ÎNVĂȚĂTORULE, ÎNVAȚĂ-NE SĂ NE RUGĂM!
Curs introductiv în rugăciune
de Andrea Gasparini
Traducere de pr. Cristinel Fodor
DACĂ VREI SĂ TE ROGI BINE
Încearcă să urmărești aceste sugestii
- Dedică un timp bine precizat rugăciunii tale: la început, este folositor cel puțin o jumătate de oră.
- Alege bine locul rugăciunii: este necesar ca să fi tăcut și recules. Dacă poți, pune în fața ta un Crucifix ori o imagine sacră. Dacă îți este posibil, fă rugăciunea în fața Euharistiei.
- Așază-te în genunchi: cu spatele drept, brațele relaxate; dacă înveți să faci să se roage și trupul, rugăciunea ta va fi mai atentă.
- Începe cu Semnul Sfintei Cruci bine făcut: atingând fruntea consacră-i Tatălui gândurile tale; atingând pieptul consacră-i lui Cristos inima ta, capacitatea ta de a iubi; atingând umerii consacră-i Duhului Sfânt acțiunile tale, voința ta.
- Împarte rugăciunea ta în trei spații exacte: cu cât îți organizezi mai bine rugăciunea, cu atât o faci mai ușoară.
- Primul spațiu dedică-l Duhului Sfânt, el este maestrul rugăciunii; concentrează-te asupra prezenței Duhului Sfânt în tine. Spune Paul: "Nu știți că voi sunteți templul lui Dumnezeu și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi?" (1Cor 3,16). Încearcă să dialoghezi cu el, încearcă să-i exprimi o problemă dificilă pe care o ai în mâini. Invocă-l cu credință: "Vino, Duhule Creator!"
- Al doilea spațiu dedică-l lui Isus. Fă o rugăciune de ascultare, ia în mână fragmentele Cuvântului lui Dumnezeu care ți-au fost prezentate în reflecții și caută să citești ca și cum Isus ți-ar vorbi personal. Experimentează și ascultarea conștiinței tale. Întreabă-te: "Doamne, ce vrei de la mine?" "Doamne ce dezaprobi în mine?"
- Al treilea spațiu dedică-l Tatălui. Iubește! Stai în tăcere înaintea lui, ești cufundat în el: "În el trăim, ne mișcăm și suntem!" (Fap 17,28). Iubește! Ajută tăcerea ta, dacă este necesar spunând: "Tatăl meu, totul meu!" Ia vreo hotărâre practică și ofer-o ca pe un act al tău concret de iubire.
- Nu termina rugăciunea fără vreo hotărâre practică pe care să o realizezi cât mai repede: obișnuiește-te să iubești cu faptele; rugăciunea trebuie să te ducă la acțiune.
- Încheie cu un gând adresat Preasfintei Fecioare Maria, imploră printr-un "Bucură-te Marie" harul de a învăța să te rogi și darul de a gusta rugăciunea și de a fi perseverent.