Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 29-a de peste an

Ex 17,8-13; Ps 120; 2Tim 3,14-4,2; Lc 18,1-8

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Am ascultat astăzi un text care face parte din rândul celor opt parabole ale milostivirii. Textul transmite un adevăr, și anume că Dumnezeu ascultă întotdeauna rugăciunile. Chiar din primul verset al Evangheliei se precizează că "Isus le-a spus ucenicilor săi o parabolă referitor la datoria de a se ruga întotdeauna și de a nu se descuraja" sau, cum spune o altă traducere, "să le arate ucenicilor că ei trebuie să se roage neîncetat, și să nu se lase".

În parabolă apare un judecător nedrept care nu credea în Dumnezeu și nici rușine de oameni nu avea. La polul opus, o văduvă, cea mai lipsită de apărare pe vremea aceea. Cine s-o ajute? Nu avea pe nimeni. Insistă, bate, repetă: "Fă-mi dreptate". Am auzit răspunsul: "Pentru că mă tot necăjește am să-i rezolv cererea". Concluzia? Dacă acest judecător a ascultat-o, cum va proceda Dumnezeu pentru cei care strigă la el zi și noapte?

Exemplul pare ciudat, pentru că nu-l putem compara pe Dumnezeu Tatăl cu judecătorul nedrept. Dumnezeu nu-i nedrept. Dar Isus creează această întâmplare intenționat pentru a transmite un adevăr. Dacă un judecător corupt și obraznic a ascultat cererea, cu atât mai mult Dumnezeu care are respect și milă ne va asculta neapărat. Isus dă forță acestei întâmplări ca să ne încurajeze pe noi spunându-ne: Roagă-te pentru că Dumnezeu te ascultă, sigur te ascultă.

Cine îl iubește pe Dumnezeu își găsește plăcerea să vorbească cu el.

Ce să facem pentru a obține îndurarea lui Dumnezeu? Cum devenim oameni ai milostivirii? Trebuie să ne rugăm, ne spune în primul rând pilda.

Isus însuși s-a rugat Tatălui. S-a rugat înaintea marilor decizii: când și-a ales ucenicii, de exemplu. S-a rugat apoi când presiunile vieții au fost dincolo de limită. Când era deosebit de ocupat și căutat din toate părțile Domnul se ruga. Se duce înaintea Tatălui - spune Scriptura - și se roagă o noapte întreagă ca să poată face față a doua zi problemelor presante ale vieții. Apoi în momente de mare criză și de cotitură în viață Domnul se roagă. Botezul, schimbarea la față, crucea sunt momente majore în viața Mântuitorului care sunt precedate întotdeauna de rugăciuni intense. S-a rugat înaintea și în timpul marilor ispite, a ispitelor neobișnuite cu care el a fost confruntat. În Grădina Măslinilor, ceasul întunericului și a celui rău - după cum spune el - Mântuitorul s-a rugat. Este ciudat: Mântuitorul se roagă și ucenicii dorm.

Cum să obții îndurarea lui Dumnezeu? Cum să procedezi mai ales când ești ca această văduvă, când simți că nu mai ai putere, că nu mai este nimeni de partea ta, că ești călcat în picioare, batjocorit, că lumea aceasta te dă la o parte, te marginalizează. Ce să faci atunci?

Să te rogi, spune Isus.

Rugăciune acasă, rugăciune la biserică, rugăciune în familie. Și Liturghia este cea mai frumoasă și completă rugăciune. Și a cânta împreună cu ceilalți înseamnă rugăciune. Sfântul Augustin spune că cine cântă se roagă de două ori. Cei de la cor și cei care cântă sunt privilegiați. Ei își dublează rugăciunile cântând.

Rugăciunea este pentru suflet ceea ce este respirația pentru trup. Ea ne hrănește și ne oxigenează sufletul. Când ne rugăm, suntem biruitori, răul din noi și din jurul nostru nu ne poate învinge. Când abandonăm rugăciunea, am pierdut lupta.

Unii vor spune: "Nu mai avem timp, părinte, să ne rugăm. Suntem trași într-o parte și în alta. Grija zilei de mâine. Când să mai ai timp de rugăciune? Când să mai mergi la Liturghie?".

Pentru lucrurile importante mereu găsim timp. Apoi să nu uităm că într-o zi vom fi întrebați. Ce am făcut cu timpul? Ce am făcut cu orele pe care ni le-a dat Dumnezeu? Cât timp am petrecut în rugăciune și cât în fața calculatorului? Câte ore la tv., la filme și câte la Liturghie?

Un diriginte a stat de vorbă într-o zi cu cei din clasa lui de la liceu. "Câți credeți că se roagă pentru voi?", i-a întrebat. Tăcere. "Dar voi pentru câți vă rugați?" Liniște de mormânt. Nimeni nu se ruga pentru nimeni. "Bine, poate că n-am pus întrebările cele mai potrivite. Câți vă rugați pentru voi înșivă?" Din nou liniște. "Dar ați vrea să ne rugăm. Măcar să spunem Tatăl nostru". Unii nu-l știau deloc, iar alții pe jumătate.

Câți se roagă pentru noi? Dar noi pentru câți ne rugăm? Am putea să numim în mintea noastră câteva persoane pentru care ne rugăm în fiecare zi sau măcar o dată pe săptămână? Dar pentru noi ne rugăm?

Aceasta este drama multora. Nu se mai roagă. Părinți care nu se roagă pentru copii, dar îi blestemă toată ziua. Copii care nu se roagă pentru părinți. Frați care nu se susțin în rugăciune. Oameni care nu se roagă nici măcar "Tatăl nostru", pentru că nu-l cunosc. Nici pe Dumnezeu și nici rugăciunea.

Văduva s-a ținut de judecător. Scopul pildei în al doilea rând este să ne vorbească despre rugăciunea stăruitoare. A spus pilda ucenicilor ca să nu se descurajeze în rugăciune, să nu se lase. Nu rugăciune în fugă, în grabă.

Vom fi tentați să ne descurajăm, să ne rugăm în hopuri, motivați de necazuri, de boli, de probleme și când acestea trec ne trece și avântul rugăciunii. Pilda spune să nu te lași. Nu te ruga în salturi pentru că nu respiri în salturi. Fă-ți un mod de viață din rugăciune... Rugăciunea trebuie făcută în mod constant și permanent. Să bați la ușa îndurării lui Dumnezeu și astăzi și mâine. Nu merg de aici pentru că am o problemă care mă frământă. Am răbdare... Dumnezeu are un ceas, un timp de răspuns.

Unii dintre dv. ați auzit de pr. Ioan Mărtinaș. S-a născut la Butea și a fost paroh mulți ani la Cleja și apoi la Gherăești. A fost și profesor la Seminar. În timpul comunismului a făcut peste 13 ani de închisoare. Când s-a întors uneori povestea lucruri care l-au impresionat prin locurile prin care a trecut. Cel mai mult l-a marcat următorul fapt. "Cred că eram în închisoare la Gherla, povestea el. Într-o dimineață au venit și mi-au spus: «Mărtinaș, strânge-ți lucrurile. Trebuie să mergem la București". Am ajuns la destinație și m-au aruncat într-o celulă undeva la subsol. Până s-au obișnuit ochii mei cu întunericul, ușor-ușor am descoperit că în acel loc mai era un deținut. Era slăbit, măcinat de bătăi, de boală și de foame. Am început să-mi fac rugăciunile. Omul s-a uitat la mine, m-a măsurat cu privirea și m-a întrebat: «Dv. sunteți preot?» «Da, domnule - i-am răspuns - sunt preot". «O, ce bine. Așteptam de mult un preot. Vreau să mă spovedesc. Știți, în copilărie mergeam la Liturghie și am făcut vinerea I cu mama. Ea s-a rugat mult pentru mine. Între timp m-am tot îndepărtat de toate acestea». Omul s-a spovedit și în noaptea aceea a murit. M-am gândit: «Ce șansă a avut omul acesta că am nimerit tocmai în celulă cu el!» Însă nu mică mi-a fost mirarea când dimineață a venit un subofițer și mi-a spus: «Mărtinaș, strânge-ți lucrurile, trebuie să te întorci de unde ai venit. A fost o greșeală. Nu tu trebuia să ajungi aici". În timp ce mă întorceam - și-a continuat părintele povestea - m-am gândit: «Șansă! N-a fost o șansă, n-avea cum! A fost har, îndurare, milă. Asta a fost». Cineva s-a rugat mult pentru omul acela. El însuși s-a rugat în copilărie. Și Dumnezeu a avut milă de el.

Citim în Sfânta Scriptură despre numeroși oameni care au fost purtați în rugăciune de alții. Moise în prima lectură se roagă pentru poporul care era în luptă cu amaleciții. Dumnezeu dă biruință pentru că Moise stă în rugăciune. Lot de ce a scăpat din Sodoma și Gomora? Pentru el s-a rugat și s-a târguit cu Dumnezeu Abraham. Petru era în închisoare. Și un înger a fost trimis să-i dezlege lanțurile și să deschidă porțile. Biserica întreagă era în rugăciune pentru el. Când Paul era în suferință alții se rugau pentru el. Pentru martirii din arene, creștinii în catacombe strigau la cer.

Dumnezeu revarsă îndurarea sa peste oamenii pentru care ne rugăm. Să sporim lista. Dacă până acum ne-am rugat pentru unul sau doi, să începem să creștem numărul... Să-i aducem înaintea lui Dumnezeu pe nume în rugăciune...

Cum a obținut această văduvă milă? A insistat. N-a obosit, nu s-a oprit... Cum să obții mila? Cum să devii un om al milostivirii? Îndreptându-te spre Dumnezeu în rugăciune.

Augustin a avut parte de îndurare. El a avut o mamă deosebită care a intrat în istorie pentru rugăciunile ei. Ea s-a rugat 16 ani pentru el. S-a dus după el la Milano. Aici a luat legătura cu sfântul Ambrozie. L-a rugat să-i vorbească lui Augustin. "Eu sunt o femeie simplă, Augustin îmi pune întrebări filozofice și eu nu știu să-i răspund". Și Ambrozie i-a spus: "Nu teme. Nu poate fiul atâtor lacrimi să piară".

Nu se poate ca un om care se roagă stăruitor să rămână fără bucata de pâine pe masă, fără o soluție la necazurile vieții, fără a fi întărit de Dumnezeu, fără brațul ocrotitor peste familie, peste viața personală. Dumnezeu îl va ajuta.

Pilda de azi ne îndeamnă la rugăciune, rugăciune stăruitoare pentru noi și pentru alții.

E o întrebare la finalul evangheliei pe care am ascultat-o. Când va veni Fiul Omului, spune Isus, va găsi el credință pe pământ? Răspunsul îl intuim. Da, va găsi credință dacă vor fi oameni care să se roage. Pentru Isus rugăciunea este expresia credinței. Cine nu se roagă nu are credință. Cât timp dedicăm rugăciunii, atât e credința noastră...

16 octombrie 2016

Pr. Cornel Cadar


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
546 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 29-a de peste an:

Anul C
21 octombrie 2007 - Pr. Claudiu Iștoc
17 octombrie 2010 - Pr. Claudiu Dumea
20 octombrie 2013 - Pr. Florin-Petru Sescu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat