Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 4-a a Paștelui

Fap 13,14.43-52; Ps 99; Ap 7,9.13a.14b-17; In 10,27-30

Cristos a înviat!

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Suntem în Duminica a IV-a a Paștelui. Este numită și Duminica Bunului Păstor pentru că am auzit în evanghelie cum Isus spune: "Eu sunt păstorul cel bun".

Multe lucruri apostolii le-au înțeles după Înviere. Mai ales după coborârea Duhului Sfânt ei și-au amintit ce le-a spus Isus când era cu ei, cuvintele lui. Și-au amintit cum Isus într-o zi le-a spus: "Eu sunt calea, adevărul și viața" și ei au înțeles mai mult cine este Isus, că spre cer este numai o cale, că adevărul este el, că viața este în el. Altădată Isus le-a spus: "Eu sunt pâinea vieții" și ucenicii au înțeles că Mântuitorul le dă adevărata pâine prin cuvânt și prin sfânta Împărtășanie. În altă zi Isus le-a spus că el este apa vie, care astâmpără setea, cel care însetează trebuie să vină la el să-și potolească setea. Și-au amintit cum el le-a spus că este lumina care luminează în întuneric sau vița. În același fel și-au amintit cum Isus le-a spus că el este păstorul cel bun. În fiecare an în această duminică ascultăm fragmente din capitolul 10 al Evangheliei după sfântul Ioan în care Isus povestește și dezvoltă parabola păstorului.

Păstorul cel bun: este cel mai drag titlu pentru creștinii din primele generații. În catacombele romane se păstrează pictura cu Isus înconjurat de doi apostoli și de patru oițe.

Ce ne transmite păstorul?

Când ne gândim la un păstor, ne trec prin fața ochilor acele imagini pe care le-am văzut noi înșine: un păstor care merge înaintea oilor, care le paște, care are grijă de ele.

1. Scenele pe care le-am văzut ne transmit ceva despre Isus. Cum este el? Evanghelia explică. Sunt mai multe acțiuni care îl califică pe Isus să fie păstorul cel bun. El cheamă pe fiecare pe nume, ne știe pe fiecare, ne cunoaște. De multe ori avem impresia că nu ne știe nimeni. El ne știe pe nume...

Este acela care are grijă de noi, care dorește ca toți să facă parte din turma sa, care cunoaște pe fiecare în parte, ne știe așa cum suntem cu bucuriile și tristețile noastre, cu luptele și căderile noastre. Ne știe dorința de a înainta sau timpurile în care zăbovim sau dăm înapoi. Gândul că el ne știe este unul mângâietor. Cineva ne cunoaște și ne înțelege.

Apoi păstorul cel bun conduce turma. El arată unde este hrana bună: hrana cuvântului, hrana sfintei împărtășanii, hrana sfintelor taine...

Evanghelia după sfântul Luca mai spune un lucru despre păstor. Acolo citim cum păstorul lasă cele 99 de oi și merge după oaia rătăcită. Păstorul cel bun îi caută pe cei pierduți. Nu are liniște până nu-i știe pe toți aproape de el.

El merge înaintea turmei, ne precedă. Tot ceea ce ne cere el a făcut primul.

Pasajul din evanghelia de astăzi subliniază faptul că păstorul a venit ca noi să avem viață și s-o avem din belșug. "Eu le dau viață veșnică" spune evanghelia. Cum ne dă viață veșnică? El a murit pe cruce pentru ca noi să avem viață. Este ceea ce am sărbătorit în zilele dinaintea Paștelui și în zilele Învierii. Păstorul venit între noi s-a lăsat răstignit în Vinerea Mare și a înviat pentru ca noi să avem viață.

Din experiența anilor de închisoare s-a născut poezia și cântarea: Blândul Păstor a lui Traian Dorz. Se cântă mult în Biserica Greco-Catolică. Iată câteva strofe care rezumă ce face păstorul pentru oițe:

Odată l-am văzut trecând
Cu turma pe păstorul blând.
Mergea cu turma la izvor
Blândul păstor, blândul păstor...

Pe-o oaie ce căzuse jos
A ridicat-o el, frumos,
Și-a dus-o-n brațe iubitor,
Blândul păstor, blândul păstor...

El le-a iubit cu dor nespus
Și viața pentru oi și-a pus,
Și pentru mântuirea lor,
Blândul păstor, blândul păstor...

Și-atunci oile au venit,
Pe cruce sus l-au răstignit;
Iar el plângea de mila lor
Blândul păstor, blândul păstor....

2. Evanghelia spune apoi ceva despre oițe. Ce anume se cere de la ele?

"Oile mele ascultă glasul meu", "ele mă urmează"... am auzit în evanghelie.

Multe glasuri sunt în jurul nostru. Înainte noastră este glasul lui Cristos și glasul lumii, al patimilor, al prietenilor. Suntem puși să alegem, Care glas îl urmăm? Pe care îl cunoaștem?

Dumnezeu ne vorbește, dar se întâmplă ceva: nu-i mai auzim vocea. El vorbește, dar noi puri și simplu nu mai auzim. Oare ce blochează această comunicare între noi și Mântuitorul?

Vă amintiți că în Săptămâna Mare s-a citit despre patima Mântuitorului. În Duminica Floriilor și în Vinerea Mare am auzit despre un personaj numit Pilat din Pont. I l-au adus în fața lui pe Isus ca să-l judece. Pilat și-a dat seama că Isus este nevinovat, mai ales că a venit și un mesaj de la soție care spunea: "Să nu te atingi de omul acesta pentru că este un om drept și azi noapte mult m-am mai chinuit în somn". A căutat pe toate căile să-l scape. A adus în fața mulțimii pe Isus și pe Baraba. Cu speranța că ei îl vor alege pe Isus, i-a întrebat pe oameni: "Pe cine să vi-l eliberez?" Ei l-au ales pe Baraba. I-a întrebat din nou: "Ce să fac cu acest Isus care se numește Cristos?" Ei au strigat: "La moarte cu el". Mai mult decât atât i-au spus: "Dacă îl vei elibera înseamnă că nu ești de partea împăratului". Neștiind ce să facă și tot auzind strigătele oamenilor, Evanghelia după Luca notează: "Glasul mulțimii a biruit" (Lc 23,23). Și Pilat a luat decizia de a-l condamna pe Isus.

Glasul mulțimii a biruit... Ce glas urmăm? Dacă am decis să urmăm glasul Mântuitorului trebuie să avem grijă să ne îndepărtăm de glasul mulțimii. De multe ori auzim: "Să fim ca lumea". Dar dacă suntem ca lumea nu avem cum să fim cu Cristos. Lumea nu ne învață să mergem pe calea cea strâmtă, nu ne învață să mergem pe urmele lui Mântuitorului.

Tot în Sfânta Scriptură găsim cum apostolul Paul ajungând spre finalul vieții spune: "Am luptat lupta cea bună. De acum nu-mi rămâne decât să primesc cununa biruinței". Și apoi imediat notează: "Dima - un colaborator al său - de dragul acestei lumi m-a părăsit". Dima începuse bine, dar lumea a biruit în inima lui. El nu a căzut dintr-o dată. Azi puțin, mâine puțin... lumea i-a devenit tot mai dragă. Și într-o zi a spus: "Evanghelia nu mai merită". Și a lăsat-o.

Cum biruie lumea azi? Cum ne poate birui? Ce ne face pe noi să nu mai ascultăm glasul păstorului? Glasul acestei lumi ajunge la noi prin ceea ce citim, prin ceea ce vedem, prin prieteni, prin colegi...

Suntem atenți la zgomotele lumii, nu la vocea lui. Nu este ciudat că nu ne mai aducem aminte de textele care se citesc în Biserică, dar ne aducem aminte de multe întâmplări din lumea aceasta? Nu este ciudat că înțelegem o mulțime de lucruri despre telefoane sau calculatoare, dar nu înțelegem lucrurile simple despre Dumnezeu? Nu este ciudat că avem timp pentru multe și puțin timp pentru Liturghie și pentru rugăciune? Nu este oare ciudat că știm și fredonăm tot felul de cântece, dar nu putem să ducem la capăt un cântec creștin.

Într-o școală profesorul de religie i-a întrebat copii cu ce echipă de fotbal țin. Grupuri-grupuri au spus echipe diferite. Cunoașteți jucătorii? Unii îi știu pe toți 11, inclusiv rezervele. Au fost întrebați de actori, de cântăreți de muzică. Știau foarte bine, inclusiv amănunte din viața lor. Profesorul de religie i-a întrebat apoi: "Pe câți dintre cei 12 apostoli îi știți pe nume". Unii au știut doi, alții patru, alții cinci, dar nimeni n-a știu numele tuturor 12.

Relația noastră cu Dumnezeu se bazează pe acest dialog zilnic: noi vorbim, Dumnezeu ascultă. Dumnezeu vorbește, ascultăm noi.

Țineți minte întâmplarea de la Ultima Cină când numai apostolul Ioan a auzit niște lucruri? De ce a auzit Ioan asemenea lucruri? Unde era el? Cu capul la pieptul lui Isus.

Dacă nu-i mai auzim vocea înseamnă că stăm departe de el. Trebuie să ne apropiem de el ca să auzim ce ne șoptește. Dacă stăm departe nu avem cum să-l auzim.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Cineva povestește: Am învățat multe de la oi. Îl ajutam pe tata în munca cu oile. Într-o seară tata a făcut focul. Câinii au plecat... Eu și tata aveam o teamă nelămurită: "Să știi că-s lupi..., a spus tata. Fă focul mai mare..." Nu vedeam oile. Știam că sunt în jurul nostru. Am adus și am aruncat niște vreascuri să facem focul mare. În clipa în care am aprins focul, dintr-o dată au început să lucească ochii la oi. N-o să uit niciodată. Toate oile erau cu privirea spre noi, spre păstor. În jur erau lupi. În momentul în care au simțit pericolul s-au întors toate cu fața spre păstor... Nu le-am văzut până n-am aprins focul. Atunci am văzut cum lucesc ochii oilor în întuneric. Toate ne priveau pe noi.

Iată ce avem noi de făcut: să nu ne luăm privirea de la păstor.

Azi, în Duminica Bunului Păstor ne întărim în această convingere că trebuie să urmăm glasul Mântuitorului, să-l cunoaștem pe el, să stăm mai mult cu el, să ne obișnuim cu el.

Am auzit ce face păstorul: ne cunoaște, ne cheamă pe nume, merge înaintea noastră, își dă viața pentru oi.

Vrem să începem să ascultăm mai mult glasul lui.

Fiind și Duminica Vocațiilor, îl rugăm pe Domnul secerișului să trimită lucrători. Ne rugăm pentru chemări la preoție și la viața consacrată și ne rugăm pentru noi înșine ca să ascultăm mereu de glasul lui pentru ca în ziua aceea când ne va chem la el să ne recunoască și să în recunoaștem. Amin.

17 aprilie 2016

Pr. Cornel Cadar


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
399 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 4-a a Pastelui:

Anul C
29 aprilie 2007 - Pr. Mihai Afrențoaie
25 aprilie 2010 - Pr. Viorel Ababei
21 aprilie 2013 - Pr. Petru-Sebastian Tamaș

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat