Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul A
Duminica 1 din Advent

Is 2,1-5; Ps 121; Rom 13,11-14; Mt 24,37-44

"Vegheați așadar, căci nu știți în care zi va veni Domnul vostru".

Noul an liturgic pe care l-am început astăzi este al treilea an consecutiv în care suntem îndemnați de păstorul diecezei noastre să aprofundăm mai mult și mai bine Sfânta Scriptură. Ascultând de îndemnul episcopului nostru să ne lăsăm luminați de cuvântul lui Dumnezeu, pe care l-am proclamat la această sfântă Liturghie pentru a înțelege mai bine cum trebuie să trăim timpul Adventului, prima perioadă a anului liturgic, pentru a ajunge să celebrăm pregătiți solemnitatea Nașterii Domnului nostru Isus Cristos.

În prima lectură profetul Isaia privește în viitor și anunță că vor veni zile "în care nici un neam nu va mai ridica sabia împotriva altuia" și "își vor transforma săbiile în fiare de plug și sulițele în seceri". Această profeție pare un vis frumos dacă ne gândim la realitățile zilnice: certuri, dușmănii, măceluri, războaie ...

Cum ar trebui să citim aceste evenimente?

Credința în Dumnezeu ne permite să citim mai profund sensul istoriei umane. Așa cum gerul iernii pregătește minunățiile primăverii, la fel suferințele de astăzi pregătesc o viață nouă, o înviere a lumii. Și acesta nu este un vis, este un act de credință, întărit de atâtea exemple, între care cel mai convingător este acela pe care Dumnezeu l-a dat lumii întregi prin Fiul său, Isus Cristos, venit între noi, disprețuit și condamnat, răstignit, dar și înviat. Tocmai de aceea în lumea zbuciumată în care trăim noi trebuie să proclamăm speranța, și mai mult decât atât, noi înșine trebuie să devenim speranță pentru cei din jurul nostru.

Ernesto Olivero, fost bancher, căsătorit, cu trei fii și șase nepoți, a fondat în anul 1964 la Torino, "Fraternitatea Speranței", compusă din tineri, familii, călugări și călugărițe, care urmând învățăturile evangheliei au devenit inima unei mișcări internaționale numită "Serming". Din anul 1983 s-a format o adevărată "mănăstire metropolitană", între zidurile vechii fabrici de arme din Torino, devenită acum "Arsenalul păcii". Cuptorul de arme a devenit tabernacolul bisericii care domină acest centru, care propune o cultură în serviciul păcii și al vieții. În această operă extraordinară sunt implicate anual aproximativ un milion de persoane voluntare.

Papa Ioan Paul al II-lea, de fericită amintire, i-a încredințat lui Ernesto Olivero, misiunea de a fi "prietenul fidel al tuturor copiilor abandonați din lume". De-a lungul anilor s-au implicat în peste 1.500 de proiecte în 72 de țări din lume.

Iată așadar, pentru cei ce au credință cuvintele profetului Isaia devin realitate.

Prima lectură se încheia cu îndemnul "veniți să umblăm în lumina Domnului".

Ce trebuie să facem noi concret? Ne răspunde evanghelia duminicii de astăzi.

Pentru a înțelege mai bine Cristos ne dă și un model, pe Noe. Contemporanii lui, ne spune evanghelia, "mâncau și beau, se însurau și se măritau". Și ce făceau rău? Noe nu făcea și el la fel? Da, dar în timp ce alții erau total absorbiți de ocupațiile zilnice, el știa să fie atent și la glasul Domnului. În timp ce mânca și bea, construia și arca în care s-a salvat cu întreaga familie.

A veghea înseamnă să ai ochi și urechi care știu să perceapă prezența discretă a lui Dumnezeu printre noi, care ne însoțește până la momentul în care ni se va descoperi total și-l vom vedea așa cum este. Oamenii de pe vremea lui Noe trăiau cufundați total în prezent și le lipsea dimensiunea așteptării. Din păcate, aceasta este și atitudinea multora din zilele noastre cu privire la viitor. Omul de știință, capabil să condiționeze până și trăsăturile noului născut, se consideră marele cunoscător al viitorului. Sociologii în special se consideră capabili de a prevesti evenimentele. În viața privată, ne luăm măsuri cu privire la viitor prin asigurări, pensii private, garanții, încercând să ne încredem în prevederile noastre. Neglijăm însă lucrul cel mai important, întâlnirea cu Domnul, anticipată de atâtea alte veniri în viața de zi cu zi. Dumnezeu vine la noi prin cuvântul său, prin sacramentele pe care le celebrăm, prin rugăciune și în persoana fraților noștri, mai ales a celor săraci și bolnavi.

Trebuie să trăim clipa prezentă intens, dar în același timp să o proiectăm către Cristos, care ne iubește, ne însoțește și de care nu trebuie să ne fie frică.

Cu două zile în urmă, vineri 30 noiembrie 2007, în Aula Ioan Paul al II-lea din Vatican a fost prezentată a doua enciclică a papei Benedict a XVI-lea cu titlul Spe salvi (Salvați în speranță). Această nouă enciclică despre speranță se potrivește foarte bine cu timpul Adventului pe care îl parcurgem. În ea papa ne vorbește despre mari martori ai speranței. Sfântul Părinte citească o scrisoare extraordinară a unui martir din Vietnam din anii 1800, Paul, care a îndurat "chinuri crude de tot felul", dar continuă să rămână "plin de bucurie", pentru că nu era singur. Cristos îl însoțea. Scria el: "În timp ce se întețește furtuna arunc ancora până la tronul lui Dumnezeu: speranța vie care este în inima mea...". Cu această speranță a dat mărturia supremă pentru Cristos.

Cum se poate ajunge la o asemenea trăire a speranței?

Ne spune Sfântul Părinte în a doua parte a enciclicii în care ne prezintă rugăciunea ca școală a speranței, acțiunea și suferința ca locuri de însușire a speranței, și judecata finală ca loc de însușire și exercitare a speranței. Rugându-ne vom învăța să muncim, să suferim și să ne pregătim pentru judecata finală cu speranță creștină.

Sfântul Paul în Scrisoarea către Romani (a doua lectură de astăzi) ne învață:
- "să umblăm cuviincios ca ziua". În fiecare dintre noi mai există un tip de întuneric, zone și comportamente nerăscumpărate de Cristos. Adventul este timpul potrivit pentru a căuta rădăcinile răului din noi, și a le descoperi pentru a fi vindecate de Cristos.
- "nu în chefuri și beții, nu în desfrânări și fapte de rușine". Prin aceste cuvinte, apostolul ne ajută să redescoperim valoarea sacrificiului, care ne dă puterea să trăim în adevărată libertate și dăruire de sine. Acolo unde nu se trăiește dăruirea de sine (sacrificiul) apar victime (sacrificarea celuilalt).
- "nu în ceartă și invidie". Este calea carității creștine. Astăzi omenirea nu este în stare să producă anual 300 kg pâine pentru fiecare locuitor, dar poate să producă 4.000 kg de trotil pentru fiecare locuitor. Este oribilă această realitate.

Așadar, Adventul este timpul potrivit pentru a regăsi drumul carității, al speranței și al credinței, este timpul potrivit pentru a face încă un pas către Domnul.
Așa să ne ajute Dumnezeu. Amin.

2 decembrie 2007, Radio Iași

Pr. Petru Sescu

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat