Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 30-a de peste an

Sir 35,15b-17.20-22a; Ps 33; 2Tim 4,6-8.16-18; Lc 18,9-14

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

După cum bine știți, astăzi în toate bisericile Romano-Catolice din lume se vorbește despre misiuni, pentru că este Ziua Mondială a Misiunilor. Deja din luna februarie, deci cu mai bine de opt luni înainte, papa Benedict al XVI-lea a transmis mesajul său pentru această zi, tocmai ca acest mesaj să ajungă la toți creștinii catolici și să fie timp suficient de pregătire pentru toți. Acesta este un semn, că, în primul rând, Sfântul Părinte dorește să sublinieze importanța deosebită cu care trebuie tratat acest moment și această sărbătoare.

De ce ține Biserica atât de mult la această temă a misiunilor? De ce reprezintă ea o urgență, așa cum menționează papa în apelurile sale repetate către toate Bisericile? Sunt întrebări care persistă și pe care ni le punem mulți dintre noi, nu numai laici, dar chiar și preoți. Și aceasta este de fapt o provocare, cu atât mai mult că trăim timpuri delicate, când și numărul vocațiilor sunt în scădere și oamenii de pretutindeni se confruntă cu mai multe lipsuri materiale. Dar, paradoxal și uimitor este faptul că nu lipsesc răspunsuri pozitive la aceste apeluri ale Bisericii, și astfel multe persoane își oferă disponibilitatea lor fizică și materială să susțină această operă de evanghelizare. Însă ele nu sunt încă suficiente, deoarece nevoile sunt din ce în ce mai mari. Acesta este într-adevăr un paradox, modul în care multe persoane răspund la apelul Bisericii pentru opera de evanghelizare. Însă nu ar trebui să ne mire, pentru că la mijloc este Dumnezeu și nu omul. Este vorba despre o operă divină, Dumnezeu este cel care susține și conduce pașii Bisericii.

Continuatorul operei lui Michelangelo, devenit marele arhitect Gian Lorenzo Bernini, mort în 1680, a proiectat piața bazilicii "San Pietro", din Roma, așa cum este ea astăzi, cu acel semicerc de coloane, o imagine a unui spațiu care se deschide prin acele coloane impunătoare. Întrebat ce a vrut el să exprime prin asta, a răspuns: "Pe Sfânta Maică Biserică, care își deschide brațele și îmbrățișează întreaga omenire. Piața", continuă el, "nu este închisă, brațele rămân deschise, pentru că în Biserică intră toată lumea".

Această idee exprimată de Bernini în piața "Sfântul Petru" este preluată și de Sfântul Părinte în mesajul pe care el îl transmite cu ocazia acestei Zile Mondiale a Misiunilor. Și intitulează Sfântul Părinte mesajul: Comuniunea eclezială, comunitatea dintre Biserici este cheia misiunii. Adică, Isus Cristos, iubiți credincioși, dragi ascultători, și-a dorit și își dorește în permanență ca Biserica să fie ca o familie care să-i cuprindă pe toți oamenii, din toate timpurile și din toate locurile. Pentru că pe harta lui Dumnezeu nu există granițe între țări sau continente. "Ar fi un dezastru dacă Bisericile locale din toată lumea s-ar închide în ele însele", mărturisește un episcop din Camerun. Și continuă: "Biserica este prin natura sa misionară, e deschisă pentru toată lumea, altfel, nu ar mai fi Biserica lui Cristos".

Se aude uneori printre noi expresia că aproapele sau lumea de care trebuie să ne îngrijim sunt cei din parohia noastră, este cuprinsă în acest teritoriu al parohiei noastre, se reduce totul la parohia noastră. Dar trebuie gândit invers, că toți oamenii, din toată lumea, sunt parohia noastră, toată lumea formează comunitatea noastră de care trebuie să ne îngrijim. Cineva ar putea să spună: "Nu mă interesează, aici, acasă, avem atâtea probleme" sau "Avem problemele noastre, acelea din misiuni sunt realități care nu ne privesc și pe care nu le-am cauzat noi, de aceea nu ne interesează". După părerea mea este o atitudine profund greșită. Ca oameni, ca și creștini nu putem să ne închidem în noi înșine, lamentându-ne la nesfârșit cu problemele noastre, dar trebuie să avem o privire deschisă asupra lumii întregi.

Evanghelia ne învață că soluțiile la problemele noastre, chiar cele personale, nu vin din această izolare, din această autosuficiență sau închidere în noi înșine, dar dintr-o deschidere spre ceilalți.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

De aici se înțelege necesitatea comuniunii dintre Biserici. Dar de ce această comuniune este "cheia misiunii", cum spune Sfântul Părinte, și de ce misiune? Răspunsul ar fi la prima vedere unul simplu: pentru că Biserica este trimisă de Cristos, nu numai prin reprezentanții săi, episcopii, dar prin noi toți, cei botezați, Biserica este trimisă să vestească, să ducă Vestea cea Bună la toate popoarele, să arate oamenilor că Dumnezeu este iubire.

Un misionar povestește că fiind în misiune primește o veste că episcopul va ajunge pe la el prin misiune în vizită. Luat prin surprindere, își dă seama că nu mai are timp de pregătiri deosebite și se gândește să facă doar un ceai, la care să invite și câțiva credincioși apropiați de casă. Episcopul ajunge îndată și este primit de acest grup de credincioși cu care se întreține în vorbă la o cană de ceai. Ceaiul se terminase. Dintr-odată, mai apare un credincios întârziat, care se alătură grupului, și atunci misionarul începe să intre în panică și își face fel de fel de gânduri, că nu mai are de unde să-i mai ofere și lui ceai. Omul de casă, de curte, al misionarului, care realizează motivul pentru care preotul era deja impacientat, în mod prompt se ridică și-și oferă cana proprie de ceai musafirului venit. Și, astfel, preotul este salvat din situația lui delicată. Acest misionar mărturisește mai târziu că gestul acestui credincios al său, al omului de casă, de curte, l-a marcat foarte mult și i-a dat o lecție cu acel gest de iubire. Spune el, misionarul, că în ziua aceea a fost el însuși evanghelizat.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

De cele mai multe ori nu sunt necesare gesturi extraordinare pentru a arăta celor din jurul nostru iubirea, nu sunt necesare oferte exprimate în cifre cu foarte multe zerouri, ca să demonstrăm că am învățat iubirea la școala lui Dumnezeu, ci trebuie doar să fim dispuși și deschiși de a-i ajuta și pe alții. Știm bine că uneori doar cu un cuvânt, cu un zâmbet și o mână întinsă la nevoie, putem face pe cineva fericit, simțindu-ne iubirea noastră.

Mulți voluntari laici misionari se întorc acasă din experiențele lor misionare profund transformați, cu o altă ierarhie de valori în mintea lor, față de cea pe care o aveau înainte de a face aceste experiențe misionare, într-o lume marcată de consumism și chiar egoism. Și această transformare, această îmbogățire, este un adevăr incontestabil, pe care foarte mulți misionari îl susțin și-l mărturisesc. Merg acolo - spun ei - să ofere, să ajute, să se dăruiască, dar realizează că mai mult au primit decât au oferit.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Misionarismul, în toată complexitatea lui, este ca o stradă cu ambele sensuri, dus-întors. Ni se cere să ajutăm, dar, în același timp, primim, învățăm multe din viața oamenilor din misiune prin modul lor de a trăi, din culturile lor pline de valori umane, din modul lor de a aprecia un ajutor primit și învățăm, într-un mod deosebit, din modul lor de a-și exprima credința creștină, odată dobândită. Și nu trebuie ignorat nici cuvântul Mântuitorului, care ne promite că niciun pahar de apă oferit cuiva în nevoie nu va rămâne nerăsplătit de Dumnezeu.

Cu câteva zile în urmă, un episcop american relatează că a făcut o vizită într-o dieceză din Etiopia. Și întors acasă începe să povestească confraților săi ceea ce a văzut acolo. Dar nu reușea să descrie în cuvinte sau suficient de bine situația jalnică pe care o trăiau oamenii în Etiopia în acea dieceză. La câteva săptămâni, episcopul etiopian vine la dânsul în America. După o cină rămân la discuții, însă, la un moment dat, episcopul american se scuză în fața episcopului etiopian că trebuie să se retragă ca să își pregătească predica pentru Ziua Mondială a Misiunilor. La rândul său, episcopul etiopian îi spune ca să-l ajute: "Dacă nu ai pregătit predica, ți-o dau eu pe a mea, pe care am pregătit-o, dar, dacă am plecat de acasă, nu am putut să o mai fac. Oricum, am trimis-o la toți preoții din dieceza mea, ca să o aibă pentru această zi". Mirat, episcopul american îl întreabă: "Cum, noi credeam că numai noi celebrăm Ziua Mondială a Misiunilor, noi, cei care trebuie să vă ajutăm pentru că ducem o viață mai bună. Noi trebuie să vă trimitem misionari și să vă susținem. Credeam că doar aceasta este misiunea acestor Biserici bine formate și cu tradiție creștină îndelungată, ca să celebreze Ziua Mondială a Misiunilor". "Chiar dacă contribuțiile noastre", răspunde episcopul etiopian, "sunt incomparabil mai mici cu cele ale voastre, și noi facem parte din Biserica Universală, face parte din natura noastră de Biserică Catolică să fim deschiși față de toți".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Să primim în sufletul nostru acest mesaj pe care Biserica ni-l transmite în această zi importantă, Ziua Mondială a Misiunilor. Și doresc să vă transmit tuturor, dar și ascultătorilor, să păstrați în mintea dvs., și să păstrăm în mintea noastră, în rugăciunile noastre, și pe misionarii diecezei noastre: părintele Eugen Blaj din Kenya, părintele Gabriel Cimpoieșu din Coasta de Fildeș, părintele Ioan Blaj și Bartolomeu Blaj din Ecuador. Sunt credincioși din dieceza noastră, preoții, acești misionari, care au nevoie de sprijinul nostru în rugăciunile noastre. Să implorăm din partea lui Dumnezeu o rugăciune pentru aceste suflete și acești misionari, care cu toată dăruirea lucrează în condiții destul de grele pentru ca să-l facă cunoscut pe Cristos.

Bunule Dumnezeu, tu ne iubești pe toți. Nu contează culoarea pielii, nu contează bunăstarea noastră materială, nu contează ce națiune suntem și nici unde trăim. Umple inimile noastre cu compasiune pentru aceia care sunt mai puțini norocoși decât noi. Umple-ne cu recunoștință pentru multele binecuvântări și daruri și ajută-ne să ne amintim totdeauna de cei săraci. Amin.

24 octombrie 2010

Pr. Claudiu Iștoc


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
436 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 30-a de peste an:

Anul C
28 octombrie 2007 - Pr. Alois Bișoc
27 octombrie 2013 - Pr. Cornel Cadar
23 octombrie 2016 - Pr. Florin-Petru Sescu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat