Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Preasfânta Treime

Prov 8,22-31; Rom 5,1-5; In 16,12-15

Iubiți credincioși,

Este solemnitatea Preasfintei Treimi. Un Dumnezeu unic în trei persoane: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. În numele celor trei persoane au fost trimiși apostolii să învețe și să boteze. Noi înșine am fost botezați în numele Sfintei Treimi.

Cum este Dumnezeu?, s-au întrebat oamenii. Treimea este descoperită de însuși Dumnezeu. Oamenii nu puteau să ajungă la gândul acesta. Vorbim de un mister: înțelegem ceva, dar nu totul. Înțelegem doar cât ni se descoperă în Sfânta Scriptură.

În paginile Vechiului Testament găsim cum Dumnezeu a creat cerul și pământul și Duhul plutea deasupra apelor. Duhul coboară din când în când asupra unor oameni: asupra profeților, a regilor. La stejarul din Mambre lui Abraham îi apar trei îngeri, iar el îi ospătează. Tradiția Bisericii a văzut în ei cele trei persoane ale Sfintei Treimi. Se vorbește apoi la tot pasul că Dumnezeu va trimite pe cineva, îl va trimite pe Fiul său să răscumpere lumea de păcate.

Vine Noul Testament. Se naște Isus la Betleem, se împlinesc profețiile. La botezul lui Isus apar toate cele trei persoane: se aude glasul Tatălui din cer, este Isus, care-i botezat, și Duhul coboară asupra lui sub formă de porumbel. Isus ne vorbește despre Tatăl, apoi îl promite pe Duhul Sfânt. Într-o zi, unul dintre apostoli, Filip, îi spune: "Doamne, arată-ni-l pe Tatăl și ne este de ajuns". Isus îi răspunde: "De atâta vreme sunt cu voi. Și tu nu m-ai cunoscut? Cine m-a văzut pe mine, l-a văzut pe Tatăl". Înțelegem cum este Dumnezeu, privind la Isus. Cum a fost Isus? Unul care s-a plecat spre cei păcătoși, care a stat de vorbă cu oamenii, a adus mângâiere și vindecare pentru cei bolnavi. Unul care ne-a iubit până la capăt. Isus vorbește despre Tatăl lui din ceruri. Într-o zi povestește pilda fiului risipitor pentru a arăta cum este Tatăl: plin de răbdare, așteptându-l pe cel păcătos să se întoarcă, pe fiul care a rătăcit drumul să revină acasă.

Coboară Duhul asupra apostolilor și le dă curaj. Duminica trecută am celebrat acest eveniment. Apostolii deschid ușile zăvorâte și încep să predice. La chemarea lui Petru 3.000 de oameni se botează. Duhul era cu ei.

Sfânta Treime. Când apostolul Ioan vrea să dea o definiție a lui Dumnezeu, spune: "Dumnezeu este iubire". Ce să înțelegem de aici? Că în Dumnezeu e comuniune: iubirea are nevoie de mai multe persoane.

Ceea ce ni se descrie la tot pasul în Sfintele Scripturi este că cele trei persoane au caractere deosebite, caractere perfecte. Între cele trei persoane sunt relații frumoase, e armonie. Tatăl îl trimite pe Fiul. Acesta când intră în lume spune: "Am venit să fac voia ta, Dumnezeule" (Scrisoarea către Evrei). Îl surprindem pe Isus în rugăciune. În special, în Ghetsemani, se roagă: "Tată, nu voia mea să se facă, ci voia ta". "Tot ce are Tatăl este al meu", subliniază Isus în evanghelia de azi. Apoi, el vorbește despre Duhul Sfânt: "Vă este de folos să mă duc; căci dacă nu mă duc eu, Mângâietorul nu va veni la voi, dar dacă mă duc vi-l voi trimite". "Duhul Sfânt va lua ceea ce este al meu și vă va face cunoscut vouă; el mă va preamări pe mine" (din evanghelia zilei).

Ceea ce mai descoperim când ne orientăm spre Sfânta Treime este că acest Dumnezeu vrea să locuiască cu noi, între noi, în noi. În Evanghelia după sfântul Ioan, Isus spune: "Dacă mă iubește cineva, Tatăl meu îi va iubi. Noi vom veni la el și vom face locuință la el". Aici este minunea minunilor: Dumnezeu care este infinit de mare își găsește locuință în inimile noastre. "Voi trimite un alt Mângâietor care să rămână cu voi și să rămână în voi".

Când cercetezi Scripturile și când descoperi lucrurile acestea (relații frumoase între cele trei persoane, dorința de a locui cu noi), primul pas este că trebuie să te lași copleșit de această măreție a lui Dumnezeu, de binecuvântările lui. Când Moise îl descoperă în rugul care nu se mistuia, el se pleacă cu fața până la pământ, se închină. În fața acestui Dumnezeu în trei persoane trebuie să ne închinăm și să-i mulțumim.

Albert Schweitzer a fost un medic, care s-a îngrijit de cei bolnavi. În Gabon, o țară din Africa, a întemeiat o leprozerie. Istoria lui e interesantă. Pe la 16-17 ani era un organist bun. Ascultându-l cum cântă, unii spuneau: "Cu siguranță, va ajunge un organist de renume". Viitorul îi stătea în față. El însă începe teologia. La 23 de ani este profesor și decan al Facultății de Teologie din Strasbourg. La 30 de ani face sărbătoare cu mai mulți invitați. În mijlocul acelei bucurii, se ridică și spune: "Mâine îmi dau demisia din toate funcțiile, încep medicina. Voi merge în Africa". Toți au rămas uimiți, cerându-i explicații. El a spus: "Când aveam 21 de ani m-am gândit la câte lucruri a făcut Dumnezeu pentru mine. Am spus: Doamne, pentru toate binecuvântările tale, pentru câtă bucurie și fericire ai revărsat în sufletul meu, când voi împlini 30 de ani mă voi dărui cu totul ție. Azi am 30 de ani". A terminat medicina și a plecat în Africa. În 1953, avea 90 de ani când a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Să prindem și să reținem gândul lui. Pentru toate binecuvântările și pentru toată bucuria pe care Dumnezeu i-a revărsat-o în suflet a simțit că trebuie să facă ceva. Sărbătoarea Sfintei Treimi ne invită să-i mulțumim pentru toate binecuvântările, pentru toate harurile, pentru tot ceea ce am primit până acum. Ne închinăm lui și-i mulțumim.

Un al doilea gând este redat din faptul că Dumnezeu își găsește locuință în viețile noastre. Dezvoltăm gândul acesta. Apostolul Paul spune într-una dintre scrisori: "Oare nu sunteți voi temple ale Duhului Sfânt?" Duhul locuiește în noi. Însăși Sfânta Treime locuiește în noi. Ființele noastre sunt locuințe ale lui Dumnezeu. Gândiți-vă că Dumnezeu e prezent într-un mod deosebit în biserică, în Euharistie. Ne uităm la altar și vedem luminița aprinsă, semn că aici se păstrează Sfânta Taină. Cum este o biserică? E frumoasă, e menținută în curățenie. Sunt persoane care mătură, fac ordine, șterg praful. Dar nu se opresc doar la atât. Biserica este înfrumusețată. Sunt puse flori, aprinse luminile: se adaugă frumusețe. Dacă Dumnezeu locuiește în noi, cum ar trebui să fie viețile noastre? E un pas când scoți afară toate gunoaiele pe care le-ai adunat, ștergi praful, dar nu este de ajuns. Trebuie să începem să înfrumusețăm viața, adică să așezăm în viață ceea ce găsim în persoanele Sfintei Treimi: să ne asemănăm tot mai mult cu Cristos, care era plin de bunătate, de iubire, care avea pentru toți un cuvânt de mângâiere și de zidire. A pune frumusețe în viață, flori în viață. Este important să prindem această idee pentru că cei mai mulți, cu ocazia sărbătorilor, scot mizeria afară și se opresc. Mai așteaptă apoi o altă sărbătoare să se spovedească. Dacă ființele noastre au devenit biserici, trebuie să trecem la înfrumusețare, la aducerea de flori în viață și la aprinderea de lumini.

Apostolul Paul îl numește de mai multe ori pe Dumnezeu fericit. "Fericitul Dumnezeu" (1Tim). În Sfânta Treime e armonie, e pace, e bucurie, e fericire. Și aceasta trebuie să se găsească și în noi.

În Evanghelia după sfântul Matei se întâlnește parabola talanților. Când stăpânul se întoarce, cere cont celor care au primit talanții. Vin primii. Am adus alți talanți, am lucrat. Care este răspunsul? "Vino și intră în bucuria stăpânului tău" (Mt 25,21.23). Invitația cea mai mângâietoare, cea mai plăcută pe care ai putea s-o auzi vreodată este tocmai aceasta: "Intră în bucuria lui Dumnezeu, în bucuria Sfintei Treimi".

Ca să putem intra în ziua aceea în bucuria Sfintei Treimi trebuie ca încă de pe acum să începem să colaborăm cu Sfânta Treime, să dezvoltăm relații cu persoanele Sfintei Treimi și să ne asemănăm tot mai mult cu ele.

C.S. Lewis este un scriitor englez. În cartea Creștinismul redus la esențe se ocupă pe larg de planul lui Dumnezeu cu oamenii. La un moment dat el introduce conceptul de potrivire cu Sfânta Treime. În acest sens dă un exemplu. Să presupunem că tu ești om rău, pus mereu pe ceartă, care critici tot timpul, care nu vezi nimic bun la celălalt, o ființă acră, nu-ți place nimic. Să presupunem, așadar, că ești unul dintre aceștia. Răutatea este în sufletul și în inima ta și din greșeală ajungi în cer. Dintr-o dată descoperi și rămâi surprins că oamenii aceia nu sunt ca tine. Acolo toți se iubesc unul pe altul, toți se dăruiesc, se jertfesc, atenți unii cu ceilalți, bucuroși, amabili. Tu începi să te iei de unul, de altul, pentru că așa ai fost obișnuit. Dar ceilalți îți răspund cu iubire. Rămâi mirat că ei nu sunt ca tine și zici: Ce-i asta? Aici nu simți că-i viață... nu se ceartă nimeni, nu înjură nimeni, nu vorbesc murdar... nu te simți bine pentru că nimeni nu-ți răspunde la provocările tale, nimeni nu se leagă de tine, cum faci tu... Într-un târziu cineva observă, se apropie de tine și-ți spune: "Omule, tu nu te potrivești aici, tu trebuie să te duci dincolo, acolo toți se ceartă, înjură... se bat, mergi dincolo că acolo te potrivești..."

Iubiți credincioși,

Să reținem ideea fundamentală: Sfânta Treime, trei persoane cu caractere perfecte și cu relații frumoase vor să ne asemănăm tot mai mult cu ele: amabili, buni, atenți, iubitori, jertfitori de sine. Dacă devenim așa, când ne vom duce dincolo ne vom simți acasă, vom simți că ne potrivim acolo. "Intră în bucuria Stăpânului tău".

Cum ar fi familia noastră, comunitatea în care trăim dacă am adăuga în viață puțină frumusețe și iubire?

Medităm astăzi la misterul Sfintei Treimi. Ne gândim la relațiile frumoase dintre cele trei persoane. Ne lăsăm copleșiți că Dumnezeu vrea să locuiască în noi, îi mulțumim și ne închinăm lui. Rugăciunea pe care o spunem zi de zi capătă sens, semnificație și devine tot mai frumoasă pentru noi. De aceea o spunem chiar acum în încheiere. "Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, precum era la început și acum și pururea și în vecii vecilor Amin.

26 mai 2013

Pr. Cornel Cadar


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
374 accesări.


Alte predici pentru Preasfânta Treime:

Anul C
3 iunie 2007 - Pr. Ștefan Lupu
30 mai 2010 - Pr. Iosif Enășoae
22 mai 2016 - Pr. Fabian Doboș

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat