Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 18-a de peste an

Qoh 1,2;2,21-23; Ps 94; Col 3,1-5.9-11; Lc 12,13-21

În cartea "365 de povestioare pentru suflet", Bruno Ferrero povestește:

"Într-o zi, un călător s-a dus în vizită la un renumit rabin. A rămas uimit văzând cum casa rabinului consta doar dintr-o cameră plină cu cărți. Singurele lucruri erau o masă și o bancă.

- Rabi, unde este mobila ta? a întrebat străinul.

- Dar a ta unde este? a replicat rabinul.

- A mea? Dar eu sunt aici numai în trecere, a replicat omul.

- Și eu, a spus rabinul".

Lecturile de astăzi ne amintesc acest lucru: suntem călători. Patria noastră este dincolo. În lumina acestei descoperiri ne întrebăm: Care sunt lucrurile cu adevărat importante?

În evanghelie un om îi cere lui Isus să-i facă dreptate, adică să-i spună fratelui său să împartă cu el moștenirea familiei. "Omule, cine m-a pus judecător sau împăciuitor peste voi?", îi spune Isus.

Ce a făcut greșit omul acesta? El a cerut dreptate în neînțelegerea cu fratele. Oare nu trebuie să fim preocupați de dreptate, de corectitudine?

Ba da. Isus nu are nimic împotriva faptului de a se face dreptate între acest om și fratele lui. El este mai degrabă dezamăgit că după ce a ascultat predica lui, prima lui grijă a rămas partea lui de moștenire. Puțin mai înainte, în Evanghelia după Luca ni se spune că mulțimea era adunată cu miile în jurul lui Isus, încât se călcau în picioare unii pe alții. Le-a spus să se ferească de fățărnicie, să nu se teamă de cei care ucid trupul și i-a încurajat să dea mărturie înaintea oamenilor.

În mulțime era și omul care era în ceartă cu fratele lui, dar nu a înțeles nici un cuvânt al lui Isus. El era frământat de alte lucruri. Era consumat de bunurile pe care le avea sau care-i mai lipseau. Nu mai auzea chemarea lui Dumnezeu și nu-i mai vedea pe cei din jurul lui. Omul a încurcat ordinea priorităților. Cuvintele vieții îi intrau pe o ureche, îi ieșeau pe alta. Nu își amintea probabil nimic din ceea ce a spus Isus.

Aici este paradoxul: să stai în fața Mântuitorului lumii și singura ta cerere este să-ți rezolve problema moștenirii! Să-l asculți cum vorbește și să nu reții nimic! Să mergi la biserică, să auzi cântările, lecturile sfinte, predica, Liturghia și să fii consumat sau frământat de altceva, de problemele săptămânii...!

Știind că sunt mai mulți în mulțime asemenea acestui bărbat, Isus s-a întors spre ei și le-a spus: "Fiți atenți și păziți-vă de pofta de avere; căci viața unui om, oricât de bogat ar fi, nu depinde de averea lui!" (Lc 12,15). Isus avertizează că lăcomia vine sub diferite înfățișări, chiar și sub înfățișarea dreptății. Lăcomia poate fi pe față sau ascunsă, deghizată, conștientizată sau nu. Trebuie să ne păzim de lăcomie în toate formele ei.

Pentru a ilustra cele spuse, Isus relatează parabola bogatului necugetat. Când ascultăm parabola ne întrebăm din nou: "Ce rău a făcut acest om?" A muncit cinstit pe ogorul lui. Pământul a dat o recoltă îmbelșugată. A început să se frământe: "Ce să fac?" În frământarea lui, a găsit soluția. A decis să își construiască un hambar mai mare pentru recoltă să poată trăi liniștit tot restul vieții sale. Ceea ce nu știa era că restul vieții sale însemna mai puțin de 24 de ore.

Nu a furat, nu a luat banii nimănui. Greșeala lui constă în ceea ce nu a făcut. S-a frământat pentru bunurile lui, dar nu pentru viața de dincolo. S-a întrebat: Ce voi face cu bunurile mele? Dar nu s-a întrebat: Ce voi face cu sufletul meu? S-a preocupat de desfătarea și bucuria lui și nu a avut niciun gând pentru cei de lângă el: nu i-a mai văzut. Bunurile pentru el erau mai importante decât sufletul, decât viața de dincolo, decât ceilalți. El nu se considera trecător, ci mai degrabă unul care moștenește această lume, cu hambarele ei și cu bunurile ei.

Acum vedem de ce omul bogat constituie un exemplu pentru pofta de avere. Înțelegem de ce Isus este atât de aspru în privința lăcomiei. Concluzia lui devine mai clară: "Așa se întâmplă cu acela care își adună avere, dar nu se îmbogățește în fața lui Dumnezeu" (Lc 12,15).

Întrebarea care rămâne după aceste explicații este: Cum să ne îmbogățim înaintea lui Dumnezeu? Mai ales că îndemnul acesta apare de mai multe ori în evanghelii. Probabil că vă amintiți de texte ca acestea: "Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și toate celelalte vi se vor da pe deasupra". Sau "Adunați-vă comori pe care molia nu le roade și rugina nu le ajunge". Așadar, care sunt aceste comori?

Cum să te îmbogățești înaintea lui Dumnezeu? O sugestie vine chiar din începutul celei de-a doua lecturi: "Dacă, așadar, ați înviat împreună cu Cristos, râvniți la lucrurile de sus, unde Cristos șade de-a dreapta lui Dumnezeu. Năzuiți spre cele de sus, nu la cele de pe pământ" (Col 3,1-2). Gândul și inima îndreptate spre cerul lui Dumnezeu înseamnă bogății care nu se distrug.

Cum ne mai putem îmbogăți sufletul?

Era într-un sat un om bogat. Se ruga în fiecare zi. Era considerat un om evlavios. Se ruga nu numai pentru el, ci pentru toți: "Doamne, sunt atâția săraci în poporul tău. Te rog, Doamne, ajută-i. Nu-i lăsa să moară de foame". Se ruga pentru toți săracii din satul său. Doi-trei îi spunea pe nume. Copilul a crescut auzind aceste rugăciuni. Când a început să priceapă câte ceva, la 7 ani, într-o zi a spus: "Tată, știi ce mi-aș dori eu cel mai mult în viață?" "Ce ți-ai dori, dragul tatei?" "Aș vrea să am bogățiile tale, pentru că dacă le-aș avea aș răspunde eu însumi la rugăciunile pe care le faci tu în fiecare zi. Nici nu ar mai trebui să te rogi, tată. Ți-aș lua o mare povară de pe umeri dacă aș avea banii tăi".

Ne îmbogățim înaintea lui Dumnezeu când ne orientăm spre ceilalți, când le venim în ajutor, când împlinim cuvântul lui Isus: "Am fost flămând și voi mi-ați dat să mănânc; am fost însetat și voi mi-ați dat să beau; am fost străin și voi m-ați primit; am fost gol și voi m-ați îmbrăcat; am fost bolnav și voi m-ați vizitat; am fost în închisoare și voi ați venit la mine" (Mt 25,35-36).

Ne îmbogățim și când îi încurajăm pe alții, când găsim cuvinte de apreciere. Într-un timp în care oamenii își pierd locurile de muncă, sunt necăjiți, preocupați, îngândurați, doborâți de necazuri și de boli este nevoie de alții care să-i ridice, să aibă un cuvânt bun. Spune-le că va fi bine, că Dumnezeu e cu noi.

Sunt atâția oameni în criză, cu probleme, mulți care au nevoie să spună cuiva necazurile lor. Fii urechea care ascultă, mâna care ajută, omul care încurajează și întreține o atmosferă optimistă în jur.

Zilele trecute am auzit despre Mark Twain că spunea că se hrănește cu un compliment, cu o apreciere, două săptămâni.

Găsește cuvinte de apreciere pentru soție, soț, părinți, copii, pentru cei pe care-i întâlnești: vor primi curajul de a merge înainte. Și aceasta înseamnă pentru tine îmbogățire înaintea lui Dumnezeu.

Știm atâtea lucruri bune pe care le-am putea face, prin care am putea ajuta pe unii și pe alții...

A merge la un bolnav, a face curățenie în casa unui bătrân care-i singur, a spune o vorbă bună, a da o bucată de pâine cuiva, a îndemna pe altul la bine, a-i arăta drumul spre biserică... sunt tot atâtea moduri de a ne îmbogăți înaintea lui Dumnezeu.

De fiecare dată rămân mirat când se fac reduceri la magazinele mari. Se trezesc oamenii de dimineață, să fie primii. Uneori merg toți membrii familiei. Când se dă drumul la reduceri mereu e îngrămădeală, bătaie. Oamenii de ordine nu mai fac față. Cineva iese cu câte o haină, un televizor sau cu un alt aparat și spune plin de bucurie: Am reușit! Pe de altă parte, de exemplu, Iașiul este orașul din România cu cele mai multe biserici (erau 43 în anul 1990, azi sunt 71). În fiecare duminică dimineață bat clopotele și-i cheamă pe oameni la Liturghie. Credeți dumneavoastră că se îngrămădește cineva? Credeți că se trezește cineva dis-de-dimineață să prindă loc în față? Nu. Deloc sau cât mai târziu, și așa în cele mai multe biserici rămân locuri suficiente, mulți considerând că duminica nu este a Domnului, ci a omului: pentru iarbă verde, pentru odihnă sau pentru a sta cu prietenii.

Asta ne amintește Isus astăzi: că suntem călători, că este important să avem pentru suflet și pentru mântuirea lui măcar același interes cât pentru lucrurile materiale; să depunem măcar același efort cât pentru bunurile acestei lumi. Să căutăm răspuns la întrebarea puțin schimbată din evanghelie: Ce voi face cu sufletul meu? Ajută-ne, Doamne, la aceasta. Amin.

4 august 2013

Pr. Cornel Cadar


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
575 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 18-a de peste an:

Anul C
5 august 2007 - Pr. Mihai Budău
1 august 2010 - Pr. Alois Fechet
31 iulie 2016 - Pr. Egidiu Condac

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat