Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 29-a de peste an

Ex 17,8-13; Ps 120; 2Tim 3,14-4,2; Lc 18,1-8

"Dar Fiul Omului, când va veni, va găsi el credință pe pământ?"

Papa Francisc, în mesajul pentru Ziua Mondială a Misiunilor spune cu privire la credință: "Credința este darul prețios al lui Dumnezeu, care deschide mintea noastră pentru ca să-l putem cunoaște și iubi. Credința, însă, cere să fie primită, cere răspunsul nostru personal".

Preasfințite Petru Gherghel, iubiți frați întru preoție, iubiți credincioși, dragi radioascultători, am avut parte, un an întreg, să vorbim și să aprofundăm tema credinței, să ne punem întrebări mai mult sau mai puțin personale cu privire la modul în care ne deschidem credinței și cum o trăim. Însuși Sfântul Părinte papa Francisc spune că Ziua Mondială a Misiunilor este celebrată în pragul încheierii Anului Credinței, un an în care am avut ocazia importantă de a întări prietenia noastră cu Domnul și drumul nostru ca "Biserică ce vestește plină de curaj evanghelia".

Avem datoria de a vesti cu mult curaj evanghelia, ieșind din carapacea noastră, din închistarea și țarcul nostru (expresie folosită de însuși papa Francisc) pentru a vesti pe străzile lumii mântuirea. Privind la anul pe care-l terminăm, ascultând cateheze, predici și prelegeri despre credință, rămânem îngândurați în fața întrebării lui Isus: Dar, când va veni, va găsi el credință pe pământ? Am putea parafraza: a găsi sau a nu găsi credință, aceasta este întrebarea! Dar urmează acolo o localizare a acestei credințe: "Pe pământ". Dați-mi voie să mă opresc astăzi asupra acestui "pe pământ". Cunoaștem foarte multe forme de pământ: planeta Pământ, pământul african, american, asiatic, european sau pământul Oceaniei, cunoaștem pământul țării noastre, al satelor sau orașelor noastre, ca și cel al familiilor noastre, pentru care pământ, din păcate, foarte multe familii s-au distrus, sau pentru care frați și surori nu-și mai vorbesc de ani de zile. Dar Isus, îmi place să cred că vorbește despre acel pământ din care l-a plămădit pe Adam și trupul nostru, locuința sufletului, și împreună cu acesta, individualitatea care ne reprezintă pe fiecare dintre noi. Este locul gândurilor, al rațiunii, al trăirilor și al sentimentelor noastre. Un loc pe care Dumnezeu l-a însuflețit cu suflarea sa, care din pământ a fost luat și în pământ se va întoarce și care i-a fost oferit omului ca pământ rodnic și bun.

Acest "pământ" care ne-a fost încredințat, la fel ca toate lucrurile, este darul lui Dumnezeu, dat în administrarea și buna îngrijire a vieții noastre; iar acest pământ nu poate rămâne sterp și gol, ci el trebuie să fie însămânțat, cultivat și ocrotit pentru a aduce rod, la vremea potrivită. Sfântul Părinte, vorbind despre datoria de a predica evanghelia, despre datoria misionară, spunea că nu este numai o problemă de teritorii geografice, ci de popoare, de culturi și de persoane, tocmai pentru că "granițele" credinței nu străbat numai locuri și tradiții umane, ci inima fiecărui bărbat și a fiecărei femei. O graniță imaginară ce brăzdează chiar inima omului. Pământul nostru, cel încredințat de Dumnezeu, își găsește de multe ori greutatea de a trece granița de la rău, la bine, de la păcat la Dumnezeu. Închiderea despre care vorbește atât de des papa Francisc, reprezintă, de fapt, această greutate de a ieși din granițele proprii.

Acum câțiva ani, în Djebonoua - misiunea noastră din Coasta de Fildeș, o femeie, participând la sfânta Liturghie, ascultând cuvintele Sfintei Scripturi și predica preotului, a simțit dorința deosebită de a deveni creștină, de a primi Botezul. A parcurs cu bucurie cei trei ani de pregătire pentru primirea sacramentului și, la timpul potrivit, a primit Botezul. Cu trecerea timpului, bucuria și entuziasmul ei au început să se împiedice de refuzul permanent al soțului de a primi întreaga familie Botezul. În zadar a încercat timp îndelungat să-l convingă, povestindu-i de celebrările frumoase, de rugăciunile deosebite și de minunile pe care le împlinește Dumnezeu în viața oamenilor, el a rămas rece și de neclintit. Simțind că sfârșitul ei este aproape, femeia a cerut soțului să o ajute să ducă un vas cu apă la sfânta Liturghie de duminică pentru a fi sfințită de preot. Soțul a venit, a așezat apa la intrarea în biserică și s-a întors acasă. După Liturghie, întorcându-se împreună, soția i-a cerut să promită că, la moartea ei, va împlini ceremonialul de purificare (întâlnit în Africa), cu apa binecuvântată de Dumnezeu prin mâna preotului, și nu cu apa descântată de vraci și vrăjitori. La câteva zile, soția a murit, iar el se găsea în fața ei, având de împlinit ritualul. Când a atins apa sfințită și a privit chipul soției, în inima lui a încolțit o mare întrebare: "Oare de ce soția mea și-a dorit atât de mult să fiu creștin, dacă mi-a lăsat până și după moarte acest semn?" În duminica următoare, el și întreaga sa familie erau la parohia misiunii, cerând preotului să fie admiși la drumul de pregătire pentru Botez.

O femeie care a descoperit darul credinței și l-a cultivat în inima sa, a simțit dorința nestăvilită, ce vine dintr-o inimă îndrăgostită de Dumnezeu, de a-l vesti pe Cristos, de a împărtăși darul mântuirii. A trecut granița propriei ființe, a propriei comodități, nu s-a lăsat învinsă nici de împietrirea soțului, nici de trecerea vieții, ci a continuat să lupte ca toți să simtă bucuria, entuziasmul și darul neasemuit al mântuirii. Acesta e darul credinței. Un dar ce i-a însuflețit pe atâția sfinți, un dar ce l-a înflăcărat și pe episcopul martir Anton Durcovici de a-și împlini menirea de conducător al turmei chiar și în momentul în care știa că va fi arestat. A nu renunța, a nu da înapoi, chiar și în fața morții, pentru a vesti darul frumos oferit de Dumnezeu ce se află în tine, este semnul pământului bun care are credință.

Iubiți credincioși, aflați astăzi în fața altarului, în catedrala din Iași, dragi radioascultători ce vă aflați acasă, aproape de aparatul de radio, curajoși tineri seminariști ce vă aflați în pragul momentului de a primi din mâinile episcopului mandatul misionar, vă adresez o întrebare care s-a născut în inima mea după ce am ascultat relatarea din misiune: cât de mult ne mai dorim propria mântuire? Și... cât de mult mai dorim mântuirea aproapelui? Sunt oameni și popoare care nu-l cunosc pe Dumnezeu și mântuirea sa, iar noi, de multe ori, suntem indiferenți față de viața acestora. Ocupăm pământul sufletului nostru cu hambare și locuri de depozitare datorită rodului bogat și vom sfârși prin a nu mai aduce rod. Spunea papa Francisc: "Credința cere să fie primită, cere răspunsul nostru personal! Credința are nevoie de un pământ bun și pregătit,... și aceasta se face numai prin deschiderea noastră".

Pe scurt: Isus va mai găsi credință pe "pământ"?

Dragilor, "pământul" este al nostru și fiecare va da cont de el! La fel și pământul Diecezei de Iași, un altfel de pământ, este tot al nostru și se străduiește, prin trimiterea misionarilor, să dea rodul ei de credință, pentru a nu se închide în el însuși. Fie ca pământul pe care-l purtăm în Kenya, Coasta de Fildeș, Ecuador, sau care va rămâne acasă, în România, să aibă și să ofere credință. Este ceea ce-mi doresc și ceea ce vă doresc și dumneavoastră. Dragi seminariști, iubiți credincioși și radioascultători: Să avem pământ bun și să fim vestitori curajoși ai evangheliei pe străzile lumii! Amin.

20 octombrie 2013

Pr. Florin Petru Sescu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
463 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 29-a de peste an:

Anul C
21 octombrie 2007 - Pr. Claudiu Iștoc
17 octombrie 2010 - Pr. Claudiu Dumea
16 octombrie 2016 - Pr. Cornel Cadar

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat