Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 24-a de peste an

Ex 32,7-11.13-14; Ps 50; 1Tim 1,12-17; Lc 15,1-32

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În evanghelia de astăzi am ascultat una dintre cele mai frumoase pagini din Sfânta Scriptură. Capitolul 15 din Evanghelia după sfântul Luca este prin excelență capitolul lucrurilor pierdute. Este cel mai trist capitol din Scriptură, un capitol cu pierderi uriașe, dar și cel mai plin de bucurie. În cele trei pilde se începe cu o pierdere și se termină cu regăsirea a ceea ce a fost pierdut și cu invitația la bucurie. "Tot așa va fi bucurie și în cer pentru un păcătos care se convertește", este concluzia. Isus le explică, astfel, fariseilor și cărturarilor că vameșii și păcătoșii sunt valoroși în ochii lui Dumnezeu.

Observați că un păstor pierde o oaie dintr-o sută, o gospodină pierde o monedă din zece, un tată pierde un fiu din doi. E ușor de perceput dramatismul pierderilor de la o pildă la alta prin faptul că în prima pildă pierderea este de 1%, în a doua este de 10%, iar în a treia pierderea este de 50%.

Oaia s-a pierdut în afara staulului. Moneda a fost pierdută în casă. Fiul cel mic pleacă din casa părintească, se duce în lume și risipește toată averea. Fiul mai mare s-a pierdut și el tot în casă.

Noi înșine constatăm: mereu pierdem câte ceva. Pierdem bani, obiecte importante, case, serviciu. Unii pierd un prieten, alții pe cineva drag. Toți avem experiența dureroasă a pierderii unor lucruri sau persoane la care am ținut foarte mult. Uneori regăsim ceea ce am pierdut și ne bucurăm, alteori nu și rămâne să le ducem dorul în fiecare zi. Dacă stăm să ne gândim, constatăm că uneori pierdem chiar obiceiuri bune. Pe vremuri ne rugam, cântam, mergeam duminica la biserică. Acum o facem rar sau deloc. Cel mai dureros lucru este că ne putem pierde sufletul. Mai putem recupera bani, casă, un loc de muncă, dar sufletul pierdut greu se poate recupera.

Cum ajung oamenii să se piardă? Pagina din evanghelia de azi ne oferă un răspuns.

1. În primul rând, oamenii se pot pierde din cauza nevegherii, a nepăsării. Nu sunt interesați de lucrurile spirituale. O oaie dintr-o sută s-a pierdut. Cum s-a îndepărtat de turmă? Puțină iarbă aici, puțină iarbă mai încolo... Nici n-a băgat de seamă când s-a îndepărtat. Ar fi fost suficient să ridice privirea din pământ și să observe că ceva nu este în ordine. Dar nu era interesată să vadă ce se întâmplă în jurul ei. Era prea absorbită de mâncare.

Unii oameni se pierd din nepăsare. Nu-i interesează să vadă cerul, sunt absorbiți de ce se întâmplă pe pământ. Munca, preocupările, copiii, al doilea serviciu, după-masă la cumpărături sau la televizor: tot mâncăm din iarba acestei lumi. Anii trec. Ne trezim la 40, 50, 60 de ani și ne întrebăm: Cum au trecut așa repede? Am început să nu mai avem timp: trăim în fugă, mâncăm în fugă... . Între serviciu, între mașina care trebuie reparată, între telenovela care trebuie văzută, între mâncare, cumpărături și somn nu mai încape grija pentru suflet.

Preocupați de câinii de pe stradă, de Roșia Montană, de cearta politicienilor, de altceva la ordinea zilei... și dintr-o dată suntem departe, pierduți. Unde suntem acum? Evităm întrebarea. Nu ne întrebăm de unde venim, unde ne ducem. Nu ne ridicăm privirea pentru a vedea că alții duminica merg la biserică. Nu ne interesează. Totul e viața de acum. "Să mâncăm și să bem, că mâine vom muri", observa sfântul Paul filozofia de viață a unor contemporani de-ai săi. Ajungem în felul acesta să nu mai simțim nevoia de Liturghie, de Spovadă, de Împărtășanie... Nici n-avem nevoie să ne spună cineva despre suflet. Suntem ocupați cu iarba, asta-i totul...

De ce se pierd oamenii? Din nepăsare. Nu veghează.

2. În al doilea rând, unii se pierd din cauza nepăsării altora. Moneda care s-a pierdut nu s-a pierdut pentru că a vrut să se arunce pe jos. Nu. O femeie s-a apucat să numere monedele pe întuneric. Pe nesimțite, poate gândindu-se în altă parte, una i-a scăpat printre degete.

Oamenii pot deveni nepăsători cu sufletele altora în multe feluri. Când trăim în dezacord cu ceea ce spunem, alții se pot pierde din cauza noastră: sunt scandalizați. Îmi amintesc cum la binecuvântarea caselor, într-o familie, unul dintre frați a fost invitat de preot să vină la biserică, la grupul de tineri, la cateheză. Răspunsul lui a fost unul la care nu se aștepta nimeni: "De ce să vin la biserică, să ajung ca frate-meu?" Fratele venea, dar viața lui era departe de ceea ce auzea. Sau să ne gândim - suntem în Anul Familiei - la responsabilitatea părinților pentru copiii lor. Mulți copii învață din casă cum se bea, cum să critice, cum să se certe, cum să mintă, cum să nu se roage, cum să nu vină la Liturghie... Îi cresc alții: școala, strada, prietenii mai mari... Sunt părinți care spun: "Lasă-l să doarmă duminică dimineața, că ne-am sculat noi destul dimineața!" sau "Nu se poate să vină la ora de religie. Trebuie să facă engleză sau karate atunci". Un tată spunea despre copilul său: "Nu-l dau la prima sfântă Împărtășanie. Îl las să aleagă când va crește". A crescut și nu a mai ales sau a ales să nu vină. Ușor, ușor sunt scăpați printre degete...

De ce se pierd oamenii? Din nepăsarea lor sau a altora.

3. În al treilea rând, reținem că oaia n-a voit să se rătăcească de turmă, moneda n-a voit să fie pierdută. Cu fiul cel mic a fost altfel. El a ales să plece. A crescut într-o casă aleasă, unde obiceiurile erau bune. Într-o zi a spus: "Dă-mi partea mea, am plecat". Cine l-a obligat? Nimeni. El a hotărât așa. A plecat pentru că așa a voit el. Vă amintiți de tânărul bogat? Îl întreabă pe Isus ce să facă pentru a avea viață veșnică. Atunci când află răspunsul, tânărul nu-l urmează pe Cristos, alege bunurile materiale. Sunt părinți care dau copiilor o educație bună, se roagă pentru ei, plâng pentru ei, le dau exemplu bun. Au fost duși la Liturghie, au crescut în biserică, unii dintre copiii lor au cântat la cor, au fost ministranți, au citit lecturile, au primit Mirul... Se trezesc cum dintr-o dată unul o ia razna și ei se întreabă: Ce se întâmplă cu copilul nostru? N-am fost părinți buni? Cu ce am greșit? Cu nimic. El a ales. A voit să se piardă.

Oamenii se pierd din nepăsare sau aleg ei să se piardă. Însă pagina din evanghelia care s-a proclamat ne arată și cum pot fi găsiți oamenii. Ce au în comun oaia, banul și fiul cel mic? Preocuparea de a fi recuperați. Și aici înțelegem dorința lui Dumnezeu ca toți cei pierduți să fie găsiți. Că ne-am pierdut în casă sau în afară, că am ales noi sau ne-am rătăcit pe nesimțite, că ne-au influențat alții sau ne-am lăsat absorbiți de iarba acestei lumi, evanghelia ne spune că Dumnezeu ne caută și este preocupat de noi. El vrea ca toți cei care sunt pierduți să fie găsiți. În marea sa iubire, inima lui Dumnezeu nu se mulțumește cu 99, cu 90 sau 50. El îi vrea pe toți în casa sa.

Unii au observat în aceste pilde cum toată Sfânta Treime este în căutare. Isus este păstorul cel bun care lasă 99 de oi. O lumină este aprinsă în casă; așa este găsită moneda pierdută: lumina Duhului Sfânt. Tatăl așteaptă cu răbdare, îi iese în întâmpinare fiului, iartă și face sărbătoare.

Când înțelegem că Dumnezeu ne-a căutat, ne-a pus pe umerii săi, a aprins lumina în sufletul nostru, că a avut răbdare cu noi și ne-a așteptat, că ne-a iertat și ne-a copleșit cu atâtea haruri și bucurii, nu ne rămâne decât, plini de recunoștință, să-i spunem: "Mulțumesc, Doamne, că ai avut ochi și pentru mine". "Ce ar fi fost viața mea fără Cristos?", se întreabă Nicolae Steinhardt, la finalul cărții Secretul fericirii. Tot el răspunde: "O albie de porci". Aceasta ar fi fost: spini, singurătate, mizerie, roșcove, foame, vinovăție...

Iubiți credincioși,

Pentru cei găsiți astăzi este duminica recunoștinței. Pentru cei pierduți este duminica chemării la întoarcere: Tatăl îi așteaptă. Pentru toți este duminica orientării spre veghere, spre a fi atenți cu noi și cu cei din jurul nostru. Amin!

15 septembrie 2013

Pr. Cornel Cadar


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
508 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 24-a de peste an:

Anul C
16 septembrie 2007 - Pr. Felician Tiba
12 septembrie 2010 - Pr. Isidor Mocanu
11 septembrie 2016 - Pr. Marius Bereșoaie, FDP

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat