Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul A
Botezul Domnului

Is 42,1-4,6-7; Ps 28; Fap 10,34-38; Mt 3,13-17

Dragi radio-ascultători și iubiți credincioși,
Evanghelia ne relatează că Isus a venit la Iordan pentru a fi botezat și că a voit să fie consacrat în acel râu. De fapt atât botezul lui Isus cât și botezul fiecăruia dintre noi sunt incluse în opera misterelor creștine.

Vă amintiți ce este un mister? Misterul este un adevăr, o realitate profundă, inexprimabilă, ce deschide o cale spre infinit. Misterul este descoperit de Dumnezeu iar omul dobândește cu ajutorul harului, al revelației și al contemplației o cunoaștere progresivă. Prin urmare mintea și inima omului pătrund în mister, îl cunosc dar nu-l pot epuiza. Predicând tocmai despre misterul botezului Domnului, sfântul Maxim din Torino explica: "Domnul Isus a venit la botez și a voit ca trupul său sfânt să fie spălat de apă. Poate, cineva va întreba: - El care este sfânt, de ce a voit să fie botezat? Ascultă deci! Cristos este botezat nu ca să fie sfințit de apă, ci ca el însuși să sfințească apa și, prin curăția sa, să curețe apele pe care le atingea. Consacrarea lui Cristos este, de fapt consacrarea fundamentală a elementului. Când Mântuitorul este spălat, atunci toată apa este purificată deja în vederea botezului nostru; izvorul este curățat pentru ca, de acum înainte, harul botezului să fie conferit popoarelor care vor veni. Așadar, Cristos ne predică prin botez, pentru ca, după el, popoarele creștine să-l urmeze cu încredere" (Din Predicile sfântului Maxim din Torino).

Textul evanghelic confirmă acest argument prin cuvintele lui Isus: "Așa se cuvine să împlinim ceea ce este drept". Această expresie conform modului nostru de a ne exprima înseamnă că s-a botezat pentru a face ce Dumnezeu vrea, adică a primit planul și voința sa. Ca să înțelegem mai clar că Isus este Mesia, sfântul Matei folosește descrierile profetului Isaia. Câteva lămuriri. Isaia, care a trăit cu câteva sute de ani înainte de Cristos a inclus între ideile sale în mod neașteptat și imprevizibil, pentru prima dată în toată literatura profetică, un personaj misterios, slujitorul sau unsul lui Yahwe, adică al lui Dumnezeu. Profetul prevestește că acest slujitor va împlini o dublă misiune: pe de o parte, va reînnoi alianța făcută de Dumnezeu cu poporul său iar pe de altă parte îi va conduce din nou în patrie pe cei exilați și va stabili adevărata religie în mijlocul tuturor națiunilor păgâne. Cu acest "slujitor" de fapt va începe o lume nouă, o nouă creație prin noua alianță stabilită cu poporul său. Începând de la el, toate vor fi noi. "Cei orbi", adică păgânii își vor deschide ochii pentru a privi revelația; "prizonierii" adică cei robiți vor fi eliberați din întunecimile, din dubiile sau echivocurile în care au trăit. Nu mai puțin impresionant este modul prin care acest slujitor va împlini misiunea sa. El duce la toate popoarele "dreptatea" adică Tora sau învățătura revelației, și o va face ca rege, preot și profet. Prin ascultarea de Dumnezeu, va transforma omul din interior, va da vigoare fitilului gata să se stingă și va împlini adevărata revoluție voită de Dumnezeu, salvarea omului cu armele păcii.

Toate acestea sunt afirmate cu ocazia botezului lui Isus, ba mai mult se evidențiază ceea ce Noul Testament totdeauna a afirmat: Isus este purtătorul Spiritului, cel care împlinește în mod perfect voința lui Dumnezeu, cel care se dăruiește pentru oameni în deplină solidaritate cu ei.

Iubiți ascultători, de acest Isus, Mesia, avem noi nevoie. Da, avem nevoie de Domnul Isus. Deși bune, nu sunt suficiente doar dogma sau ritul, creștinismul sau religia, preotul sau tradiția; avem nevoie de un Mântuitor viu. El este Isus și este aici! Isus ne botează, ne învață dar mai ales el intră în inima și viața celor care se lasă pătrunși și conduși de dânsul. Vă lăsați dumneavoastră purtați de acest Isus, de evanghelia și conducerea lui? Să dau un exemplu: umblând prin munți am întâlnit uneori câte o cascadă mai mare sau mai mică ce de obicei făcea mult zgomot. În una din excursii trecând pe lângă o cascadă am văzut în cuva de la bază o bucățică de lemn ce mereu se învârtea dar fără nici un spor. Am urmărit cum lemnul se întorcea neîncetat în jurul lui. Din când în când, se părea că o să fie antrenat de curent și o să poată pluti mai departe. Dar vârtejul îl prindea și răsucea înapoi. A doua zi dimineață lemnul era tot acolo. Mereu dădea impresia că o să fie dus de curent, dar de fiecare dată vârtejul îl reținea. Puteți să vă imaginați aceasta? Apa trecea ca viața dar bucata de lemn continua să se miște în cer. Așa este viața multor oameni. Ea descrie fără încetare aceleași vechi cercuri: aceleași păcate, aceleași nevoi, aceeași răutate, aceeași nemulțumire, aceeași disperare în inimă. În fiecare zi, aceleași gesturi, aceeași rutină, aceeași întoarcere în cerc! Viața curge mereu dar ei nu ies din cuva obișnuinței și a păcătoșeniei. Când mă uitam la bucățica de lemn răsucit de curentul apei mă gândeam: ar fi de-ajuns să împing ușor bucata de lemn ca iasă din cuvă și să înainteze. Dar nu puteam să o ating fără să mă ud. Mulți sunt ca acea bucată de lemn și deși botezați, rămân în cercul vicios al păcatului. Isus însă a intrat în apa vieții, s-a "cufundat în viața pământească" pentru noi și cine se lasă purtat de Isus se salvează. El ne scoate din cuva răului, din cercul vicios dacă vrem cu adevărat să-l primim. Dar îl primim oare cu adevărat pe Isus? Sunt creștini care nu primesc sacramentele, sau le primesc dar le blochează căci ei refuză să se lase conduși de Isus. Doar creștinii sinceri îl lasă pe Dumnezeu să acționeze în inima lor; îl lasă să-i învețe, să-i conducă. Chiar dacă toți suntem păcătoși datorită lui Isus sunt și semne care dovedesc faptul că mântuirea lucrează în noi. Aceste semne sunt progresul nostru în bine, creșterea noastră în iubire.

Așadar, iubiți frați și surori, o sărbătoare deosebită, o misiune importantă: să devenim mai buni și mai frumoși în ochii lui Dumnezeu. Și o ultimă propunere din partea unei măicuțe carmelitane, Elisabeta a Sfintei Treimi: "Nu vă lăsați împiedicați de nimic pe calea către Dumnezeu".

13 ianuarie 2008, Radio Iași

Pr. Alois Hîrja

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat