Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul B
Duminica a 3-a din Advent

Is 61,1-2a.10-11; Ps Lc 1,46-54; 1Tes 5,16-24; In 1,6-8.19-28

Iubiți credincioși, dragi seminariști, dragi radioascultători,
Bucuria este un sentiment pe care l-am experimentat de atâtea ori în viață, și către care tinde fiecare ființă umană. Ne străduim să o căutăm în diferite locuri, în diferite maniere, prin diferite mijloace. Omul care se bucură și știe să ofere bucuria sa celor de lângă el, este apreciat și îi atrage pe ceilalți. Ne place deseori să stăm în preajma celor care sunt o sursă de bună dispoziție, și ne îndepărtăm de cei triști, sau de cei care sunt pesimiști.

Vedem însă că de multe ori, bucuria întârzie să apară și oricât ne-am strădui să o facem prezentă în viața noastră, parcă fuge de noi. Mai ales în zilele noastre, vedem atâția oameni triști, oameni necăjiți, supărați. Parcă oamenii timpului nostru au pierdut rețeta bucuriei. Dar cum să te bucuri când îți este amenințat locul de muncă și poți ajunge șomer, iar acasă te așteaptă o familie pe care trebuie să o întreții? Cum să te bucuri când ești țintuit pe patul de suferință și medicii îți spun că nu mai sunt prea multe lucruri de făcut pentru tine? Cum să te bucuri când vezi că din cauza inundației ai rămas fără casă? și lista necazurilor ar putea continua.

În acest context, lecturile duminicii de astăzi, a treia din Advent, ne invită la bucurie. Dar nu la o bucurie oarecare, ci la aceea care pornește din încrederea deplină în Dumnezeu. Acea încredere care te face senin chiar și în cele mai mari încercări.

Deja prima lectură luată din Cartea profetului Isaia, ne prezintă invitația la bucurie. Însă ne surprinde lista celor invitați. În timpul lui Isaia, poporul suspina după liniște, după dreptate și pace. Poporul israelit era măcinat nu numai de pericolul asupritorilor străini, dar oamenii simpli, sufereau mai ales din cauza nedreptăților din popor cauzate de conaționalii lor. Cei puternici, îi subjugau pe cei slabi, îi transformau în sclavi, și îi exploatau. Parcă ar fi o imagine în oglindă a realităților de astăzi. Acestora, celor săraci, celor cu inima zdrobită, celor înrobiți sau închiși, profetul le vestește sosirea unor noi timpuri, de pace și de dreptate. În așteptarea unor astfel de timpuri, îi invită la bucurie.

Evanghelia de astăzi, îl aduce în prim plan pe Ioan Botezătorul, care ne arată că cele promise de Isaia, prin venirea lui Cristos s-au împlinit deja. Suspinul de veacuri al poporului a fost alinat astfel.
Așadar, în această duminică, Ioan Botezătorul este ghidul nostru în pregătirea pentru sărbătoarea Crăciunului.

Împreună cu preoții și leviții trimiși la Ioan, ne întrebăm și noi: Cine este Ioan? Ce a făcut el extraordinar pentru a fi chemat să pregătească calea Domnului?
În jurul lui, se crease un nucleu de ucenici care îl urmau și care se formau la școala lui. Aceștia renunțaseră la toate cele lumești, pentru a se dedica slujirii lui Dumnezeu. Pentru Ioan, întâlnirea cu Isus, din punct de vedere spiritual este o încununare a misiunii sale, văzând cum profețiile de veacuri ajung la împlinire; însă din punct de vedere uman, am putea să o considerăm păguboasă. Ucenicii pe care el îi formase, îl părăsesc și se apropie de Isus. Ce o fi simțit oare Ioan? S-a simțit trădat? L-a simțit concurent pe Isus?

Nicidecum. Tocmai într-o astfel de situație de încredere și abandonare totală în providența divină își găsește forța de a deveni "glasul celui care strigă în pustiu, precum a zis Isaia profetul". Detașarea de preocupările umane superflue, îl face să-și întărească curajul de a se pune la dispoziția lui Dumnezeu, devenind instrumentul prin care el le vorbește oamenilor. Iar a da mărturie despre lumină, pentru Ioan înseamnă a-i apăra pe săraci, pe cei fără de ajutor, pe cei neputincioși, pe cei pe care lumea de atunci dar și de astăzi îi desconsideră și al căror glas este înăbușit fie cu forța, fie prin mijloace economice, pentru a nu deranja liniștea iluzorie și glasul conștiinței. În această mărturie a apărării celor slabi, Ioan își găsește bucuria, deoarece aceștia punându-și încrederea doar în Dumnezeu, sunt vulnerabili în fața celor care se cred puternici.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători, tema duminicii de astăzi, este o provocare și pentru noi cei de astăzi și cei de aici.

O povestioară, spune că, într-un sat trăia un brutar renumit pentru pâinea sa. Într-o zi, brutarul cumpără de la un țăran 1 kg de unt și i se păru că a fost înșelat la cântar. Cântărind untul, observă că în loc de 1 kg, de fapt cântărea doar 800 de grame. Foarte supărat, brutarul l-a dat în judecată pe țăran, spunând că înșeală lumea, și cerând, bineînțeles, pedepsirea acestuia. Imediat țăranul a fost adus în fața judecătorului, care l-a amenințat:
- Dacă este adevărat ce spune brutarul, că îi înșeli pe oameni la cântar, te bag imediat la închisoare.
- Vă cer iertare, zise țăranul, dar sunt nevinovat.
- Cum îndrăznești să minți? sări brutarul. Chiar astăzi am cumpărat această bucată de unt de la tine. Domnule judecător, trebuie să-l închideți pe acest șarlatan, care a încercat să mă păcălească!
- Așa este, domnule? îl întrebă judecătorul pe țăran. Acest unt este al tău?
- Da, este al meu, însă, aș dori să vă explic. Vedeți dumneavoastră, eu nu am prea mulți bani. Mi-am cumpărat un cântar, dar nu am mai avut bani și pentru greutăți, așa că pun unt pe un braț al cântarului, iar pe celălalt pun o pâine de-a brutarului, care, zice el, are 1 kg. Acum, dacă pâinea brutarului n-a avut 1 kg, eu ce vină am? Auzind mărturia, judecătorul a cântărit o pâine și, într-adevăr, aceasta nu avea decât 800 de g. În locul țăranului, pedeapsa i-a fost aplicată brutarului, care nu doar că înșela oamenii, dar mai dorea și să fie aspru pedepsit cel despre care pretindea că l-ar fi înșelat.

Cât adevăr conține această povestioară! Oare câți oameni sub masca falsei dreptăți și a incoruptibilității, nu-i transformă pe semenii lor în sclavi? Căutând bucuria proprie îi lipsesc pe alții de bucurie și le lezează chiar și demnitatea umană. Și exemplele din ziua de astăzi în acest sens nu lipsesc. În acest context, este necesar să se audă și astăzi glasul lui Ioan care strigă către pustiul sufletelor noastre: "Îndreptați calea Domnului" în inimile voastre, în viața voastră. Fiți martori ai luminii și iubirii lui Cristos în fața oamenilor de astăzi.

Un astfel de glas este cel al Maicii Tereza de Calcutta, care este glasul exemplului. Și știm cum și cât a lucrat ea. Câte vieți salvate! Câți săraci ajutați! Câte speranțe aprinse în atâtea inimi!

Episcopul martir Anton Durcovici, de la a cărui moarte am comemorat zilele acestea 57 de ani, este glasul mărturiei, care nu s-a temut să apere adevărul care este Cristos, chiar cu prețul vieții. Astfel, s-a jertfit ca un adevărat apărător al dreptății și al credinței, pentru poporul care i-a fost încredințat.

Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea este glasul păstorului. În urmă cu câteva luni, la rugăciunea Angelus, vorbea despre situația grea în care se află lumea de astăzi, și atrăgea atenția asupra faptului că o societate fără Dumnezeu își pierde reperele, își creează proprii zei, își face alte priorități și astfel, este normal să intre în criză; iar în mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii de anul acesta, atrage atenția cu multă fermitate, asupra faptului că cei care dețin puterea și resursele economice astăzi, mai ales în țările sărace, îi transformă în sclavi pe semenii lor.

Și exemplele celor care se pun la dispoziția lui Dumnezeu pentru a fi lumină și călăuză pentru ceilalți, ar putea continua. Însă nu este suficient doar să le admirăm. Trebuie să le și urmăm. Fiecare dintre noi trebuie să aibă curajul de a deveni un glas aducător de speranță și de iubire în pustiul acestei vieți. În jurul nostru sunt atâția oameni care au nevoie de noi și privesc spre noi cu atâta încredere.

Însă pentru a putea da mărturie, și a oferi bucurie altora, trebuie să o avem în primul rând în noi, în inima noastră. Iar acest lucru este posibil, așa cum le spune sfântul Paul Tesalonicenilor și nouă în cea de-a doua lectură de astăzi, prin rugăciune, prin mulțumirea neîncetată adresată Domnului pentru tot ce avem și tot ce suntem, și mai ales prin fuga de păcat și de tot ceea ce este rău. Aceasta este cea mai bună pregătire pentru a simți bucuria Crăciunului și pentru a o putea oferi și altora. Amin.

14 decembrie 2008, Radio Iași

Pr. Mihai Budău

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat