Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 3-a din Advent

Is 61,1-2a.10-11; Ps Lc 1,46-54; 1Tes 5,16-24; In 1,6-8.19-28

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Liturghia de azi, din duminica a treia a Adventului, inundă duhul nostru cu mesajul repetat că Isus se află aproape, pe punctul de a sosi, că eliberarea nu-i departe și va fi o mare bucurie pentru toți credincioșii.

Această a treia duminică din Advent atrage privirea noastră spre Crăciunul care este de acum aproape. Nu putem să ne lăsăm cuprinși de oboseală; nu ne este permisă nicio formă de tristețe, chiar dacă am avea motiv din cauza atâtor preocupări și a multiplelor forme de violență din jur. Venirea Domnului trebuie să umple inima noastră de bucurie.

Reflectăm astăzi asupra a trei puncte: bucurie, identitate, cunoaștere.

1. Privim coroana de Advent: s-a aprins a treia lumânare. Crăciunul este aproape. Este duminica bucuriei, numită altădată Gaudete de la primul cuvânt în limba latină al cântării de intrare la Sfânta Liturghie, luată din Scrisoarea apostolului Paul către Filipeni: "Bucurați-vă mereu în Domnul: iarăși vă spun: bucurați-vă" (Fil 4,4-5).

Ce fel de bucurie? Îndemnul la bucurie poate părea ciudat. Privind în jur, găsim puține motive pentru a ne bucura. Este suficient să deschidem un ziar, să vedem sau să ascultăm un jurnal: criză economică, șomaj, violență, decădere morală, moartea celor de lângă noi.

Pe de altă parte, falsa senzație de fericire provocată de lucruri nu înseamnă bucurie. Semnele apropierii Crăciunului sunt evidente pe străzile și în casele noastre. Curățenie, cumpărături. Au apărut lumini și brazi. Oamenii se gândesc la cadouri. Peste tot se aud colinde. Apostolul nu ne îndeamnă la o bucurie superficială sau emotivă, nici la acea bucurie a bunurilor pe care le cumpărăm.

Există o bucurie mai profundă al cărui gust suntem chemați să-l descoperim. O bucurie care ne atinge inima, în timp ce-l așteptăm pe Isus care deja a venit să aducă lumii mântuirea. Bucuria inimii, bucuria dinăuntru care ne duce înainte și ne dă curaj. Domnul vine, vine în viața noastră ca eliberator, vine ca să ne elibereze de toate sclaviile. El ne arată drumul fidelității, al răbdării și al perseverenței, iar la întoarcerea sa bucuria noastră va fi deplină.

Motivul bucuriei este faptul "că Domnul este aproape". Ne bucurăm, pentru că Isus este Emanuel, Dumnezeu cu noi. Să ne gândim că aproape de prima venire a lui Isus au tresăltat de bucurie Elisabeta, Zaharia, Iosif, Maria, îngerii, Simeon, chiar și Ioan Botezătorul încă înainte de a se naște, apoi păstorii, magii, etc. Toți, cu excepția celor care stăteau departe de Dumnezeu și, asemenea lui Irod, nu voiau să știe de Isus.

"Aveam 12 ani", povestește cineva, "când am fost condus la părinții trapiști de la Tre Fontane. Acolo se afla un călugăr bătrân pe nume Abel. El era totdeauna vesel și bine dispus. Cineva, privind la viața austeră în care trăiau cei din mănăstire, l-a întrebat: «Cum puteți fi atât de liniștit și de bucuros cu toată austeritatea pe care o trăiți?». «Dumnezeu este izvorul bucuriei și cine este unit cu el este totdeauna bucuros», a fost răspunsul".

"Dumnezeu este izvorul bucuriei". Mesia anunțat de profeții care se citesc în Advent este cel a cărui venire istorică o celebrăm la Crăciun, atenți fiind la venirea lui spirituală continuă, în fiecare zi, până la întoarcerea în slavă.

Semnele externe (luminile, brazii, cadourile) ar trebui să ne cheme să-l primim pe Domnul care mereu vine și bate la ușa noastră, bate la inima noastră, pentru a veni aproape de noi; ne invită să-i recunoaștem pașii printre aceia ai fraților care trec pe lângă noi, în special cei mai slabi și nevoiași.

Timpul Adventului, timp de veghere, de rugăciune și de fapte bune, vrea să trezească astăzi în sufletul nostru sentimente de bucurie și de pace. Este bucuria care vine din comuniunea cu Domnul, din rugăciune, din ascultarea cuvântului, din primirea sfintelor taine și din ajutorarea celor de lângă noi.

2. Am putea apoi să medităm la întrebările din evanghelie. Sunt multe întrebări în evanghelia de astăzi: este o evanghelie a întrebărilor. Nu mai puțin de cinci întrebări sunt presărate între versete, și am putea să o numim totodată și o evanghelie a dialogului, întrebările și răspunsurile sunt în cele din urmă despre Cristos.

"Cine ești?" - o întrebare esențială pentru cel care-l caută pe Cristos, atunci ca și acum.

Tu cine ești? Ce spui despre tine însuți?

Ioan, am auzit în evanghelie, a avut un răspuns: "Eu sunt glasul celui care strigă în pustiu: Pregătiți calea Domnului". Isus este Cuvântul; Ioan este glasul; Isus este lumina; Ioan este lampa... O spune însuși Mântuitorul: "El era făclia care arde și luminează, iar voi ați voit să vă bucurați un ceas la lumina lui" (In 5, 35).

Tu cine ești? O întrebare la care ar trebui să răspundem. Ne-au spus-o mulți la școală, în ziare, în cărți: ești un joc al întâmplării oarbe, nu ești decât o clipă care zboară: azi ești și mâine nu mai ești.

Cine ești tu? De când ai văzut odată cerul înstelat au și răsărit întrebările: cine sunt eu? De unde vin? Unde merg? De ce sunt aici? Ce rost am?

Cosmonauții americani, ca să ajungă să fie selectați printre aceia care au zburat pe lună, au trebuit să dea examene de inteligență deosebite. La unul dintre testele care li s-au dat li s-a cerut să dea 20 de răspunsuri la întrebarea "Cine sunt eu?". Au răspuns: eu sunt fiu, sunt tată, sunt nepot, sunt soț, inginer etc.

Cine sunt eu față de ce? Față de părinți sunt fiu, față de bunici: nepot, față de țară: român, față de munca desfășurată pot fi inginer, medic, profesor. Răspunsurile depind de existența punctului de referință și sunt valabile pentru o vreme. Sunt nepot atât cât îmi trăiesc bunicii, iar meseria, gusturile mi le pot schimba.

Dar cine sunt eu raportat la veșnicie? Dacă vrem cu adevărat să știm cine suntem, trebuie să încercăm să ne definim în raport cu Dumnezeu. Să mă așez în fața lui și să-mi răspund: față de Dumnezeu cine sunt eu?

De răspunsul la această întrebare depinde cum se va desfășura viața mea. Dacă răspunsul va fi: "Nu știu cine sunt" sau "Totul e aici pe pământ, iar eu sunt ca un abur care mâine nu va mai fi", atunci mă voi conduce în viață după zicala: "Să mâncăm și să bem că mâine vom muri...?" sau după vorba "Ce-o fi om vedea...".

Dar răspunsul poate fi altul. Știu cine sunt, sunt fiul lui Dumnezeu, templu al Duhului Sfânt, frate cu Isus Cristos, un vas de lut în care Dumnezeu a găsit cu cale să toarne har. Cine sunt eu? Unul care a primit de atâtea ori iertare, un bulgăre de pământ invitat să împărățească cu el acolo, în slavă..., moștenitor al împărăției...". Cine va avea astfel de răspunsuri va încerca să facă din viața lui un imn de laudă adus Creatorului.

E timpul Adventului. În curând va fi Crăciunul. Ce răspuns dai la întrebarea: cine ești tu? Un răspuns trist: sunt fără Dumnezeu. Sau unul plin de speranță: sunt cu Dumnezeu și caut să-l slujesc.

3. Așadar, Liturghia de astăzi ne invită să medităm la bucurie; să răspundem la întrebarea: cine sunt eu? În al treilea rând, am putea să medităm din evanghelia de azi la cuvintele lui Ioan Botezătorul: "În mijlocul vostru este acela pe care voi nu-l cunoașteți". Cum adică se afla în mijlocul oamenilor din poporul ales și ei nu-l cunoșteau? L-au așteptat veacuri de-a rândul, au ascultat profețiile, s-au rugat, au suspinat și acum când el era în mijlocul lor nu-l cunoșteau... Ce-i făceau pe ei să nu-l cunoască? Unii erau prea obișnuiți cu profețiile. Alții și-au făcut o idee despre Mesia care nu corespundea realității...

La sosirea lui Isus, lumina lumii, unii l-au primit cu credință, în timp ce alții au preferat să rămână în întuneric.

Sunt valabile oare și pentru noi cuvintele lui Ioan Botezătorul: "În mijlocul vostru este acela pe care voi nu-l cunoașteți?".

"Mă întorceam de la un antrenament de baschet", povestește un tânăr. "Prietenul meu mi-a spus să merg în seara aceea la el. M-a luat cu mașina. Era deja întuneric când am ajuns la casa acestuia. Eu am coborât primul și am deschis poarta. Ne-a întâmpinat tatăl său. Tatăl prietenului meu făcuse și el baschet. Era înalt, lat în spate, un om voinic, care-ți trezea teamă numai când îl vedeai. M-am trezit cu lumina lanternei în ochi. «Cine ești?», m-a întrebat. Am înghețat. Ce să-i spun? Nu-l cunoșteam, nu mă cunoștea... Așteptam ca prietenul meu să spună ceva, dar el întârzia. «Cine ești?», am auzit din nou întrebarea. Mi-am zis numele șoptit. Într-un final prietenul a deschis gura: «Tată, eu sunt, iar el este prietenul meu. Este totul în ordine». Lumina lanternei s-a stins și am auzit glasul blând al tatălui, după ce ne-a deschis ușa: «Bine ați venit. Intrați. Trebuie să vă fie foame... Mâncarea este în bucătărie». Pentru că îl cunoșteam pe fiul lui am fost tratat ca unul al casei".

Astăzi Ioan Botezătorul ne spune același lucru: este important să-l cunoaștem pe Fiul lui Dumnezeu. Așa vom fi tratați ca unii ai casei și vom fi invitați la cină. Dacă îl vom cunoaște pe Fiul, vom avea parte de toate harurile și binecuvântările spirituale. Se apropie Crăciunul și este important să-l cunoaștem pe Cel care a venit în mijlocul nostru cu mai bine de două mii de ani în urmă. Să-l cunoaștem pe cel care vine la noi la fiecare Liturghie. Cristos este în mijlocul nostru și putem risca să nu-l știm dacă nu-l căutăm în locurile unde poate fi găsit. Să nu uităm: la Liturghie, în rugăciune, în a-i ajuta pe cei de lângă noi, așa îl putem cunoaște pe el.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Crăciunul este aproape. Încă mai este timp să ne pregătim inima pentru nașterea lui Isus. Avem ocazia de a face din Crăciunul de anul acesta o dată specială, diferită de cea din anii anteriori. Încă mai putem să reflectăm asupra comportamentelor noastre pentru a le îmbunătăți, pentru a ne întoarce, pentru a căuta scaunul de spovadă, pentru a lua hotărâri bune. În acest demers ne vor ajuta, cu siguranță, meditația la bucuria adevărată, răspunsul la întrebarea: tu cine ești, și reflecția la cuvintele lui Ioan: "În mijlocul vostru este unul pe care voi nu-l cunoașteți". Amin.

17 decembrie 2017

Pr. Cornel Cadar


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
533 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 3-a din Advent:

Anul B
14 decembrie 2008 - Pr. Mihai Budău
11 decembrie 2011 - Pr. Egidiu Condac
14 decembrie 2014 - Pr. Felician Tiba
13 decembrie 2020 - Pr. Pius-Petru Iancu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat