Scurtă istorie a Episcopiei Romano-Catolice de Iași
Documentele istorice vorbesc despre o existență catolică pe teritoriul Moldovei încă din prima parte a secolului al XIII-lea, când călugării dominicani reușesc să încreștineze cumanii, un popor migrator ce se afla temporar în partea de sud a Moldovei, la est de carpați. Treptat-treptat, pe teritoriul Moldovei s-au instalat și alți catolici, în special veniți din Transilvania, care în decursul timpului au aparținut la mai multe episcopii.
Pentru a ne face o imagine cât de cât reală despre situația lor istorică în prima parte (nr. 1) vom prezenta organizarea teritorială a acestei minorități catolice din Moldova, începând cu Episcopia Cumanilor și terminând cu Vicariatul Apostolic al Moldovei, care a precedat înființarea Episcopiei Catolice de Iași.
Apoi vom prezenta succint contextul politic și social-economic al Moldovei la sfârșitul secolului al XIX-lea, timp în care se înființează episcopia de care ne ocupăm, accentuând și nivelul cultural, atât cât este posibil, al catolicilor de pe aceste meleaguri (nr. 2).
Vom dedica o secțiune aparte tratativelor ce au precedat decretului de înființare a Episcopiei de Iași (nr. 3), urmând ca în ultima secțiune (nr. 4) să menționăm câteva aspecte mai importante din cei 115 ani scurși de la înființarea Episcopiei Romano-Catolice de Iași.
1. Organizarea minorității catolice din Moldova până la înființarea Episcopiei de Iași
2. Catolicii din Moldova la sfârșitul secolului al XIX-lea
3. Înființarea Episcopiei Catolice de Iași
4. Episcopia de Iași
continuare...
Pr. Alois Moraru