Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Serafica": Trei noutăți editoriale

La Editura "Serafica" au apărut cărțile: Viața marelui făcător de minuni. Sfântul Anton de Padova, de pr. Anton Bișoc, sub îngrijirea pr. Daniel Romila; Pe urmele lui Isus. Cercetările unui istoric, de John Dickson, trad. de pr. Cristian Clopoțel și Patruzeci de pași spre Migdal. Cântări către Magdala Nunayya, de Carmen-Gabriela Ioniță.

*

Viața marelui făcător de minuni. Sfântul Anton de Padova

La Editura "Serafica" a apărut, de curând, în colecția Viețile Sfinților, cartea Viața marelui făcător de minuni. Sfântul Anton de Padova, de pr. Anton Bișoc, OFMConv., sub îngrijirea pr. Daniel Romila, OFMConv.; format 12/19; pagini: 196; preț: 15 lei.

La Editura "Serafica", nu după mult timp când semnalam apariția unei noi biografii a sfântului, își face loc o altă biografie dedicată "Sfântului Minunilor", Anton de Padova. De data aceasta, e drept, o reeditare interbelică semnată de pr. Anton Bișoc, la acea vreme ministru provincial al Fraților Minori Conventuali din România.

Prima ediție apărută la Editura "Serafica", atunci la Săbăoani, în anul 1931, cu prilejul sărbătoririi a 700 de ani de la moartea sfântului Anton de Padova (1231), vede pentru a doua oară lumina tiparului, de data aceasta la Roman, într-o ediție revizuită sub îngrijirea pr. Daniel Romila, la o distanță de 85 de ani. Viața marelui făcător de minuni.

Sfântul Anton de Padova reprezintă o primă biografie amplă dedicată sfântului Anton în limba română. Deși cercetările hagiografice la acea vremea nu beneficiau de recuzita prezentă, cu toate acestea elaborarea cărții dovedește iscusința unei erudit reprezentativ. Bunăoară, cercetările recente întreprinse sub semnătura lui Virgilio Gamboso au periat din plin elementele legendare/mitologice atribuite sfântului Anton în decursul istoriei, păstrându-le doar pe acelea veritabile/autentice. La lumina acestor investigații hagiografice, cartea pr. Anton Bișoc se amplasează cu brio de partea credibilității.

Așa cum ne sugerează și titlul cărții Viața marelui făcător de minuni, sfântul Anton se bucura în spațiul nostru spiritual, încă din acele timpuri, de o imensă popularitate și venerație, biografia de față nefăcând altceva decât, așa cum avea să afirme și autorul: "Spre a mări prin aceasta evlavia poporului nostru către marele sfânt, mi-am pus în gând să întocmesc viața sfântului Anton, dând-o la lumină. S-o întocmesc, am zis, căci nu este o traducere, ci este o alcătuire din nou; nu este o prescurtare, ci o prelucrare; la care lucru nu m-a îndemnat iscusința, ci nevoia de a pune în mâna poporului nostru o lucrare potrivită pentru dânsul".

Așadar, meritul cărții este acela de a pune, încă de acum 85 de ani în urmă, la dispoziția cinstitorului sfântului Anton o biografie credibilă, și nu doar atât, ci o documentare serioasă, amplă și autoritară.

Un alt merit al cărții este acela de a expedia spre noi referințele unei lumi interbelice, unde cultivarea credinței presupunea aceeași osteneală de acum, o lume cu coordonate spirituale deopotrivă valabile și astăzi, unde simplitatea pare a fi resortul comun, așa cum avea să precizeze și pr. Anton Bișoc, în Prefață: "Sufletul poporului este simplu și în astfel de inimi simple se adăpostește credința".

Totodată, lexicul cărții, stilizat în bună măsură, păstrează, totuși, acea mireasmă interbelică, iar relatarea evenimentelor din viața sfântului reconstituie o pedagogie pastorală utilizată atunci cu nespusă eficacitate.

Fără îndoială că și biografia de față, alăturându-se celor două deja publicate, "va conlucra la educația sufletească, și, totodată, va uni în suflet obștea creștină în venerația, iubirea și încrederea pe care toți credincioșii o au în sfântul Anton", după cum scria autorul în prima ediție, povață necesară, fără rest, și pentru cea de-a doua.

Pr. Daniel Carol Sabău, OFMConv.

*

Pe urmele lui Isus. Cercetările unui istoric

La Editura "Serafica" a apărut, de curând, în colecția Biblica, cartea Pe urmele lui Isus. Cercetările unui istoric, de Hohn Dickson, tradusă de pr. Cristian Clopoțel OFMConv.; format 14/20; pagini: 178; preț normal: 15 lei, preț redus, doar pentru luna martie, 13 lei.

Cartea de succes și destul de recentă a istoricului și biblistului australian, John Dickson, tradusă impecabil din limba engleză în limba română de Cristian Clopoțel, îmbogățește semnificativ colecția biblică a Editurii "Serafica", în primul rând, însă aduce cu atât mai mult literaturii de specialitate o cercetare riguroasă despre Ioshua - Isus, fiul tâmplarului din Nazaret.

Specialiștii în materie, studenții la teologie, dar și orice amator de a descoperi detalii noi despre cine a fost Isus potrivit documentelor, arheologiei, izvoarelor de orice tip, se vor bucura lecturând cartea de față de limpezimea ideilor, de concizia limbajului, de noutatea punctelor de vedere.

E o carte de istorie, documentată riguros; nu e apologetică decât în măsura evidenței raționale a concluziilor. Vom afla cine este Isus pentru contemporani, pentru cercetare, pentru Biblie, pentru scriitorii apocrifi, pentru necreștini etc. și ne vom îmbogăți cu mult cunoștințele noastre despre cel în care credem că ne vom mântui.

Cititorul, indiferent cât de pregătit ar fi în materie, va descoperi o carte fascinantă prin structură, limbaj și conținut, dar va rămâne și mai edificat să afle că Isus a existat cu adevărat și că izvoarele demonstrează pe deplin aceasta.

Pr. Iosif Diac, OFMConv.

*

Patruzeci de pași spre Migdal. Cântări către Magdala Nunayya

La Editura "Serafica" a apărut, de curând, în colecția Poezii, cartea Patruzeci de pași spre Migdal. Cântări către Magdala Nunayya, de Carmen-Gabriela Ioniță; format 12/20; pagini: 76, conținut ilustrat; preț: 10 lei.

Patruzeci de "cântece" ale unei ființe îndrăgostite de Frumosul absolut, de Dumnezeu. Autoarea încântă și formulează incantații prin multitudinea de imagini, ca într-un eden niciodată pierdut, pășind timidă și înlăcrimată de dor, ca și Maria Magdalena, spre Mirele înmormântat, dar acum înviat din morți, mai frumos decât Luceafărul dimineții. Citind versurile aproape cu aceleași emoții ca ale poetei, sau și mai mult cu suspinele Magdalenei, e ca și cum ai gusta dintr-un fruct de migdal, fărâmă cu fărâmă, pentru a nu-i pierde defel gustul dulce-amărui. Sâmburele poetic nu poate fi descoperit cu superficialitate, ci e nevoie de insistență, mai degrabă versurile putând fi rugăciune, și numai după aceea - poezie. De fapt rugăciunea, prin sinceritatea ei, e forma cea mai înaltă de poezie. Așa cum în eden frumusețea era pură, poezia înfrumusețează materia decăzută acum. Poeta tăinuie și destăinuie, creează emoții și culori paradisiace ca în tablourile în care mai important e fundalul decât privirile. Ierusalimul sau Galileea pe care autoarea și le închipuie pline de vrajă și pitoresc îmbracă în poemele de față culorile și anotimpurile de la noi. "Pașii" ne pot aminti și de jertfa și graba Anei din balada Mănăstirea Argeșului, mergând cântând să-i ducă merinde iubitului soț și meșter Manole. De fapt, așa ne sunt descriși acești "patruzeci de pași": doar câteva zeci de metri, dar care par a fi un drum infinit, căci el descrie dorul neostoit al miresei din Cântarea Cântărilor, sau al Mariei din Magdala, sau al sufletului, așa cum ne lasă autoarea să înțelegem chiar din Cuvânt înainte. Există în aceste poezii o taină a întregului pe care poeta o respectă cu sacralitate, ca o spovedanie ce în final îi aduce pacea: e ultimul pas, acela al îmbrățișării cu Mirele Isus, sau cu Dumnezeu, sau cu fericirea absolută. Lecturând poemele până la capăt nu poți să nu rămâi aproape realistic cu gustul de migdal, memorie afectivă, de fapt o memorie involuntară (unii o numesc epifanie) aducând cu ea o bucurie inexplicabilă, ca acea "madlenă" a lui Marcel Proust.

Pr. Iosif Diac, OFMConv.

* * *

Viața marelui făcător de minuni. Sfântul Anton de Padova
Pr. Anton Bișoc, OFMConv., Ed. "Serafica", 2016, ISBN 978-606-770-036-7, 12x19 cm, 196 p., 15 lei

Pe urmele lui Isus. Cercetările unui istoric
John Dickson, Ed. "Serafica", 2017, ISBN 978-606-770-044-2, 14x20 cm, 178 p., 15 lei (13 lei doar în luna martie)

Patruzeci de pași spre Migdal. Cântări către Magdala Nunayya
Carmen-Gabriela Ioniță, Ed. "Serafica", 2017, ISBN 978-606-770-043-5, 12x20 cm, 76 p. cu ilustrații, 10 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Editura "Serafica":

  • prin poștă: Editura "Serafica", str. Teiului, 20; 611047-Roman (NT)
  • prin e-mail: edituraserafica@yahoo.com
  • prin telefon sau Whatsapp: 0741.120.321; 0768.192.777
  • prin website (online): www.serafica.ro
  • direct din Librăria "Sfântul Anton" din Roman (incinta Seminarului Teologic Franciscan)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat