Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica 1 din Postul Mare

Dt 26,4-10; Ps 90; Rom 10,8-13; Lc 4,1-13

Iubiți credincioși,

Începând de miercuri am intrat în Postul Mare sau postul Paștelui. Este numită Miercurea Cenușii pentru că aceia care și-au îndreptat pașii spre biserică au primit cenușa ca semn al pocăinței. Cenușa e prezentă atât în Vechiul Testament cât și în Noul Testament. Când cineva dorea să se roage în mod deosebit, să ceară un har special de la Dumnezeu sau dorea să-și schimbe viața, să se convertească, să se întoarcă la Dumnezeu, se îmbrăca în sac și-și punea cenușă pe cap.

Vă amintiți probabil cum Isus la un moment dat deplânge două cetăți care nu s-au întors la Dumnezeu. El spune: "Vai ție, Betsaido, vai ție, Corazine, căci dacă s-ar fi făcut în Tir și în Sidon minunile care s-au făcut în tine de mult oamenii aceia s-ar fi îmbrăcat în sac și în cenușă". Ei nu s-au întors și de aceea nu s-au îmbrăcat în sac și nu și-au pus cenușă.

Postul Mare e un timp în care dorim să ne convertim, să ne apropiem de Dumnezeu. Și în felul acesta ne pregătim pentru măreața sărbătoare a Învierii Domnului. Biserica ne sugerează cum să ne pregătim mai bine: prin post, prin rugăciune și prin pomană.

Dar nu numai atât. Duminică de duminică sunt lecturi importante, pasaje din evanghelie, care ne arată mai mult ce ar trebui să facem în acest timp. Suntem în prima duminică din Postul Mare și am auzit evanghelia ispitirilor. Ni se sugerează că în acest timp al Postului ar trebui să intrăm în luptă cu ispita, cu noi înșine, în luptă mai intensă cu păcatul. Ar trebui, cu alte cuvinte, să reîncepem lupta sau să o continuăm dacă deja o ducem.

Sfântul Efrem Sirul din vechime ne spune că a avut o vedenie. A văzut la poarta unei cetăți, răvășită de desfrâu, un singur diavol, tolănit, care dormea. Mai departe a văzut în jurul unui pustnic, al unui călugăr, cum mișunau o grămadă de diavoli: unii veneau, alții plecau. Efrem Sirul se frământa cu acest gând: Cum e posibil, o cetate cu atâția oameni avea repartizat un singur diavol, și în jurul unui călugăr, o mulțime? Tot gândindu-se, a priceput: în cetate nu mai era nevoie ca oamenii să fie ispitiți, toți erau căzuți, se ispiteau unii pe alții, erau adormiți în păcat. Era nevoie însă să fie ispitit călugărul care era în luptă cu păcatul.

Ascultând astăzi cum Isus a fost în luptă cu ispita, unii dintre noi care suntem adormiți în păcate înțelegem că trebuie să ne trezim și să începem lupta. Iar alții care suntem deja în luptă suntem încurajați s-o intensificăm mai mult.

Să ne apropiem de această evanghelie. Prin ea înțelegem că ispitele sunt și astăzi prezente în jurul nostru, că diavolul își întinde cursele spre noi pentru a ne prinde. Privim la Isus și ne întrebăm cum a biruit el. Pentru că în biruința lui vedem soluția pentru luptele noastre. Cum vom învinge noi ispitele? Cum a învins Isus? Dar mai întâi să ne oprim asupra ispitelor cu care diavolul a venit la Isus.

Patruzeci de zile postise, îi era foame și diavolul se apropie de el. Îi spune: "Dacă tu ești Fiul lui Dumnezeu, spune pietrei acesteia să se prefacă în pâine". Observați cum procedează diavolul. Dacă tu ești Fiul... dacă... Cu îndoiala s-a apropiat și de primii oameni: "Oare a spus Dumnezeu să nu mâncați din pom?" Aceeași este tactica și astăzi. Oare este păcat?, toată lumea face. Oare trebuie să mergem în fiecare duminică la biserică, dacă avem nevoie de odihnă? Oare mai trebuie să mă rog dacă sunt obosit? Ispita zbaterii pentru a avea ne face să uităm de suflet de lucrurile importante.

A doua ispită. Diavolul îi arată lui Isus toate și-i spune: "Dacă mi te vei închina, le vei avea tu. Îți voi da toată puterea și slava acestei împărății". Ispita puterii. Este suficient să ne gândim la casele noastre când începem să-l dominăm pe celălalt. Când dorim să-i dominăm pe cei din jurul nostru, să fim măcar un pic mai sus.

Diavolul se apropie a treia oară de Isus. Îl duce pe streașina templului și-i spune să se arunce de acolo pentru că nu-i nici o problemă, Dumnezeu va face o minune, îi va trimite pe îngerii săi. Ispita folosirii lui Dumnezeu, a faimei, a succesului. Dumnezeu e folosit numai în anumite momente. Ispita aceasta este și astăzi, când în momentele de necaz venim înaintea lui Dumnezeu și-i spunem: "Doamne dacă mă scapi, îmi voi schimba viața", dar viața nu ne-o mai schimbăm. Sau vin examenele și-i spunem: "Doamne, dacă trec examenul acesta, voi începe să vin la biserică". Dumnezeu devine un fel de pompier. Când ne ia foc casa, alergăm la el.

Într-o cateheză, mai multe familii tinere au fost provocate să se gândească la ispitele prezente mai pregnant în viața lor. Care sunt cursele pe care astăzi le întinde diavolul?

Un bărbat a răspuns: "Eu trebuie să mă lupt cu mânia, cu nerăbdarea. Simt că nu mai am răbdare, o pierd repede. Mă întorc acasă de la muncă nervos și tot ce am adunat într-o zi revărs pe cei din casă, pe copii, pe soție. Îmi dau seama că trebuie să lupt cu lucrul acesta, să scap, să fiu mai răbdător, mai calm. Cu aceasta am eu să mă lupt".

O soție a spus: "Eu trebuie să mă lupt cu televizorul. Constat că îmi îngheață mâna pe telecomandă și mi se lipesc ochii de sticlă. Stau și pierd ore în șir în fața televizorului, cu ochii lipiți de el. De multe ori emisiunile pe care le văd nu mă înalță, mă coboară. Asta-i lupta mea. A devenit televizorul ca un drog și trebuie să scap".

O altă soție a spus: "Eu cred că trebuie să lupt cu vorbirea de rău. Sunt înclinată să văd tot ce-i rău în alții, tot ce-i negativ. Și aceasta nu e bine. Trebuie să scap".

"Eu văd că în ultimul timp am inversat valorile, a răspuns un bărbat. Lucrurile care sunt importante pentru suflet le-am pus pe planul doi. Nu mai am timp pentru Liturghie, pentru rugăciune. Și am în schimb timp pentru o mulțime de lucruri. Trebuie să fac ceva, să dau mai multă importanță vieții spirituale".

Noi, cei prezenți în biserică sau în fața aparatelor de radio, cu ce ispite ne confruntăm? Poate că sunt aceleași sau altele. Le citim în lumina evangheliei. Suntem ispitiți zi de zi. Unii trebuie să se lupte cu ispita de a înjura sau de a vorbi murdar. Alții, cu duhul de ceartă sau trebuie să depună efort să-și păstreze mintea lor limpede, gândul și privirea curate... Ispita de a minți, de a înșela, de a fura, de a bea. Este important să identificăm ispitele. Isus știa exact cu cine se luptă și care sunt ispitele.

De fiecare dată Isus iese biruitor din luptă. Îl învinge pe Satana. Cum o face? La începutul evangheliei ni se spune că el era plin de Duhul Sfânt. Adică era conectat la puterea de sus. Era în legătură cu Tatăl, cu Duhul și de aceea a avut putere atunci când a fost ispitit.

Apoi ați observat că de fiecare dată Isus îi răspunde diavolului cu un text: "Scris este..." Unde era scris? În Scriptură. Mintea lui Isus era plină de cuvinte din Sfânta Scriptură.

Cum vom avea noi biruință? Vom învinge dacă ne vom menține conectați la puterea lui Dumnezeu, dacă vom sta în legătură cu acela care a avut puterea să învingă. Din biruința lui ne dă și nouă. Ne împărtășește din puterea lui. Vom avea succes în lupta cu ispitele dacă mintea și inima noastră vor fi pline de cuvântul lui Dumnezeu. Dacă vom medita mai mult la ceea ce auzim în biserică, dacă în casele noastre vom deschide evanghelia pentru a citi cu ochii noștri și ne vom gândi la ceea ce citim, dacă vom deschide o carte sau o revistă creștină, dacă vom lăsa ca acel cuvânt să pătrundă în minte și apoi să coboare în inimă... se cheamă că ne umplem ființa de cuvinte care zidesc. În momentele de ispită ne vom aminti de ele, ne vom aminti care este voința lui Dumnezeu și vom învinge. Cu ce este umplută mintea noastră? Dacă mintea este plină cu alte lucruri, cu nimicurile lumii acesteia, să nu ne mirăm că nu putem rezista în fața ispitei. Nu avem cum.

Dragi radioascultători, iubiți credincioși,

Evanghelia ne propune în acest timp al Postului Mare să începem lupta sau să o continuăm. Ne propune să ne gândim la noi și să identificăm ispitele, să vedem cum am putea să luptăm mai mult. Ne invită la luptă și ne spune că putem să biruim dacă ne însoțim cu Dumnezeu și ne umplem ființa de cuvintele Scripturii.

Sfântul Leon cel Mare spunea cu privire la evanghelia din duminica aceasta: "Domnul a fost ispitit pentru a ne arăta că și noi suntem ispitiți, el s-a luptat pentru ca noi, urmându-l pe el, să luptăm, el a învins, pentru ca noi la rândul nostru să învingem".

Dă-ne, Doamne, harul - se roagă Biserica în aceste zile - să începem printr-un post sfânt lupta vieții creștine, pentru ca, în bătălia împotriva duhului rău, să fim mereu întăriți prin fapte de pocăință. Amin.

17 februarie 2013

Pr. Cornel Cadar


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
365 accesări.


Alte predici pentru Duminica 1-a din Postul Mare:

Anul C
25 februarie 2007 - Pr. Petru Chelaru
21 februarie 2010 - Pr. Anton Săboanu
14 februarie 2016 - Pr. Viorel Ababei
10 martie 2019 - Ep. Aurel Percă

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat