Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 2-a din Advent

Bar 5,1-9; Ps 125; Fil 1,4-6.8-11; Lc 3,1-6

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Privim spre altar și vedem la coroana de Advent că s-a aprins deja a doua lumânare dintre cele patru. Este duminica a doua din Advent.

Liturghiile din acest timp au un farmec aparte. Cu o forță simbolistică extraordinară, ne fac să trăim așteptarea primei veniri a Domnului cu aproape aceeași emoție a profeților și a drepților, înștiințați, într-un fel sau altul, că împăratul iudeilor se naște. Trăim Adventul așa cum l-au trăit oamenii din vechime: în așteptare, în dorința după Mântuitorul.

În prima lectură este în așteptare Ierusalimul care, după mulți ani de plâns și de suferință, așteaptă să se întoarcă acasă fiii săi eliberați din robia Babilonului. În a doua lectură, apostolul Paul îi pregătește pentru ziua întâlnirii cu Domnul pe creștinii din Filipi care așteptau a doua venire a lui Cristos. În evanghelie, Ioan Botezătorul și iudeii așteptau venirea lui Mesia.

Etapă cu etapă ne apropiem tot mai mult de sărbătoarea Crăciunului, a venirii Mântuitorului la noi. Cei care ați fost duminica trecută la Liturghie ați auzit un cuvânt care se tot repeta: "Vegheați". Duminica aceasta este un alt cuvânt de ordine care se repetă: "Pregătiți, pregătiți calea Domnului" sau "Convertiți-vă".

Evanghelia începe prin a ne spune că într-un anumit timp al istoriei vine Ioan Botezătorul. Sfântul Luca îi pomenește pe liderii politici și religioși ai acelor timpuri. De ce o face? Ca istoric grijuliu, Luca vrea să facă o datare exactă. El nu spune povești. El leagă Roma (Tiberiu și Pilat) cu Ierusalimul (Ana, Caiafa), capitala împărăției lumii și capitala împărăției lui Dumnezeu, istoria lumii și istoria mântuirii.

Tocmai atunci, când erau liderii pe care sfântul Luca îi notează, "cuvântul lui Dumnezeu s-a îndreptat către Ioan, fiul lui Zaharia...". Interesant! Nu persoanele însemnate, nu liderii acelor vremuri primesc cuvântul, ci Ioan, fiul lui Zaharia. În cursul istoriei lumii, necunoscut pentru oamenii necredinței, firul roșu al istoriei mântuirii continuă să se deruleze până când Isus va veni din nou.

Ioan a fost chemat să netezească Mântuitorului drumul.

Oamenii veneau la el, se botezau și declarau că renunță la căile lor rele de până atunci și că se întorc reînnoiți la Dumnezeu, ca astfel să fie pregătiți pentru vremea mântuirii care tocmai apare. Prin faptul că se convertesc, oamenii pregătesc din punct de vedere spiritual venirea lui Mesia.

Pregătirea căii Domnului este descrisă conform profetului Isaia (40,4) printr-o imagine care ne amintește de căile imperiale care pot fi întâlnite încă din timpul lui Moise în Orient. Este preluată o imagine din lumea civilă. Când venea cineva important, veneau înainte crainicii și-i scotea pe oameni să pregătească drumul. Așa se întâmplă la noi și astăzi. Când vine cineva important într-o localitate, se face mai multă curățenie, mai multă ordine, drumurile arată altfel. Cu atât mai mult în Orient când în vechime nisipul acoperea drumurile astfel încât nu se mai cunoștea unde sunt. "Văile" erau "astupate" pe cât posibil pentru ca oamenii și căruțele să poată trece. "Orice munte și orice deal" era "prefăcut în loc neted" pentru a face posibilă o călătorie mai rapidă. "Căile strâmbe" erau "îndreptate", "drumurile zgrunțuroase" erau "netezite". De ce în pustiu? Pentru că Ierusalimul este înconjurat în cea mai mare parte de pustiu. Acolo trebuia pregătită calea.

În ceea ce ne privește, toate acestea au un sens spiritual. Unde avem noi ceva strâmb, sucit, invers, colțuros? Răspunsul: În suflet, în inimă, în viață.

Domnul vine. Pregătiți calea Domnului. Venirea Domnului este un moment care trebuie pregătit. Trebuie să eliminăm denivelările din viață. Suntem chemați la o cercetare de noi înșine.

Unii vor descoperi că în viață și-au făcut loc mândria, ambiția, egoismul, individualismul sau indiferența. Acestea reprezintă munții și dealurile care trebuie să dispară. Alții vor descoperi găurile, văile prăpăstioase ale necumpătării, ale necurăției și ale superficialității. Văile acestea trebuie să se umple. Sunt apoi drumurile colțuroase ale mâniei, ale dușmăniei, ale violenței, ale răzbunării care trebuie să devină căi netede. Drumurile întortocheate ale minciunii, ale ipocriziei, ale înșelătoriei, ale prefăcătoriei, ale insensibilității la suferințele altora trebuie să devină drumuri drepte.

Eu ce obstacole întâlnesc pe cale? Cum procedez pentru ca Mântuitorul să-și găsească loc în viață?

Pentru unii dintre noi calea pe care calcă picioarele trebuie schimbată. Direcția de mers este greșită. De pildă, dacă unul dintre noi se află în stare de păcat, acesta a închis orice cale de acces; Dumnezeu nu poate ajunge la el, și va trebui să rămână la distanță, în afara porții. Pentru alții calea trebuie îndreptată, nivelată sau curățată.

În continuarea pasajului care s-a citit astăzi din evanghelie ni se spune că la chemarea lui Ioan s-au apropiat de el mai mulți: soldații, fariseii, oamenii de rând cerând explicații: cum să pregătească această cale? Ioan explică fiecărui grup ce are de făcut. Iată două exemple care sugerează ce am putea să facem pentru a pleca munții, a netezi și a îndrepta căile, dar și a umple văile.

Primul exemplu vine din partea Sfântului Părinte Francisc. Într-un interviu oferit cu puțin timp înainte de a deschide Anul Milostivirii Divine, papa povestește: "Îmi amintesc de momentul în care Domnul m-a privit cu milostivire. Am avut mereu senzația că are grijă de mine într-un mod special, însă momentul cel mai semnificativ a avut loc la 21 septembrie 1953, când aveam 17 ani. Era ziua sărbătorii studentului în Argentina și aș fi petrecut-o cu ceilalți studenți; eu eram catolic practicant, mergeam la Liturghie duminica, dar nimic mai mult... eram în Acțiunea Catolică, dar nu făceam nimic, eram doar un catolic practicant. De-a lungul drumului spre gara din Flores, am trecut pe lângă parohia pe care o frecventam și m-am simțit împins să intru: am intrat și am văzut venind dintr-o parte pe un preot pe care nu-l cunoșteam. În acel moment nu știu ce mi s-a întâmplat, dar am simțit nevoia să mă spovedesc, în primul confesional pe stânga - multă lume mergea să se roage acolo. Și nu știu ce s-a întâmplat, am ieșit diferit, schimbat. M-am întors acasă cu certitudinea că trebuie să mă consacru Domnului și acest preot m-a însoțit timp de aproape un an. Era un preot din Corrientes, părintele Carlos Benito Duarte Ibarra, care trăia în Casa Clerului din Flores. Avea leucemie și se îngrijea în spital. A murit anul următor. După înmormântare am plâns amar, m-am simțit total pierdut, ca și cum mă temeam că Dumnezeu m-a părăsit" (Din interviul pe care papa Francisc l-a acordat săptămânalului "Credere", revista oficială a Jubileului Milostivirii).

Un al doilea exemplu vine din partea unui om ca a simțit nevoia de a aduce un strop de bucurie în viața unor persoane dragi. Și-a adus aminte de profesoara lui care l-a ajutat să scrie și să iubească literatura și i-a trimis o scrisoare de mulțumire și apreciere. A primit un răspuns de la profesoară: "Nu pot să explic ce a însemnat scrisoarea ta pentru mine. Am peste 80 de ani. Trăiesc singură ca o frunză îngălbenită toamna așteptând desprinderea din pom. Am predat peste 50 de ani în școala unde tu ai învățat și aceasta este singura scrisoare de apreciere pe care am primit-o. A venit într-o dimineață mohorâtă și rece din viața mea și mi-a încălzit și mi-a luminat sufletul". În același timp a trimis o a doua scrisoare celui care i-a deschis inima spre credință, păstorului lui din copilărie, acum la pensie, în vârstă și bolnav. A primit următorul răspuns: "Scrisoarea ta a fost frumoasă și mi-au dat lacrimile când am citit-o. Sunt lacrimi de recunoștință. (...). Nici nu realizezi cum scrisoarea ta mi-a încălzit sufletul și mi-a adus bucurie".

"Pregătiți calea Domnului, drepte faceți cărările lui".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Viața noastră se desfășoară între două veniri ale lui Cristos: venirea sa prima dată la Betleem, pe care au prevestit-o profeții și pentru care Ioan Botezătorul i-a pregătit pe contemporani, și a doua lui venire de la sfârșitul veacurilor. În timp ce ne pregătim pentru Crăciun, ne pregătim pentru a doua lui venire.

Vine Domnul. Avem privirea îndreptată spre Mântuitorul. Îl așteptăm. Avem însă privirea îndreptată și spre noi. Ne pregătim. A ne pregăti înseamnă a ne converti. Și aceasta este o muncă de despuiere, de lăsare a păcatelor, de căutare a iertării prin spovadă, dar și o muncă de a începe să facem binele. Dărâmăm munți și dealuri, netezim și îndreptăm, dar și umplem văi, așezăm ceva acolo. Amintindu-ne că de atâtea ori Domnul a avut milă și dragoste față de noi și ne-a oferit iertarea, începem să ne orientăm spre ceilalți spre a le face binele...

6 decembrie 2015

Pr. Cornel Cadar


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
354 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 2-a din Advent:

Anul C
10 decembrie 2006 - Pr. Cristinel Farcaș
6 decembrie 2009 - Pr. Mihai Pătrașcu
9 decembrie 2012 - Pr. Laurențiu Dăncuță
9 decembrie 2018 - Pr. Eduard Soare

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat