Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Epifania Domnului
Is 60,1-6; Ps 71; Ef 3,2-3a.5-6; Mt 2,1-12

Iubiți frați în Cristos, dragi radioascultători
1. Celebrăm cu bucurie solemnitatea Epifaniei, descoperirea lui Cristos în fața tuturor oamenilor care sunt reprezentați de magi, personaje misterioase venite din Orient. Îl celebrăm astăzi pe Cristos, punctul final al pelerinajului tuturor popoarelor în căutarea mântuirii.

În prima lectură profetul Isaia prezintă Ierusalimul ca un far de lumină care, în mijlocul întunericului pământului, orientează drumul tuturor popoarelor.

Gloria Domnului strălucește asupra cetății sfinte și atrage nu numai pe fiii ei împrăștiați, dar și națiunile păgâne. Și versetul de la psalmul responsorial ne-a invitat să repetăm: "Toate neamurile pământului te vor adora pe tine, Doamne".

În lectura a doua, apostolul Paul, scriind creștinilor din Efes, descoperă care este "taina", misterul, lui Dumnezeu, adică planul lui Dumnezeu: acela de a face să se îndrepte spre Cristos iudeii și păgânii.

La prefața Liturghiei de astăzi vom spune: "Astăzi în Cristos, lumina lumii, ai descoperit neamurilor taina mântuirii".

În evanghelie l-am auzit pe evanghelistul Matei descriind cum, după nașterea lui Isus la Betleem, magii au venit din Orient la Ierusalim și se întrebau: "Unde este regele de curând născut al iudeilor?".

Sărbătoarea Epifaniei, așa cum rezultă din lecturile proclamate la această sfântă Liturghie, ne prezintă o omenire în întregime în mișcare, în drum: națiunile păgâne merg spre Ierusalim;
magii din Orient merg în căutarea copilului din Betleem; toate popoarele se îndreaptă spre Cristos, lumina lumii.

Epifania ne spune că istoria omenirii este ca un mare "pelerinaj", adică o mișcare de căutare, deseori mai mult confuză, unde uneori steaua se ascunde, dar care, în definitiv, își are punctul ei de sosire în Cristos.

În același timp Epifania ne arată că și Dumnezeu este în pelerinaj spre om; și Dumnezeu s-a pus în mișcare spre noi. Cine este Cristos, dacă nu Dumnezeu ieșit, dacă putem să ne exprimăm astfel, ieșit din sine însuși pentru a veni în întâmpinarea omenirii?

Din iubire, el a venit să ne aducă germenul vieții noi și să-l semene în brazdele pământului nostru, pentru ca să încolțească, să înflorească și să aducă roade.

Epifania Domnului ne amintește că și noi suntem în pelerinaj ca și magii: parcurgem "drumul vieții", al cărui scop final este întâlnirea cu Cristos și comuniunea deplină și definitivă cu el. Dar noi avem harul (sau cel puțin posibilitatea) de a-l întâlni , în premieră, în fiecare săptămână, în biserică, în semnele sacramentale ale prezenței sale: comunitatea creștină, cuvântul lui Dumnezeu și Euharistia.

Îl întâlnim cu adevărat?

Solemnitatea Epifaniei ne amintește că pelerinajul nostru de creștini nu este un "drum de solitari", dar este un drum eclezial, făcut în compania fraților de credință, cu care - în virtutea Botezului, Mirului și a Euharistiei - formăm un singur trup, trupul lui Cristos, pentru a fi în lume semnul vizibil al prezenței lui Cristos, martori ai iubirii sale, vestitori ai evangheliei sale, "evanghelia vie" în această lume. Suntem cu adevărat o asemenea evanghelie?

2. Cum trebuie să "mergem" în viața personală și bisericească spre Cristos?

Trebuie să facem ceea ce au făcut magii. Evanghelistul Matei ne relatează că magii, ajunși la Ierusalim, l-au întrebat pe Irod, pe mai marii preoților templului și pe cărturari, unde trebuie să se nască "regele iudeilor".

Aceștia știau că Mesia trebuie să se nască la Betleem, deoarece a prezis-o profetul Miheea: "La Betleemul Iudeii, pentru că este scris prin profet: «...Din tine va ieși un cap care va fi păstorul poporului meu Israel»".

Dar pe ei nu-i interesează Mesia. Irod este ocupat cu interesele sale de putere și cu bogățiile sale. Mai marii preoților și cărturarii nu simt nevoia de a avea un mântuitor, deoarece se consideră drepți și se gândesc că se pot mântui singuri, cu observarea scrupuloasă a legii mozaice.

E ceea ce se întâmplă și astăzi. Multe persoane, deși botezate, deși se declară creștini, nu mai pun piciorul în biserică. Nu că l-ar nega pe Dumnezeu, dar pur și simplu nu-i interesează. Ei se ocupă numai de ceea ce se întâmplă în fiecare zi. Iar Dumnezeu - spun ei - nu intră în prolemele noastre...

Magii, în schimb, reiau drumul, lăsându-se călăuziți de cuvântul lui Dumnezeu și de stea, și se îndreaptă hotărâți spre Betleem. "Și iată steaua... mergea înaintea lor, ea a mers până ce s-a oprit deasupra locului unde era pruncul. Și cum au văzut steaua, au fost cuprinși de mare bucurie".

Magii ne învață că nu trebuie să trăim acaparați de lucrurile pe care le avem de făcut, sau să fim oprimați de prezent, resemnați, sau ancorați la moda prezentă, după dictonul "că toți fac așa"; dar trebuie să iubim viața și pentru aceasta trebuie să căutăm motive pentru a trăi, motive de speranță, valori în care să credem. Trebuie să avem idealuri și puncte de referință stabile, planuri de viitor, cu alte cuvinte, să fim noi protagoniștii vieții noastre.

Pentru aceasta trebuie să facem ceea ce au făcut magii: să ne lăsăm călăuziți de cuvântul lui Dumnezeu și de o "stea". În viața fiecăruia dintre noi înainte sau după, răsare o stea: evenimente care ne provoacă, persoane care ne interpelează, exemple care ne stimulează. Este necesar să știm să vedem aceste "semne ale lui Dumnezeu".

Cu alte cuvinte, trebuie să învățăm să citim viața cu ochii credinței, adică să luminăm viața noastră cu cuvântul lui Dumnezeu, pentru a descoperi prezența și chemarea sa. Trebuie să învățăm să citim viața "cu Dumnezeu înăuntru", cu siguranța că Dumnezeu merge alături de noi și ne călăuzește.

În fața evenimentelor vieții, mai ales cele problematice, să nu-l acuzăm pe Dumnezeu, spunând: "De ce ai permis această nenorocire?", dar mai degrabă să-i cerem: "Ce anume vrei de la mine în acest moment?". Să facem ceea ce făcea Maria, care "păstra în inima ei tot ceea ce auzea și le medita".

Este necesar ca să ne lăsăm călăuziți de cuvântul lui Dumnezeu și să nu pretindem că avem adevărul în buzunar. Și când suntem conștienți că suntem călăuziți de el, se simte, așa cum au simțit-o magii, o bucurie autentică și profundă, la care se adaugă o vie dorință de a-l întâlni și un efort statornic pentru a-l urma cu docilitate.

3. Magii ne învață și cum să trăim calitatea noastră de creștini și cum trebuie să participăm la viața Bisericii. Ei ne învață să nu fim creștini "așezați", cu mâinile în sân, aliniați la o practică religioasă obișnuită, cu o credință neinstruită, mută și invizibilă, resemnată și obosită, dar de a fi creștini care

iubesc adevărul evanghelic și nu se obosesc în aprofundarea lui; creștini ce trăiesc credința la lumina soarelui și o mărturisesc cu capul sus, ridicat, cu mult curaj, cu mândrie și cu bucurie; creștini ce edifică o Biserică misionară, care mărturisește unitatea și caritatea și vestește evanghelia.

Ei ne învață colaborarea la realizarea planurilor lui Dumnezeu: să mergem împreună spre Cristos, creștini și necreștini. Ne învață să-l arătăm pe Cristos lumii, așa cum a făcut Maria: ea l-a arătat pe Isus păstorilor și magilor. Și noi, după ce l-am întâlnit pe Domnul, suntem chemați să-l vestim și fraților noștri, mai ales celor care l-au pierdut din vedere și celor care nu-l cunosc încă.

În special, suntem chemați să-l facem cunoscut pe Cristos care nu a venit să desființeze, dar să ducă la desăvârșire ceea ce mâna lui Dumnezeu a scris în istoria religioasă a civilizației noastre. Cristos este lumină: nu orbește, dar luminează, împrăștie întunericul, revelează. Nimănui nu trebuie să-i fie frică de Cristos și de mesajul său!

4. Ce fac magii la Betleem?

Când magii sosesc la Betleem, ei găsesc pruncul în brațele Mariei, mama sa, și fac ceea ce au făcut păstorii: îl recunosc în el pe Mesia prevestit de profeți, așteptatul neamurilor, cel pe care astăzi îl recunoaștem drept creatorul nostru, unicul Domn și Mântuitor. Îl adoră și-i oferă daruri prețioase și simbolice pe care le-au adus cu sine: aur, tămâie și smirnă. Cu aurul cinstesc regalitatea lui Isus;

cu tămâia adoră divinitatea sa iar cu smirna recunosc umanitatea sa și prevestesc darul pe care îl va face pe cruce.

Și noi suntem invitați să aducem lui Isus daruri prețioase.

Facem dar altora din viața noastră; valorificăm timpul nostru, capacitatea noastră pentru a construi în jurul nostru acea fraternitate și acea pace pe care Isus a venit să le planteze în inima lumii.

Ne luăm aspra noastră problemele care sunt în Biserică și în societate; asumăm responsabilitățile noastre; oferim slujirea noastră în situații de necesitate.

Mărturisim credința noastră cu capul sus, cu mândrie și cu bucurie, și atunci vom fi o stea luminoasă sau cel puțin o mică lumină pentru persoanele care călătoresc alături de noi.

Adevăratul dar al magilor a fost gestul de a "se prosterna și de a adora", care era un gest de dăruire în totalitate a ființei lor copilului divin - intelect, afecțiuni, speranțe, siguranță.

A face oferte, a face rugăciuni, acte de cult este destul de ușor. Dăm ceva pentru a nu trebui să dăm toată viața noastră sau ceva care nu ne costă prea mult.

Ba chiar uneori aceste gesturi folosesc la liniștirea, pentru a nu spune adormirea conștiinței. Dăm ceva pentru a nu trebui să dăm propria viață. Adevăratul dar se exprimă prin capacitatea de a îngenunchea cu spirit de slujire în fața celui care este slab, sărac, fragil, umil, așa cum este copilul care s-a născut la Betleem.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători

Suntem chemați să fim "magii" timpurilor noastre, capabili să scrutăm cerul, să găsim steaua noastră și s-o urmăm și care ne va conduce în permanență la peștera din Betleem pentru întâlnirea cu Cristos. Este frumos să ne simțim nu numai chemați de Dumnezeu, dar călăuziți, susținuți, întăriți, ținuți de mână de el.

Atunci Epifania Domnului atinge caracterul ei complet. Atunci putem continua drumul nostru care nu va trece pe la irozii și cărturarii acestei lumi, fixați în prezumțiile lor pline de orgoliu, dar care ne va conduce să întâlnim alți frați, căutători ai feței lui Dumnezeu, și să le oferim o mică pomană de lumină pentru ca și ei să poată ajunge la Betleem. Amin.

6 ianuarie 2009, Radio Iași

PS Aurel Percă, episcop auxiliar

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat