Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Adormirea Maicii Domnului

Ap 11,19a;12.1.3-6a.10ab; Ps 44; 1Cor 15,20-27; Lc 1,39-56

Lăudat să fie Isus și Maria!

Dragi pelerini și cinstitori ai Sfintei Fecioare Maria, dragi radio ascultători!

Această zi în care noi ne-am adunat la picioarele Sfintei Fecioare este o zi a bucuriei și a credinței. Solemnitatea Adormirii Maicii Domnului și a Înălțării ei cu trupul și cu sufletul la cer este o sărbătoare care obligă la bucurie. Toate celelalte sărbători dedicate Sfintei Fecioare trezesc în noi o meditație profundă asupra diferitelor momente ale vieții sale pământești: o urmăm de la Nazaret la Betleem și până pe Calvar, sub cruce, și nu putem rămâne nepăsători față de neliniștile, greutățile, durerile sale, când o vedem alături de Isus.

În centrul solemnității de azi a Sfintei Fecioare Maria este Cristos Domnul deoarece în persoana și viața mamei sale el își trăiește misterul său pascal. Maria înălțată la cer este prima și eminenta făptură răscumpărată, icoana reală și oglinda speranței noastre escatologice. Ceea ce au spus Sfinții Părinți despre Fiul ei și ea se poate spune și despre noi, ceea ce este ea vom fi și noi, fiii săi spirituali. În acest mister, Maria l-a imitat pe Fiul său care, a ajuns la gloria învierii prin cruce și datorită crucii.

Fecioara Maria a participat mai întâi la victoria Fiului său asupra păcatului. Mama și Fiul lui Dumnezeu apar necontenit și intim uniți în lupta împotriva șarpelui infernal. Din mărinimia îndurătoare a lui Dumnezeu, Maria învinge păcatul. Victoria ei asupra păcatului o proclamă îngerul Gabriel care o cunoaște ca cea plină de har, luminată de Scripturi, o proclama Biserica întreagă recunoscând-o neprihănit zămislită, drept Fiica Sionului în care Cel Atotputernic a plămădit, a format inima cea noua vestită de profeți.

De aceea, Maria, care în nașterea Fiului lui Dumnezeu își păstrează intactă fecioria, și-a păstrat și trupul imun de putrezire după moartea acestuia, prin același har. Aceea care a purtat în sânul ei pe Creatorul universului și pe autorul vieții, este primită astăzi ca Arca noii Alianțe în sanctuarul lui Dumnezeu. Aceea care și-a păstrat necontenit inima și trupul cu totul sfinte, cu totul curate, în întregime templu al lui Dumnezeu, a intrat prin moarte, într-o nouă condiție de viață, într-o nouă existență cerească.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Și noi, pentru a ajunge în cer alături de Mama noastră avem nevoie de convertirea sinceră a inimii și de statornicie în lupta împotriva răului. În luptă avem nevoie de arme, dar nu de armele lumii, ci de armele credinței. O armă deosebit de puternică în această luptă este tocmai rugăciunea rozariului, acest colocviu cotidian pe care noi trebuie să-l avem cu Maria, acest buchet de trandafiri care este expresia afectivității noastre față de ea. Să ne rugăm ei cu încredere și să privim cu speranță spre cea care, așa cum spunea Papa Paul al VI-lea, "prin înălțarea sa la cer, a devenit o stea a cerului, steaua cea mai strălucitoare, splendidă precum soarele, frumoasă precum luna; un astru ceresc care luminează întreg universul, panorama noastră terestră, calea noastră spre Țara promisă".

În cer s-a arătat un semn mare: o femeie învăluită în soare, cu luna sub picioare și cu o cununa de 12 stele. Așa o vede apostolul Ioan, o femeie în carne și oase, un trup glorificat, înveșmântat în lumina lui Dumnezeu. Un trup adevărat. Misterul înălțării Maicii Domnului la cer, nu numai cu sufletul dar și cu trupul, ne vorbește despre valoarea, despre demnitatea, despre măreția trupul omenesc, despre destinul final al trupului nostru, despre respectul sacru pe care îl datorăm trupului omenesc.

În evanghelia de azi am auzit frumosul imn al Mariei: Magnificat! Prin credința din Magnificat pe care Maria, înainte chiar ca apostolii să creadă, a transmis-o Bisericii: o credință densă teologic, plină de optimism în reușita istoriei și răscumpărarea neamului omenesc, ca prin ea să se nască cel care ne-a adus mântuirea, ca pe un ostensor. Maria este ostensorul lui Cristos: ea este aceea care îl arată, nu numai păstorilor, care aparțineau poporului lui Israel, dar și magilor, și lumii întregi! De la Maria și de la fiul ei, Isus, învățăm: iubirea care se dăruiește, iubirea care este consacrare, jertfire, slujire!

Sfântul Francisc de Sales, pătruns de un sănătos spirit al credinței, ne pune această întrebare: Care copil, dacă ar putea, nu ar învia-o pe mama sa și nu ar pune-o în paradis, cât mai curând după moartea ei?

Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, meditând acest lucru, exclamă: "Ce mare, ce eroică este atunci ascultarea credinței pe care Maria o manifestă în fața hotărârilor de nepătruns ale lui Dumnezeu! Și în același timp, cât este de puternică lucrarea harului în sufletul ei, cât este de pătrunzătoare acțiunea Duhului Sfânt, a luminii și a puterii sale!".

În vizită la verișoara sa, Maria este instrumentul primei comunicări a Duhului Sfânt asupra Elisabetei, care are astfel facultatea de a vorbi din inspirație divină.

Cuvintele Elisabetei care o proclamă fericită între femei, Maica Domnului meu, fericită pentru că ai crezut, sunt pentru Maria însăși o nouă revelație asupra misiunii sale în istoria mântuirii, mai mult decât o confirmare a cuvintelor pe care le-a ascultat de la înger. De aici explozia inspirată a imnului Magnificat, care este o minunată proclamare a Dumnezeului Milostivirii, mereu fidel promisiunilor sale.

Sfânta Fecioară recunoaște scopul eliberator al întrupării operate de Duhul Sfânt în sânul ei și față de care ea s-a deschis prin credință. Astfel maternitatea sa nu se reduce la un instrument biologic în mâinile lui Dumnezeu, dar prin invitația generoasă a Tatălui se realizează în câmpul operei mântuitoare a Fiului său.

Sfântul Ciprian afirmă: "O credință puternică este credința Mariei, exercitată zi de zi mai ales în anii obscuri ai vieții ascunse a lui Isus. Credința Mariei poate fi credința ta! Ascult-o și urmeaz-o pe mama cerească!".

Datorită credinței, ea rămâne dreaptă la picioare crucii. Prezența Mariei, care însoțește în mod voluntar pe Isus până la Golgota, apare însuflețită de intenția de a convinge pe fiecare creștin: Isus a plătit scump iubirea pentru frați. Maria va dobândi în durere și suferință pe noii săi fii. Ea este la picioarele crucii lui Isus, strâns legată de suferințele și martiriul lui, de aceea este asociată și la renașterea noului popor mântuit. În ea, noua familie a fiilor lui Dumnezeu are o nouă mamă, alături de Tatăl comun și de Isus, fratele lor.

Acum în virtutea ridicării la gloria cerească, noi credem că Maria este prezentă cu sufletul și trupul aproape de Fiul înviat și se îngrijește de omenirea pe care nu a părăsit-o niciodată. Ea se află în împărăția lui Cristos, tocmai pentru aceasta este o femeie vie, și care actualmente operează în viața credincioșilor.

După ridicarea sa cu trupul și cu sufletul la cer, Maria nu se retrage deoparte, astfel încât, maternitatea sa dăinuie neîncetat în economia harului până la încununarea veșnică a tuturor celor aleși.

Marii sfinți au avut nevoie de Sfânta Fecioară. E de ajuns să se citească biografia oricăruia dintre sfinții sau sfintele care au avut o mare faimă în Biserică și se va vedea că întotdeauna au căutat și au obținut sprijinul puternic al Mamei lui Dumnezeu. De exemplu, sfântul Bernard, cel mai faimos om din secolul al XII-lea, spunea: "Nu s-a auzit niciodată să fi fost părăsit cel ce a alergat sub ocrotirea Mamei lui Dumnezeu. De aceea, mă rog la ea cu credință și încredere".

Sfântul Alfons, faimosul predicator din secolul al XVIII-lea, exclama: "Dumnezeu, pe cine vrea să-l facă sfânt, îl face cinstitor al Fecioarei Maria".

Sfântul Ioan Bosco, cel mai mare educator modern, repeta: "Răspândește devoțiunea către Maria, ajutorul creștinilor, și vei vedea ce anume sunt minunile. În viața mea am experimentat acest lucru în fiecare zi".

Sfântul Dominic Savio, primul elev declarat sfânt de către Biserica Catolică (a murit când avea aproape 15 ani), îi apăru, după moarte, sfântului Ioan Bosco și-i spuse: "Ceea ce m-a consolat cel mai mult în ceasul morții a fost prezența Mamei lui Dumnezeu. Sfătuiți-i pe toți să se roage mult sfintei Fecioare".

Sfânta Tereza cea Mare (de Avila) și sfânta Tereza cea Mică (de Lisieux) erau niște "înnebunite de iubire către Sfânta Fecioară".

Sfânta Brigitta, sfânta Rita, sfânta Maria Goretti etc., toate au crezut întotdeauna că, "așa cum bătăile inimii sunt semne ale vieții, tot astfel, a o invoca mereu pe Preasfânta Fecioară este semn de mântuire".

În Maria, ridicată la cer, întreaga creștinătate are o puternică mijlocitoare și un minunat exemplu.

Iubiți cinstitori ai Mamei noastre cerești, dragi pelerini și radio ascultători, să o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria să ocrotească poporul român, și tuturor care poartă numele Mariei, Domnul să vă binecuvânteze! Amin!

15 august 2018

Pr. Pavel Beșleagă


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
522 accesări.


Alte predici pentru Adormirea Maicii Domnului:

Anul B
15 august 2009 - Pr. Anton Despinescu
15 august 2012 - Pr. Alois Hîrja
15 august 2015 - Pr. Iosif Enășoae

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat