Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 4-a a Paștelui

Fap 13,14.43-52; Ps 99; Ap 7,9.13a.14b-17; In 10,27-30

Dragi radioascultători, iubiți credincioși,

Evanghelia duminicii trecute ne-a introdus în lumea pescarilor, iar cea de astăzi în lumea păstorilor, două categorii de oameni de o importanță aproximativ egală, în Palestina, pe vremea lui Isus. De la aceste categorii de oameni derivă și titlurile de "pescari de oameni" și cel de "păstori de suflete", date apostolilor și urmașilor lor.

Liturgia de astăzi ne propune spre meditare un scurt fragment, în total patru versete, din discursul lui Isus, pe care-l putem citi integral în al 10-lea capitol al Evangheliei sfântului Ioan. În acest discurs, Isus se autointitulează "păstorul cel bun" al acelei turme pe care însuși Dumnezeu, Tatăl său, i-a încredințat-o.

La o analiză sumară, evanghelia de astăzi pare să nu aibă legătură cu misterul învierii lui Isus, pe care-l celebrăm în acest timp pascal. Dar, în realitate, el este un text pascal datorită acestor cuvinte: "Eu le dau viața veșnică". Aceste cuvinte ne privesc pe noi. Isus ne asigură că toți cei care vom crede în el, care vom face parte din Biserica lui, vom avea aceeași soartă ca și el: vom învia, vom moșteni viața veșnică, dar nu automat, nu și fără propria noastră contribuție. Și atunci, ne întrebăm: ce trebuie să facem pentru a moșteni viața veșnică?

Scriitorul rus Lev Tolstoi povestește o istorioară interesantă în cartea sa, intitulată "Ce-i face pe oameni să trăiască?" Un cizmar sărac a găsit, într-o zi geroasă de iarnă, un tânăr căzut în mijlocul drumului, mai mult mort decât viu. L-a luat în brațele sale puternice și l-a dus în coliba lui. I-a acordat îngrijirea necesară și, când și-a revenit, a dorit să afle de la el cine era și cum de a ajuns în starea în care l-a găsit.

Dar, surpriză totală. Tânărul nu-și mai amintea nimic din viața trăită până atunci. Și pentru că nu avea unde să meargă și, mai ales, pentru că nu știa să facă nimic, nu s-ar fi descurcat singur, cizmarul l-a reținut la el și l-a învățat să repare papuci.

În scurt timp tânărul nostru a deprins meseria de cizmar, întrecându-și meșterul în dibăcie, devenind chiar sprijinul acelei familii, care-l salvase de la moarte, și-l adoptase ca pe un fiu natural. La sfârșitul istorioarei aflăm că acel tânăr era, în realitate, un înger care avusese nefericirea de a nu asculta de o poruncă a lui Dumnezeu și, ca pedeapsă, a fost trimis pe pământ.

- Când vei învăța ce-i face pe oameni să trăiască, te vei putea întoarce în cer - îi spusese Dumnezeu - până atunci însă vei trăi și tu asemenea muritorilor.

- Până m-ai găsit în drum și ți-ai făcut milă de mine, fusesem un înger luminos - a povestit el mai departe. Dumnezeu mă trimisese într-o familie, în care mama tocmai născuse două fetițe gemene. Cu două zile înainte de nașterea lor, soțul ei murise, astfel încât cele două fetițe se născuseră orfane de tată.

Porunca pe care o primisem de la Dumnezeu fusese aceea de a lua și sufletul mamei pentru a-l duce în cer, gemenele urmând, astfel, să devină orfane și de mamă. N-am rezistat în fața lacrimilor ei materne. Mă rugase s-o cruț, să nu mă ating de zilele vieții ei, pentru că nu mai avea pe nimeni căruia să-i poată încredința micile făpturi. Acesta a fost momentul și împrejurarea în care nu am ascultat de Dumnezeu. Aceea mamă mă rugase pentru viața fiicelor ei, credea că nu poate fi înlocuită de nimeni și fără ajutorul ei cele două fiice nu ar fi putut supraviețui. Și eu o crezusem pe ea. În acea clipă, de fapt, l-am desconsiderat pe Dumnezeu, am socotit că acea mamă este mai utilă pentru fiicele ei decât Dumnezeu însuși. Și am zâmbit. Nu înțelegeam atunci ce-i face, cu adevărat, pe oameni să trăiască. Abia acum înțeleg. A trebuit să plutesc și eu între viață și moarte, fără a mă putea ajuta în vreun fel, ca să înțeleg că numai iubirea lui Dumnezeu poate face ca un om să rămână viu. Cu de la sine putere omul nu-și poate adăuga nici o secundă la anii vieții sale pământești și nici la anii vieții altuia. Așadar, numai iubirea lui Dumnezeu îi face pe oameni să trăiască. Și aceeași iubire a lui Dumnezeu poate să-i cheme pe oameni, chiar și din păcat, chiar și din moarte, la viața veșnică. Și acesta este lucru cel mai important pentru noi.

Dragi radioascultători, iubiți credincioși,

Ne-am întrebat: Ce trebuie să facem pentru a moșteni viața veșnică? Vedeți, îngerul din istorioara lui Tolstoi a pierdut viața veșnică, a devenit muritor, pentru că nu a ascultat de o poruncă a lui Dumnezeu.

În evanghelia de astăzi, Isus ne asigură că "nimeni nu ne poate răpi din mâna Tatălui", dar nu ne mai asigură de faptul că noi înșine nu putem sări din "mâna Tatălui".

Pentru că Dumnezeu ne iubește ca pe niște adevărați fii, ne-a creat oameni liberi, nu sclavi, oameni care avem o libertate garantată, pe care Dumnezeu nu ne-o încalcă. Or, folosindu-ne greșit de libertatea noastră, putem să părăsim de bună voie, prin păcat, locul de siguranță din "mâna Tatălui". Și fiecare păcat pe care-l comitem este un act de neascultare.

Așadar, la întrebarea pe care ne-am pus-o, ce ar trebui să facem pentru a moșteni viața veșnică, avem un răspuns în evanghelia duminicii de astăzi: "Oile mele ascultă glasul meu: eu le cunosc și ele mă urmează". A asculta și a urma glasul, învățătura lui Cristos, este calea sigură care ne conduce la viața veșnică, atâta timp cât nu ne excludem singuri de la ea, prin neascultarea și refuzul de a urma învățătura lui Isus.

Dar Isus nu mai este printre noi, s-a întors la cer. Cum îl putem asculta și urma astăzi? Este foarte adevărată această obiecție, dar la fel de adevărat este și faptul că Isus, prin înălțarea sa la cer, nu ne-a abandonat, căci le-a poruncit apostolilor săi să meargă în lumea întreagă și să predice ei învățătura lui, iar pe Duhul Sfânt l-a revărsat asupra Bisericii sale, pe care a zidit-o pe stânca de credință și iubire a lui Petru, pentru ca ea să nu greșească. Și Cristos i-a asigurat pe apostoli: "Cine pe voi vă ascultă, pe mine mă ascultă".

Așadar, noi trebuie să ascultăm și să urmăm învățătura Bisericii propusă de urmașii apostolilor în comuniune cu succesorul sfântului Petru.

Bine, bine - parcă aud și această obiecție, spusă cu o oarecare răutate - dar îi putem asculta și urma, mai ales în zilele noastre, pe urmașii apostolilor, când la adresa lor se aduc atâtea acuzații? Bineînțeles!

Vedeți, Isus a spus despre sine că este "păstorul cel bun", dar Biserica sa a încredințat-o unor oameni, pe care el i-a înzestrat cu niște puteri speciale, dar acestea nu le modifică natura, ei rămân în continuare oameni fragili, greșitori, dar care pot deveni și sfinți. Și slavă Domnului că nu a existat nici o perioadă în istoria de două mii de ani de creștinism în care să lipsească exemplul păstorilor buni și sfinți, unii dintre ei, vărsându-și chiar și sângele pentru credință. De altfel, în secolul al XX-lea au murit mai mulți martiri decât pe timpul prigoanelor de la începutul creștinismului. Dar despre acest lucru nu prea se scrie, este prea dur, înspăimântă urechile sensibile sau, pur și simplu, nu interesează pe nimeni, însă atunci când este vorba de senzație, de scandal, oho... În acest An al Sfintei Preoții, avem înaintea ochilor exemplul eroic al unui preot sfânt: Ioan Maria Vianney. El este un mărturisitor al credinței și ca el mai sunt mulți în sânul Bisericii.

Dar, pentru a fi realiști până la capăt, trebuie să recunoaștem că nu toți slujitorii altarelor s-au ridicat la înălțimea chemării lor, nu toți au fost și nu sunt sfinți. Pentru ei și pentru păcatele Bisericii întregi, ultimii papi au cerut, de mai multe ori, iertare lui Dumnezeu.

Vedeți, dintre cei doisprezece apostoli ai Domnului, unul l-a vândut. Despre el Isus a spus: "Oare nu v-am ales eu pe voi doisprezece? Dar unul dintre voi este diavol". Vorbea despre Iuda care, în cele din urmă, s-a și sinucis.

Ceilalți apostoli nu au fost nici ei sfinți de la început, au avut și ei momente de ezitări, de slăbiciuni și greșeli. Lui Toma i s-a pus pe nedrept eticheta "necredinciosul", cu toate că a avut un moment de necredință. Și Petru l-a trădat pe Isus, și încă de trei ori, dar, în cele din urmă, și-a plâns păcatul, mărturisind de trei ori că-l iubește, și a fost iertat și reconfirmat în urmarea lui Isus. Despre aceasta a fost vorba duminica trecută. Asemenea lui, cu o singură excepție, și ceilalți apostoli au murit martiri, și astăzi îi venerăm ca sfinți. Și dacă astăzi acești apostoli, care, în ciuda slăbiciunii lor au devenit sfinți, și au avut, în decursul istoriei, și au și în prezent nenumărați urmași la fel de sfinți - nu ca o necesitate, ci ca o realitate - constatăm că, din păcate, și exemplul lui Iuda este urmat de unii păstori năimiți. Putem vedea aici acel "mister al nelegiuirii" despre care vorbește sfântul Paul.

De aceea, deși nu ne putem bucura, să nu cădem nici în disperare, pentru că Biserica lui Cristos nu va dispărea, așa cum nu a dispărut nici până acum, în ciuda tuturor scandalurilor date de unii credincioși și de unii dintre păstorii lor. Biserica nu va dispărea pentru că s-a născut din iubirea lui Dumnezeu Tatăl, este asistată și susținută permanent de Duhul Sfânt, este clădită pe stânca de credință a lui Petru și avem și promisiunea lui Isus: "Porțile iadului nu o vor birui".

Și, încă un cuvânt de încurajare: în urma acestor atacuri și prigoniri, Biserica iese mai puternică, pentru că fiecare persecuție, pe lângă imensul rău pe care îl provoacă, a produs martiri, iar martiriul a fost și este o sămânță din care se nasc noi mărturisitori ai credinței.

Dragi radioascultători, iubiți credincioși

Astăzi este și a 47-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații; și ea se înscrie perfect în Anul sacerdotal. Rostul acestei Zile este acela de a sensibiliza și de a-i chema pe credincioși la rugăciune, pentru ca Biserica lui Cristos să nu ducă lipsă niciodată de păstori buni și sfinți.

Un episcop făcea aceste recomandări credincioșilor săi:

"Iubiți-i pe preoții voștri! Înainte de a-i critica, rugați-vă pentru ei, înainte de a-i înfrunta, căutați binele împreună, înainte de a le întoarce spatele, gândiți-vă că și ei, ca toți oamenii, au nevoie de un zâmbet, de un climat prietenesc. Isus caută și astăzi persoane dispuse să-l urmeze, căci, în ciuda fragilității lor, are nevoie de ei pentru a-i mântui pe oameni".

Iar sfântul Augustin scria și el aceste cuvinte: "Dumnezeu vrea ca în zilele noastre să nu ne lipsească păstorii cei buni, care să meargă în fruntea turmei. El nu va permite să rămânem orfani. Cu siguranță, dacă voi veți fi o turmă bună, veți avea și păstori buni; pentru că din oițe bune se formează păstorii buni".

Să-l implorăm, așadar, pe Isus, "păstorul cel bun", să formeze și astăzi slujitori după inima sa. Amin.

25 aprilie 2010

Pr. Viorel Ababei


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
378 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 4-a a Pastelui:

Anul C
29 aprilie 2007 - Pr. Mihai Afrențoaie
21 aprilie 2013 - Pr. Petru-Sebastian Tamaș
17 aprilie 2016 - Pr. Cornel Cadar

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat