Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 30-a de peste an

Is 53,10-11; Ps 32; Evr 4,14-16; Mc 10,42-45

Stimați ascultători, iubiți credincioși,

Evanghelia după sfântul Marcu, ce ne-a însoțit duminică de duminică pe parcursul acestui an liturgic, ne conduce astăzi la întâlnirea cu Cristos, care se află în ultima etapă a vieții sale, înainte de a urca la Ierusalim. Am văzut cum trecerea lui Isus prin cetățile și satele Palestinei devenise o provocare și o speranță: de peste tot mulțimile alergau la el, mai ales cei săraci, cei bolnavi, cei lăsați la marginea societății; toți voiau să se apropie de el, să-l atingă, să-i vorbească, să dobândească vindecare... Și, notează evanghelistul, Isus îi primea pe toți, cerându-le un singur lucru: să aibă încredere, credință și să renunțe la păcat.

Se pare că acest lucru l-a înțeles și Bartimeu, un om fără vedere, un naufragiat al vieții, care ședea și cerșea la marginea drumului. Acest detaliu, "la marginea drumului", are o încărcătură profundă. În mod obișnuit drumurile, străzile, sunt pline de viață, oamenii merg într-o anumită direcție, cu un anumit scop, spre o anumită întâlnire. Lui Bartimeu nu-i este permis așa ceva: era normal ca el, care trăia la periferia vieții, să rămână undeva, într-un spațiu limitat, pe margine.

Dragi credincioși, câți oameni sau câți dintre noi nu ne găsim într-o situație similară: chiar dacă ne bucurăm de lumina ochilor, trăim la periferia vieții, fie ne-am așezat la marginea drumului mulțumindu-ne cu firimituri de idei și concepte de viață pe care ni le aruncă unii sau alții, fie parcurgem drumuri care nu duc nicăieri... Cu alte cuvinte: viață fără sens, fără un scop, fără finalitate!

"Auzind că trece Isus, Bartimeu, a început să strige: Isuse, fiul lui David, ai milă de mine!" E strigătul dureros al unui om bolnav, dar e un strigăt plin de speranță. De fapt, cine nu are speranță nu mai strigă... disperarea e tăcută, nu mai comunică... Cred că nu există rău mai mare decât să ajungi să te complaci în propria orbire, să-ți accepți starea de cerșetor, să te mulțumești să stai pe marginea drumului, la periferia vieții! Strigătul inimii, strigătul buzelor, strigătul vieții, al ființei noastre care cere sens, lumină, este semnul unei lupte interioare, e semn că nu ne-am resemnat, că nu ne-am așezat la marginea drumului. Și mergând mai departe, eu cred că aceasta este adevărata rugăciune: conștient de propria slăbiciune, de propriile limite, de propria neputință, conștient că viața ta nu e numai a ta, ci e în mâinile lui Dumnezeu, strigi cu toată ființa ta, cu toată încrederea și speranța: Fiul lui David, ai milă de mine!

"Mulți însă se răsteau le el să tacă, dar el striga și mai tare..." Cât este de dureros: un om își strigă durerea și în același timp speranța și este redus la tăcere! Dintotdeauna strigătul celui sărac, al celui bolnav, al celui care are nevoie, deranjează! Preferăm să nu-l auzim, să întoarcem ochii în altă parte... Și dacă totuși îndrăznește, atunci trebuie redus la tăcere... să-și accepte soarta... așa e viața! Și nu mă refer aici doar la cei săraci din punct de vedere material, ci la toți aceia a căror viață strigă după puțină înțelegere, dialog, iubire.

Doamne - scria pr. Lucian Farcaș într-una dintre reflecțiile sale!
Tu toate le știi... Dar noi știm să facem lucruri pe care tu nu le știi și nu le faci, noi știm să facem lucruri pe care nu ni le-ai învățat tu!
Doamne, tu toate le știi... dar tu nu știi să faci garduri, ziduri...
Noi le-am inventat! Ziduri groase, înalte, greu de trecut și pentru tine,
Garduri cu spini, cu sârmă ghimpată,
să ne asigurăm împotriva acelora care, intrând în perimetrul nostru,
ar trebui să-i înțelegem, să-i găzduim, să-i iubim.
Doamne, tu toate le știi, dar nu știi să faci gratii...
Tot noi le-am descoperit,
pentru a fi siguri că nu intră nimeni în viața noastră.
Le-am așezat în fața ochilor, în fața conștiinței, în fața inimii,
Pentru a avea justificare că nu putem ieși sau intra
Atunci când ne cheamă dragostea.
Doamne, tu toate le știi, dar nu știi să faci cruci
Deși ai lucrat în atelierul lemnarului.
În schimb noi ne pricepem, știm atât de bine să cioplim
Cruci grele, ucigătoare, cruci rușinoase și înjositoare
Și să le punem pe umerii celui slab, timid, nevoiaș, neajutorat.
Îți amintești? ți-am pregătit și ție una, mare și grea,
Pe care aproape nu ai putut să o duci!

Da, știm să reducem la tăcere, să stingem speranțe. Șansa omului este că Dumnezeu e altfel: "Chemați-l... Ce vrei să fac pentru tine?" Iubirea lui Dumnezeu îi îmbrățișează pe toți, în primul rând pe cei excluși, pe cei fără speranță, fără cuvânt! Pentru Dumnezeu fiecare om e important, de aceea se oprește, intră în dialog și, în această întâlnire a omului cu Dumnezeu, începe vindecarea. Bartimeu, înainte de a-și recăpăta vederea a fost vindecat ca om: a auzit un glas, o chemare, care îi era adresată lui, cel redus la tăcere, care nu valora nimic în ochii celorlalți, "a sărit în picioare, a alergat la Isus", iar întâlnirea cu Cristos i-a adus vindecarea.

Vindecarea omului - nu din punct de vedere fizic - în profunzimile ființei sale nu poate veni decât din întâlnirea cu Cristos. Dar, ca această întâlnire să aibă loc, omul trebuie să facă și el ceva: să nu reducă la tăcere glasul interior al inimii, al conștiinței care strigă, să asculte vocea care îl cheamă, să se ridice în picioare și să alerge spre Cristos. Bartimeu își aruncă mantaua, sare în picioare, aleargă... Nu poți să pornești spre Cristos dacă nu te ridici din indiferență, din autosuficiență, din obișnuință, nu poți să mergi spre Cristos îmbrăcat cu haina omului vechi, târând după tine aceleași compromisuri, aceleași dezordini, patimi, păcate.

Dragi credincioși, duminică de duminică, sau poate și mai des, ascultăm cuvântul Domnului, auzim un glas care ne spune "vino, te cheamă..."
- Știm să ascultăm acest glas?
- Suntem convinși că ne este adresat nouă, că noi suntem destinatarii?
- Dorim cu adevărat să fim vindecați?
- Dorim să vedem ceea ce suntem cu adevărat, care este drumul vieții noastre, care este sensul existenței noastre, al zbuciumului și al căutărilor noastre?

Pe una dintre străduțele ce coboară spre sanctuarul și grota de la Lourdes se află o statuie reprezentând un orb, iar la baza acestei statui sunt scrise următoarele cuvinte: "A-ți recăpăta credința înseamnă mai mult decât a-ți recăpăta vederea".

Fie ca întâlnirea de astăzi cu Cristos să ne scoată de la periferia vieții și să ne aducă vindecarea!

25 octombrie 2009

Pr. Anton Săboanu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
362 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 30-a de peste an:

Anul B
29 octombrie 2006 - Pr. Anton Despinescu
28 octombrie 2012 - Pr. Iulian Tancău
25 octombrie 2015 - Pr. Benone Lucaci
28 octombrie 2018 - Pr. Cornel Cadar

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat