Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Sfânta Maria, Născătoare de Dumnezeu (Anul Nou)
Num 6, 22-27; Ps 66; Gal 4, 4-7; Lc 2, 16-21

Sfânta Biserică, mama noastră înțeleaptă, ne propune în prima zi a Anului Nou câteva adevăruri de credință spre aprofundare, prin meditație.

Primul eveniment salvific propus spre meditare este solemnitatea Sfânta Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu. Prin această solemnitate Biserica vrea să ne arate că Fecioara Maria este Mama lui Isus Cristos, principele păcii și Mântuitorul omenirii. Biserica ne învață că prin misterul întrupării Cuvântului divin, în sânul Fecioarei Maria, și prin misterul pascal, la care Maria a aderat cu toată ființa ei, noi, toți oamenii, dacă îl acceptăm, adică credem în Cristos, primim puterea de a deveni fii ai lui Dumnezeu (In 1,12) și frați ai lui Isus.

Un alt motiv de reflecție pentru astăzi ne este oferit de Ziua Mondială a Păcii, ajunsă la a 45-a celebrare și care are ca temă "Educarea tinerilor la dreptate și la pace".

Tot astăzi suntem îndemnați la reflecție de începutul noului an civil, 2012, an care va aduce, pentru unii evenimente fericite împreună cu încercări și suferințe, iar pentru alții va fi ultimul al vieții lor trecătoare, după care va urma judecata divină și răsplata cuvenită pentru activitatea desfășurată în decursul vieții pământești.

Ziua a opta după nașterea primului născut de parte bărbătească al soților Iosif și Maria din Nazaret coincide atât cu circumciziunea, prin care copilul este introdus în rândul fiilor lui Israel, cât și cu punerea numelui, cel de Isus, care înseamnă Dumnezeu-salvează.

Toate aceste motive de reflecție ne pot ajuta să descoperim misterul lui Cristos și al maternității Mariei și să ne determine la o trăire angajantă a credinței în scurta călătorie a vieții noastre pământești.

Se povestește că într-o după-amiază ploioasă, într-o stație, s-a urcat într-un vechi autobuz, care făcea legătura între diferite localități, un bărbat obosit cu o față posomorâtă. A luat loc și privea, de-a lungul străzii monotone, cu un aer de plictiseală, asemenea tuturor celorlalți călători, împovărați de grijile vieții. După câteva minute de călătorie autobuzul a ajuns în stația Roma. Acolo a urcat în autobuz o tânără femeie. Avea în brațe un copil care, cu mânuțele în jurul gâtului ei, privea cu uimire lumea din jurul său. Atunci toate privirile curioase ale călătorilor din autobuz s-au îndreptat spre ei. Autobuzul s-a pus din nou în mișcare, iar femeia, după ce s-a așezat pe un scaun, a început să vorbească, să râdă și să se joace cu copilul ei încântător. Deodată, un suflu plăcut de bucurie de viață s-a strecurat în sufletele călătorilor. Un călător a început să surâdă amabil, altul să comenteze binevoitor, iar ceilalți au început să se simtă înviorați. Din acel moment călătoria a devenit mai plăcută.

În autobuzul vechi al omenirii a urcat o mamă cu un copil în brațe. Această mamă este sfânta Fecioară Maria cu pruncul Isus în brațe. În călătoria vieții noastre ne însoțește cuvântul Mamei lui Dumnezeu și surâsul sfânt și confortant al ei și al lui Isus, fiul ei și fratele nostru; împreună cu ei călătoria vieții noastre, cu siguranță, este mai puțin dificilă, devine mai agreabilă și cu o destinație mai sigură, casa noastră veritabilă, patria cerească.

Misterul maternității divine a sfintei Fecioare Maria, pe care noi îl mărturisim în Crezul nostru, ne este revelat de textul evanghelic propus pentru sărbătoarea de astăzi. Acest adevăr de credință devine și fundamentul încrederii noastre în puterea de mijlocire a Mariei, numită de noi Maica lui Dumnezeu, în rugăciunea Bucură-te Marie. În cea de-a doua parte a acestei rugăciuni spunem: Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii, acum și în ceasul morții noastre. Adevărul că Isus s-a întrupat de la Duhul Sfânt și s-a născut din femeie ne este arătat și de sfântul Paul în Epistola către Galateni (4,4), din care am citit astăzi la cea de-a doua lectură. După ce păstorii au ascultat mesajul îngerului trimis de Dumnezeu să le aducă vestea cea bună că în cetatea Betleem s-a născut Mântuitorul, Cristos Domnul, aceștia "s-au dus în grabă și i-au găsit pe Maria... și pe Iosif... împreună cu copilul care era culcat în iesle".

Titlul de "Mamă a lui Dumnezeu" a fost recunoscut sfintei Fecioare Maria în mod oficial de Biserică la Conciliul din Efes, în anul 431. Când episcopii au recunoscut sfintei Maria acest titlu, creștinii din orașul Efes au fost cuprinși de o mare bucurie și au ieșit pe străzi, în toiul nopții, la o sărbătoare cu torțe aprinse. Intrarea sfintei Fecioare Maria în istoria omenirii, purtându-l în brațe pe Isus, Fiul întrupat al lui Dumnezeu, a oferit oamenilor posibilitatea să-și trăiască viața pământească într-o nouă perspectivă, aceea a iubirii autentice, atât față de Dumnezeu, cât și față de semeni.

Prin întrupare, întreaga existență umană se manifestă a fi sacră și inviolabilă. Copilul Isus, găsit de păstori culcat pe paie în iesle, ne arată că nimic din ceea ce este și trăiește omul în viața sa pământească nu mai este lipsit de sens. Asumarea naturii umane prin întruparea Cuvântului, a Fiului unul-născut al lui Dumnezeu, arată până unde merge Dumnezeu în ceea ce privește alianța sa cu oamenii. De asemenea, ne arată că tot ceea ce este strâns legat de existența, de viața și de destinul omului este sacru. Zămislirea, nașterea, creșterea, educarea, munca, bucuriile, suferințele până și moartea sunt realități sacre și toate sunt introduse în planul de creație și de răscumpărare al omenirii prin Isus Cristos.

Ziua Mondială a Păcii ne ajută să reflectăm asupra misiunii de promovare a păcii și a armoniei între oameni, așa cum ne sugerează papa Benedict al XVI-lea. Mesajul său, adresat Bisericii și oamenilor de bunăvoință, are în centrul atenției tânăra generație ce trebuie educată pentru promovarea dreptății și a păcii.

Mesajul papei se adresează părinților, familiilor, tuturor componentelor educative, formative, precum și responsabililor în diferitele domenii ale vieții religioase, sociale, politice, economice, culturale și al comunicației. Ne îndeamnă să fim atenți la lumea tinerilor, să știm să-i ascultăm și să punem în valoare darurile lor, iar aceasta nu este numai o oportunitate, ci o îndatorire primară a tuturor membrilor societății, pentru construirea unui viitor de dreptate și de pace. E vorba de a comunica tinerilor aprecierea față de valoarea pozitivă a vieții, trezind în ei dorința de a se dedica în slujba binelui. Aceasta este o misiune în care trebuie să ne angajăm personal fiecare.

În mesajul său, papa scrie: Tuturor, îndeosebi tinerilor, vreau să spun cu forță: "Nu ideologiile salvează lumea, ci numai îndreptarea spre Dumnezeul cel viu, care este creatorul nostru, garantul libertății noastre, garantul a ceea ce este cu adevărat bun și adevărat... îndreptarea fără rezerve spre Dumnezeu care este măsura a ceea ce este drept și în același timp este iubirea veșnică. Și oare ce ar mai putea să ne salveze dacă nu iubirea?" Iubirea se bucură de adevăr, este forța care ne face capabili să ne angajăm pentru adevăr, pentru dreptate, pentru pace, pentru că toate le suportă, toate le crede, toate le speră, toate le îndură (cf. 1Cor 13,1-13).

Mesajul papal se încheie astfel: "Vouă tuturor, bărbați și femei care aveți la inimă cauza păcii! Pacea nu este niciodată un bine dobândit, ci o țintă spre care toți și fiecare trebuie să tindem. Să privim cu speranță mai mare spre viitor, să ne încurajăm reciproc în drumul nostru, să lucrăm pentru a da lumii noastre o față mai umană și fraternă și să ne simțim uniți în responsabilitatea față de tinerele generații prezente și viitoare, îndeosebi în educarea lor ca să fie pașnice și făcătoare de pace. Pe baza acestei conștiințe vă trimit aceste reflecții și vă adresez apelul meu: să ne unim forțele noastre, spirituale, morale și materiale, pentru a educa pe tineri la dreptate și la pace".

Cu ziua de astăzi începem un nou an, anul 2012. Această zi este o ocazie bună pentru a reflecta asupra darului timpului oferit de Dumnezeu omului, în existența sa trecătoare pământească, și asupra modului cum trebuie acesta folosit pentru a fi instrumentul eficient spre realizarea noastră plenară, mântuirea veșnică. La început de an, toți ne dorim, nouă și celor dragi, un an bun, lipsit de încercări și suferințe, plin de bunuri materiale și de împliniri umane și creștine. Cum va fi însă și ce surprize ne va rezerva, numai Dumnezeu știe. Este însă bine să reținem că tot ceea ce vom face, fie în bine, colaborând cu harurile oferite de Dumnezeu, fie în rău, refuzând ajutorul divin, va fi consemnat în cartea vieții noastre pe care Dumnezeu o va face publică la judecata finală.

Consider că un exemplu ar putea să ne sugereze modul în care ar trebui să fructificăm darul unui nou an. Sora Carmela a Duhului Sfânt, un suflet generos și mistic, la începutul unui nou an de viață a scris, îndreptându-se spre Isus: ,,Consider acest nou an ca pe o carte albă pe care Tatăl mi-o prezintă și pe care el va scrie, în fiecare zi, ceea ce a dispus în planul său binevoitor. Dar încă de acum, în partea de sus a primei pagini, eu scriu cu toată încrederea: Doamne, fă cu mine ceea ce vei voi. Iar pe partea de jos a ultimei pagini scriu deja Amin!, așa să fie, la toate dispozițiile voinței tale divine. Doamne, spun Da! la toate oboselile și suferințele, precum și la toate harurile și bucuriile pe care mi le-ai pregătit pentru acest an și pe care mi le vei descoperi în fiecare zi. Fă ca Amin!-ul meu să fie un Amin! pascal, mereu urmat de Aleluia!, pronunțat cu toată inima, în bucuria unei totale dăruiri ție. Dă-mi iubirea ta și harul tău și voi fi suficient de bogată".

Dragi credincioși, înaintați în vârstă sau bolnavi, prezenți în biserică sau care mă ascultați prin intermediul Radio Iași, perspectiva unui nou an de încercări și suferințe nu trebuie să vă sperie, din contra trebuie să vă dea curaj la gândul că prin toate suferințele, acceptate cu răbdare și unite cu cele ale lui Isus suferind, puteți să vă purificați sufletele, să ispășiți păcatele și să vă sfințiți și, de asemenea, să contribuiți, prin oferirea suferințelor, la convertirea, sfințirea și mântuirea celor apropiați, a celor din propria familie sau a persoanelor cunoscute, care au nevoie de harul lui Dumnezeu. Nici gândul că acest an ar putea să fie ultimul al vieții dumneavoastră nu trebuie să vă sperie, ci să vă mobilizeze la o trăire profundă a credinței, în speranța că sfârșitul călătoriei pământești înseamnă sfârșitul suferințelor și începutul fericirii eterne pentru care ne-a creat Dumnezeu pe fiecare.

Prima zi a anului, care coincide cu ziua a opta după nașterea copilului divin, comemorează circumciziunea și punerea numelui. Textul evanghelic consemnează: "Când a sosit ziua a opta, ziua tăierii împrejur, i-au pus copilului numele Isus, nume pe care i-l dăduse îngerul înainte de a fi fost zămislit". Numele Yeshoua, adică Isus, care înseamnă Dumnezeu-salvează, ne arată că mântuirea este darul lui Dumnezeu oferit fiecărui om care vrea să colaboreze cu el.

Sfânta Biserică, propunându-ne în prima zi a anului sărbătoarea maternității sfintei Fecioare Maria și comemorarea numelui lui Isus, vrea să ne arate cum trebuie să trăim fiecare zi a vieții noastre pământești: sub ocrotirea Mamei cerești, având mereu în inimă și pe buze numele divin al lui Isus, pentru a-l invoca cu încredere totală în toate momentele vieții noastre, dar mai ales în cele de încercare și de suferință. Numai ocrotiți de mâna iubitoare a Mamei noastre cerești și susținuți de puterea divină a lui Isus putem parcurge cu sfințenie călătoria existenței noastre pământești și putem ajunge la fericire, în patria cerească.

Celebrând solemnitatea Sfânta Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu să ne adresăm ei spunându-i: Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu și a noastră, roagă-te pentru noi păcătoșii, acum, la începutul acestui nou an pentru a-l trăi cu sfințenie, dar și în ceasul morții noastre, pentru a învinge puterea Celui Rău și a ajunge alături de tine, în ceruri, unde să ni-l arăți pe Isus, rodul binecuvântat al trupului tău, pe care să-l contemplăm, să-l adorăm și căruia să-i mulțumim veșnic, pentru că ne-a creat și ne-a răscumpărat, prin iubirea sa divină milostivă. Amin.

1 ianuarie 2012, Radio Iași

Pr. Iosif Enășoae

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat