Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un preot român pelerin la Sfântul Părinte

La începutul lunii iulie, când am fost la Roma, mi-a întrezărit ideea ca părinții mei, Anton și Veroana Antoci, care în ziua de 1 februarie 2013 au sărbătorit 50 de căsătorie, să poată ajunge la Roma și să-l salute personal pe Sfântul Părinte. A fost un proiect care părea, din varii motive, că nu poate fi realizabil vreodată. Surpriza a venit, însă, în luna septembrie, când secretarul papei ne-a trimis o scrisoare în care anunța ca, în ziua de 25 noiembrie 2013, eu și părinții mei să fim prezenți la Liturghia cu Sfântul Părinte papa Francisc. Au fost momente de așteptare, de frământare, de bucurie și pregătire sufletească. Toate până în ziua în care părinții mei au fost nevoiți să renunțe din motive medicale. În aceste condiții, fiind sigur că fiecare credincios dorește măcar o dată în viață să-l întâlnească pe papa, am luat decizia de a merge la Roma împreună cu sora mea Genoveva. Astfel, doream să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile oferite familiei noastre prin cei doi părinți, pe care îi iubim mult.

Ajunși la Roma, am avut mai întâi o întâlnirea prietenoasă cu cardinalul Leonardo Sandri, care mi-a povestit impresiile frumoase pe care le-a cules la ultima sa vizită făcută cu puțin timp în urmă la Viena. M-am bucurat mult că, la puțin timp, am reușit să-i întorc vizita pe care mi-a făcut-o la Parohia Arsenal din capitala Austriei.

L-am întâlnit apoi și pe fostul nunțiu de Austria, Mons. Edmund Farhat, care a vizitat Dieceza de Iași în zilele de 30 aprilie și 1 mai 2007. Excelența sa mi-a mărturisit că a fost unul dintre aceia care și-a dat votul atât în cazul fericitului Vladimir Ghica, cât și în cazul episcopului martir Anton Durcovici, în cadrul Congregației pentru Cauzele Sfinților. Și-a adus aminte cu plăcere și de vizita pe care a făcut-o în dieceza noastră.

Fiind și încheierea Anului Credinței, în ultima duminică din noiembrie am dorit nespus să particip la Liturghia de încheiere celebrată de papa, unde am concelebrat și eu, alături de alți ierarhi, printre care și cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia, întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma. Pentru mine a fost un moment destul de emoționant, deoarece am putut simți cum vibrează Biserica Universală, fiind prezenți oameni din întreaga lume. Emoția a fost amplificată de faptul că în timpul recitării Crezului, Sfântul Părinte papa Francisc a ținut în mâini relicvele sfântului Petru. După terminarea Liturghiei, intrând în bazilica "Sfântul Petru", am putut să mă apropii și să mă închin cu reverența cuvenită în fața acestor rămășițe ale apostolului Romei. Apoi m-am recules și la mormântul fericitului papă Ioan Paul al II-lea, mai ales că am avut favorul de a-l întâlni de mai multe ori în timpul pontificatului său. Mă bucur că Dumnezeu mi-a dat posibilitatea să întâlnesc un adevărat sfânt în viața mea.

După ce am petrecut mai mult timp în rugăciune și adorație în bazilica "Sfântul Petru", ca mulțumire pentru marele dar al Anului Credinței și pentru toate harurile primite, a venit seara unei zile pline de semnificație. M-am bucurat că s-a terminat ca să mă pot pregăti pentru o nouă zi, din nou plină cu încărcătură istorică. Noaptea dintre 24 și 25 noiembrie mi s-a părut cea mai lungă noapte trăită. M-am tot trezit și mă uitam la ceas, mă tot gândeam să nu adorm și să vină cât mai repede momentul așteptat. M-am trezit dis-de-dimineață pentru că știam că va urma o zi de neuitat: întâlnirea personală cu Sfântul Părinte papa Francisc, urmașul sfântului Petru. Așa cum este procedura de securitate, după mai multe controale, am ajuns în fața casei "Sfânta Marta", acolo unde avea să se celebreze frumoasa Liturghie din ziua de 25 noiembrie. A fost un adevărat moment de înălțare sufletească, având posibilitatea de a fi atât de aproape de papa, reprezentantul vizibil al lui Cristos. Am observat că papa pune mult accent pe pregătirea spirituală de la începutul Liturghiei, accentuând reculegerea după predică și după Împărtășanie. Am admirat, de asemenea, și lunga rugăciune după terminarea sfintei Liturghii.

După Liturghie, l-am așteptat cu mari emoții. Am rămas și noi în capelă, într-un spirit de tăcere și adorație. A venit și moment mult așteptat, când fiecare participant la Liturghie îl poate saluta personal pe Sfântul Părinte. Dânsul ne-a privit cu multă seninătate, iar fiecare se bucura în felul său manifestându-și în exterior această trăire. Sper ca zâmbetul papei și binecuvântarea primită să mă însoțească pentru mult timp în viața de preot. De asemenea, mă voi strădui să nu uit cuvintele rostite la omilie, când Sfântul Părinte ne-a învățat despre curajul alegerii definitive: "În fața situațiilor grele ale vieții, să cerem Domnului harul curajului: curajul de a merge înainte în viața noastră creștină, în lucrările fiecărei zile și în situațiile dificile".

Pr. dr. Iosif Antoci

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 noiembrie: Un preot român pelerin la Sfântul Părinte


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat