Iași: A șasea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor
Joi, 23 ianuarie 2020, în biserica "Sfântul Anton de Padova" din Iași a avut loc a șasea celebrare ecumenică din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an, momentul de rugăciune fiind prezidat de PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași.
Tema propusă pentru această zi a fost "Ospitalitatea: A arăta o bunăvoință neobișnuită" care a coincis cu tema generală a întregii octave: "Ne-au arătat o bunăvoință neobișnuită" (Fap 28,2).
Versetul, așa cum ne-a indicat părintele Roca Felix în predica sa, se referă la naufragiul apostolului Paul care, aflându-se în drum spre Roma, naufragia - împreună cu alți numeroși tovarăși de drum - pe coastele arhipelagului maltez, în urma unei furtuni puternice. Potrivit capitolelor 27 și 28 din cartea "Faptele Apostolilor", sfântul Paul a fost primit de populația locală cu deosebită bunăvoință, rămânând în Malta circa trei luni, timp în care a predicat și a vindecat mulți bolnavi. Episodul naufragiului Apostolului neamurilor propune din nou drama umanității în fața puterii de nestăvilit a elementelor naturii și capacitatea sfântului Paul de a fi asemenea unui far de pace în mijlocul agitației, conștient fiind că viața lui este în mâinile lui Dumnezeu.
Atitudinea maltezilor, a continuat părintele, nu a fost însă împărtășită de invitații la ospățul pregătit de stăpânul din fragmentul evanghelic proclamat. Dacă primii, chiar fără niciun fel de invitație, au făcut tot posibilul pentru a ajuta dând dovadă de "o bunăvoință neobișnuită", cei din urmă nu au fost dispuși nici măcar să participe la bucuria și sărbătoarea stăpânului refuzând, rând pe rând, invitația acestuia dând astfel dovadă de "o indiferență neobișnuită".
Evanghelia, a mai spus părintele, ne învață că, îngrijindu-i pe cei care sunt în primejdie, mărturisim iubirea lui Cristos (cf. Mt 25,40). Mai mult, dacă suntem atenți cu cei slabi și lipsiți, ne acordăm inimile cu inima lui Dumnezeu, inimă în care săracii au un loc special. A-i primi pe străini fără a avea niciun fel de prejudecăți, fie că provin dintr-o altă cultură, fie că aparțin unei alte religii, înseamnă a-l iubi pe Cristos și a iubi așa cum iubește Dumnezeu.
În final, părintele Alois Farțadi, parohul comunității, i-a mulțumit preasfințitului și tuturor celor prezenți pentru participare și ne-a încurajat să avem mereu vie în viețile și rugăciunile noastre dorința Mântuitorului "ca toți să fie una", asta chiar dacă trăim timpuri în care separarea și diviziunile par a fi atitudini normale. Trebuie să fim convinși, spunea părintele, că Dumnezeu veghează la binele Bisericii sale și că, în cele din urmă, va trimite Duhul unității asupra noastră și vom ajunge la ziua în care toți creștinii ne vom împărtăși la aceeași masă.
Comunitatea "Sfântul Anton de Padova" din Iași
* * *
Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.
lecturi: 1125.