Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Nașterea Domnului (Crăciunul)

Is 52,7-10; Evr 1,1-6; Ps 97; In 1,1-18

Cristos s-a născut pentru noi. Veniți să-l adorăm! Evanghelia din dimineața aceasta ne descoperă reacția păstorilor, a Mariei și a celor care află uimitoarea "veste": ei fac cunoscut "Cuvântul" și îl meditează (Lc 2,15 20).

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

E Crăciunul. Pentru ce această zi este diferită de alte zile?

Pentru că cerul s-a împăcat cu pământul. Pentru că păstorii au auzit o veste așteptată de veacuri: "Nu vă temeți, căci, iată, vă vestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David vi s-a născut Mântuitorul, care este Cristos Domnul" (Lc 2,10-11). Pentru că rugăciunea Vechiului Testament: "O dacă ai deschide cerurile și te-ai coborî!", a fost ascultată.

De ce această zi este diferită de alte zile?

"Pentru că un copil ni s-a născut, un fiu ni s-a dat nouă. Stăpânirea va fi pe umerii lui și va fi numit sfetnic minunat, Dumnezeu puternic, părinte veșnic, principe al păcii". (Is 9,5)

Pentru că vechile profeții se împlinesc. "Poporul care umbla în întuneric a văzut o lumină mare; peste cei care locuiau în ținutul umbrei morții a strălucit o lumină" (Is 9,1) este profeția lui Isaia. "Le-a apărut un înger al Domnului și gloria Domnului i-a învăluit în lumină" (Lc 2,9). Este împlinirea profeției.

Profeția lui Isaia nu încetează să ne emoționeze, în special când o ascultăm în noaptea de Crăciun. Ea exprimă realitatea profundă a ceea ce suntem: un popor care mergem, iar în jurul nostru - și chiar înlăuntrul nostru - sunt întunericul și lumina. Și astăzi se reînnoiește evenimentul care ne uimește mereu și ne surprinde: mergând spre Mântuitorul putem descoperi o lumină mare. O lumină care ne arată întunericul nostru și ne cheamă la întoarcere.

E diferită această zi pentru că ne răsună în urechi cântarea îngerilor care au apărut păstorilor din Betleem în noaptea în care s-a născut Isus: "Mărire în cer lui Dumnezeu și pace pe pământ oamenilor de bunăvoință" (Lc 2,14).

De ce această zi este diferită de altele?

Pentru că azi retrăim uimirea Fecioarei Maria, a sfântului Iosif și a păstorilor din Betleem, contemplându-l pe pruncul care s-a născut și care este culcat într-o iesle: pe Isus, Mântuitorul.

Pentru că s-a născut Isus. Harul care s-a arătat în lume este El, născut din Fecioara Maria, om adevărat și Dumnezeu adevărat. El a venit în istoria noastră, a împărtășit drumul nostru. A venit să ne elibereze de întuneric și să ne dăruiască lumina. În el s-a arătat harul, milostivirea, bunătatea Tatălui.

S-a născut Isus. Așteptarea de veacuri s-a împlinit.

Întrebarea la care trebuie să răspundem astăzi este următoarea : cum ar trebui să procedăm să trăim cu adevărat Crăciunul?

Privim la personajele pe care ni le prezintă evanghelia și încercăm să înțelegem cum au trăit acestea primul Crăciun.

Ele s-au oprit, s-au lăsat cuprinse de uimire. Au meditat. Și-au cultivat viața spirituală.

Maria a fost aleasă să-l aducă în lume pe Mântuitorul. Dar ea era plină de cuvânt. În cântarea pe care o spune mergând în vizită la Elisabeta: "Sufletul meu îl preamărește pe Domnul și duhul meu tresaltă de bucurie în Dumnezeu Mântuitorul meu", într-o cântare scurtă, specialiștii ne spun că există 12 trimiteri la Vechiul Testament. Înainte să ia trup Cuvântul în Maria, ea era pregătită, era plină de cuvânt. Evanghelia de azi ne spune că "păstra toate aceste cuvinte, meditându-le în inima ei".

Păstorii erau în câmp. Și ei s-au oprit. Și ei își cultivau viața spirituală. Cerul era aproape de ei. Erau legați de cer și de stele. Le-a fost ușor în noaptea aceea să descifreze glasul îngerului, să înțeleagă că ceea ce aud acum nu e zgomotul oilor sau al câinilor. Nu. Era altceva. Ei au fost cei dintâi care au primit vestea nașterii lui Isus și care l-au văzut. Au fost primii pentru că vegheau în timpul nopții.

De multe ori sufletul ne rămâne în urmă.

Când în SUA s-au făcut primele linii ferate, cei de acolo au vrut să le arate indienilor cum este să mergi cu trenul. Că nu le-au fost luate pământurile degeaba, dar au primit civilizație. Au urcat în tren câteva căpetenii indiene și le-au dus cu trenul. Au ajuns în stație, au coborât și toate căpeteniile s-au așezat imediat jos. Ceilalți au rămas mirați. Au fost întrebați: vă este rău? Ați obosit? Nu. Atunci de ce v-ați așezat? Unul dintre ei, încă uimit de viteza trenului, le-a zis: "Nu putem să plecăm de aici. Trebuie să așteptăm să ne ajungă sufletul din urmă. Am mers prea repede cu trupul și sufletul ne-a rămas în urmă".

Cum ar trebui oare să procedăm la acest Crăciun? E nevoie să ne oprim că a rămas sufletul în urmă... În zbaterea noastră pentru a avea o sărbătoare mai frumoasă am luat-o înainte. S-ar putea ca sufletul să ne fie în urmă. Am făcut o mulțime de lucruri pentru trup... brazi, cadouri, mâncare... Avem grijă ca astăzi la masa de prânz să ne vină prietenii. Unii ne-am spovedit în grabă, alții n-am făcut-o deloc... Am mers prea repede. A rămas sufletul în urmă.

Crăciunul ne cheamă să ne oprim. Cine s-a născut? Pe cine sărbătorim? Să ne hrănim sufletul.

Pentru mulți Crăciunul e una dintre cele două vizite pe care o fac la biserică: la Crăciun și la Paști. Când au plecat la Crăciun la biserică știu că mai au o sărbătoare, la Paști... și gata... Pentru unii Crăciunul înseamnă vacanță, ieșire, distracție; pentru alții prilej să schimbe mobila din casă sau hainele... Ne rămâne sufletul în urmă.

Sărbătoarea de azi ne cheamă să ne uităm la iesle că de acolo Dumnezeu ne vorbește. Să ne hrănim sufletul, pentru că a rămas flămând.

Ce ar fi ca azi, în ziua lui Isus, să deschidem Evangheliile și să citim cu ochii noștri cum s-au întâmplat lucrurile odinioară.

Ce ar fi ca astăzi să găsim ceva timp și să ne rugăm mai mult ca în celelalte zile.

"Ce dar ai primit de Crăciun?", și-a întrebat cineva prietenul. "Niciunul și nici n-aștept. Nu e ziua mea. Este ziua Lui", a fost răspunsul.

E ziua lui Isus. Nu e a noastră, nici a prietenilor. Și dacă e ziua lui ar trebui să-i dedicăm mai mult timp lui.

Ce ar fi ca azi, după ce plecăm de la biserică să păstrăm în gândul și în inima noastră cuvintele pe care le-am auzit la evanghelie.

Ce ar fi ca astăzi să ne îndreptăm spre unul care este în necaz, bolnav, țintuit la pat, singur, să-i spunem o vorbă bună, să-l încurajăm. Ce ar fi dacă am face așa? Cu siguranță ar fi Crăciunul în viața noastră.

Cum ar trebui să procedăm la acest Crăciun pentru a-l trăi cu adevărat?

Să ne oprim, să medităm, să ne hrănim sufletul. Apoi să-i imităm pe păstori. Ei n-au rămas pe loc. S-au dus și au cercetat ce s-a întâmplat la ieslea Betleemului. "Să mergem până la Betleem și să vedem", au spus ei. Păstorii au mers, au văzut, s-au închinat, s-au întors și au povestit.

Cine este pruncul? Ce vrea el de la noi? Cum vrea el să trăim în lumea aceasta? Ce a făcut el pentru noi?

În urmă cu 2700 de ani, în Imperiul Persiei, un împărat s-a hotărât să vadă cum îi trăiesc supușii. S-a deghizat, s-a îmbrăcat în haine sărăcăcioase și a plecat la periferia unei cetăți. A intrat în casa unui sărac, care l-a ținut pe rege timp de o săptămână. Au împărțit orezul și ce mai aveau acolo. A stat de vorbă cu el, au povestit și a trăit în atmosfera aceea săracă. După o săptămână de stat la acest om care a dat tot ce a avut mai bun pentru cerșetorul acela, fără să știe că-i regele, a plecat. A revenit într-o zi și a spus: "Eu sunt regele, am stat în casa ta o săptămână ca să văd cum îmi trăiesc supușii. Acum vreau să te răsplătesc. Tot ce vrei îți voi da". Omul a spus: "Nu trebuie să-mi dați nimic. Dumneavoastră, fiind rege, ați stat în umila mea casă și ați mâncat cu mine din farfuria mea, din puținul pe care l-am avut. Mi-ați făcut deja o mare bucurie să știu că regele meu mi-a fost oaspete. Nu trebuie să-mi dați nimic. Vă mulțumesc că ați venit la mine și ați stat cu mine".

A venit Isus la noi... E o onoare că a venit să locuiască cu noi, să împartă cu noi, să umble pe drumurile noastre, să stea de vorbă, să ne atingă, să ne înțeleagă. E o cinste pentru noi, că a luat haina noastră, că s-a îmbrăcat ca noi. Azi îi spunem mulțumesc.

Ascuns sub brazi, sub lumini, ascuns sub cumpărături și sub mâncare riscăm să pierdem esența... Cristos a venit în lumea noastră ca s-o mântuiască și noi avem nevoie de el...

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Când primiți astăzi urarea de Crăciun fericit, asta vrea să spună, că va fi fericit dacă vă veți hrăni sufletul, dacă vă veți opri, vă veți face timp pentru cel ce s-a născut și dacă vă veți da răspuns la întrebarea cine este pentru mine cel care s-a născut ieslea din Betleem?

Împreună cu Maria și cu păstorii ne oprim în fața pruncului, ne oprim în tăcere. Împreună cu ei îi mulțumim Domnului că ni l-a dăruit pe Isus și împreună cu ei lăsăm să se înalțe din adâncul inimii cuvintele noastre de laudă:

Te binecuvântăm, Doamne Dumnezeule,
că te-ai înjosit pentru noi,
că ai venit în lumea noastră.
Tu ești nemărginit de mare și te-ai făcut mic;
ești bogat și te-ai făcut sărac;
ești atotputernic și te-ai făcut slab ca un copilaș.
Îți mulțumim. Amin.

25 decembrie 2017

Pr. Cornel Cadar


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
499 accesări.


Alte predici pentru Nasterea Domnului (Craciunul):

Anul B
25 decembrie 2008 - Pr. Cornel Cadar
25 decembrie 2011 - Pr. Cornel Cadar
25 decembrie 2014 - Pr. Eduard Soare

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat