Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Sfânta Familie: Isus, Maria și Iosif

Sir 3,3-7.14-17a; Ps 127; Col 3,12-21; Mt 2,13-15.19-23

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Am sărbătorit ieri Crăciunul. Isus s-a coborât între noi. S-a născut la Betleem în Iudeea, a venit în mijlocul nostru. Păstorii, aflând vestea de la înger, au mers în grabă și au găsit exact cum li s-a spus: pe Maria, care stătea lângă prunc, pe Iosif alături și pruncul înfășat în scutece și culcat în iesle. Iosif, Maria și Isus: sfânta familie.

Sărbătoarea de astăzi ne spune în primul rând că Fiul lui Dumnezeu a avut nevoie de o familie, s-a născut într-o familie. S-a asemănat atât de mult cu noi, încât a luat firea noastră și a venit în mijlocul nostru printr-o familie. A avut o mamă, Maria, și un tată purtător de grijă, Iosif. A înțeles bucuriile și greutățile unei familii.

În al doilea rând, sărbătoarea aceasta, Sfânta Familie, poate constitui un ajutor pentru familiile de astăzi.

Familiile sunt amenințate atât din exterior, prin constrângeri economice, ideologii și practici nesănătoase, promovate în societate, dar și din interior, prin atâtea certuri între soți, între copii, ori prin lipsa respectului reciproc.

Privim în jurul nostru și vedem familii destrămate sau familii care sunt în pragul separării, în care soții de-abia se mai suportă și cearta nu încetează, fiind prezentă zi de zi în casa lor. Durere și dezamăgire în inima soților și suferință pentru copii. Copiii au de suferit cel mai mult, trebuind să asiste la ocări și cuvinte urâte pe care părinții și le spun. În acest context, ne întrebăm, cum mai poate să revină armonia? Cum poate coborî pacea?

Un bărbat căsătorit de vreo zece ani se tot frământa, căutând o soluție pentru familia lui, pentru certurile din casă. Și-a amintit într-o zi de nașul lui. Ce ar fi să-l întrebe pe el? Știa că el se înțelege cu soția și n-a auzit să se fi certat vreodată. "Cum ați reușit să vă împăcați așa de bine?", l-a întrebat el, cu mare încredere, pe nașul. "Noi am stabilit de la început să nu ne certăm niciodată, i-a răspuns acesta. Am hotărât că atunci când eu sunt nervos, ea să se ducă în bucătărie, iar când este ea nervoasă, eu să plec în garaj (atelier)..." "Și... a mers?", a întrebat finul. "Da, până acum a mers bine. Suntem de 30 de ani căsătoriți și nu ne-am certat... Jumătate din acești ani eu i-am petrecut în garaj, iar cealaltă jumătate i-a petrecut ea în bucătărie..."

Desigur, și aceasta poate fi o soluție. Dar astăzi suntem invitați să mergem cu gândul spre căsuța din Nazaret. Să batem ușor la ușă. Să deschidem și să intrăm... Cum a fost viața acestei familii? Care a fost farmecul familiei sfinte? Ce i-a legat pe Iosif, Maria și Isus?

Rugăciunea zilei menționează un aspect important: sfânta familie este propusă ca "un strălucit exemplu de viață". Am cerut în rugăciune ca Dumnezeu să ne dea harul să trăim în familiile noastre aceleași virtuți și să fim legați prin aceeași iubire. Este suficient să privim spre membrii acestei familii pentru a vedea care au fost virtuțile pe care le-au practicat pentru a le practica și noi. Ce legături au dezvoltat între ei pentru ca și noi să dezvoltăm aceleași legături. Ce anume au iubit? Spre ce au fost orientați? Pentru ca și noi să facem la fel. Privind la ei, înțelegem ce ar trebui să așezăm la baza familiilor noastre. Ce au făcut ei să aibă armonie în casa lor?

Astfel, sărbătoarea este o ocazie potrivită pentru cei căsătoriți să se întrebe cum ar putea să îmbunătățească viața lor de familie. Să se întrebe mai ales aceia care au intrat în criză, pentru care viața de familie pare monotonă. Cum ar putea să crească entuziasmul?

Este o ocazie potrivită pentru cei care nu sunt căsătoriți, pentru cei tineri, care privesc spre viitor cu gândul de a întemeia o familie. Astăzi, în lumina lecturilor, se pot întreba: Ce aș putea să fac eu, încă de pe acum, ca atunci când mă voi căsători să nu ajung în pragul falimentului?

Dar este o ocazie potrivită și pentru aceia care au pierdut pe unul dintre parteneri sau pentru aceia care au alte chemări de a-i purta în rugăciune pe cei care sunt căsătoriți, de a se ruga pentru familii. Toți facem parte dintr-o familie.

"Casa din Nazaret - spunea papa Paul al VI-lea - este o școală unde începem să înțelegem viața lui Isus: este școala evangheliei. Aici, învățăm mai întâi să privim, să ascultăm, să medităm și să pătrundem semnificația atât de profundă și de misterioasă a acestei manifestări atât de simple, atât de umile, atât de frumoase a Fiului lui Dumnezeu. Dar poate, fără să ne dăm seama, învățăm și să imităm... Aici totul vorbește, totul are o semnificație..." Papa pomenește trei lucruri pe care le-am putea învăța: tăcerea, modul de a trăi în familie și disciplina muncii.

Evanghelia îl așază în centru pe Iosif, care primește vestea în somn, căruia i se cere să se trezească și să ia pruncul și pe mama lui și să plece în Egipt. Iosif se trezește și face cum i-a spus îngerul. Din nou, la finalul evangheliei ni se spune că îngerul i-a zis să revină de unde a plecat căci a trecut primejdia. În Iudeea însă domnește Arhelau, fiul lui Irod în care nu poate avea încredere și siguranță. Atunci pleacă în Galileea... Toate acestea fără să spună nicio vorbă. Iosif a făcut cum i-a zis îngerul. Ne amintim că mai înainte, când era tulburat și nu știa cum să procedeze - s-o ia pe Maria în căsătorie, să n-o ia - îngerul îi spune: "Iosife, nu te teme s-o iei la tine pe Maria, pentru că ce s-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt". Evanghelia subliniază că s-a trezit și a făcut așa cum i-a zis îngerul. Iată o caracteristică a lui Iosif: era mereu gata să ascute de Dumnezeu. Era interesat de ce anume vrea Dumnezeu de la el.

Iosif, de asemenea, era un om drept, adică un om care mergea pe calea lui Dumnezeu. Era un om bun Iosif, preocupat de binele celorlalți și al familiei sale. El nu a vrut să facă rău Mariei. Pentru a păzi familia de pericole, pleacă în Egipt, apoi se întoarce și merge la Nazaret.

Tații și soții de astăzi trebuie să-l ia ca model pe Iosif. Ce pot să învețe ei de la Iosif? Ascultarea de Dumnezeu, bunătatea, tăcerea. Când un tată sau un soț caută să se asemene cu Iosif, va încerca să asculte de Dumnezeu, să împlinească voința lui. În familia în care Iosif este imitat va fi binecuvântare.

Mamele și soțiile trebuie să privească mai mult spre Maria. Când ne îndreptăm privirea spre ea, ce descoperim? Și ea practica aceeași virtute: ascultarea de Dumnezeu. Vă amintiți cum îngerul se prezintă și îi spune că Dumnezeu are un plan cu ea, că a fost aleasă să-l aducă în lume pe Isus. Ea se teme și întreabă: Cum se va întâmpla lucrul acesta? Când înțelege, declară: "Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău". Maria este gata să împlinească voința lui Dumnezeu, se declară pe ea roabă a Domnului. Îl așază pe primul loc în viață. Când o soție sau o mamă se orientează spre Maria, învață să-l așeze pe Dumnezeu pe primul loc.

Despre Maria citim de mai multe ori că păstra cuvântul și-l medita în inima ei. Nu de fiecare dată înțelegea ce se petrece, dar păstra cuvântul și medita în inimă. Când o mamă sau o soție păstrează cuvântul pe care îl aude în lăcașul de cult, când meditează în timpul zilei și în timpul săptămânii, peste casa aceea va fi binecuvântare, peste familia aceea va fi har peste har.

Un copil va trebui să se asemene mai mult cu copilul Isus. În ziua fixată de Lege, părinții l-au adus la Ierusalim. După ce l-au pus înaintea Domnului, s-au întors în Nazaret, și evanghelistul Luca subliniază: "Copilul creștea și se întărea, înainta în înțelepciune, și harul lui Dumnezeu era asupra lui" (Lc 2,40). Când, la vârsta de 12 ani, s-a întors de la templu la Nazaret, ni se spune: "El a coborât cu ei, a venit la Nazaret și era supus lor... Isus creștea în înțelepciune, în statură și în har în fața lui Dumnezeu și a oamenilor" (Lc 2,51-52). Isus se așază sub autoritatea a doi oameni: Iosif și Maria. Deși erau simpli oameni, Isus nu i-a disprețuit. Creștea apoi în har. Și dacă ne gândim că pentru fiecare an al vieții sale publice Isus a trăit zece ani în familie, începem să înțelegem importanța și prioritatea pe care el a acordat-o vieții de familie.

Dumnezeu ne arată prin exemplul Fiului său că respectul față de părinți, dragostea față de ei este de o valoare deosebită în ochii săi. Un copil se aseamănă cu copilul Isus când face ceea ce a făcut el: respectă părinții, îi ascultă, are un raport special cu Dumnezeu.

Iată secretul familiei din Nazaret: o familie care era legată de Dumnezeu, o familie care îl iubea pe Dumnezeu și mereu, mereu se raporta la el.

Sunt două trăsături importante ale familiei din Nazaret care ar putea fi imitate de familiile de astăzi.

Rugăciunea. Copilul Isus a văzut rugăciune în casa din Nazaret. Pașii lui Iosif și ai Mariei măsurau drumul care mergea spre templu. A imita sfânta familie înseamnă a găsi timp de rugăciune seara, dimineața, înainte de masă, după masă.

Copiii vor crește altfel, pentru că văd în părinții lor un model. Mereu își vor aminti despre cum i-au văzut pe părinți în rugăciune. Dorința și pasiunea după rugăciune. Rugăciunea este aceea care unește, care ține împreună. În rugăciune, membrii familiei găsesc putere să depășească dificultățile, să ierte... să meargă înainte, oricât de greu le-ar fi.

Iată de ce papa Paul al VI-lea făcea apel către părinți: "Mamelor, îi învățați pe copiii voștri să se roage? Îi pregătiți, în colaborare armonioasă cu preoții, pe copiii voștri la primirea sacramentelor inițierii: Spovada, prima Împărtășanie și sfântul Mir? Îi obișnuiți ca, atunci când sunt bolnavi, să se gândească la suferințele lui Cristos? Să ceară ajutorul Maicii Domnului și al sfinților? Recitați voi sfântul Rozariu în familie? Și voi, taților, vă rugați împreună cu copiii voștri, cu toată familia, cel puțin uneori? Exemplul vostru, în corectitudinea gândirii și a faptelor, ajutat de rugăciunea făcută în comun, este o lecție pentru viață, un act de cult, cu merit deosebit; și în felul acesta duceți pacea între pereții casei voastre: «Pace casei acesteia!» Amintiți-vă, în felul acesta construiți Biserica!" (Discursul pentru audiența generală, 11 august 1976).

Farmecul familiei sfinte era constituit de iubirea dintre ei.

Vă amintiți probabil de momentul pierderii lui Isus în templu. L-au căutat și l-au găsit după trei zile. Maria îi spune lui Isus: "Fiule, de ce ne-ai făcut aceasta? Cât de îngrijorați am fost, căutându-te, tatăl tău și cu mine" (Lc 2,47).

Amândoi erau preocupați de copilul lor. Nu-și aruncau cuvinte de ocară, de reproș. Membrii familiei sfinte trăiau în armonie.

Când într-o familie astăzi încetează reproșurile, când își fac loc cuvintele de apreciere, în familia aceea va reveni pacea și armonia, va fi binecuvântare.

Iubirea se poate răci, dar ea poate fi reaprinsă.

Doi soți au ajuns în pragul bătrâneții. Și-au așezat copiii la casele lor și așteptau să se bucurie de pensie și de o viață mai liniștită. Dar la un moment dat soția s-a îmbolnăvit. A început să piardă din greutate și să se simtă tot mai rău. A mers la medici, dar nimeni nu-i dădea de capăt. Nimeni nu știa ce boală are. Slăbea văzând cu ochii și era tot mai firavă. Când soțul și-a dat seama că o pierde s-a dus la spital, s-a așezat pe marginea patului lângă soție, i-a luat mâna în mâinile lui și, profund marcat, i-a zis: "Să nu mori! Nu știu cum o să mă mai descurc singur! Să nu mori! Ai înțeles? Am nevoie de tine!" Soția, de-abia mai vorbind, i-a răspuns: "De mult nu mi-ai mai spus cuvinte ca acestea". Ca prin minune, în zilele următoare a început să prindă viață. Încet, încet și-a recăpătat sănătatea și s-a întors în căminul ei. Acum, când rudele și vecinii întrebau cum de s-a făcut sănătoasă, ce boală a avut, soțul zâmbea și spunea: "Poate că n-a mai fost iubirea...".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Astăzi, când ne gândim la familii, când ne orientăm spre familia sfântă din Nazaret, înțelegem cât de important este să devenim oameni dependenți de Dumnezeu, oameni care să alergăm la el, care să-i facem loc mai mult lui în casele noastre. Numai așa Căsătoria devine un colț de paradis. Pentru că acolo are loc Dumnezeu. Și unde este Dumnezeu, e cerul pe pământ.

Este un psalm, Psalmul 127, care spune: "Dacă nu zidește Domnul o casă, degeaba lucrează cei care o zidesc".

Dacă vreți ca familia voastră să fie un colț de paradis, faceți-l pe Dumnezeu să locuiască în familie cu voi. Amin.

26 decembrie 2010

Pr. Cornel Cadar


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
476 accesări.


Alte predici pentru Sfânta Familie: Isus, Maria si Iosif:

Anul A
30 decembrie 2007 - Ep. Petru Gherghel
29 decembrie 2013 - Ep. Aurel Percă

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat