemn, mulți bolnavi erau vindecați. De fapt, harul lui Dumnezeu era acela care lucra prin ei. Nu au făcut altceva decât să împrumute întreaga lor ființă lui Dumnezeu care îi chemase și care acum acționa prin ei. Da, ei înșiși s-au minunat de câte au putut să facă în numele lui Isus Cristos, care i-a ales și i-a trimis.

Spuneam la început că Biserica ne invită astăzi să facem apostolat. Este invitația pe care a făcut-o și Isus apostolilor, este invitația pe care Biserica și-a însușit-o și o duce mai departe. Care va trebui să fie conținutul apostolatului nostru și cum îl vom putea face? Când vorbim de conținut, el este același din totdeauna: să știe lumea întreagă că Isus este Fiul lui Dumnezeu, că este Mântuitorul și că trebuie să ne conformăm viața acestui mesaj. Cu alte cuvinte: să credem în Dumnezeu, iar acest lucru să fie vizibil.

Cum vom putea face apostolat dacă nu suntem preoți, dacă nu avem mandat oficial din partea Bisericii, dacă nu suntem trimiși oficial de episcop, care este urmașul direct al apostolilor? Aparent lucrurile par a fi simple. Realitatea însă e altfel.

Prin botez devenim fii ai lui Dumnezeu, frați ai lui Isus Cristos și temple ale Duhului Sfânt. Realitatea, așa cum am mai spus, este atât de diferită. Oameni botezați se comportă ca și cum, nu numai că nu ar fi fii ai lui Dumnezeu, ci ca și cum nu ar exista Dumnezeu. Pentru ei, Evanghelia lui Isus Cristos este o simplă carte frumoasă, dar care poate să stea foarte bine în bibliotecă, nu în viața lor. Cât despre prezența Duhului Sfânt, chiar dacă continuă să suspine în ei, sunt prea ocupați cu altceva ca să-i simtă prezența.

În fața unei astfel de realități, care va trebui să fie atitudinea noastră, a acelora care, fiecare în felul său, încearcă să se conformeze mesajului evanghelic?

Profetul Amos, despre care am auzit în prima lectură poate fi un exemplu. "Eu nu am fost profet, nici ucenic de profet, a răspuns el lui Amazia, preotul din Betel, ci un păstor și un cultivator de sicomori; însă Domnul m-a luat de la turmă și mi-a zis: Du-te și vorbește ca profet poporului meu Israel" (Am 7,14-15). Amazia îl alungase de la Betel pentru că vorbea cuvintele lui Dumnezeu, pentru că își conformase viața cu aceste cuvinte, ceea ce pe Amazia îl deranja. Un apostol, unul care vorbește cuvintele lui Dumnezeu și care trăiește ceea ce spune, ceea ce se roagă, de cele mai multe ori deranjează. Nu poți să asculți vorbindu-se despre Dumnezeu, despre iubirea lui, despre grija lui față de noi și să nu te conformezi acestei iubiri.

De fapt, aici este cheia de înțelegere a acelora care, conștienți de existența lui Dumnezeu, de faptul că el a creat tot ceea ce ne înconjoară, refuză cu încăpățânare să devină și ei ucenici, să se împrumute lui Dumnezeu pentru ca Dumnezeu să vorbească și prin ei. Orgoliul sau poate ignoranța, încă îi determină pe mulți să stea departe de Cristos, cel care așa cum am auzit în a doua lectură de astăzi, luată din Scrisoarea către Efeseni, "ne-a binecuvântat cu toată binecuvântarea". Prin el, Dumnezeu Tatăl a recreat lumea și ne-a adus mântuirea. Prin el Dumnezeu ni s-a dat pe sine însuși. Atunci, ce ar mai fi trebuit să ne dea?

Iubiți credincioși, dragi ascultători,
Vă spuneam la început, creștinismul nu are secrete. El transmite tot ceea ce l-a învățat Dumnezeu de-a lungul istoriei în diferite moduri.

Asemenea lui Isus, vă îndemn astăzi să mergeți în misiune: mergeți la sfânta Liturghie, astăzi este duminică, este ziua Domnului, mergeți apoi în familiile dumneavoastră și vedeți dacă ele sunt conform voinței lui Dumnezeu, mergeți la prietenii dumneavoastră, la părinții dumneavoastră, mergeți astăzi și vizitați un bolnav, împăcați-vă cu cineva care v-a greșit, întâlniți-l astăzi pe Cristos în sacramentul Spovezii și apoi al Euharistiei. Acestea sunt doar câteva modalități prin care putem face apostolat. Pot fi atâtea! Iar celor bolnavi, celor care din diferite motive nu pot participa astăzi la sfânta Liturghie, le spun: Fiți apostoli, vorbiți despre Dumnezeu prin suferința dumneavoastră, prin acceptarea cu bucurie și cu răbdare a crucii de fiecare zi.

În misterul lui Dumnezeu fiecare dintre dumneavoastră este un trimis. Mergeți așadar, doi câte doi: preotul trimis de episcop, iar episcopul reprezentat de preot, soția să dea mărturie alături de soțul ei, iar soțul să dea mărturie alături de soția lui, copiii să-i iubească și să-i respecte pe părinți, iar părinții să-i prețuiască pe copiii lor, bolnavul să se bucure de îngrijirea celor din jur, iar cei din jur să fie bucuroși că pot face un bine prin bolnav. Să mergem, să mergem cu toții și să vorbim lumii despre Dumnezeu. Nu stați acasă, nu stați închiși în casa egoismului dumneavoastră. Ieșiți, da-ți mărturie despre Dumnezeu. Amin.

16 iulie 2006, Radio Iași

Pr. Felician Tiba

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat